Petković za B92:"Ako mnogo poletimo, pad će biti stravičan"

Njegovi prethodnici u poslednjoj deceniji, imali su dosta problema da o(p)stanu na toj poziciji. Neki su uspevali da se plasiraju na završnice velikih takmičenja, neki nisu, nekima se dogodio Azerbejdžan, nekima Roterdam, neki su „imali viziju“, neki ni to, neki su podnosili izveštaje umesto ostavki, neki ostavke umesto izveštaja... On je došao da ugasi požar, a na kraju u Nemačku vodi ekipu, kojoj je samo Raul uspeo da postigne gol. Ilija Petković...

Zoran Panjković
Podeli

Da vam je neko krajem 2004. rekao da ćete 2006. dočekati kao selektor učesnika Mundijala, da li biste mu verovali ?

Na moju sreću, ja nikada nisam ništa obećavao, pa ni kada sam inaugurisan u selektora. Moja je bila samo želja da u situaciji kada sam preuzeo nacionalni tim, da naš fudbal popnemo makar na stepenicu više. Na kraju se ispostavilo da nismo imali prevelikih oscilacija i da smo ciklus završili na maestralan način. Malo je reći koliko mi je drago, a još mi je draže što ništa nisam obećavao. Sve se dogodilo spontano i u pitanju je rezultat svih nas koji smo radili sa reprezentacijom, pa i novinara koji su izuzetno korektno izveštavali“.

Šta je to čime biste bili zadovoljni na kraju 2006. godine ?
Svi smo veliki optimisti, ali ne smemo visoko da poletimo, jer će, ako tresnemo sa te visine, pad biti stravičan. Siguran sam da će sve greške koje su nam se događale, biti ispravljene do Mundijal i da ćemo tamo otići spremno i bezbrižno“.

Tri nedelje nakon žreba, da li ste promenili stav u pogledu protivnika „plavih“ na SP ?
Sigurno bih bio bolestan čovek, ako ne bih znao napraviti razliku među ekipama u našoj kvalifikacionoj grupi ili ako bih rekao da smo mi bolji od ostalih. To nikada nisam rekao. Tvrdim da ćemo se sa svima ravnopravno nositi i da im nećemo dozvoliti da na terenu pokažu svoju prednost koju možda imaju u odnosu na nas. Poznato je da ekipe, koje se unapred predaju ne treba ni da idu na jedno takvo takmičenje. Tako sam rezonovao i kao igrač, takav sam i kao neko ko vodi državni tim“.

Koliko „plavima“ odgovara raspored odigravanja utakmica, Holandija, Argentina, pa Obala Slonovače ?
Ne razmišljam o rasporedu, razmišljam samo o protivnicima. Jednom sam u šali rekao da nam je nedostajao još Brazil pa da budemo prava grupa iz koje bi mogao da izadje i svetski šampion. Ovo je prvenstvo koje neće imati velikih zvezda osim naravno Ronaldinja i na kome bi moglo da se desi neko novo iznenađenje, kao što se dogodilo na Evropskom prvenstvu u Portugalu“.

Pomenuli ste grupu sa Brazilom. Mislite li da bi nam bilo teže da smo se našli u grupi sa njima i sa Hrvatima ?
Ne bih ja ni o Hrvatima ni o Brazilu. Nama su svi isti. Mi sa ovih prostora nismo opterećeni nacionalnim nabojem. Dobro je što nismo zajedno u grupi sa Hrvatima, jer bi dodatna tenzija sigurno izazvala probleme između dve dijaspore. Dobro je što smo mi u jednoj grupi, oni u drugoj, ali je najbolje od svega što smo i jedni i drugi na šampionatu. Brazil jeste sila, ali Mundijal je takmičenje u kome se takmiče i slabi i dobri i što iznenađenja nisu isključena. Mi nismo u grupi slabijih selekcija, jer smo tokom kvalifikacija pokazali da na nas mora da se obrati pažnja. Upamtite šta ću vam reći: mislim da će Obala Slonovače biti kreator plasmana cele grupe“.

I za kraj, vaša novogodišnja želja ?
Želim vama, vašoj televiziji i gledaocima mnogo zdravlja da budu uz nas i 2006. godine, a nama da ne odigramo na šampionatu samo tri utakmice, da se pokažemo u pravom svetlu i da se plasiramo, makar u drugi krug“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.