Sve miriše na košarku

NBA plej-of upravo počinje... Spremite se za ono najbolje iz sveta košarke.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Luda sezona od 72 utakmice donela nam je po 6 direktnih učesnika plej-ofa i još dva koja dolaze nakon spektakularnog plej-in turnira, koji je, čini se, pun pogodak čelnika NBA lige.

U ovom tekstu, ostaćemo fokusirani na Istočnu konferenciju, koja je s godinama sve konkurentnija, a evo šta nas ove godine očekuje:

Poredak:

1. Filadelfija
2. Bruklin
3. Milvoki
4. Njujork
5. Atlanta
6. Majami
7. Boston
8. Vašington

Njujork Niks – Atlanta Hoks

Grafika: Sofascore

Kao što i sami možete videti na grafici, imamo nekoliko veoma interesantnih duela, a gledaocima sa ovih prostora je najzanimljiviji duel slavnih Njujork Niksa i Atlanta Hoksa.

Kada su Hoksi sklapali tim, ideju su uzeli od Golden Stejt Voriorsa i o tome smo posebno pisali kada je Bogdan Bogdanović postao njihov član.

Prva utakmica igra se u noći između nedelje i ponedeljka od 1 čas posle ponoći, a domaćin su Njujork Niksi koji su 4. pozicijom u regularnom delu obezbedili otvaranje plej-ofa u "košarkaškoj Meki", Medison Skver Gardenu.

Njujork Niksi su prethodni put imali prednost domaćeg terena još 2013. godine i naravno da je velika stvar u tom gradu što će njihov tim napokon biti relevantan u doigravanjima.

Oni su ove sezone najbolja defanzivna ekipa lige, igraju u najsporijem ritmu i najmanje poena dozvoljavaju po utakmici, a ono što je još važnije za mečap sa Atlantom, bekovima daju najmanje poena u čitavoj ligi.

Tom Tibodo, Džoni Brajant, Leri Grir, Keni Pejn i ostali u stručnom štabu odradili su paklen posao i jasno je da će Hoksi imati težak posao.

Atlanta Hoksi su sezonu počeli sa Lojdom Pirsom na klupi, a kada je bio otpušten nasledio ga je Nejt Mekmilan koji je, inače, njegov dobar prijatelj i ispra nije želeo na klupu Atlante, pa je Lojd Pirs konsultovao Nejta Mekmilana i ubedio ga da preuzme tim.

Od tog momenta, Atlanta deluje preporođeno (27 pobeda i 11 poraza, naspram 14 pobeda i 20 poraza u vreme Lojda Pirsa).

Ne samo da su obezbedili plej-of nego su umalo došli i do prednosti domaćeg terena, oni su sezonu završili sa 41-31 skorom, baš kao i Niksi, ali...

Izgubili su u svakom međusobnom duelu sa Niksima, a sva tri su bila neizvesna i poslednji odigran 22. aprila otišao je u produžetak, a tada je Bogdanović imao 20 poena i 6 skokova.

Atlanta igra u 23. najbržem ritmu, što znači da nas čeka "košarka stare škole" i verovatno spektakularna serija... Još jedna zanimljivost, ovo je prvi plej-of Bogdana Bogdanovića i to baš u Medison Skver Gardenu.

Filadelfija Seventisiksers – Vašington Vizards

Filadelfija Seventisiksersi su na krilima Bena Simonsa i Džoela Embida sa sve Glenom "Dokom" Riversom na klupi uspeli da dođu do prve pozicije na Istoku i sve do finala će imati garantovanu prednost domaćeg terena.

Njihov protivnik u prvoj rundi je ekipa Vašingtona. Tim prinuđen da preživljava već neko vreme, tim koji je na neočkivani način kroz plej-in došao do doigravanja i duela sa Filadelfijom.

Ko god kaže da je očekivao Vašington na ovom mestu ili je njihov fan ili lažov. Rasel Vestbruk je verovatno i najvažniji igrač u njihovoj rotaciji, jer su na krilima njegov sjajne igre i obezbedili to osmo mesto.

Ono što može da vas iznenadi je defanzivni potencijal Filadelfije, koja je uz Njujork Nikse najbolja defanzivna ekipa lige, a interesantno je da igraju dosta bržu košarku od Niksa.

S druge strane, Vašington je ekipa koja igra u najbržem tempu ove sezone, a njihov defanzivni rejting baš i nije sjajan i oni dozvoljavaju protivnicima najviše poena po meču.

Upravo su Siksersi ovde veliki favoriti, ali nikada ne smemo da potcenimo tim koji je vođen srcem.

Bruklin Nets – Boston Seltiks

Ovo je dule koji smo mogli da očekujemo u finalu Istoka, ali ćemo ga ipak gledati u prvoj rundi plej-ofa.

Boston je zbog problema sa povredama i ko zna čime još upao u plej-in i tamo pobedili Vašington nakon brutalne role Džejsona Tejtuma i 50 ubačenih poena.

Seltiksi bi mogli da ostanu bez trenera na kraju sezone, prema pisanju američkih medija Bred Stivens je jako blizu otkaza, a u boljoj poziciji nije ni generalni menadžer i bivši igrač, Deni Ejndž.

Sezonu su završili sa 36 pobeda i 36 poraza i u svakom statističkom parametru su bili takvi – polovični, neutralni, neubedljivi. Na sredini. 16. u poenima po meču, 11. po primljenim, 21. po tempu, 10. po ofanzivnom i 14. po defanzivnom rejtingu...

Njihov protivnik, ekipa Bruklin Netsa ojačana je Džejmsom Hardenom u prvoj trećini sezone, ali trio Harden-Irving-Durent nismo mnogo videli na terenu zbog problema sa povredama i ko zna čime sve tu.

Nema koji igrač nije bio na tapetu, svako iz Netsa je tabloidima bio veoma interesantan i trenutno je glavno pitanje da li je hemija u timu na mestu. Da se razumemo, ako jeste, niko na Istoku nema šta da traži sa njima, a verovatno ni sa Zapada...

Drugi su po postignutim poenima, najbolji po ofanzivnom rejtingu i to sve u 12. najbržem ritmu. Što se mene tiče, oni su i favoriti.

Milvoki Baks – Majami Hit

Milvoki Baksi će i ove sezone biti pod lupom. Janis možda nije MVP, ali su oni regularni deo sezone završili na trećoj poziciji i idu na šestoplasirani Majami Hit.

Majami je, kao što znate, igrao u NBA finalu prošle sezone i pao pred Lejkersima posle šest odigranih utakmica.

Ove sezone je situacija malo drugačija, Majami se jeste pojačao, ali su povrede dosta usporile ovaj tim. Čak toliko da Džmi Batler ima samo jedan odigran meč od ukupno 11 protiv prva tri tima...

Imali su 40 pobeda i jedna su od najboljih defanzivnih ekipa lige i poruka je svima ista –čuvajte se Batlera i Adebaja.

Što se tiče Milvoki Baksa, niko ne postiže više poena po utakmici od njih, pritom je samo Vašington ispred njih po brzini igre, a i što se tiče defanzivnih parametara su u top 10 u ligi.

Janis možda nije dobio treći put u nizu MVP naslov, ali je okačio znak opreza pored imena Milvoki Baksa. Ipak, problem je što su oni prethodnih godina važili za ekipu koja najbolju košarku igra u regularnom delu sezone.

Majku Badenholzeru to ne prija, a pogotovo kada su naspram njega Erik Spolstra i Pet Rajli.

Dakle, prema nekim predviđanjima očekuje se da Filadelfija Seventisiksersi i Njujork Niksi budu u jednom polufinalu, a u drugom Milvoki Baksi i Bruklin Netsi, pa da gledamo Netse i Sikserse kako se takmiče za veliko finale.

Više puta se ovakva predviđanja nisu pokazala ispravnim, a možda tako bude i ovoga puta. NBA plej-of je s razlogom najzanimljiviji, svašta se može dogoditi u serijama koje se maksimalno mogu "razvući" na sedam utakmica.

Miriše na plej-of, miriše na košarku. Neka najbolji pobede.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu