Zvezda na skeneru B92.net: Prag, Keln, pa Gent – nije samo do sreće

Blistavo veče Crvene zvezde u Gentu, osim velike pobede 2:0, pokazalo je još jednu stranu.

MILOŠ SIMANOVIĆ
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

*Zvezda srušila "belgijsko prokletstvo" – samo čudom ostaje bez evropskog proleća!

Već duže vreme crveno-bele bije glas da su "male mace" na evropskim gostovanjima, odnosno da su u većini slučajeva imali puno sreće i nerešenim ishodima izbacivali rivale.

Ta teza je bila prisutna, bez obzira na to što su izabranici Vladana Milojevića, a sada i Dejana Stankovića igrali sa boljima od sebe.

Činjenica je da je zbog više golova prolazila u gostima (Krasnodar, Salcburg, Kopenhagen, Jang Bojs...), ali sa ulogom autsajdera, nekad i velikog.

Istina, bilo je i bezbolnih kikseva protiv Suduve, Helsinkija, Spartaksa, ali je Gent definitivno stavio tačku.

Crvena zvezda puni kasu od UEFA

Tim iz prvog šešira je pobeđen i to na tlu Belgije, gde Crvena zvezda nikad nije slavila, i došla do trećeg "jačeg" trijumfa na strani poslednjih godina, nakon Sparte iz Praga i Kelna.

Izgleda da, ipak, nije samo do sreće...

Iz toga proizilazi i da su svi položili test u Gentu sa najvišom ocenom, iako ćemo možda pokušati da potražimo mane pojedincima u našem poznatom skeneru.

Golman i odbrana

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Izjave odbrane

*Borjan: Ovo što radimo je istorijski
* Milunović: Zasluženo
*Degenek: Ginućemo i dalje

Milan Borjan – Njemu ćemo teško pronaći bilo šta i solidno. Više ne znamo koliko je puta spasao svoj tim. Ponovo je bio hobotnica na golu i držao crveno-bele u trenucima kada su padali. Svaku, ali svaku loptu, koja je išla u gol je uhvatio. Šta reči više?

Milan Gajić – Obavio posao. Istina, nije ga bilo u ofanzivnim akcijama, iako mu je i to jedan od zadataka, ali je bar "zatvorio" svoju stranu. Nisu se Belgijanci naigrali pored njega.

Radovan Pankov – U pojedinim trenucima delovalo nesigurno sa loptom u nogama, ali je u većem delu meča bio siguran. Dobro je delovao u paru sa Milunovićem i dobio sve

Nemanja Milunović – Meč stvoren za njega! Kada Zvezda igra pliće i u bloku, visoki defanzivac gospodari terenom. Potpuno drugačije od prvog sudara sa Belgijancima na "Marakani". Sve je pokupio, na kraju postigao gol i rešio sve dileme. Ovakav Milunović pravi razliku...

Miloš Degenek – Iako na poziciji levog beka, praktično je igrao trećeg štopera. Suvišno je svaki put analizirati australijskog reprezentativca i ponavljati da je pouzdan, smiren i uvek na optimalnom nivou.

Vezni red i napad

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Njegoš Petrović (do 72. minuta) – Partija koja se od njega dugo čekala. Ne samo zbog gola, koji je bio fantastičan, već i jer je dobio bitku na sredini terena. A zna se gde se mečevi rešavaju, iako je Gent bio bolji u tom delu u Beogradu. Neumorni mladi vezista, često osporavan (s pravom u velikoj meri), sada je pokazao da može da igra veliku ulogu. Samo ako se opusti, na čemu je radio trener Dejan Stanković.

Veljko Nikolić – Nekoliko puta dosta ležeran. To je verovatno plod velikog samopouzdanja. Njegov kiks i promašena lopta u svom kaznenom prostoru mogao je puno da košta Zvezdu. Videla se želja za nadigravanjem sa iskusnijim rivalima, a u nekoliko puta je mogao i bolje. Sigurno može bolje.

Mirko Ivanić – Slično kao za Nikolića, s tim da je igrao jednostavnije. Dosta je pretrčao, ali ga nije bilo u tolikoj meri u igri. Srećom, nije se to odrazilo na kraju.

Mohamed El Fardu Ben (do 72. minuta) – Tražio se Ben u igri, verovatno je i razvoj utakmice, odnosno rani pogodak Zvezde, uticao da ga nema toliko ispred protivničkog gola. Statistika kaže da je imao dve asistencije i tu svaka priča prestaje. Učinak je uvek na prvom mestu, znači – prelazna ocena.

Aleksa Vukanović – Odradio lavovski deo posla, iako se to ne vidi "golim okom". Igrao na neprirodnoj poziciji i doprineo puno u defanzivnim zadacima. Možda je glupo reći to za klasično krilo, ali moderni fudbal se igra u oba pravca. Istina, mogao je i da bude odlučniji sa loptom u nogama.

Dijego Falčineli – Iako ga nije bilo previše u igri, svaki potez Italijana ima smisao. Bilo da izbori faul, aut ili razvije akciju. Loše je što nije ušao u šansu, ali je tako kada su ti saigrači u bloku.

Trener i izmene

Starsport
Starsport

Stanković: Ne spuštamo grad, fudbal je čudna igra

Srđan Spiridonović (od 72. minuta) – Ušao da odmeni umornog Bena.

Strahinja Eraković (od 72. minuta) – Ušao da "zatvori" utakmicu i pomogao u tome. Imao je jednu dobru intervenciju.

Andrija Radulović (od 88. minuta) – Debi u Evropi. Premalo na terenu za konkretniji učinak.

Ričmond Boaći (od 88. minuta) – Premalo na terenu za konkretniji učinak.

Trener Dejan Stanković – Bio je prinuđen da eksperimentiše zbog izostanka čak petorice igrača i uspeo da ukomponuje tim da pobedi. Prvi Zvezdin trener sa pobedom u Belgiji položio je ispit italijanskim stilom. Ekipa mu je delovala kao većina Serije A iz doba kada je "žario" tom ligom u najboljim danima. Bez panike, pod kontrolom, opet je spremio svoje fudbalere da deluju čak i bolje nego u prvom susretu sa Gentom. Kao da je nacrtao utakmicu.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu