Priča o "ukletoj borbi"

Popularna UFC "ukleta borba" između Tonija Fergusona i Habiba Nurmagomedova zakazana je za 18. april u Njujorku, a oba borca su potpisala ugovore.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Harry How/Getty Images, Photo by Francois Nel/Getty Images
Photo by Harry How/Getty Images, Photo by Francois Nel/Getty Images

Bret Okamoto, čuveni novinar ESPN koji izveštava o MMA, potvrdio je da je sve dogovoreno za okršaj u oktagonu između Fergusona i Nurmagomedova. Verovali ili ne, ali ova borba je do sada bila zakazivana čak četiri puta i svaki put bi se isprečila neka povreda ili neka bolest i svaki put bi veliki broj UFC fanova ostao razočaran.

Kako je to sve izgledalo?

Prvi put je bila zakazana za 11. decembar 2015. godine. Toni je bio na skoru od 19 pobeda i 3 poraza, dok je Habib imao 22-0, ali je povreda rebara koju je zaradio Nurmagomedov otkazala borbu.

Potom smo 16. aprila 2016. godine svi bili ushićeni oko ovog duela, da bi Ferguson otkazao učešće zbog problema sa plućima, pošto mu je pronađena tečnost u plućima.

Idemo na 4. mart 2017. godine. Sve je bilo spremno za "co-main" događaja UFC 209 koji je u fokusu imao okršaj Tajrona "Čouzen uan" Vudlija i Stivena "Vonderboja" Tompsona. Ipak, komplikacije tokom skidanja kilograma Habiba Nurmagomedova naterala su ga da otkaže učešće, a pošto zamena nije pronađena čitava borba je otkazana.

Poslednja otkazana borba Habiba Nurmagomedova i Tonija Fergusona desila se 7. aprila 2018. godine na događaju UFC 223 – koji je ostao upamćen kao događaj na kom je Konor Mekgregor napao autobus Habiba Nurmagomedova i povredio nekoliko ljudi.

Toni Ferguson je bio primoran da otkaže učešće u toj borbi pošto je nezgodno pao i pokidao ligamente levog kolena. Tada je uskočio Al Jakinta i Nurmagomedov ga je pobedio i prigrlio pojas UFC lake kategorije.

Sada imamo zakazanu borbu između Fergusona i Nurmagomedova po peti put, a nadamo se da odlaganja neće biti ovoga puta. Kako je jednom rečeno "ovaj sport nikog ne čeka" i ovi borci neće biti mlađi, pa je za fanove vrlo važno da tu borbu gledaju dok su ova dva sjajna borca u punoj snazi.

Opšte je poznato da je Habib Nurmagomedov fantastičan rvač i više puta je dokazao da je apsolutni šampion koga je skoro pa nemoguće pobediti. Kada god odvede borbu u parter, poput zmije udavi svog protivnika i završi kao pobednik. Kada je na nogama, lepo uspe da izdrži nalete svojih protivnika, a kada uspete da iznesete Konora Mekgregora jasno je na kom ste nivou, a tek kada ga pobedite...

Relativno skoro je izašao i video snimak jednog od Habibovih treninga, na kojima pliva uzvodno na jednoj brzoj reci. Potpuno neverovatno.

Što se tiče Tonija Fergusona, u pitanju je borac koji nikada ne odustaje i koji na "adrenalinski pogon" može da uništi maltene bilo koga. Njegova borba u parteru je za svako poštovanje, dok je na nogama još opasniji. Ono što njega možda i najviše izdvaja su laktovi.

Tonijevi udarci laktovima su oštri poput noževa i više puta smo mogli da vidimo kako to izgleda kada mu dozvolite da vas tako udara. Ono što je bio problem za Tonija su bili psihički problemi zbog kojih je bio i hospitalizovan. Najvažnije je da je sa njim sve u redu i da je spreman da se bori, kao i njegov protivnik.

Može li Toni Ferguson da postane prvi UFC borac koji će pobediti Habiba Nurmagomedova ili će Habib pokazati još jednom da je to nemoguće. Nešto poput Džona Džonsa u polu teškoj kategoriji...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu