Novo "runo" srpskog fudbala

Sve je spremno za "spektakl" u srpskom fudbalu, pošto najkvalitetnije domaće takmičenje pod počinje u petak, a čast da sezonu "otvori" imaće ekipa Voždovca koja će na svom stadionu dočekati TSC iz Bačke Topole.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Naravno, ova sezona će biti malo drugačija nego prethodne pošto imamo neke novitete. Liga će od ove sezone (u naredne tri godine) imati generalnog sponzora, po kom će i nositi ime, a u pitanju je kineski proizvođač guma Linglong.

Uz novo ime stiže i novi-stari sistem takmičenja. O čemu se tu zapravo radi? Dvokružni sistem će ostati na snazi, kao i plejof i plej-aut, dok podele bodova više neće biti.

Večeras počinje nova sezona u Linglong Superligi Srbije, i to na stadionu na krovu tržnog centra, gde Voždovac od 20.00 dočekuje novajliju TSC iz Bačke Topole. Kvota na keca je 1,55, a na goste je čak 6,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Voždovac - TSC.

Dve najslabije plasirane ekipe će biti eliminisane iz Linglong lige, dok će 13. i 14. ekipa igrati u baražu za opstanak sa klubovima iz Prve lige Srbije.

FSS je pred početak sezone promenio pravilo o pozajmljivanju i umesto dvojice igrača, sada će jedan klub u drugi moći da pozajmi neograničen broj fudbalera, dok se pravilo o broju stranaca nije menjalo i samo četiri strana igrača mogu da budu u protokolu.

Naravno, sudijski segment je takođe doživeo određene promene. Prvi čovek Sudijske organizacije više neće biti Zoran Petrović, već Milan Karadžić, a trojica najbližih saradnika će mu biti Majo Vujović, Boško Jovanetić i Igor Radojičić.

Nekoliko dana uoči starta Linglong lige, dvojica glavnih i četvorica pomoćnih arbitara nisu želela da nastupe na obaveznom testu fizičke spreme.

Testove na redovnom seminaru sudija nisu istrčali Danilo Grujić i Novica Ađelovski, kao i linijske sudije - Svetlana Bilić, Darko Savović, Milan Minić i Miroljub Petković.

Ljubitelje "fantazija" čeka jedna lepa vest, a to je nova aplikacija koja je pre nekoliko dana puštena u rad, nakon prošlosezonske pilot verzije.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Kreće Zvezda u novu sezonu i u domaćem šampionatu, a na Marakanu u subotu (20.00) dolazi povratnik u elitu Javor. Kvota da će domaćin slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Javor.

Aktuelni šampion Srbije je ekipa Crvene zvezde, koja je u sezoni 2018/2019 osvojila i svoju 30. titulu u bogatoj istoriji (računa se i ona "sporna" iz 1946. godine) i ona će u odbranu trona krenuti u subotu, kada će od 20 časova na stadionu "Rajko Mitić" igrati protiv povratnika, Javora iz Ivanjice.

Zvezda je tokom leta dovela pet fudbalera – Žandera, Tomanea, Kanjasa, Krstovića, Vasiljevića i Pankova. Radovan Pankov je štoper i stigao je iz niškog Radničkog.

Iz domaćeg šampionata je u Zvezdu stigao i reprezentativni golman Nikola Vasiljević. Njegov devetnaestogodišnji imenjak Krstović više nije napadač Zete pošto je potpisao ugovor sa šampionom Srbije.

Što se tiče inostranih pojačanja, Tomane je bio napadač uglavnom portugalskih klubova, a u Zvezdu stiže iz Tondele. Hose Kanjas je produkt Betisove škole fudbala, a ovaj defanzivni vezista ima iskustvo igranja u Španiji, Engleskoj i Grčkoj. Žander je tridesetogodišnji levi bek, koji je stigao iz kiparskog Pafosa.

Dejan Meleg i Erik Jirka napustili su Zvezdu i postali članovi Radničkog iz Niša, a Vujadin Savić je, pomalo i neočekivano, postao novi fudbaler kiparskog APOEL-a.

Aleksa Terzić je nešto ranije pojačao Fiorentinu, dok je Ibrahim Tanko dobio raskid ugovora od Crvene zvezde, dok treba spomenuti i da je Nenad Milijaš okončao dugu i uspešnu karijeru.

Takođe, Goran Čaušić je otišao u Arsenal iz Tule, a Dejan Joveljić je postao novi član Ajntrahta iz Frankfurta.

Šampion Srbije je ove sezone već odigrao dve zvanične utakmice, u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv litvanske Suduve. Prvi meč je završen bez golova, dok je Zvezda u drugom slavila rezultatom 2:1.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Prvu zvaničnu utakmicu u sezoni Partizan igra u nedelju (18.00) u Inđiji, na terenu povratnika u Superligu. Kvota na crno-bele je 1,25, a kvota da neće slaviti, odnosno na duplu šansu 1X je 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Inđija - Partizan.

Zvezdin najveći rival, beogradski Partizan moraće da pruži mnogo bolju sezonu kako bi se „iskupio“ navijačima za sve prošlosezonske turbulencije.

Posle dužeg vremena, na terenu u Humskoj navijači Partizana neće gledati čuveni broj "22" pošto se Saša Ilić penzionisao.

Uprava Partizana je u svoje redove dovela Lutovca, Sadika, Gigića, Dingu, Pešukića, Vujačića i Brežančića. Dominik Dinga je mladi reprezentativac Srbije, rođeni je Novosađanin i očekuje se da donese stabilnost u poslednjoj liniji „parnog valjka“. Dobra je stvar što ga trener Savo Milošević dugo poznaje i zna šta može da očekuje od njega.

Kada smo već kod zadnje linije Partizana, u klub su pristigli i Rajko Brežančić, Igor Vujačić i Periša Pešukić. Lutovac je novi krilni fudbaler koji je dolaskom u Partizan ispunio svoj dečački san, a napad su pojačali Umar Sadik, koji je na pozajmici iz Rome, kao i Petar Gigić, bivši as Mačve.

Njihov napadač Rikardo je bio na pragu odlaska iz Humske, ali se ta čitava saga dodatno "razvukla" pa je miljenik "grobara" i dalje zvanično član Partizana, a ne smemo zaboraviti ni Partizanove bisere poput Filipa Stevanovića i Nikole Lakčevića.

Crno-beli će u Velsu početi svoje evropsko "putešestvije" i sigurno je da žele da vrate Evropu u Humsku, posle jedne neuspešne sezone.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Linglong Superliga, I kolo:
20.00 Voždovac – TSC

Subota:
18.00 Spartak – Rad
20.00 Crvena zvezda – Javor
20.00 Mladost – Radnik
20.00 Čukarički – Napredak
20.00 Vojvodina – Mačva

Nedelja:
18.00 Inđija – Partizan
20.00 Radnički Niš – Proleter

Vojvodina je napravila veliki broj promena, kako u upravi tako i na terenu i interesantno je da prvi meč ove sezone neće igrati na svom stadionu, zbog postavljanja nove trave, pa će u Bačkoj Palanci dočekati Mačvu.

Sportski direktor novosađana Nikola Lazetić u sportskom centru "Vujadin Boškov" predstavio je 8 novih prvotimaca: Nikolu Drinčića, Marka Đurišića, Petra Bojića, Jovana Kokira, Nikolu Vasiljevića, Đorđa Đurića i Miodraga Gemovića i Mirka Topića.

Tada je već bilo jasno da su ciljevi Vojvodine za narednu sezonu izuzetno visoki, a nešto kasnije su doveli i napadača Nemanju Čovića iz „komšijskog“ Proletera, kao i njegovog imenjaka Vučića koji može da pokrije pozicije levog beka i levog krila.

Možda i najzvučnije pojačanje Vojvodine nije bio igrač, već trener, pošto je Nenad Lalatović napustio niški Radnički kako bi se vratio u Novi Sad.

Čukarički je u kvalifikacijama za Ligu Evrope napravio veliki posao "napunivši do vrha" mrežu jermenskog Banantsa, pošto su u dvomeču postigli 8 golova, a da nijedan nisu primili.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kolika je plata sudija u Superligi Srbije?

Na poslednjoj sednici Odbora za hitna pitanja uoči početka takmičenja odlučeno je da se povećaju takse arbitrima, prenosi "Sportski žurnal".

Glavni sudija će dobijati 54.000 dinara po utakmici, s tim što su u tu sumu uračunati i troškovi putovanja, nezavisno od kilometraže.

Po istom modelu obračuna određena su prihodovanja pomoćnim i četvrtim sudijama. Taksa za "mahače" je 36.000 dinara, a za arbitre na sredini terena 24.000 dinara.

Ekipa sa Banovog Brda već godinama ide uzlaznom putanjom u srpskom fudbalu i to je pokazao i novi trener Aleksandar Veselinović u već pomenutom dvomeču.

Ognjen Mudrinski je već "napunio kasu" Brđanima, pošto je otišao u poljsku Jagjeloniju za svotu 600.000 evra, a već je najavljena prodaja Samjuela Ovosua i Miroslava Bogosavca.

Prelazni rok svakako još uvek traje i ukoliko Čukarički zaista proda pomenuti dvojac i pronađe adekvatne zamene, uz malo sreće bi mogli i da ispune svoj cilj i zaigraju u grupnoj fazi Lige Evrope.

Radnički iz Niša ili kako je svojevremeno nosio nadimak „Real sa Nišave“, posle blistave sezone i trke za šampionsku titulu doživljava pravi krah.

Na klupu je umesto Nenada Lalatovića doveden Simo Krunić, kao i neki novi fudbaleri poput golmana Kneževića i Petrovića, defanzivaca Ostojića i Đorđevića, stigli su i vezisti Batrović, Tomić, Čermelj, Meleg, Makarić i Jirka, kao i napadači Bojović i Đilas.

Flora je već pokazala slabosti ekipe Sima Krunića, tako da ga u Linglong ligi čeka "trnovit" put i veliki posao.

Foto:Nenad Mihajlovic/Starsportphoto.com
Foto:Nenad Mihajlovic/Starsportphoto.com

Mladost iz Lučana nam posle punih pet godina priređuje iznenađenje, pošto Nenad „Neško“ Milovanović više nije šef struke ovog tima, tako da on više nije trener sa najdužim stažom jednog srpskog Superligaša.

Jedno vreme su kružile priče da je Milovanović novi selektor Srbije, ali je ipak imenovan Ljubiša Tumbaković, a Goran Stanić je "uskočio" umesto Neška Milovanovića.

Osim smene trenera, Mladost ima i nekolino noviteta na travi. Bivši članovi Partizana i Zvezde, Eliomar i Tanko pojačali su ekipu, a tu je i Obiora Odita. Ivan Obrovac, Bogdan Milošević i Aleksandar Stanisavljević dodatno su pojačali ekipu iz Lučana.

Rasprodaja u tržnom centru „Stadion“ ovoga puta označava osipanje ekipe Voždovca, koja je pobrala brojne simpatije kako na terenu, tako i na društvenim mrežama.

Ipak, ekipu je napustio dugogodišnji sportski direktor Aleksandar Grkinić, pa će njegove cipele neko drugi morati da popuni što je brže moguće.

Trener Voždovca više nije Dragan Aničić, sada je to Radomir Koković koji će sa 35 godina života biti najmlađi trener u Linglong ligi Srbije.

Odlazak velikog broja kvalitetnih igrača poput Stuparevića, Jovanovića, Srnića, Ćirkovića, Lukovića, Duronjića neće biti lako nadomestiti i ukoliko „Zmajevi“ to ne urade biće jedni od kandidata za napuštanje elitnog ranga takmičenja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kada se već govori o beogradskim timovima na rubu ispadanja, na red nam dolazi ekipa Rada. Momci sa Banjice su prošle sezone za dlaku izbegli neprijatan scenario, a posle odlaska Lutovca, Balabanovića i Bainovića nije delovalo da će stvari biti mnogo drugačije ove sezone.

Ne ako se ne desi fantastična sezona nekih iskusnijih fudbalera poput Filipa Kasalice, Borka Veselinovića, Vladimira Volkova i Miloša Trifunovića, u kombinaciji sa talentovanim fudbalerima koje "fabrika" sa Banjice itekako poseduje.

U problemu se takođe nalazi i kruševački Napredak. Njih je napustio Milorad Kosanović i biće izuzetno teško da se njegov odlazak nadomesti.

Kosan je više puta izjavljivao kako mu se smučila "borba sa vetrenjačama", pa će ga naslediti mladi Predrag Rogan, koji je u redovima subotičkog Spartaka pravio jako dobre rezultate.

Možda i najveći udarac (posle odlaska Kosanovića) je prelazak Nikole Petrovića u Radnički iz Niša, pošto je on u poslednje tri sezone prilično usprešno branio mrežu Napretka.

Umesto njega iz Zemuna je doveden Marko Milošević. Štoper Marko Marinković je završio u Spartaku iz Trnave, a njega će odmeniti iskusni Tomislav Pajović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kad se već priča o subotičkom Spartaku, osim Rogana napustio ih je i Torbica, Dejan Kerkez je plaćen 250.000 evra i nastaviće karijeru u portugalskom Maritimu, a iz Spartaka je otišao i Dejan Đenić.

Spartak bi tako trebalo da se „šeta“ tu negde na granici plej-ofa. Daleko od Evrope, ali ne baš ni u opasnoj zoni.

Mačva, Radnik i Proleter biće u sličnoj situaciji kao i Spartak. Od njih možemo očekivati da "tu i tamo" nekom od favorita "otkinu" po neki bod. Sve tri ekipe su dovele veliki broj mladih igrača, Proleter možda čak i najviše, u šali rečeno, ugledajući se na novosadsku Vojvodinu.

Povratnik u srpski fudbal je i ekipa Javora iz Ivanjice, njih je tokom leta napustio levi bek Ivan Josović, tako da je očigledno da se otvara prostor za mladog reprezentativca Makedonije Aleksu Amanovića.

Ekipu iz Ivanjice je dugo odlikovala "čelična" odbrana i znalo se da se na gostovanju kod njih ne viđa previše golova, tako da bi Javor možda i mogao da izbori opstanak i da se korak po korak vrati tamo gde je nekada bio.

Nove prvoligaše po navici moramo da svrstamo u krug kandidata za ispadanje, osim ako ne odskaču od srpskih uslova kao što je slučaj sa pomenutim Javorom, tako i TSK-om, ali ni Inđija nije izuzetak. TSK i Inđijia su imali nekoliko interesantnih pojačanja, ali svakako nisu poznati širokoj javnosti.

Ruku na srce, TSC Bačka Palanka je ipak uspeo da dovede Gorana Antonića i Janka Tumbasevića koji će verovatno biti "udarne igle" novog člana elitnog društva.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Da li će Zvezda ostvariti "het-trik" ili će Partizan prekinuti njenu dominaciju?

Da li će se Radnički probuditi? Kakav Čukarički ćemo gledati?

Može li Vojvodina da se vrati na staze stare slave? Ko će u Evropu, a ko u niži rang?

Mnogo je pitanja, a odgovor nam može dati samo Linglong liga Srbije.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.