Spektakl pred vratima

Subotnji spektakl u kom je glavna borba između Konora Mekgregora i Dastina Poirijea.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Mystic Mac" se vratio i "Dijamant" mu je odmah stao na put kako bismo dobili spektakularnu borbu lake kategorije na UFC 257.

Ovo će biti njihov drugi okršaj, pošto je 2014. godine Konor lako slavio (doduše u pero kategoriji), ali je Dastin od tada postao mnogo, mnogo bolji, faktički skroz drugi borac.

Glavni program počinje u 4:00 po našem vremenu, a prva borba na redu su dve dame – Marina Rodriges i Amanda Ribas. Priznaćete, dosta dobra borba za otvaranje glavnog programa.

Endru Sančes i Mahmud Muradov su sledeći na redu, a onda ide spektakularna Džesika Aj protiv Džoan Kaldervud i potom poslastica – Den Huker i novajlija Majkl Čendler, pred glavnu borbu Konor Mekgregor – Dastin Poirije.

Dve borbe su otkazane jer su borci bili pozitivni na koronavirus, pa će tako čitav "kard" imati 10 borbi.

Da li Konor i dalje može da eliminiše elitu?

Ovo je prvo i glavno pitanje, a posebno ako se osvrnemo na to da je bilo mnogo spekulacija i kontroverzi u vezi sa njegovom formom i poslednjom pobedom nad Donaldom Seronijem.

"Kauboj" Seroni je u ozbiljnom padu, pričalo se i da je na izlaznim vratima UFC–a, da je prebrzo pao protiv Konora i upravo zbog toga je ova borba Mekgregora i Poirijea toliko važna i zanimljiva.

"Mystic Mac" važi za jednog od najboljih boraca današnjice, neki će reći i svih vremena... Popunio je "rupu" koja je nastala odlaskom Bi Džeja Pena, što je malo ko verovao da će se desiti, a ubrzo je i prevazišao Pena i možemo reći da je najveća MMA zvezda.

Promenio je Konor malo i tim ljudi sa kojima radi, a i vidi se da je izuzetno motivisan da se bori, da je fizički spreman i ono što je mnogima upalo u oko, koliko je bio fin i kulturan na konferenciji za medije.

Dastin će biti taj veliki test – može li Konor da postane šampion?

Koliko vredi Dijamant?

Dastin Poirije je borac koji može sve, rvanje, grebling, boks, kikboks...

Mnogi osporavaju ovo, ali, Dastin Poirije nije bio toliko daleko od pobede nad Habibom Nurmagomedovim, pričali smo već o tom zaključavanju garda i koliko mu je samo malo falilo da prebaci nogu i potencijalno uguši Nurmagomedova.

To nije uradio, a šta bi bilo kad bi bilo priče ćemo preskočiti. To nam je pokazalo nešto drugo – da se naporan rad Dastina Dijamanta Poirijea polako isplaćuje i da je zaista postao elitni borac.

Kada je na UFC 236 naneo prvi poraz posle "sto godina" Maksu Holoveju, to je bila velika senzacija i ogromna vest, ali koliko god pobeda bila senzacionalna nije bila veliko iznenađenje. Zbog toga je upravo MMA vrlo lep sport.

"Dijamant" Poirije je prošao veliki put od tog poraza u pero kategoriji od Konora Mekgregora 2014. do ovog sadašnjeg Dastina koji je bez ikakvih problema srušio Dena Hukera, a prethodno imao te dve borbe sa Maksom i Habibom.

Čitav svet je zainteresovan za okršaj Dastina Poirijea i Konora Mekgreogra, a pobednik može biti samo jedan.

Debi Majkla Čendlera i "dokazivanje" Dena Hukera

Majkl Čendler je iz Belatora došao u UFC, što je bio transfer koji je zaintrigirao kompletnu MMA scenu i njegov debi je mogao da bude i protiv Tonija Fergusona, ali toga neće biti i on se bori sa Denom Hukerom.

Huker je opasan borac, ima ogromno srce i želju za dokazivanjem, a i jedan je od trening partnera Izraela Adesanje. Kada je poslednji put neki borac iz Belatora prešao u UFC i tamo bio uspešan?

Recimo da se situacija poklapa i da je to takođe bilo u lakoj kategoriji – Edi Alvarez, koji je osvojio i pojas.

"Gvozdeni" Čendler je deo Sanford MMA sale, koja je mogla da se pohvali i Derekom Bransonom i Vitorom Belfortom, tu je i Robi Loler, Gilbert Burns, pa Majkl Džonson...

Sjajan rvač, koji ume da udari gde treba i to je često bila dobitna kombinacija u ovom sportu. Den Huker, s druge strane, nije rvač već je majstor brazilske džiju džice i vlasnik ljubičastog pojasa.

Često smo slušali koliko rvači gube time što ne rade džiju džicu i pravi primer za to je Habib Nurmagomedov koji se prosto igra sa protivnicima i niko ne može da ga obori.

Huker je povezao možda i najopasniju kombinaciju – kikboks (maj taj) i brazilsku džiju džicu. Kao što sam već rekao, ima ogromno srce, uvek voli da ide napred i prijatno nas je iznenadio protiv Ala Jakinte.

Zbog svega toga će ovaj okršaj lake kategorije biti izuzetno zanimljiv. Oba borca imaju velike planove – žele da budu šampioni. Konkurencija je jaka, a šampion može biti samo jedan.

Habib Nurmagomedov i njegov uticaj na UFC 257

Habib Nurmagomedov je zvanično u penziji i to već nekoliko meseci, tačnije, otkako je porazio Džastina Gejčija i u oktagonu najavio odlazak.

Dejna Vajt se nada da će ga vratiti u oktagon na makar još jednu borbu kako bi ispunio svoj san i san pokojnog oca Abdulmanapa Nurmagomedova, koji je preminuo od posledica koronavirusa.

Prema UFC rankingu, Habib je i dalje aktivan borac, tačnije i dalje je šampion lake kategorije. Zbog toga se čekala njegova odluka i zanimalo nas je da li će se zapravo Konor i Dastin boriti za pojas.

Habib je nedavno bio na sastanku sa Dejnom Vajtom, ali UFC nam još uvek ništa novo nije saopštio, dok je Habib rekao da ne želi da pogazi obećanje dato majci i da se neće vraćati u oktagon.

Da se Habib i zvanično dogovorio sa UFC–om oko odlaska u penziju, ko zna šta bi nam UFC 257 doneo. Ipak, šta ako pobednici ova dva pomenuta duela lake kategorije dobiju šansu da se bore za pojas uskoro?

Setimo se samo koliko je Dejna Vajt molio Andersona Silvu da ne ode u penziju, pa je čak od Dejne i porodice Fertita dobio Bentlija...

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Da li je ovo godina Amande Ribas?

Amanda Ribas i Marina Rodriges će otvoriti glavni program, Marina Rodriges je sjajna i svoj jedini poraz u karijeri doživela je od Karle Esparze, popularna "Cookie Monster"...

Amanda Ribas ima 27 godina i u svom poslednjem meču je na dominantan način savladala prelepu Pejdž Van Zant, kada je u prvoj rundi slavila polugom na ruci.

U "strovejt" kategoriji je Vejli Ženg najdominantnija, a setimo se samo onog sjajnog performansa protiv Poljakinje Joane Jedžejček. Amanda Ribas je "naciljala" šampionski pojas.

Da bi to učinila, moraće da pređe prvu prepreku, vrlo opasnu borkinju Marinu Rodriges. Već na samom startu 2021. godine, Amanda Ribas ima težak ispit, koji ukoliko položi može da promeni tok karijere.

Na sva pitanja postavljena jedino borci sami mogu da nam donesu odgovore, a pošto je konkurencija žestoka, neće se svima ispuniti želje.

Tako to u sportu ide. Surovo je, ali volimo, jer ako je lako, onda i nije zanimljivo.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu