EL: Ko će biti novi vladar Evrope?

Istanbul, jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta, tokom svoje istorije bio je prestonica tri carstva – Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog. Od 11. do 13. maja Istanbul će biti prestonica košarkaške Evrope, pošto će se četiri najbolja tima boriti za trofej prvaka Starog kontinenta. Poslednji put dogodilo se da CSKA, Barselona ili PAO ne budu šampioni još 2005, kada je prvi bio Makabi, a četvrti učesnik Olimpijakos opet sa Ivkovićem na čelu želi da ponovi istorijski uspeh iz 1997. godine.

Evropa
Podeli

Željko Obradović bi titulom sa Panatinaikosom dodatno učvrstio svoju poziciju kao najtrofejnijeg trenera Evrope svih vremena, bila bi mu to deveta titula u EL.

Trener Barse Ćavi Paskval želi sa svojim igračima da se iskupi za neodlazak na prošlogodišnji fajnal-for koji se igrao baš u Kataloniji, a Jonas Kazlauskas ima obavezu da ’drim timu’ CSKA donese treći evroligaški trofej u poslednjih sedam godina.

Sudar titana – CSKA na Panatinaikos

Duel ’armejaca’ iz Moskve i ’zelenih’ iz Atine biće kulminacija evropske košarkaške sezone, okršaj dve ekipe koje su obeležile prethodnu deceniju.

Panatinakos se bori da dođe na korak do odbrane titule, pete u poslednjih deset godina (2002, 2007, 2009, 2011), a ukupno sedme u istoriji. I CSKA juri svoju sedmu evropsku krunu, a u poslednje vreme uzeli su trofej 2006. i 2008, dok su 2007. i 2009. bili vicešampioni.

Moskovljani su bili superiorni tokom cele sezone i imali su samo dva poraza – od Galatasaraja u Top 16 fazi i od Bilbaa u trećoj četvrtfinalnoj utakmici. Na prvi pogled paradoksalno, ali upravo to mogao bi da bude problem tima Jonasa Kazlauskasa u meču sa Panatinaikosom.

Oni do sada nisu imali nijednu ozbiljnu prepreku, nijednu utakmicu tog kalbira i važnosti, i još sa tako kvalitetnim protivnikom. Istina je da CSKA u svojim redovima ima pojedince koji su prošli maltene sve što se ima proći u košarci, ali još nismo videli kako reaguju kao ekipa u kritičnim situacijama.

Ne baš lep predznak za navijače CSKA bio je četvrti meč četvrtfinalne serije sa Bilbaom, kada su Moskovljani ispustili dvocifrenu prednost i ušli u neizvesnu u završnicu u kojoj su slavili uz malo sreće. Igru sa tako malo energije, koherentnosti i hrabrosti Panatinaikos će umeti da kazni.

Dok je Teodosić igrao za Olimpijakos, trener Panatinaikosa Željko Obradović znao je da njegovo zaustavljanje znači 70% obavljenog posla. Sada, iako je Teodosić i te kako značajan za igru CSKA, to nije slučaj jer on uz sebe ima niz jednako kvalitetnih igrača kao što su Kirilenko, Krstić, Hrjapa itd.

Moskovljani igraju izvrsnu odbranu tokom cele sezone, kako ’čovek na čoveka’, tako i različite vrste zone. To im omogućuju sjajne atletske predispozicije svih igrača, npr. njihov najniži igrač visok je 194cm.

Poznato je da PAO igru bazira na ’pik-en-rolu’, a nezgodno za Željka Obradovića jeste što CSKA ima adekvatna rešenja na strani pomoći – Kirilenka i Hrijapu.

Snaga Panatinaikosa leži u tome što se nikada ne zna ko bi mogao da izbije u prvi plan – Kostas Kajmakoglu je potpuno preorijentisan na ’trojku’ i ove sezone je uglavnom pogađao kada je bilo potrebno, Sato takođe ima iskustva u važnim utakmicama, Carcaris je za nijansu lošija verzija Focisa, Nik Kalates je ove sezone izrastao u jednog od ključnih igrača na obe strane terena, a nikako ne bi trebalo zaboraviti Perperoglua, Vujukasa, Logana i Smita.

Međutim, Panatianikosu će biti potreban neko da pokrene mašineriju. Njihov najbolji strelac je Dimitris Dijamantidis sa 11.3 poena. Upravo od njega, čoveka koji je u karijeri rešio bezbroj važnih utakmica, umnogome će zavisiti i igra Panatinaikosa – ako on uspe da ’uključi u igru’ veliki broj svojih igrača, šanse ’zelenih’ za trijumf dramatično rastu.

Iako u poznima godinama (36) Šarunas Jasikevičijus neprocenjiv je za Panatinaikos jer je specijalista za najvažnije mečeve, on uživa u njima i ne plaši se da preuzme odgovornost, naročito u situacijama kada tim ne uspeva da na terenu sprovede isplanirane akcije.

Majk Batist je već godinama među najboljim centrima u Evropi, odličan je ui igri leđima i siguran sa poludistance. Ipak, osim već spomenute sjajne odbrane CSKA na igru ’dva na dva’, snažni Amerikanac imaže problem i sa Nenadom Krstićem, najboljim strelcem ’armejaca’ ove sezone (14.7).

Očekuje se da će stalnim menjanjem čuvara (Batist, Vujukas, Marić) Obradović nastojati da iznuri Krstića, ali srpski centar već je pokazao da ume da se izbori sa takvim situacijama. Posao mu je olakšan i činjenicom da će se, uzevši u obzir ostatak ekipe, retko koji tim odlučiti na udvajanje.

Andrej Kirilenko je izvanredan i u odbrani i u napadu – krade ’žive’ lopte, lupa rampe, odlično se kreće bez lopte, uvek je prisutan u ofanzivnom skoku, a zna i da pogodi trojku kada je neophodno.

Njega će biti izuzetno teško zaustaviti, a i Viktor Hrjapa ima istoriju odlično odigranih najvažnijih mečeva – setimo se npr. finala Evropskog prvenstva 2007. godine.

Gledajući samo imena igrača, jasno je da CSKA ima raznovrstan asortiman rešenja u napadu, a dodatnu lucidnost daje im Miloš Teodosić, treći asistent EL (5.2).

U takvoj ekipi nekako je logičan veliki napredak Alekseja Šveda, koji na pravi način koristi prostor u igri stvoren koncentrisanošću protivničkih odbrana na druge igrače. On je ozbiljna pretnja pri šutu, ali uz startnost koju poseduje ni prodor mu nije ništa manje opasan.

Ipak, u utakmici kao što je polufinale fajnal-fora Evrolige od iskusnijih se očekuje da više povuku, a tu na red dolazi Ramunas Šiškausas. Litvanski bek kompletan je košarkaš, a imaće i dodatni motiv protiv Panatinaikosa – u velikom finalu 2009. godine njegov šut za tri poena za pobedu u poslednjoj sekundi ’izašao’ je iz koša, tako da će ’Šiška’ biti željan revanša.

Hoće li upornost i pobednički mentalitet Panatinaikosa biti dovoljan da se sruši ’tim bez mane’, moskovski CSKA?

Iz stručnog ugla: Duško Vujošević o meču CSKA – Panatinaikos

To je utakmica koja ima specifičnu težinu. Moje je mišljenje da je CSKA blagi favorit, ali to će u velikoj meri zavisiti od zdravstvenog statusa Nenada Krstića. Dosta zavisi od toga hoće li Krstić biti maksimalno spreman jer je on najznačajniji igrač CSKA posle Kirilenka.

Kada se govori o čisto igračkom kvalitetu, ekipa CSKA ima prednost. Ipak, pitanje je hoće li u tako važnom momentu, kada su pod pritiskom, uspeti taj kvalitet da prikažu na terenu. Kirilenko je odličan na strani pomoći, ono što mi zovemo ‘korektor’, on rampama menja psihologiju protivničkog napada.

Ukoliko Krstić bude fit, mislim da će pobednik biti CSKA, ali u svakom slučaju čeka nas uzbudljiva utakmica u kojoj i Panatinaikos ima svoje adute.

Iskustvo zajedničkog igranja i osvajanja titula na strani je Panatinaikosa, a trener Željko Obradović može da bude prevaga na stranu ‘zelenih’.

On je trener koji će znati da postavi igru tako da se pojedine slabosti Panatinaikosa manje vide, a da sa druge strane mane CSKA budu izraženije.

Obradović će sigurno dobro postaviti taktiku u odnosu na Teodosića, pokušaće da osujeti njegove kreativne sposobnosti i da mnogo svojih napada postavi baš preko Teodosića.

Panatianikos igra sa mnogo ‘pik-en-rola’ u napadu, a šanse za pobedu rastu im ukoliko spreče kontre i lake poene Moskovljana.

Barselona – Olimpijakos, dvoboj Golijata i Davida

Katalonci su najuspešniji tim ove sezone u Evroligi, jedini poraz upisali su još u prvoj fazi takmičenja od Montepaski Sijene. Veliki treneri odavno su došli do zaključka da odbrana osvaja trofeje, a Barselona je najbolji defanzivni tim elitnog takmičenja sa samo 61.5 primljenih poena po meču.

Tajna te izuzetne timske odbrane Barse leži u kombinaciji uigranosti, vrhunske fizičke spreme košarkaša i taktike trenera Ćavija Paskvala. Bilo je zaista fascinantno gledati kako je Barsa u prva dva meča sa Uniksom ’zaključala’ Henrija Domerkanta, a to joj je tokom ove i prethodnih sezona polazilo za rukom i sa još kvalitetnijim igračima.

U odnosu na Olimpijakos, Barselona ima izrazitu prednost i u kvalitetu i iskustvu. Katalonci već duže vreme igraju zajedno – u timu je čak sedmorica igrača (plus trener) koji su pre dve godine osvojili Evroligu, dok je Olimpijakos čak i tokom sezone menjao sastav i donekle fizionomiju igre.

Huan Karlos Navaro verovatno se ni sam ne seća kada nije odigrao briljantno neku važnu utakmicu, bilo na klupskom, bilo na reprezentativnom nivou, pa će ’La Bomba’ biti glavni adut Barse u Istanbulu.

Haubica poput Navara savršen je parnjak pleju Marselinju Uertasu, koji svojim dodavanjima spaja lepo i korisno, a specifičan je po šutu sa jedne noge.

Polivalentni Pit Majkl bio je jedan od ključnih igrača u pohodu na krunu pre dve godine – savršeno koristi činjenicu da su suparničke odbrane uglavnom fokusirane na Navara, retko promašuje otvorene šuteve i veoma je koristan u skoku iz drugog plana.

I karakteristike levorukog Čaka Ejdsona lepo su se uklopile u Barsin stil igre, bivši igrač Makabija odličan je u odbrani, u napadu voli da asistira, ali i da poentira šutom i prodorom. Dakle, još jedan svestran igrač, koji je doduše ove sezone dosta oscilirao i imao problema sa povredom, ali mogao bi da bude važan u završnim mečevima.

Ove godine potpuno je sazreo Erazem Lorbek – slovenački košarkaš širi odbranu rivala, dobro se otvara posle pika za šut ili polaganje, a unapredio je i igru leđima ka košu.

Centar Bonifas N’Dong ogroman doprinos daje čvrstinom u odbrani, a podršku sa klupe pružaju Sada, Ingls, Perović, Vaskes i Valas.

Barselona ima veliki broj isplaniranih akcija i najčešće ih uspešno sprovodi u delo, pošto protivnik ne zna odakle mu pre preti opasnost. Uz to, Barsa ima periode igre kada se razleti po terenu, poentira iz kontri i nije im strano da u kratkom intervalu stvore nedostižnu prednost.

Svega gorenavedenog moraće da se čuva Olimpijakos, a trener Dušan Ivković imaće vraški težak posao da smisli recept za Barsinu igru.

Olimpijakos od početka takmičenja igra ’na ivici noža’, provukao se nekako do četvrtfinala, a tamo je pokazao veliko srce i eliminisao favorizovanu Sijenu.

Pirejci su ekipa koja je najviše napredovala tokom sezone, a dovođenje Dorsija i Loa ispostavilo se kao pun pogodak.

Čovek oko kojeg se sve vrti u timu Olimpijakosa jeste Vasilis Spanulis, prvi strelac tima sa 16.5 poena. Opasan je posle pika, često šutira iz driblinga i teško ga je zaustaviti kada ima svoj dan. Ako Grci žele da imaju šanse za trijumf, Spanulis će morati da nadmaši sebe, da ostalima ulije sigurnost i učini ih boljim košarkašima.

Ove sezone posebno je oduševio Kajl Hajns, koji sa 198cm igra na poziciji krilnog centra. Veoma je borben i srčan, ima sjajan odraz i visoku košarkašku inteligenciju. Preferira igru licem ka košu i opasan je posle pika sa Spanulisom.

Iskusni Jorgos Printezis ove sezone takođe igra jako dobro, a mladi Kostas Slukas je na poslednja dva meča sa Sijenom pokazao da se na njega može računati u prelomnim momentima.

Barsa ima mnogo širi izbor na centru, tako da će Ričard Dorsi imati težak zadatak da fizički izdrži bitku u reketu, a pri tom mora da se čuva problema sa ličnim greškama.

Ejsi Lo mogao bi da bude koristan ukoliko Ivković bude želeo da umrtvi tempo igre, a Olimpijakosu će preko potrebno biti srce Marka Kešelja i Pera Antića.

Kada se sve sabere i oduzme, Olimpijakosu mora da se namesti mnogo stvari kako bi iznenadio Barselonu, koja je apsolutni favorit u predstojećem dvoboju. Ipak, kako narod kaže, dešavale su se i čudnije stvari...

Iz stručnog ugla: Duško Vujošević o meču Barselona – Olimpijakos

Olimpijakos je napravio fantastičan rezultat plasmanom na fajnal-for, pogotovo kada se u obzir uzmu sastav i budžet, koji je ove godine znatno ispod budžeta ostalih vrhunskih ekipa.

Pirejci će to saznanje da su već napravili uspeh znati da pretvore u opuštenost, a da im se pri tome ne smanje ambicije. Trener Ivković znaće da rastereti svoju ekipu, a sa taktičke strane moraće da spreči lake koševe protivnika.

Takođe, Olimpijakos će izvršiti selekciju šuteva protivnika stepenom agresivnosti na određene igrače i stepenom pomaganja sa drugih igrača. Dakle, biraće odakle žele da im koš bude ugrožen.

Uz sav respekt prema talentovanom treneru Paskvalu, smatram da je Ivković prednost Olimpijakosa u predstojećoj utakmici. Neće uopšte biti lako Barseloni da igra protiv njih.

Barselona deluje pomalo istrošeno i zasićeno, ali oni u polufinalu važe za favorite. Fajnal-for je u pitanju, jedna utakmica odlučuje, a veliki ulog je na stolu, pa je teško kvalitet sa papira preneti na teren. Ipak, ja tipujem na ekipu Barselone, što ne znači da navijam za Katalonce.

Prilikom analize četvrtfinalnih mečeva EL nisam se baš istakao prognozama, najblaže rečeno, pa ću sada taj posao prepustiti Vama. Dakle – ko ide u finale, a ko postaje novi šampion Evrope u košarci?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.