Sve se zna ili burno proleće?

Pogled na tabelu Meridijan Superlige i iskustvo iz prethodnih godina mogli bi da navedu na jednostavan zaključak, da je Crvena zvezda prvi prvak Srbije u fudbalu, da će Partizan imati ozbiljan posao da prestigne Mladost iz Apatina i OFK Beograd, a da će se Zemuncima u Prvoj ligi sledeće sezone pridružiti jedna od ekipa od trenutno 7. do 11. mesta.

Novi sistem takmičenja, koji se premijerno primenjuje u Srbiji, omogućava više promena i preokreta nego dosadašnji, pa će konkurenti za vrh ili u borbi za opstanak odigrati po dve ili tri međusobne utkamice što mogućnost skokova ili padova na tabeli čini znatno većom.

Bez obzira na to verovatnoća da Zvezda izgubi prvo mesto ili da se Zemunci zadrže u najvišem rangu takmičenja je veoma mala.

Miloš Šaranović
Podeli

U Crvenoj zvezdi, posle jesenje rasprodaje i lake eliminacije iz Evrope imaju solidan tim koji je ove zime pojačan (Koroman, Burzanović, Bajalica, Đorđević), a cilj je, prema rečima ljudi iz kluba, zadržati prvo mesto, boriti se za ‘duplu krunu’ i tokom leta stvarati ekipu za ozbiljniji nastup u Evropi.

Možemo da igramo i bolje ali sam zadovoljan onim što je urađeno na pripremama. Imamo jasnu koncepciju, tokom proleća trudićemo se da oformimo jak tim, sposoban da ostvari zapažen rezultat na evropskoj sceni. Prijatno sam iznenađen vrednošću novih igrača, uveren sam da ćemo biti jači nego jesenas,” kaže sportski direktor Crvene zvezde Stevan Stojanović.

Bajević je najavio da će igrati u formaciji 4-2-3-1, a tim koji bi mogao da se nazove ‘prvim’ činili bi Ranđelović – Basta, Gaj, Đorđević, Anđelković – Milovanović, Kastiljo – Georgijev, Trišović, Koroman – Đokić, ali su ‘na vratima’ novajlije Burzanović i Bajalica, kao i Purović koji je ostao i pored toga što je bio nezadovoljan statusom u toku prelaznog roka.

Na drugom mestu nastavak šampionata čeka Mladost iz Apatina, najprijatnije iznenađenje jesenjeg dela lige. Apatinci su pobedili Partizan, eliminisali OFK Beograd iz Lav kupa Srbije, a i pored činjenice da su sjajno plasirani i važe za nezgodnu ekipu, realno procenjuju svoje izglede tokom proleća.

Da bismo osigurali plasman u plej of potrebna su nam još najmanje tri boda. Zbog toga moramo da igramo ozbiljno. U pripremnom periodu imali smo nepredviđenih problema, zbog povreda i gripa nismo uradili sve što smo planirali. Ipak, imamo potencijal da se suprotstavimo svakom rivalu,” kaže golman Apatinaca Srđan Žakula.

OFK Beograd je poslednjih godina ozbiljno organizovan klub, sa snagom na terenu i u fudbalskim forumima, tako da treće mesto ‘plavo-belih’ nije iznenađenje. Zaostatak u odnosu na Crvenu zvezdu je veliki (13 bodova), ali na Karaburmi veruju da će, i pored izmena u sastavu tima, uspeti da odole Partizanu i završe na drugom mestu.

Novi trener je Ratko Dostanić a razlog za optimizam su dobre igre ekipe na pripremama u Antaliji i činjenica da u timu ima nekoliko iskusnih i kvalitetnih igrača.

Klub kao što je OFK zaslužuje da na kraju sezone zauzme što bolju poziciju. Pucamo na drugo mesto, to je sada svima jasno, možemo i moramo ispred Partizana,” rekao je nekadašnji mladi reprezentativac Mitar Novaković.

Najtoplija zima očekivana je u Partizanu. I posle velikih promena teško je proceniti kakav će biti ‘prolećni’ Partizan. Novi predsednik kluba Nenad Popović najavio je vleike dugoročne planove, doveden je trener sa malo iskustva ali i zvučnim fudbalskim imenom, Miroslav Đukić, dramatičnih promena u igračkom kadru nije bilo.

Posle najlošije jeseni u poslednjih dvadesetak godina sledi period ‘konsolidacije kluba’, ali uz nastavak ‘rata’ na relaciji navijači – Zečević, Bjeković, a iako to u Partizanu niko ne kaže, čini se da su ciljevi Kup i što bolje igre u prvenstvu.

Nemam tremu, ali imam veliku želju da počne već jednom,” kaže novi trener ‘crno-belih’ Miroslav Đukić pred prvu sezonu na klupi nekog kluba, “Želim da vidim na zvaničnim utakmicama kako će da reaguje ekipa, ali i da vidim sebe na klupi velikog kluba. Da osetim kako ću da doživim meč kao trener Partizana. Mislim da smo potpuno spremni, zadovoljan sam kako su momci radili na pripremama. Imamo odličan igrački kadar, spoj mladosti i iskustva bi mogao da donese dobre rezultate.”

I Đukić će na teren sa ekipom u formaciji 4-2-3-1, a zamišljeni startni tim čine Kralj – Rukavina, Rnić, Bajić, Lomić – Nađ, Smiljanić – Nenad Marinković, Jovetić, Maletić – Lazetić. Mestu se nadaju i Mihajlov, Tomić, Nebojša Marinković, Bosančić, Vukelja, Odita…

Bežanija je jesenas startovala vrlo ozbiljno. Dva puta su nadigrali Partizan, jednom pobedili, na stadionu Crvene zvezde vodili do finiša, bili veliko iznenađenje, ali je predsednik kluba Mijatović ubijen, veliki broj igrača otišao je iz kluba pa se čini da sadašnja ekipa Dragoljuba Bekvalca nije toliko ozbiljna.

Ipak, cilj Bežanijaca biće plasman u ‘boljih šest’.

Nisam ništa obećavao ni pred jesenji deo, izuzev borbe do krajnjih atoma snage na svakom meču, pa neću ni sada. Činjenica je da nam je otišlo sedam igrača i da je to veliki hendikep, ali takav je život. Od nečega mora da se živi, a kod nas je prodaja igrača glavni izvor prihoda. Ovi koji su sada u prvom planu imaju za zadatak da nadomeste kvalitet koji je otišao i ne sumnjam da će u tome uspeti,” kaže Dragoljub Bekvalac, trener Bežanije.

Za mesto u gornjoj polovini tabele ozbiljno konkuriše i Vojvodina. Novosadski klub tokom zime češće je pominjan zbog mogućnosti da glavni finansijer  Ratko Butorović ode iz Voše, ali je na kraju epilog loših odnosa Butorovića i gradskih vlasti – ‘neprihvatanje ostavke’ i homogenizacija uprave kluba i navijača.

Pored toga dodatni kvalitet Novosađanima mogli bi da daju i Pantelić, Krivokapić i Marković, trojica iskusnih igrača i nekadašnjih kandidata za nacionalne selekcije. Vojvodina će igrati i protiv tradicije, poslednjih godina početak proleća bio je kritični period sezone.

Loši rezultati bili su uvod u promenu trenera, a potom i komešanja u rukovodećem kadru. Na kraju smo se obično borili za opstanak. Zbog svega toga sada smo sve učinili da bude suprotno. Dobro smo se pojačali, verujem da smo se stabilizovali i da ćemo na svim poljima načiniti korak napred naspram jeseni,” rekao je tehnički direktor Vojvodine Radisav Rabrenović.

Na sedmom mestu je ekipa Banata. Selidba iz Banatskog dvora u Zrenjanin nije donela veliku posetu u ‘Karađorđevom parku’ ali je ekipa ‘u igri’ za dobar plasman a u pripremnom periodu Banaćani su igrali dobro.

Nepovoljna okolnost je činjenica da su u prva tri kola proleća protivnici tri ekipe iz vrha, OFK Beograd, Mladost i Crvena zvezda.

Na raspored ne možemo da utičemo, to nam je što nam je. Siguran sam da smo fizički spremni posle osam pripremnih utakmica. Igramo lep fudbal, a znamo koliko je bitan dobar start i pokušaćemo što ranije da počnemo da osvajamo bodove,” kaže pred nastavak sezone fudbaler Banata Zoran Tošić.

Hajduk iz Kule za trenutno šestoplasiranom Vojvodinom zaostaje samo dva boda pa i u Kuli veruju da mogu u plej of. Hajduk će u nastavku sezone igrati bez iskusnog Osmanovića ali je tim ostao skoro isti.

Što se ‘fizike’ tiče uveren sam da smo maksimalno spremni, ali imamo povređenih igrača. Međutim, fudbaleri koji su odradili veći deo priprema spremni su za igru i zbog toga sam optimista,” reči su trenera Kuljana Žarka Solda.

Trener Smedereva Mihajlo Ivanović imaće ovog proleća na raspolaganju trojicu iskusnih novajlija, Troboka, Rankovića i Poledicu, a u Smederevu veruju da ekipa može da popravi plasman iako su poslednjih meseci u centru pažnje bili češće zbog oglasa po novinama u kojima se na prodaju nude klub i stadion.

Verujem da će ekipa potvrditi da se dobro radilo na pripremama. Imamo obavezu da u svim utakmicama idemo na pobedu, to je primarni cilj,” kaže napadač Smedereva Nenad Mladenović.

Voždovac je trenutno na desetom mestu, a cilj ekipe sa Dušanovca je opstanak. U prvom delu sezone rezultati su bili vrlo loši,u finišu nešto bolji, a uprava kluba je, posle slabih igara u pripremnim mečevima, poslednjeg dana prelaznog roka dovela četvoricu fudbalera.

Najbitnije je da smo kvalitetno radili ove zime. Dobro smo se i pojačali, odbrana nam je čvrsta, bićemo ‘tvrd orah’ svim protivnicima,” kaže reprezentativac Crne Gore Mladen Kašćelan.

Sa pretposlednjeg mesta u nastavak sezone ulazi Borac iz Čačka. Najviše pažnje javnosti Čačani su imali u vreme incidenta lokalnih navijača koji su vređali svog igrača iz Afrike – Tamvanjeru, ali se sada u Borcu nadaju da će biti zanimljivi zahvaljujući boljim igrama.

Novi igrači Borca su trojica Novosađana, Babalj, Vujović i Ubiparip, Markovski iz Partizana i Petrović, koji dolazi iz Švedske.

Tvrdim da smo jači nego jesenas, jer su nas pojačali zaista dobri igrači. Sad je na njima da opravdaju poverenje,” rekao je direktor Borca Slobodan Ilić.

Iako su već otpisani, Zemunci u prolećni deo takmičenja ulaze sa željom da što boljim igrama pokažu da je jesen u kojoj su osvojili samo tri boda – crni perido koji se neće ponoviti. Doveden je iskusni trener Mioljub Ostojić, a glavni posao biće mu da pripremi što više igrača koji će od jeseni pokušati da se vrate u elitu. Ostojićev tim čine uglavnom momci mlađi od 20 godina.

Predvodiću mlađe saigrače sa izuzetnim zadovoljstvom. Velika je stvar da neko sa 17 ili 18 godina igra Super ligu. Trener Ostojić je veliki autoritet, mladi mogu dosta da nauče uz njega. I ja sam, Ostojić mi je tri puta bio šef,” kaže najiskusniji igrač Zemuna Slaven Stanković.

Do kraja drugog kruga šampionata igraće se šest kola, slede odvojene borbe za titulu i učešće u evropskim kupovima i opstanak. I u plej ofu (7. april – 26. maj) i plej autu (7. april – 16. jun) učestvovaće po šest timova, pa će u toj fazi biti odigrano deset kola.

Srbija će sledeće sezone imati pet ekipa u evropskim kupovima, šampion će u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani tim, kao i osvajač Lav kupa igraće u Kupu UEFA, dok će četvrtoplasirani tim igrati u Intertoto kupu.

Dve najslabije ekipe iz ‘donjeg doma’ sele se u Prvu ligu, a desetoplasirani će u baraž za opstanak.

Pored Meridijan Superlige tokom proleća osam ekipa boriće se i za novi trofej Lav kupa Srbije, a žreb je planiran za četvrtak, 23. februar u Šapcu. U borbi za Kup ostali su Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Mladost iz Apatina, Banat, Bežanija, Čukarički i Radnički iz Pirota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.