Zašto je Đoković pobedio Nadala?

Posle trijumfa nad Rafaelom Nadalom u finalu turnira u Madridu, španski dnevnik „Marka“ uporedio je Novaka Đokovića sa uraganom. I zaista, poput nezaustavljivog olujnog vetra srpski teniser od početka godine briše sve pred sobom i trenutno ima niz od 32 pobede, uključujući po tri trijumfa nad Federerom i Nadalom. Međutim, savladati Kralja šljake na šljaci specifičan je podvig koji zahteva divljenje i posebnu analizu.

Španija
Podeli

I ranije je Đoković uspevao da sa Nadalom igra neizvesne mečeve na zemljanoj podlozi, u Monte Karlu i Hamburgu je uzeo set, a baš u prestonici Španije pre dve godine propustio je tri meč lopte.

To je bio najduži meč u istoriji na dva dobijena seta (četiri sata i tri minuta), a taj poraz veoma negativno je uticao na Đokovića koji je potom ispao u trećem kolu Rolan Garosa, a izjavio je da je čak razmišljao ima li svrhe dalje da igra kada je dao sve od sebe i ponovo nije pobedio. Sada je napokon naplatio dugove dobivši Nadala prvi put posle devet poraza na šljaci. Koji su faktori bili ključni za nedeljnu pobedu nad Špancem?

Najpre, fizička pripremljenost. Kao što je poznato svima koji su se ikada bavili sportom, bolja fizička spremnost uzrokuje bolju koncentraciju i otvara mogućnost da se odigra na sopstvenom maksimumu. Otkad je iz ishrane eliminisao namirnice koje sadrže gluten, belančevinu koja izaziva alergijske reakcije u organizmu, Novak je besprekorno fizički spreman. To ga čini sposobnim da se ravnopravno nadmeće sa Nadalom sa osnovne linije u dužem vremenskom periodu, ali mu i omogućuje znatno strpljiviju igru, bez besomučne potere za ’vinerima’. Đoković ima potrebne udarce da parira Nadalu (ili da ga nadigra), ali ranije mu je nedostajala snaga da istraje ceo meč taktikom „kontrolisane agresivnosti“ (npr. u Monte Karlu 2009. godine).

Sadašnja verzija Đokovića može da igra ’do sutra’, a dokaz smo videli u nedelju kada je Novak osvojio veliki broj poena u dugim razmenama sa bazne linije, i to posle grešaka Španca. To je bilo presudno i to su poeni koji su nedostajali u prethodnim duelima na šljaci. Zbog svega toga srpski teniser biće 'na ravnoj nozi' sa Nadalom i na nešto sporijoj šljaci, kao što je npr. na Rolan Garosu.

„Svaki poen u proseku je trajao 10-15 udaraca i morao sam vredno da radim za svaki od njih“, rekao je Novak.

Drugi značajni činilac jeste psihološka stabilnost, koju je Đoković demonstrirao u više navrata ove sezone, uključujući Australijan open. Izgubio je dva brejka prednosti u prvom setu, i to uz propušten ’zicer’ na 5:3 i 30:0, a zatim je od rezultata 5:5 uzeo osam poena u nizu (da, malo mu je i mreža pomogla) i osvojio set. Na početku drugog seta Nadal je napravio brejk, ali je Novak momentalno anulirao zaostatak – po ribrejkovima srpski teniser je ubedljivo najbolji na svetu ove sezone. Iako ga početni udarac nije naročito dobro služio, u dva navrata je upravo neodbranjivim servisima okončao gem. Sve navedeno pouzdani su znaci Đokovićevog ogromnog samopouzdanja i ’hladne glave’.

Novakov bekhend u nedelju je funkcionisao savršeno. Prema nekim ranijim mečevima, moglo se zaključiti da mu je bekhend za nijansu pouzdaniji, ali da ipak u napad češće prelazi forhendom. Sada mu je bekhend bio glavno ofanzivno oružje, a naročito dijagonala kojom je ’gađao’ Nadalov forhend. Istina, napadao je i paralelom, ali nju je češće koristio za ostanak u poenu i pripremu adekvatne situacije za napad. Možda i neočekivana taktika, ali perfektno sprovedena u delo. Dva poena u poslednjem gemu Đoković je osvojio baš bekhend dijagonalama, ’vinerom’ po paraleli vratio je brejk u drugom setu, a na slični način osvojio je još nekoliko važnih poena.

Takođe, kao što su neki od analitičara već istakli, Đoković nema slabu tačku koju bi Nadal mogao konstantno da eksploatiše. Neverovatnim forhend spinovima po dijagonali Maljorčanin zadaje mnogo muke Federeru, koji jednoručnim bekhednom ne može najbolje da iskontroliše takve loptice i zato mnogo greši. Sa Novakom se na takve poene ne može računati.

Dalje, imamo interesantnu kombinaciju Nadalovog servisa, koji nije ni u Top 3 njegovih najefektnijih udaraca, i Đokovićevog riterna, koji je uz Marijev (kada igra kako ume) najbolji na svetu. Jedan teniski kolumnista čak je rekao da je ritern srpskog tenisera najbolji još od vremena Andrea Agasija. Kada se kockice na pravi način sklope, to je ozbiljna prednost za Novaka – u nedelju je u velikom broju poena već riternom uspevao da nametne inicijativu u poenu. To mu je umnogome olakšavalo posao, pre svega u nameri da diktira igru i ne dozvoli suparniku da zaigra agresivnije u kontinuitetu i tako eventualno promeni ritam meča.

Novak je u dva uzastopna finala već dobio Španca (Indijan Vels i Majami), ali treće je na šljaci i ono posebno boli. Do sada je Đoković razmišljao šta treba da promeni kako bi savladao Nadala u najvažnijim mečevima, a od sada je situacija obrnuta.

„On igra na zaista visokom nivou i to moramo da prihvatimo. Niko ne voli da gubi. Moram da vidim šta mi nedostaje i da staloženo radim na tome kako bih dešifrovao stvari i našao rešenja. Moram da budem hladne glave, pozitivnog stava i da pokušam da budem bolji sledeći put“, izjavio je Španac.

U narednim mesecima ulog na talonu biće kolosalan – prvo mesto na ATP listi. Đoković je prošle godine stigao do četvrtfinala u Rimu i na Rolan Garosu, a na Vimbldonu je zaustavljen u polufinalu. Sa druge strane, Nadal je na spomenutim turnirima uzimao trofeje i zbog toga brani mnogo više poena.

„Prvo mesto nije u opasnosti – s tim je završeno. Hajde da se ne lažemo, to je realnost“, rekao je Nadal, ali Novak je svestan da mu predstoji još truda:

„Ako želim da budem prvi na svetu, moram da igram u kontinuitetu jer će to činiti Rafa i ostali igrači“.

Spekulacije su već počele, projektuju se rezultati i daju prognoze, ali Novak bi trebalo da bude koncentrisan na igru i da se ne zamara brojkama. Ukoliko nastavi u istom ritmu, nema sumnje da će Đoković ostvariti životni san i popeti se na tron muškog tenisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.