Kraj jedne ere

Sportsku javnost je šokirala vest da se kvoterbek Endru Lak povukao neposredno pred početak nove sezone, a ovoga leta kariijere su završili i Rob Gronkovski, Maršon Linč i Mark Sančes.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Bobby Ellis/Getty Images
Photo by Bobby Ellis/Getty Images

Indijanapolis Koltsi su doživeli brodolom pred start nove sezone. Nakon poraza od Čikago Bersa u predsezonskoj utakmici javnost je saznala da Endru Lak prestaje da profesionalno igra američki fudbal.

Endru Lak

Lak je imao velikih problema sa ramenom, leđima, ali i neke stine povredice koje su ga godinama mučile i odstranjale sa terena, a i sam je izjavio da su mu treninzi postali isuviše naporni i da je mentalni pritisak od silnih utakmica pod bolovima ostavio traga i da je došlo vreme da se kaže zbogom.

Ako se vratimo na 2011. godinu setićemo se da su Koltsi imali onu čuvenu "Suck for Luck" sezonu u kojoj su "tankovali" kako bi dobili sa prve pozicije čudesnog kvoterbeka sa univerziteta Stenford, i to ispred nekih zaista fantastičnih igrača.

Na drugom mestu je tada bio čuveni RG 3, iliti Robert Grifin III, momak koji je sjajno počeo karijeru u Vašington Redskinsima, čak je nazivan naslednikom Majkla Vika i Rendala Kaninghema, ali su povrede sputale njegovu karijeru i bacile ga u zaborav.

Draft je bio pun sjajnih defanzivaca poput Melvina Ingrama, Dantea Hajtauera, Džanorisa Dženkinsa, Bobija Vagnera, Zeka Brauna, Kejsija Hejvarda, Lavontea Dejvida, Džoša Normana, a tu je bio i "legendarni" kiker Bler Volš.

Bilo je na tom draftu još nekolicina dobrih igrača, kvoterbekova takođe, ali je glavna zvezda ipak bio Endru Lak. Čovek je tokom dve godine biran u idealni tim na koledžu i pokazivao raskošan talenat.

A kako i ne bi? Njegov otac je Oliver Lak, sadašnji komesar XFL lige i bivši kvoterberk (i direktor sportskog sektora) univerziteta Zapadne Virdžinije, ali i Hjuston Ojlersa u NFL ligi.

Endru je školu završavao u Londonu i veliki je fan fudbala i Premijer lige, ali nije želeo da otkrije da li je fan Arsenala ili Totenhema, iako su neke priče kružile da su "Pevci" bili ti koji su "ukrali srce" Endrua Laka.

Kada je stigao u NFL predvodio je Koltse do 11 pobeda u svojoj ruki sezoni, a slavu je odneo pomenuti Robert Grifin III, koji je proglašen za najboljeg ofanzivnog rukija godine, iako je Lak postao rekorder po broju bačenih jardi u sezoni od strane jednog početnika.

Naredne sezone, u Indijanapolis je stigao Pep Hamilton. U pitanju je čovek koji je na Stenfrodu bio ofanzivni koordinator i trener kvoterbekova i takođe čovek koji je u sjajnim odnosima sa Endruom Lakom.

Ta spona Lak – Hamilton se pokazala fantastično. Nepobedivi Sijetl Sihoksi su u oktobru doživeli poraz od Indijanapolis Koltsa, a čuvena odbrana "Legion of Boom" primila je 34 poena.
To ipak nije bio najveći "Haos" koji su Koltsi i Lak priredili te sezone. U prvoj rundi plej ofa (Vajld Kard meču tačnije) Koltsi su igrali protiv Kanzas Siti Čifsa.

Kao što verovatno znate, tada je kvoterbek Kanzasa bio "Srbin" Aleks Smit. Smit je sjajno vodio napad Čifsa i posle 3 i po četvrtine imali su ogromnu prednost 38:10.

Tada na scenu stupa Endru Lak i čuvena rečenica "nikad ne otpisuj srce šampiona". Za svega četvrtinu i po, Lak i Koltsi prave neverovatni preokret i pobeđuju utakmicu tačdaunom za Ti Vaja Hiltona od 64 jarda i totalni potom sjajnog Kanzasa.

Ova utakmica je proglašena najboljom u sezoni, a Koltsi su u narednoj rundi poraženi od Nju Ingland Petriotsa, a u tadašnjem izdanju Superbola su Sijetl Sihoksi prosto "pregazili" Denver Bronkose sa 43:8.

Tada su već Laka počeli da porede sa Pejtonom Meningom, sa kojim se kasnije i sastao u doigravanjima. Koltsi su bez većih problema pobedili kontroverzne Sinsinati Bengalse, pa onda i Denver Bronkose sa Pejtonom Meningom, da bi Beliček, Brejdi i Patriote ponovo bile preveliki zalogaj.

Tada kreću problemi... Lakovi problemi sa ramenom postali su sve učestaliji, počeo je da propušta treninge, utakmice... U novembru je zbog problema sa bubrezima morao da odsustvuje oko 6 nedelja sa terena, a to se zbog komplikovanog procesa oporavka odužilo na čitavu sezonu.

Photo by Jamie Squire/Getty Images
Photo by Jamie Squire/Getty Images

Lak više nikada nije bio isti, iako je potpisao luksuzan ugovor vredan 140 miliona od čega je 87 garantovan novac, odigrao je dobru sezonu u kojoj je propustio samo jedan meč zbog potresa mozga. Ipak, na kraju sezone morao je na operaciju desnog ramena.

Posle problema sa ramenom i sa leđima propustio je čitavu sezonu 2017. kada je startni kvoterbek bio Džejkobi Briset, a prošle godine su užasno počeli sa 1 pobedom i 5 poraza, da bi imali sjajan povratak sa 5 uzastopnih pobeda i ušli u doigravanja, gde su iznenadili Hjuston Teksanse, ali su poraženi od favorita Kanzas Siti Čifsa.

I to je bio poslednji meč sjajnog Endrua Laka, koji je protivničkim defanzivcima čestitao kada bi ga sekovali ili udarili, jer su napravili dobar potez za svoj tim.

Takva jedna dobrica je u poslednjem meču bacila 203 jarda i jedan tačdaun...

Rob Gronkovski

U jako sličnoj situaciji je bio još jedan veliki NFL igrač koji je ovoga leta završio karijeru, a njegovo ime je veoma dobro poznato – Ron Gronkovski. Popularni "Gronk" je dugo bio uzdanica Nju Ingland Patriotsa.

Često je bio ključno rešenje Toma Brejdija kada bi se našao u bezizlaznoj situaciji. Fantastični tajt end je u karijeri imao tek 521 hvatanje za čak 7.861 jard iliti 15 jardi po hvatanju i uhvatio je 79 tačdauna.

Sa Patsima je "Gronk" bio tri puta šampion NFL–a i 4 puta je bio uvršten u idealni tim lige. Opisivan je kao "NFL Supernova", kao "Zlatni Standard" i još mali milion nadimaka, a često se mogla čuti i rečenica kako su njegove fizičke predispozicije savršene za modernog tajt enda i da to Bil Beliček maestralno koristi.

Photo by Adam Glanzman/Getty Images
Photo by Adam Glanzman/Getty Images

Beliček je suvi genijalac. Okružio je Toma Brejdija specifičnim igračima u poznim godinama, pa je veliki broj hvatanja imao i Džulijan Edelman, Deni Amendola ili čak Kris Hogan, a kada god bi oni bili zatvoreni tada bi se, pravo niotkuda stvarao jedan čovek – Rob Gronkovski.

Možda ste čuli za termin "Gronk spajk"? U pitanju je Robova čuvena proslava tačdauna kada loptu zakuca u zemlju, a naučnici sa čuvenog univerziteta MIT saznali su da se njegova ruka okrene za 130 stepeni i da lopta u momentu kada udara u zemlju ima "težinu" 294 kilograma.

Oni koji ga poznaju za njega su govorili da je izvandredan prijatelj i sjajna osoba, a javno mišljenje kaže da su njegove žurke prečesto bile isuviše glasne i divlje, a probleme sa komšijama je uvek sređivao širokim osmehom. Gronka ne možete mrzeti, jednostavno...

Maršon Linč

Kad smo već kod momaka koje ne možete mrzeti, a skoro su se penzionisali jedno ime se samo nameće – Maršon Linč. Popularni "Beast Mode" (najbliže prevedeno Zver) je dugogodišnji raning bek Bafalo Bilsa, Sijetls Sihoksa i Ouklend Rejdersa, a najveću slavu je stekao u Sijetlu.

Linč dolazi iz Ouklenda, iz jedne zdrave porodice koja je silom prilika morala da stanuje u opasnom kraju grada. Linču je bilo zabranjeno da se druži sa opasnim momcima i neposlušnom decom i kada god bi njegove ocene postajale slabije, bilo bi mu zaprećeno da neće smeti da trenira i to bi bilo to. Maršona je samohrana majka Delisa umela da kontroliše.

Njegov nadimak "Beast Mode" datira još od dečačkih dana. Mali Maršon je često znao da gubi snagu i počinjao bi da posustaje, a njegova majka se tada dosetila fantastične ideje da svog sina "dopinguje" malim bombonicama "Skitls".

Kao Erik kada pojede bananu i postane Bananamen, tako je Maršon Linč pojeo Skitls i postao Beast Mode. Beast Mode nije gubio. Beast Mode je uvek mogao da postigne tačdaun. Beast Mode je bio baš ono što nadimak i kaže – zver.

Photo by Donald Miralle/Getty Image
Photo by Donald Miralle/Getty Image

Zver je van terena potpuno drugačija ličnost nego na terenu, a kada je završavao srednju školu i birao koledž bio je veoma emotivan kod izbora škole pa je odabrao lokalni univerzitet Kalifornija.

Posle jedne od poslednjih srednjoškolskih utakmica na kojima je Linč dominirao dao je interesantan intervju u kom se zahvalio igračima ofanzivne linije što su ga štitili i pravili mu odlične blokove i da će morati da ih časti večerom.

Zamislite samo čoveka koji izgleda kao Zverka koji ukrade autić od medicinske službe i vozi ga po terenu praveći krugove kako bi proslavio pobedu. Čitav stadion mu je aplaudirao i to je bio on, to je bio Maršon Linč.

Kada je stigao u NFL dočekao ga je sneg u Bafalu. Maršon nikada ranije nije video sneg, ali brzo se navikao. Međutim, nekako se nije najbolje snašao u Bilsima i trejdovan je u Sihokse, gde njegova karijera kreće da se uzdiže.

Adrijan Piterson više nije bio glavna tema, bar ne sa sportske strane, a Maršon Linč je trčao sve više i više i bivao sve jači i jači, pa je na utakmici protiv Sejntsa u Nju Orleansu postigao legendarni tačdaun koji je izazvao zemljotres.

Taj tačdaun je nazvan "Beast Quake", a kako je pretrčao 67 jardi i uz to bacio protivničkog kornerbeka na zemlju kao da je parče papira možete pogledati u priloženom video snimku.

Imao je Maršon još jedno ovakvo trčanje, protiv Arizona Kardinalsa u utakmici koju su Sihoksi dominantno rešili u svoju korist, a verovali ili ne Linč je pre početka meča imao velikih stomačnih problema i postojala je mogućnost da propusti utakmicu. Ali to nije Maršon Linč. To ne bi uradio Beast Mode.

Sezona 2014 je verovatno bila i ključ Maršonovog prvog povlačenja. Beast Mode je igrao odlično tokom čitave godine, pogotovo kada bi lopta bila u crvenoj zoni, tada bi je Linč poput buldožera uneo u end zonu i postigao tačdaun.

Sve do tog čuvenog momenta kada se Malkolm Batler proslavio...

U pitanju je Superbol 49 i naravno tu je čuvena konferencija na kojoj se Linč "pojavio kako ne bi bio kažnjen".

Nju Ingland Pariotsi vode 31:28 u poslednjim momentima utakmice protiv Sijetl Sihoksa, koji su došli nadomak end zone, na svega jedan jedini jard.

Sihoksi su imali igrača savršenog za tu situaciju. Igrača stvorenog za tu situaciju. Igrača koga zovu BEAST MODE. Ipak, trener Pit Kerol se nije odlučio da da loptu Linču i da ovaj za tri pokušaja proba da donese šampionski prsten, već se odlučio za dodavanje.

A kako se to završilo, pogledajte sami:

Malkolm Batler se posle ovog presečenog dodavanja, iliti intersepšna ako više volite, proslavio i zaradio veliki ugovor, a Maršon Linč nije još dugo igrao.

U januaru 2016. godine okačio je kopačke o klin postavivši tu sliku na Tviter profilu u svima je bilo jasno da se jedna era upravo završila.

Posle godinu dana pauze se vratio u svoj omiljeni tim, Ouklend Rejderse, ali sa njima nije imao previše uspeha i posle dve godine u crno-srebrnom dresu, Linč se po drugi put povukao. Ovoga puta za stalno.

Sada se može okrenuti Skitlsu.

Photo by Marc Serota/Getty Images
Photo by Marc Serota/Getty Images

Mark Sančes

Photo by Jeff Golden/Getty Images
Photo by Jeff Golden/Getty Images

Za kraj je ostao jedan od malih ljudi, ali velikih heroja. Mark Sančes. Momak koji je sa velikim uspehom igrao za USC Trojanse, čak je 2008. godine bio uvršten u idealni tim NCAA lige.

Markovo detinjstvo je bilo u najmanju ruku čudno. Još kada je bio dečak roditelji su mu se razveli, a on je živeo sa svojim ocem, koji ga je od ranog detinjstva "spremao za život" surovim fizičkim i mentalnim treninzima.

Morao je da zna tablicu množenja dok vodi košarkašku loptu kroz poligon, takođe je morao da udara bejzbol lopticu palicom dok ponavlja Periodni sistem elemenata, a takođe je učen da mora da bude vođa, a ne pratilac.

Krajem osnovne škole odlučio je da se bavi američkim fudbalom, ali nije bio siguran oko pozicije, da bi njegov otac "potegao veze" i došao do kvoterbek gurua Boba Džonsona, koji je iznedrio jednog Karsona Palmera.

Saradnja je bila uspešna a USC je potpisao Marka Sančesa koji je potom kao 5. pik na NFL draftu otišao u Njujork Džetse.

Njujork Džetsi i Mark Sančes su imali jednu legendarnu sezonu o kojoj se nedovoljno govori. Zamislite kvoterbeka koji je osporavan i na koga maltene niko ne obraća pažnju, a uz sebe ima fantastičnu odbranu predvođenu Derelom Rivisom, a glavni trener je bio Reks Rajan.

U pitanju je druga NFL sezona Marka Sančesa i Džetsi su došli do 11 pobeda u sezoni, a saradnja na relaciji Mark Sančes – Džeriko Kočeri bila je fantastična.

U prvom meču u plej ofu igrali su protiv "strašnih" Indijanapolis Koltsa koje je predvodio čuveni Pejton Mening, a Sančes je kompletirao 18 dodavanja i rezultatom 17:16 eliminisani su veliki Koltsi.

U narednoj rundi, protivnik je bio još zahtevniji – Nju Ingland Patriotsi. Takođe u gostima. Foksboro je poznat kao neosvojiiva tvrđava, ali su te večeri morali da padnu.

Sjajni Mark Sančes je bacio tri tačdauna, osvojivši 194 jardi pasom i najveće iznenađenje su Džetsi napravili pobedom 28:21 u Masačusetsu na krilima Marka Sančesa.

Mark Sančes je postao prvi kvoterbek ikada koji je pobedio i Pejtona Meninga i Toma Brejdija na njihovom stadionu u plej ofu.

U borbi za Superbol Džetsi su tada poraženi od favorita Pitsburg Stilersa, koji su na poluvremenu imali prednsot 21:3.

Sančes je uspeo da uvede meč u neizvesnu završnicu, ali su na kraju sa 24:19 bili poraženi i morali su tužni da se vrate u Njujork, dok su Stilersi išli na Superbol kada su poraženi od Grin Bej Pekersa i velikog Erona Rodžersa.

Posle toga Mark nije imao značajnijeg uspeha, a na njegovu nesreću zapaćen je po izgubljenoj lopti kada se zakucao u zadnjicu saigrača, kao i po čuvenom krijumčarenju hot doga na klupu tokom utakmice.

Sančes je poznat kao veliki dobrotvor i član mnogih humanitarnih organizacija, verovatno najpoznatije njegovo angažovanje je u borbi protiv dijabetesa, pogotovo kod dece.

Ove momke verovatno više nećemo gledati u dresu neke NFL ekipe, ali su u pitanju ljudi koji su obeležili jednu eru i ljudi koji su iste godine okončali svoje karijere.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu