'Ostatak lige' ili 'naše prvenstvo'?

Utakmice Partizan - Vojvodina i Spartak - OKK Beograd su 'očekivane' za takmičenje prvoligaša u Srbiji, mečevi Lavovi 063 - Mašinac ili Zastava - Ergonom svakako nisu. Najkvalitetniji klubovi srpsko-crnogorske košarke igraće u dva takmičenja, tek u 'Superligi' pojaviće se oni najjači iz oba - i odlučiti o prvaku i učesniku Evrolige. Refleks iz Železnika, podgorička Budućnost, Crvena zvezda i Lovćen u Jadranskoj, Partizan, Hemofarm, Vojvodina u YUBA ligi, najverovatnije, ostaje samo pitanje ko će biti osmi učesnik završnice, a osmo mesto na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća rezervisano je za bolju ekipu iz duela pobednika kupova Srbije i Crne Gore.

Miloš Šaranović
Podeli

Partizan - šampion, bez Vujanića, jači ili slabiji?

Kao i u svim šampionatima stare Jugoslavije, SRJ i Srbije i Crne Gore, beogradski Partizan nalazi se u krugu favorita. 'Crno-beli' su u poslednje dve sezone osvajali titule, ove će i treći put u nizu igrati u najjačem evropskom takmičenju, Evroligi.
U odnosu na prošlogodišnji sastav nema Miloša Vujanića, najboljeg pojednica prethodnog prvenstva, otišao je Nenad Čanak i Blagota Sekulić, za Partizan će igrati Džerald Braun, Mlađan Šilobad, Goran Ćakić, Mirko Kovač i Predrag Materić, uz za godinu dana i pripreme reprezentacije iskusnije Avdalovića, Kecmana i Ostojića, a očekuje se da ovo bude godina pune afirmacije za Kostu Perovića, možda i mlade Tripkovića i Samardžiskog. Problem ekipi Partizana predstavlja povreda prvog centra Krstića, koji će pauzirati još dva meseca, tako da će 'crno-beli' pod koševima biti znatno slabiji.

Vojvodina - Sa Gurovićem baš jaki!

I pored toga što Novosađani iamju sasvim pristojnu ekipu i bez Milana Gurovića, odluka FIBA da osvajač zlatne medalje iz Indijanapolisa može da igra za Vojvodinu, čini novosadsku ekipu znatno jačom.

Tim sa iskusnim igračima, Dejanom Radonjićem, Nenadom Čankom, Goranom Savanovićem, Ćeranićem, novajlijom iz Mađarske, Nemetom, Zarubicom, Vukasom i Šuputom, ima sasvim ozbiljnu 'težinu'. Svakako da bi trebalo očekivati da nešto slabija domaća liga omogući solidnu minutažu jednom od najtalentovanijih košarkaša sa ovih prostora - Milenku Tepiću, koji je već pokazao da može da igra i protiv mnogo starijih i poznatijih.

Hemofarm - Sasvim ozbiljan klub, sasvim dobar tim

Vrščani se još uvek mogu nazvati novajlijama u eliti, iako već godinama imaju sasvim dobru ekipu, odličan klub i sjajnu dvoranu 'Milenijum'.
Tim je prilično izmenjen u odnosu na prošlu sezonu, Darko Miličić je, posle niza problema, u Detroitu, u narandžastom dresu neće biti ni Vučinića, Kempbela, Vidačića, ali su stigli odlični Podgoričanin Bakić, povremeni reprezentativac Tica, iskusni centar Ðikanović, Amerikanac Henderson, uz talentovanog Miljana Pupovića i starosedeoce Popovića i Ðoga, Vršcani imaju na klupi i ozbiljnog trenera - Acu Petrovića.

Beograđani - Lavovi 063, OKK Beograd, Atlas

Još tri beogradska tima pored Partizana u YUBA ligi, OKK Beograd, nekada i prvak 'one' Jugoslavije ove sezone biće filijala Crvene zvezde, trojica iskusnih igrača, Krasić, Ocokoljić i Kosanović pomagaće Luki Pavićeviću u ekipi koju, uglavnom, čini Zvezdina budućnost - Miljević, Vukosavljević, Micov, Subotić...
Lavovi su angažovali dvojicu Amerikanaca - Kordela i Njutna, osim Miroslava Markovića i Save Rajkovića tim većinom čine igrači do 21 godine, Jovica Arsić veruje da Lavovi mogu u Superligu.
Ekipa Atlasa predvođena veteranom Rajkom Čarapićem, uz nekolicinu igrača sa više prvoligaških sezona, Aleksićem, Matićem i Agočom, kao i Lavovi, ima četvoricu juniora u 'rosteru', najzvučnije ime je mladi reprezantativac Ratkovica.

Stari znanci - Spartak, Zdravlje, Sloga

Subotički Spartak ima tim 'za juniorsku konkurenciju', pored Muhadinovića i Mandića svi ostali su U-21, a moglo bi se očekivati da se Subotičani bore za opstnaka, na račun afirmacije mladih igrača, pre svih Partizanovog tandema Lekić - Šljivančanin.
Leskovačko Zdravlje je, možda najbliže ulasku u Superligu, imaju Miljana Pavkovića, najboljeg asistenta lige prošle sezone, veterana Mitića, iskusnog Gnjata, odličnu atmosferu u svojoj dvorani i, u odnosu na konkurente, zavidan prvoligaški staž.
Sloga je, po starosti igrača, najinteresantniji tim. Dragan Ristanović i Miloš Mijailović imaju po 37, ostatak ekipe mlađi je, u proseku više od 15 godina. Mladi igrači imaće dosta prostora da napreduju, iskustvo dvojice veterana nada je za opstanak u Ligi.

Novajlije - Ergonom, Mašinac, Zastava

Niški Ergonom je u najboljem položaju od novih timova, tim bez zvučnih imena, u drugoligaškoj konkurenciji odlično je igrao, na osnovu pripremnih utakmica čini se da će se i u eliti snaći.
Drugi klub iz Kraljeva, Mašinac, ima sličan princip tima kao i gradski rivali, dvojica veterana i mladi igrači, čini se da i ekipu Mašinca čeka ozbiljna borba za opstanak.
Zastava je u sezonu ušla sa velikim ambicijama, očekivalo se da će Kragujevac imati solidnog ligaša, ali finansijski problemi doveli su ih do razmišljanja o borbi za opstanak. Razlog manje za brigu svakako je prisustvo veterana Zorana Stevanovića i Nenada Trunića, ali pitanje je da li će ostatak tima biti u stanju da igra u, kakvoj-takvoj, prvoligaškoj konkurenciji.

Iako je liga slabija nego svih ranijih godina, postoje dva razloga da se poštuje, SiCG je i dalje prvak sveta u ovoj igri, a negde u ovim redovima (ili) van njih su imena nekih budućih, zanimljivih 'pikova' na NBA draftu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.