La Liga Primera, Real, Barselona i ostali...

Osvoji li titulu ekipa Barselone biće to prilično očekivano, bude li Real najbolji to sigurno neće biti nikakvo iznenađenje, pobeda Sevilje ili Valensije bila bi čudo, a o ostalim mogućnostima neumesno je i raspravljati.

‘Viđeni’ treći i četvrti, Sevilja i Valensija mogli bi da se bore za mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa ekipama Viljareala, Saragose i madridskog Atletika.

Levante, Atletik Bilbao, Almerija i Valjadolid trebalo bi da daju dva ‘putnika u niži rang’, a poslednjih godina pravilo je i da bar jedna ekipa od koje se to ne očekuje završi sezonu ‘ispod crte’.

U najkraćim crtama i krajnje površno, to je suština najave sezone u Španiji.

Miloš Šaranović Španija
Podeli

Prošla godina u nekoliko rečenica, madridski Real osvojio je 30. titulu prvaka, a Real Sosijedad posle 40 godina napustio elitu.

Barselona je bila druga zahvaljujući, najprostije rečeno, remiju sa gradskim rivalom kolo pre kraja sezone, Sevilja 'dobacila' do trećeg mesta, Kupa kralja i Kupa UEFA, Valensija bila (očekivano) četvrta.

Prijatno su iznenadili fudbaleri Rekreativa, osvajanjem osmog mesta, Hetafe zavšio kao deveti uz nastup u finalu Kupa.

'Karte za Evropu' zaradili fudbaleri Viljareala, Saragose i madridskog Atletika. Seltu, Himnastik Taragonu i pominjani klub iz San Sebastijana u Primeri zamenili Valjadolid, Mursija i Almerija.

Real otpustio Kapela koji je osvojio prvu titulu za taj klub u četiri godine i doveo Šustera, Rajkard ostao na klupi Barselone iako mnogi smatraju da je jedan od retkih koji bi uspeo da ne osvoji ništa.

U prelaznom roku se itekako trošilo (samo premijerligaši potrošili više), a od 20 najvećih svetskih transfera tokom leta deset su ostvarili španski klubovi, devet kupovina i jedna prodaja.

Trojica igrača na vrhu liste plaćena su ukupno 93 miliona, a kupio ih je ‘kraljevski klub’.

Atletiko drugi na listi potrošača, treći u Evropi (Madriđane ‘razdvojila’ porodica Glejzer), uz činjenicu da je Toresov transfer u Liverpul omogućio dobar deo sredstava, na ‘letnjoj pijaci’ aktivni bili i ljudi iz Valensije i Barselone, a od ove jeseni navijači u Španiji imaće priliku da gledaju Robena, Anrija, Snajdera, Konea, Matuzalema, Luisa Garsiju, Simaa Sabrosu, Đuzepea Rosija, Manuela Fernandeša…

U španskim prvoligašima igraće četvorica igrača iz Srbije, Nikola Žigić bio je jedan od plaćenijih u prelaznom roku, u novoj sezoni je igrač Valensije, Ivica Dragutinović je i dalje starter u ekipi Sevilje, a afirmaciju u Španiji traži mladi reprezentativac Srbije Milan Smiljanić. Četvrti predstavnik je Vladan Kujović koji je ovog leta iz rode stigao u Valensiju, u Levante.

Sledi kratko predstavljajne klubova Primere, podeljenih u četiri grupe od po pet.

U prvoj grupi su četiri ekipe koje Španiju predstavljaju u Ligi šampiona, Real Madrid, Barselona, Valensija i Sevilja, kao i klub koji je najviše promenio sastav, Atletiko Madrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.