MVP trka: Jokić, Embid, Lebron, Kari, Durent?

Elitno košarkaško društvo koje se nadmeće za naslov najboljeg ovosezonskog NBA igrača.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dugo nismo imali MVP trku kao što je imamo ove godine, da se kandidatu "podignu akcije" čak iako njegova ekipa upiše poraz...

Tu se prevashodno misli na Nikolu Jokića (50 poena u porazu Denvera od Sakramenta prim. aut.), ali i na Stefa Karija koji šutira fantastično, daje dosta poena, a Golden Stejt nema mnogo pobeda.

Visoko je rangiran i Lebron Džejms, što je izazvalo burne reakcije u javnosti, pošto nije mali broj ljudi koji su se pobunili kada je na preseku bio prvi MVP kandidat, a čak ga i američke kladionice stavljaju na prvo mesto.

MVP naslov je godinama bilo takmičenje popularnosti, ali liga nije propuštala da istorijske sezone nagradi ovom titulom, o čemu će biti više reči kada za to bude pravo vreme.

Sada se osvrćemo na "Athletic" i njihovu analizu MVP trke.

Centri su u centru pažnje, a za to su najzaslužnije dve osobe – Nikola Jokić i Džoel Embid. Da li znate ko je bio poslednji MVP od centara? Šekil O'Nil i to 2000. godine...

Uvek su se centri preskakali, nisu bili toliko atraktivni, a sada imamo Jokića i Embida koji su potpuno promenili izgled NBA lige i nekako i trku za najboljeg igrača.

Minus je što Nagetsi najverovatnije neće imati dovoljan broj pobeda za Jokićev MVP argument, ali, kao što je već rečeno na to se možda zažmuri ukoliko Jokićeva statistika bude "reinkarnacija Vilta Čemberlejna" (Vilt je jedini centar ikada koji je predvodio NBA ligu u asistencijama).

U slučaju manjka pobeda, Džoel Embid iskače kao bolji kandidat. Njegova Filadelfija je na prvom mestu na Istoku i čini se da neće mnogo pasti kako sezona odmiče, a s obzirom na njegovu dominaciju iz večeri u veče...

Trenutno je "za dlaku" iznad Jokića, upravo zbog tog broja pobeda. Kari i Jokić moraju da uđu u plej-of jer u svakom drugom slučaju nemaju promil šanse za MVP naslov.

Jedini igrač koji je uspeo bez doigravanja da bude MVP je bio Karim Abdul Džabar tamo početkom sedamdesetih godina.

Još jedan od igrača koji je spomenut kao MVP kandidat jeste Kevin Durent.

Kao što verovatno znate, on izlazi iz teške povrede i povratnička sezona je fenomenalna, ali još jedan minus je manjak pobeda Bruklin Netsa, koji su treći na Istoku iza Milvokija i Filadelfije sa čak 12 poraza.

Durenta američki mediji vole, tako da se i naznačilo da bi u slučaju naglog porasta trijumfa Netsa i njegova vrednost skočila, za razliku od Karija i Jokića koji imaju "brutalnije" brojeve i njima bi se manjak pobeda u određenim uslovima progledao kroz prste. Luka Dončić i Dalas Maveriksi su sa velikim samopouzdanjem krenuli u novu sezonu, ali ne ide to tako kako su oni zamislili, pa se o njemu ne priča kao o MVP kandidatu.

U sličnoj situaciji je i Janis Adetokumbo, dvostruki MVP i aktuelni DPOY (defanzivac godine), koji evidentno igra "pod ručnom" i čuva se za plej-of, što je strategija koju smo godinama viđali od Lebrona Džejmsa.

Statistika:

Nikola Jokić: 27,5 poena, 11,5 skokova, 8.5 asistencija, 56,5% šuta iz igre, 84.5% slobodna bacanja, 1,6 ukradena, 0,7 blokada i 3,6 izgubljenih lopti.

Džoel Embid: 29,3 poena, 10,7 skokova, 2,7 asistencije, 55,3% šuta iz igre, 85% slobodna bacanja, 1,3 ukradena, 1,2 blokada, 3,4 izgubljenih lopti.

Lebron Džejms: 25,6 poena, 8 skokova, 8 asistencija, 49,7% šuta iz igre, 71,5% slobodna bacanja, 1 ukradena, 0,5 blokada, 3,7 izgubljenih lopti.

Stef Kari: 29,5 poena, 5,5 skokova, 6,1 asistencija, 48,4% šuta iz igre, 93,9% slobodna bacanja, 1,2 ukradena, 0,1 blokada, 3,3 izgubljene lopte.

Kevin Durent: 29,5 poena, 7,4 skokova, 5,2 asistencije, 52,9% šuta iz igre, 87,2% slobodna bacnaja, 0,7 ukradena, 1,1 blokada, 2,9 izgubljene lopte.

Ko će biti MVP?

Stefan Nikolić

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu