Prelazni rok fudbalera - Ko je jači, ko slabiji?

Prelazni rok za fudbalere, odnosno onaj deo koji se odnosi na transfere igrača između domaćih klubova, završen je posle više od mesec i po dana. Ne bi se mogao nazvati preterano burnim, ali u odnosu na prošlogodišnji, doneo je više promena, u oba smera. Od značajnijih odlazaka treba pomenuti Vukićevu selidbu u Donjeck, Lazovićevu u Roterdam, odlazak kapitena Crvene zvezde, Gvozdenovića u Briž i Stanića iz OFK Beograda u Moskvu u Ligu SiCG došli su ili se vratili Drulović, Đorđić, Ržasa, Belić, Osmanović...

Miloš Šaranović
Podeli

Partizan, najveći promet leta 2003.

Aktuelni prvak, Partizan, bio je najaktivniji u prelaznom roku. Još pre početka iz Holandije se vratio nekadašnji golman beogradskog kluba i reprezentacije, Ivica Kralj, koji je poslednjih godina više gledao utakmice nego branio, iz Javora je došao štoper Milović, iz pljevaljskog Rudara napadač Radončić. Onda su usledili, za naše prilike, veliki transferi, Poljak Tomaš Ržasa iz Fajenorda, povratnik Ljubinko Drulović, dvojica reprezentativaca, Nenad Đorđević iz Obilića i Bojan Brnović iz Zete.

Ništa od (više po medijima nego iz kluba) najavljivanih Ajale, Ventole, Vedata, Oforikvajea, igrača Intera, ipak, čini se da je Partizan dobio solidna pojačanja. Ako se posmatra odnos došli-otišli teško je 'izmeriti' koliki je dobitak.
Zvonimir Vukić, najbolji igrač i strelac prošlog prvenstva otišao je u Šahtjor iz Donjecka, Danko Lazović (rođen 1983. godine) novi je igrač Fajenorda, Živković je u Sartidu, a Trobok i Radiša Ilić nemaju klub. Iskusni Trobok možda će ostati u Partizanu, postoji mogućnost da se vrati Ivan Tomić, njih dvojica značajno bi promenili sliku o vrednosti 'crno-belih' pred novu sezonu.

Zvezda dobila igrača Mančester Junajteda

'Crveno-beli' su prelazni rok počeli vlo mirno, dolazak novog-starog trenera Slavoljuba Muslina umesto Zorana Filipovića nije doneo i velike promene u igračkom kadru. Otišli su Ivan Gvozdenović u Briž, Vidak Bratić u Dinamo iz Moskve, a Pjanović, Jelić i Mirković još traže klub. Prvi dolasci nisu bili zvučni, iz Leotara su se vratili Đorđević i Nenad Stojanović, iz Mačve je došao Milašinović, iz Brčkog Bogičević.

Nekoliko dana pred kraj prelaznog roka iz Austrije je stigao nekadašnji igrač Obilića Dragan Šarac, a na kraju, najozbiljnije pojačanje, Bojan Đorđić. Igrač Mančester Junajteda i sin nekadašnjeg fudbalera Zvezde Ranka, ostaće godinu dana na Marakani i pokušati da pokaže da mu je mesto na Old Trafordu.
Velika želja Slavoljuba Muslna, napadač Vojvodine Ljubiša Vukelja, na kraju nije došao u Zvezdu, iako je ta mogućnost pominjana od prvog dana prleaznog roka. Teško je tvrditi da li je Zvezda značajno pojačana u odnosu na prethodnu, sušnu, sezonu, ali je jača za godinu dana iskustva mladih igrača.

Prijatna iznenađenja - OFK Beograd i Vojvodina

Iako su skoro od prvog dana prelaznog roka igrali u Intertoto Kupu, u OFK Beogradu su uspeli da organizuju i pripreme i dolazak ozbiljnih pojačanja. Boris Vasković, do juna igrač smederevskog Sartida nije, kako se pričalo, završio u 'crveno-belom' nego u 'plavo-belom' dresu, slične sudbine bio je i mladi reprezentativac Matić, koji je došao iz Zemuna, a posle nekoliko godina u inostranstvu, na Karaburmu se vratio Božo Đurković.

Otišao je mladi reprezentativac, Stanić, u Spartak iz Moskve, i Ivelja.

Vojvodina je dovela čak jedanaestoricu fudbalera, iskusne Belića, koji se vratio iz Nirnberga i Branka Milovanovića, kao i Mandića i Đurđevića iz kulskog Hajduka, Popovića i Joksimovića iz obrenovačkog Radničkog, Šljivančanina iz Rudara, Vojvodića i Vukadinovića iz Mogrena, Despotovića, Stanjevića, Milosavljevića...  Otišli su Neziri (Metalurg Donjeck), Poledica (Sparta Prag), Zafirović (VJ), Drinčić, Vasić, Topalov...

Mirno - Železnik, Sutjeska, Zeta, Sartid

U Železniku su nova lica mladi reprezentativac Novaković i Ćetković iz Čukaričkog, Luković, koji je došao iz Napretka, Marjan, a otišli su Bugarin Šopov (Liteks), Rađenović (Kina), Aranitović (Đer)...

U Sutjesci je nov trener, Kuzeljević, povratnik Branežac, kao i nekolicina igrača iz crnogorskih klubova, značajnijih odlazak, bar do sada, nije bilo.

Zeta je ostala bez Bojana Brnovića (Partizan), možda i brata Nenada, Nikolu Rakojevića na klupi je zamenio Dejan Vukićević, novi igrači su iz Koma, podgoričke Budućnosti, Mogrena.

Sartid je ostao bez Vaskovića, Damjanovića i Branežca, došli su Zorić iz Obilića, Dejan Živković iz Partizana, a Kikovića je na klupi nasledio Ratko Dostanić

Oslabljeni - Obilić, Hajduk, Zemun, Radnički Obrenovac

Obilić je ostao bez trenera Dostanića i ključnih igrača, Nenada Đorđevića, Zorića, Ocokoljića (Tuluz), Filipovića (Šturm), Mladenovića (Metalurg Donjeck), nezvesno je da li će ostati Dimitrijević, ali novi trener Mojsilović veruje da će novajlije iz Zemuna, Đokić i Mitrović, Banjalučanin Trivunović i Rađenović iz Mogrena sa ostatkom kadra sa Vračara moći da budu ravnopravan rival svim klubovima u Ligi.

Iz Kule su otišli Mandić, Đurđević, Mešter, Vuksanović, Zečević, Stoisavljević se vratio u Koreju, a trener Ostojić je u Zemunu. Čini se da novi igrači, osim Osmanovića, nisu isto 'teški', pa bi novi trener Hajduka, Raičević, mogao imati dosta problema.

Obrenovački Radnički ostao je bez Koceića, Bulića, Popovića, Jerinića, Isailovića, Milete, Joksimovića, novi igrači su Lazarevski, Nikolić, Bojčin, Ješić, puno promena, reklo bi se da novi igrači nisu bolji od starih i Obrenovčane čeka još jedna teška sezona.

Zemun u novu sezonu ulazi sa Ostojićem na klupi, skromnim pojačanjima i oslabljen odlaskom mladog reprezentativca Matića, kao i Đokića, Mitrovića i Bojanića. I pored najava da će prelazni rok biti osnova za novi, ambiciozniji klub, Zemunci se nisu istakli u poslednjih pedeset dana.

Novajlije - Napredak (KŠ), Budućnost (BD), Borac (Č), Kom

Napredak je jači nego što je bio u drugoligaškoj konkurenciji, ostala je okosnica tima, a došli su iskusni Manić, Nedović i Stanković, iz Partizana, bivši igrač Javora, Petrović i Kragujevčanin Novaković.

Budućnost iz Banatskog Dvora računa na nekadašnju nadu Partizana, Baljka, kao i Marinka Petkovića iz Čukaričkog, u Čačku je najzvučnije pojačanje Sead Brunčević, prošl godine igrač Zagreba, iz Mogrena je došao Ranković, a kapiten Božović otišao je iz kluba posle nesuglasica sa upravom.

Kom je nekako uspeo da prikupi novac potreban za učešće u Prvoj ligi, ostao bez Krstajića, Popovića i veterana Ivanovića, a prvaci Druge lige - Crna Gora sa pojačanjima iz Budućnosti, Mornara i Bokelja, kao i uz pomoć Zemunca Bojanića pokušaće da budu ozbiljan učesnik prvoligaškog takmičenja.

Naravno, već godinama se dešava da prvoligaški klubovi puštaju igrače do kraja prelaznog roka u evropskim (sve češće i azijskim) zemljama, tako da bilans prelaznog roka, najverovatnije, nije konačan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.