Pukovnik il' pokojnik

Spremite se, kreće plej-in turnir. Plej-of pre plej-ofa.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

NBA, plej-in (utorak na sredu):
00:30 Indijana – Šarlot
03:00 Boston – Vašington

Kao što verovatno znate, regularni deo NBA sezone je gotov i kreće plej-of... Ustvari, pre plej-ofa počinje košarkaški spektakl, plej-in turnir koji određuje ko će ići u doigravanja.

U plej-in idu sedmi, osmi, deveti i deseti tim sa Istoka i Zapada, jednu utakmicu. U prvom "polufinalu" igra 7. protiv 8. i pobednik je siguran učesnik plej-ofa, dok poraženi ide na boljeg iz duela 9. i 10. tima kako bi se odredio poslednji učesnik.

Bitka na sve ili ništa ili kako naš narod to voli da kaže "pukovnik il' pokojnik". Prošle sezone smo imali spektakularan duel Portlanda i Memfisa, duel koji je popularizovao plej-in.

NBA, plej-in (sreda na četvrtak):
1:30 Memfis – San Antonio
4:00 Lejkers – Golden Stejt

Ove godine to može da bude nadmašeno: Los Anđeles Lejkersi igraju protiv Golden Stejt Voriorsa, odnosno Lebron Džejms i Stef Kari se bore za plasman u plej-of.

Stef Kari ove godine igra sjajno, čak se moglo čuti i mišljenje Lebrona Džejmsa koji smatra da je Kari MVP ove godine, ali već sada kruže priče o potencijalnom tamperingu iliti ilegalnom regrutovanju Karija u Lejkerse, iako to neće moći direktno da se pripiše Džejmsu, nije isključeno da mu je to i namera.

Još zimus smo mogli da čujemo priče da njih dvojica "flertuju" i da postoji šansa da zaigraju u istom timu, videli smo i kako su se dobro slagali tokom Ol-Star vikenda, ali sada sve to pada u vodu.

Sada se bore za plej-of.

Drugi duel na Zapadu biće između Memfis Grizlisa i San Antonio Sparsa. Nekako se očekuje prolaz Memfisa, s obzirom na stanje u timu Sparsa kako sa povredama tako i sa igračkim osobljem.

Demar Derozan faktički da nema pravu podršku. Rudi Gej i Peti Mils su odavno odigrali svoje najbolje partije, Dežonte Marej je kvalitetan, ali nekako nije to to i opet idu sve čestitke Gregu Popoviču, Beki Hemon i ostalim članovima stručnog štaba koji su dogurali do 10. mesta Zapada.

Bilo je timova na papiru jačih od njih, kao npr Nju Orleans koji je pretendent za plej-of ne samo za plej-in, ali su ostali praznih ruku zbog hrabre čete čiji general zna kako se ljute bitke vode.

Ipak, valja podsetiti na onaj čuveni okršaj kada je osmoplasirani Memfis eliminisao prvoplasirani San Antonio. Još tada je viđeno da je sve moguće, ne smemo ovde prerano donositi odluke...

Kada se preselimo na Istok, odmah nam na pamet padne duel Boston Seltiksa i Vašington Vizardsa. Eh, taj ludi Istok... Ko bi rekao da će Niksi imati zaključano 4. mesto i prednost domaćeg terena?

Da Toronto neće ni ući u plej-of? Da će Boston umesto Top 3 Istoka biti plej-in ekipa? Da će se Indijana ovako mučiti i da će Vašington posle užasnog starta uhvatiti voz? A Šarlot?

Da ponovimo, pobednik iz duela 7/8 ide u plej of, a poraženi na boljeg iz duela 9/10, dok gubitnik tog meča ide kući. Indijana igra protiv Šarlota i to će biti sjajan okršaj.

Pejsersi ne deluju kao prošlogodišnji tim. Nejt Bjorgren nije u najboljem svetlu zamenio Nejta Mekmilana, izgubio je svlačionicu i očekuje ga otkaz na kraju sezone.

Džejms Borego, s druge strane, vodi svoj Šarlot najbolje što ume. Ipak u poslednje vreme su beležili neke užasne partije i gubili mečeve koje nisu smeli, pa se zato nalaze u plej-inu umesto da se bore za prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Evo njihovog okršaja s početka aprila:

Teško je reći ko je favorit, ali deluje kao da bi Indijana mogla da ide na poraženog iz duela Boston – Vašington.

Ni Seltiksima ne cvetaju ruže i za Breda Stivensa se priča da bi mogao da dobije otkaz u TD Gardenu, a setimo se samo da je delovao neuništivo nakon što je preporodio Boston...

Istini na volju, povrede su kumovale ovakvom učinku Bostona, ni sada nema Džejlena Brauna, a čini se da Tejtum, Smart i Kemba uz pomoćno osoblje nemaju mnogo rešenja.

S druge strane, Vizardsi deluju brutalno dobro. Vestbruk igra košarku života i 182 tripl-dabla, najviše ikada, dovoljno govore o tome kako to izgleda u prestonici SAD.

Tamo je i Bredli Bil drugi najbolji strelac ove sezone, a ne smemo zaboraviti ni specijalce sa klupe poput Davisa Bertansa koji je izuzetno precizan šuter i trojkama može svakoga da zatrpa.

Verovali ili ne, Vizardsi su prema nekim kladionicama u Las Vegasu favoriti u ovom duelu i pobeda bi ih vodila u plej-of i okršaj sa Bruklin Netsima...

Dakle, sve počinje u noći koja je pred nama. Velike bitke su tu i čeka nas spektakl u NBA ligi, prava najava plej- ofa.

I ne, ne delimo mišljenje sa Lebronom Džejmsom. Ko je osmislio plej-in turnir sigurno ne zaslužuje da dobije otkaz.

Košarka, kraljica sportova.

Stefan Nikolić

Grafika: Sofascore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu