Baraž – Veliki okršaj Hrvatske i Grčke, "Azuri" pred ispitom

Petar Tadić
Podeli
Getty Images
Getty Images

Reprezentacije koje su se kvailfikovale za SP:

Evropa: Rusija, Belgija, Nemačka, Engleska, Španija, Poljska, Island, Srbija, Portugal, Francuska.

Južna Amerika, Centralna i Severna Amerika: Brazil, Urugvaj, Meksiko, Kosta Rika, Argentina, Kolumbija, Panama.

Azija: Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

Afrika: Nigerija, Egipat.

Pred nama su odlučujući mečevi koji će nam pokazati koje ćemo 32 selekcije gledati na najvećem sportskom planetarnom dešavanju.

Poznato je 23 učesnika na Mundijalu naredne godine, a među njima je i naša selekcija, Srbija, koja uspela direktno da se plasira kao pobednik grupe D.

Osam od devet najbolje plasiranih drugih selekcija u Evropi plasiralo se u baraž, a na žrebu 17. oktobra u Cirihu odlučeno je ko će sa sa kim sastati.

Reprezentacija Hrvatske, koja je bila druga u grupi I, igraće sa neugodnom Grčkom, Italijani će se za prolaz boriti sa Švedskom, Danska i Republika Irska će u direktnom okršaju odlučiti ko će na SP, dok će “koplja ukrstiti“ Švajcarska i Severna Irska.

Evropske kvalifikacije većini su najzanimljivije, međutim narednih dana igraju se odlučujuće utakmice i na drugim kontinentima.

U Africi poznata su dva učesnika Mundijaa (Nigerija i Egipat), dok su prolazu na SP veoma blizu Senegal, Maroko i Tunis. Ove tri selekcije moraće u poslednjem kolu afričkih kvalifikacija da rezervišu kartu za Rusiju.

Takođe, igraju se još dva baraža – Honduras, koji je završio kao četvrti u KONKAKAF, sastaće se sa Australijom, koja je u direktnom okršaju eliminisala Siriju, dok će Novi Zeland kao pobednik OFC (Fudbalska konfederacija Okeanije), igrati sa Peruom koji je bio peti u južnoameričkim kvalifikacijama.

Hrvatska samo Grčku nije želela, ali i obrnuto

Getty Images
Getty Images

Baraž za Svetsko prvenstvo:

četvrtak, 9.11:
20.45 Hrvatska - Grčka

stadion: Maksimir

kapacitet: 35.000

nedelja, 12.11:
20.45 Grčka - Hrvatska

stadion: Karaiskakis

kapacitet: 32.000

Kada je žrebom odlučeno da će se sastati Hrvatska i Grčka, mnogima u zemlji sa kojom se Srbija graniči, nije bilo svejedno.

Igrački “Kockasti“ su nesumnjivo kvalitetniji od “Helena“, ali istorija nam je mnogo puta pokazala da ne pobeđuju uvek kvalitetniji klubovi.

“Mislim da mi nismo hteli Grke, ali ni Grčka nije htela nas za protivnike. To su uvek bile teške utakmice u kojima zasad Grci stoje malo bolje u međusobnom odnosima, ali mislim da je Hrvatska favorit, ne u velikim procentima. Nema velikih procenata u fudbalu, vidimo svaki dan da se u njemu događaju velika iznenađenja, ali kad analiziramo i igrače i sve ostalo, onda smo mi ipak dominantni”, rekao je čuveni hrvatski fudbaler Velimir Zajec za “Večernji list”.

Grci su poznati po granitnoj odbrani i sigurno je da dolaze u Zagreb po remi. Kvota na iks je 4,00, a na 0-2 gola 1,53. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART.

Zajec, koji je nosio dres reprezentacije Jugoslavije od 1977. do 1985. godine, smatra da Grčka nema veliki kvalitet i da zbog toga igraju dosta taktički.

"Igraju tako jer su svesni da nemaju kvalitetu za drugačiji fudbal pa sve pokušavaju rešiti taktički. To je njihova filozofija, sjajno prouče protivnika, seciraju ga i onda blokiraju, neretko igraju “flaster” na pojedine igrače. U njihovom je mentalitetu taj defenzivni blok, dobar i organizovan, igra bez puno rizika", istako je Zajec.

Getty Images
Getty Images

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić neće moći da računa na vezistu Fiorentine Milana Badelja, koji je povredio butni mišić protekle nedelje u Seriji A. Spekulisalo da bi i Mandžukić mogao da ne igra, međutim prema poslednjim informacijama napadač Junvetusa će igrati.

S druge strane, veliki problem ima i selektor Grčke Mihael Skibe, jer posle Kostasa Manolasa (suspenzija) i Petrosa Mantalosa (prednji ukršteni ligament), možda neće moći da računa ni na trećeg štopera Sokratisa Papastatopulosa.

Defanzivac Borusije Dortmund se povredio u derbiju sa Bajernom prošlog vikenda, morao je da napusti teren već u 42. minutu utakmice.

Prolaz izabranika Zlatka Dalića bio je pod znakom pitanja, pošto su u poslednjih nekoliko kola dosta zakomplikovali svoju sudbinu. U direktnom okršaju sa Ukrajinom “Kockasti” su odigrali na nivou i sa 2:0 pobedili na teškom gostovanju.

Grci su prolaz u Baraž obezbedili trijumfom nad Gibraltarom u poslednjem kolu, međutim mnogo važnija pobeda došla je u pretposlednjem kada su savladali Kipar u Nikoziji – 2:1.

Jedan od razloga zašto Hrvatska nije želela Grčku su i potencijalni sukobi navijača. Ove dve zemlje imaju dugu istoriju netrpeljivosti navijača.

Jedan od najvećih desio se pre šest godina, kada je Hrvatska igrala u Grčkoj. Viđen je veliki sukob navijača u kojem su više stradali gostujući navijači više nastradali.

Tada su Hrvati napadnuti molotovljevim koktelima i topovskim udarima pri čemu je jedan navijač izgubio prst.

Prvi meč igra se u četvrtak od 20.45 u Hrvatskoj, dok je revanš zakazan tri dana kasnije u Grčkoj

Italijani favoriti, Švedska ima svoje šanse

Baraž za Svetsko prvenstvo:

petak, 10.11:
20.45 Švedska - Italija

stadion: "Friends arena"

kapacitet: 54.329

ponedeljak, 13.11:
20.45 Italija - Švedska

stadion: San Siro (Đuzepe Meaca)

kapacitet: 80.018

Jedan od najzanimljivijih dvomeča baraža igraće se između reprezentacija Švedske i Italije.

“Azuri” i “Plavo-žuti” nisu imali sreće sa grupom, pošto su se u njima nalazile favorizovane ekipe poput Španija i Francuske, koje su kao prvoplasirane otišle direktno na Mundijal.

Italija je relativno lako došla do drugog mesta jer nije imala jakog konkurenta (Albanija, Izrael, Makedonija…), dok je Švedska morala da se pomuči kako bi se plasirala.

Oni su pored Holandije i Bugarske uspeli da se izbore za drugo mesto, a žreb je odlučio da se sastanu Italijom.

Getty Images
Getty Images

Imamo sve da pobedimo i imam dobar osećaj pred meč. Nema ništa na svetu što želim više od toga da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Imali smo jednu od najtežih grupa sa Francuskom i Holandijom, i ukoliko uspemo da ponovimo takve partije možemo pobediti bilo kojitim – uključujići i Italiju”, rekao je Jane Anderson, selektor reprezentacije Švedske.

Svima je jasno da su “Azuri” favoriti u svakom smislu, a trener Italijana Đampijero Ventura uveren je u prolaz svog tima.

“Imamo veliku želju da odemo na Svetsko prvenstvo. U kvalifkacijama je bilo dosta kritika na igru, međutim kada odemo na Mundijal odgovorićemo svim kritičarima”, rekao je Ventura.

Šveđani su domaćini u prvom meču u petak od 20.45, dok će se tri dana kasnije igrati na Apeninskom poluostrvu.

Švajcarska “lako”, nepredvidiv susret Danske i Irske

Getty Images
Getty Images

Baraž za Svetsko prvenstvo:

četvrtak, 9.11:
20.45 Severna Irska - Švajcarska

stadion: Vindsor parl

kapacitet: 12.000

nedelja, 12.11:
20.45 Švajcarska - Severna Irska

stadion: St. Jakob Park

kapacitet: 38.500

Preostala dva meča evropskog Baraža za Svetsko prvenstvo donose nam susrete, Severna Irska – Švajcarska i Danska – Republika Irska.

U teoriji, Švajcarci su favoriti protiv Severne Irske, međutim borbeni igrači “Zeleno bele armije” svakako će imati šansu u dvomeču sa drugoplasiranom ekipom iz grupe B.

Švajcarska je bila u relativno lakoj grupi, pošto su se u njoj nalazili Letonija, Mađarska, Andora, Farska Ostrva, ali i aktuelni šampion Evrope Portugal.

Odmah se znalo da će se borba voditi između ove dve selekcije, a ekipa Vladimira Petkovića imala je veliku šansu da kao prva završi u grupi i ode na Mundijal.

U direktnom okršaju Portugala i Švajcarske, gosti nisu uspeli da izvuku remi, pa je šampion Starog kontinenta izbegao Baraž.

Sa Severnom Irskom je bila malo drugačija situacija, oni nisu imali nikakve šanse za prvo mesto jer su se nalazili u grupi sa aktuelnim prvakom sveta – Nemačkom.

Ipak, oni su pored Češke i Norveške uspeli da se izbore za drugo mesto, iako su u poslednja dva kola doživeli poraze od Nemačke i Norveške.

Švajcarska je favorit, međutim ne bismo trebali da otpisujemo reprezentaciju Severne Irske.

Getty Images
Getty Images

Baraž za Svetsko prvenstvo:

subota, 11.11:
20.45 Danska - Republika Irska

stadion: Telija Parken

kapacitet: 38.000

utorak, 14.11:
20.45 Republika Irska - Danska

stadion: Aviva

kapacitet: 51.700

Kada je reč o meču između Danske i Republike Irske, zaista ne znamo šta da očekujemo i koga da okarakterišemo kao favorita.

Irci su bili u grupi sa Srbijom i očekivalo se da će pružati nešto bolje partije. Međutim, imali su dosta kikseva i tek u poslednjem kolu uspeli su da se izbore za Baraž.

U direktnom okršaju sa Velsom, ekipa Martina O’Nila slavila je na gostovanju sa 1:0, a heroj je bio Džejms Meklin koji je u 57. minutu postigao pobedonosni gol.

Sa druge strane, reprezentacija Danske je posle nešto sporijeg starta uspela da pronađe formu i da odigra završnicu kvalifkacija na najvećem mogućem nivou.

Presudna je bila pretposlednja utakmica, kada su Danci gostovali Crnoj Gori u Podgorici. Ovim trijumfom, izabranici Agea Hareida došli su na korak od Baraža, a u poslednjem kolu su to i obezbedelili.

Danci i Irci imaju veliku istoriju susreta, koja još datira iz 50-tih godina prošlog veka. Ali, u novijoj istoriji, nisu se sastali još 2007. godine kada su igrali prijateljski meč.

Poslednju zvaničnu utakmicu ove dve reprezentacije odigrale su u kvafilikacijama za Svetsko prvenstvo 1994. godine. U dva odigrana meča nije bilo pobednika (0:0, 1:1), a na Mundijal se plasirala Irska, koja je samo zbog gola u gostima prošla na SP jer su dve selekcije imale isti broj bodova (25).

Očekuje nas dobra dva duela, a prvi meč igra se u Danskoj 11. novembra, dok je revanš tri dana kasnije u Republici Irskoj.

Australija preživela Siriju, može li sa Hondurasom?

Getty Images
Getty Images

Baraž za Svetsko prvenstvo:

petak, 10.11:
23.00 Honduras - Australija

stadion: Olimpiko Metropolitano

kapacitet: 40.000

sreda:
10.00 Australija - Honduras

stadion: ANZ stadion

kapacitet: 83.500

Tim Kejhil po ko zna koji put bio je heroj reprezentacije Australije, pošto je u drugom meču sa Sirijom postigao odlučujući gol u produžetku (109. minut). "Kenguri" su tim pogotkom uspeli da razbiju san Siriji.

Australija se provukla četvrtoj rundi plej-ofa i u borbi za Mundijal igraće protiv Hondurasa, kojem će ovo biti prvo učešće u doigravanju za Svetsko prvenstvo.

Po pravilu FIFA sastaju se četvrtoplasirana ekipa KONKAKAF zone i pobednik azijskih kvalifikacija, pa ćemo s toga gledati susrete ove dve selekcije.

Ekipa Hondurasa pokazala se kao veoma nepredvidiva i uz dosta sreće se našla na Mundijalu. Naime, oni su uspeli u poslednjem kolu da pobede prvoplasirani Meksiko i da bi prošli dalje bila im je potrebna pobeda Trinidada i Tobaga (poslednji) nad Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslednja reprezentacija uspela je da pobedi velikog favorita, pa se tako Honduras plasirao u Baraž, a umalo i direktno na SP, pošto su imali isti broj bodova kao i Panama, s tim što je lošiji međusobni skor presudio.

Čini se da su obe selekcije prošle sa dosta sreće do stepenika na Mundijal, a koja će selekcija napraviti taj poslednji korak ostaje nam da vidimo 10., odnosno 15. novembra.

700.000 Peruanaca želi na odlučujući meč

Getty Images
Getty Images

Baraž za Svetsko prvenstvo:

petak/subotu, 10/11 novembar:
04:15 Novi Zeland - Peru

stadion: Vestpak stadion

kapacitet: 34.500

sreda/četvrtak, 15/16 novembar:
03:15 Peru - Novi Zeland

stadion: Nacionalni stadion

kapacitet: 50.000

U drugom meču takozvanog inter-konfederacionog plej-ofa sastaće se pobednik Okeanije i petoplasirana ekipa KONMEBOL, odnosno južnoameričkih kvalifikacija – Novi Zeland - Peru.

Fudbaleri Novog Zelanda lako su uspeli da se izbore za poslednju rundu kvalfikacija, pošto u Okeaniji nema kvalitetnih reprezentacija. U grupi su bili bolji od Fidžija i Nove Kaledonije, dok su u plej-ofu lako savladali Solomonska Ostrva.

Iz ovoga možemo lako doći do zaključka, da su strastveni Peruanci favoriti pred odlučujući dvomeč. U veoma uzbudljivim kvalifikacijama Južne Amerike, Peru je zauzeo peto mesto koje vodi u doigravanje. Oni su imali isti broj bodova kao i Čile, međutim zbog bolje gol razlike su bili ispred njih.

Ogromno interesovanje vlada za revanš meč u Peruu, koji je na programu 15. novembra. Čak 687.196 hiljada ljudi se prijavilo za karte, samo njih deset hiljada će dobiti dve ulaznice.

Stadion u Peruu je kapaciteta 50.000 mesta, što znači da će 20.000 karata pripasti navijačima, dok će 30.000 ići sponzorima. Prvi meč na programu je 11. novembra u Velingtonu i sigurno da nas očekuju dobre dve utakmice.

Afrika: Ko će se pridružiti Nigeriji i Egiptu?

Getty Images
Getty Images

Afrika, kvailfikacije:

grupa A:
1. Tunis 5 4 1 0 11:4 13
2. DR Kongo 5 3 1 1 11:6 10
3. Gvineja 5 1 0 4 5:11 3
4. Libija 5 1 0 4 4:10 3

grupa B:
1. Nigerija 5 4 1 0 11:3 13
2. Zambija 5 2 1 2 6:5 7
3. Kamerun 5 1 3 1 5:7 6
4. Alžir 5 0 1 4 3:10 1

grupa C:
1. Maroko 5 2 3 0 9:0 9
2. Obala Slonovače 5 2 2 1 7:3 8
3. Gabon 5 1 2 2 2:7 5
4. Mali 5 0 3 2 1:9 3

grupa D:
1. Senegal 4 2 2 0 6:2 8
2. Burkina Faso 5 1 3 1 6:6 6
3. Kape Verde 5 2 0 3 4:8 6
4. Južna Afrika 4 1 1 2 6:6 4

grupa E:
1. Egipat 5 4 0 1 7:3 12
2. Uganda 5 2 2 1 2:1 8
3. Gana 5 1 3 1 6:4 6
4. Kongo 5 0 1 4 4:11 1

Kada je reč o afričkim kvalifikacijama, dva putnika u Rusiju već su poznata – Nigerija i Egipat. Ostala su još tri mesta, a najbliže prolazu su Senegal, Maroko i Tunis koji su prvi u svojim grupama pred poslednje mečeve.

U grupi A, Tunis ima 13 bodova, tri više od DR Konga, a pošto u poslednjem kolu dočekuju Libiju, izvesno je da je njihov odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji veoma blizu.

Grupa C će nam doneti direktan okršaj dve selekcije i konačan odgovor ko će na Mundijal. Maroko ima bod više od Obale Slonovače, međutim ekipa Marka Vilmotsa u poslednjem kolu dočekuje Maroko.

Obala Slonovače ima samo bod manje od pomenute reprezentacije i potrebna ima je pobeda kako bi se plasirali na šampionat sveta.

U grupi D, takođe je još sve otvoreno. Domaćin Mundijala iz 2010. godine Južna Afrika ima male šanse za prolaz i mogla da pomrsi račune Senegalu koji ih dočekuje u petom kolu.

Svoju šansu imaće Burkina Faso i Kape Verde (Zelenortska ostrve) jer bi u slučaju poraza Senegala od Južne Afrike, pobednik ovog duela išao na Svetsko prvenstvo.

Nema sumnje da nas očekuje uzbudljive utakmice u afričkim kvalifikacijama.

Petar Tadić (Sraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu