Novak i drugovi na vratima raja, hoće li proći?

Teniska reprezentacija Srbije pred sobom ima istorijsku šansu – od trećeg do petog decembra u Beogradskoj areni igra finale Dejvis kupa sa Francuskom. ’Orlovi’ predvođeni Novakom Đokovićem imaju priliku da Srbiji donesu prvu ’salataru’ ikada, ali put neće biti nimalo lagan jer ih čekaju naoštreni Francuzi sa Gaelom Monfisom na čelu.

Podeli

Prva tabla (Srbija): Još pre Masters kupa u Londonu, Novak Đoković rekao je da mu je finale Dejvis kupa prioritet do kraja godine. Znači, Novak će u Beogradskoj areni biti silno motivisan da Srbiji donese prvu ‘salataru’ u istoriji. Objektivno gledano, Đoković je najbolji teniser od svih učesnika finala. Ove sezone osvojio je trofeje u Dubaiju i Pekingu, igrao je finale US opena i jedan period proveo na drugom mestu na ATP listi. Uprkos tome, Đoković godinu ne može da proglasi potpuno uspešnom jer mu nedostaje veliki trofej, a upravo to može da dobije u Beogradu.

Novak nije oduševio partijama u finišu sezone, a koban za njega bio je Rodžer Federer, koji ga je eliminisao na tri od četiri poslednja turnira. Ipak, Francuska nema igrača kalibra Švajcarca. Doduše, Gael Monfis jeste dobio Federera u Parizu, ali to za okršaj sa Đokovićem nema posebne važnosti. Iz svih šest dosadašnjih duela Novak je izlazio kao pobednik, a poslednji put je to učinio vrlo lako, u tri seta na US openu. Ključni udarac u njihovom meču mogao bi da bude servis i tu će Monfis tražiti šansu – ukoliko on bude servirao kao u najvećem delu meča sa Federerom u Parizu, a Đoković kao u nedavnom polufinalu Masters kupa, izgledi Francuza za prvi trijumf drastično rastu. Novak je mentalno stabilniji, što je u nekoliko njihovih duela bilo presudno u ključnim momentima. Uz to, raznovrsniji je teniser, udarci su mu konstantniji i sve to su činjenice koji bi trebalo da znače pobedu Đokovića.

Druga tabla Francuza biće Žil Simon ili Mikael Lodra. Potonji je nedavno savladao Đokovića u Parizu, u boljoj je formi i već je igrao važne singl mečeve u Dejvis kupu ove godine. Lodra je u prestonici Francuske igrao možda i turnir života, ali ‘Bersi’ i ‘Arena’ sasvim su druge priče i teško je verovati da Lodra, iako nesporno solidan igrač, može da ponovi igre iz Pariza. I sa Simonom Novak ima pozitivni skor (5-1), a on je daleko od forme u kojoj je bio 2008. godine. Treneri imaju pravo da menjaju odluke do dva sata pred početak meča, a selektor Francuza Gi Forže najavio je da će do poslednjeg trenutka vagati kome će pružiti priliku.

Posle fantastične pobede nad Federerom na US openu, evidentno je da je Đoković povratio samopouzdanje i da više ne očajava kada mu ne ide, što je nažalost bio slučaj u nekim trenucima ove i prethodne sezone. Novak se odlično kreće, ima jedan od najboljih riterna na svetu i očekuje se da treći teniser planete Srbiji donese dva boda i trasira put ka peharu.

Novak Đoković – Gael Monfis 6-0

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2004 Bergamo 1/4finale Đoković 6:4, 6:7, 6:2
2005 US open Prvo kolo Đoković 7:5, 4:6, 7:6, 0:6, 7:5
2006 Rolan Garos 1/8finala Đoković 7:6, 7:6, 6:3
2008 OI u Pekingu četvrtfinale Đoković 4:6, 6:1, 6:4
2009 Pariz finale Đoković 6:2, 5:7, 7:6
2010 US open četvrtfinale Đoković 7:6, 6:1, 6:2


Novak Đoković – Žil Simon 5-1

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2008 Marselj 1/8finala Simon 6:2, 6:7, 6:3
2008 Šangaj (Masters kup) polufinale Đoković 4:6, 6:3, 7:5
2009 Dubai polufinale Đoković 3:6, 7:5, 7:5
2009 Sinsinati 1/4finale Đoković 6:4, 7:5
2009 Šangaj četvrtfinale Đoković 6:3, 2:6, 6:2
2010 Peking četvrtfinale Đoković 6:3, 6:2


Novak Đoković – Mikael Lodra 1-1

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2007 Majami treće kolo Đoković 6:4, 6:1
2010 Pariz 1/8finala Lodra 7:6, 6:2

Druga tabla (Srbija): Kao što je selektor Bogdan Obradović rekao u intervjuu za B92, i Troicki i Tipsarević zaslužili su da zaigraju u singlu u finalu Dejvis kupa. Viktor Troicki je trenutno 30. teniser na svetu i iza sebe ima izvrsnu sezonu u kojoj je uspeo da dođe do svog prvog ATP trofeja – u finalu turnira u Moskvi savladao je Markosa Bagdatisa. To se dogodilo relativno skoro, krajem oktobra, i Viktor još oseća pozitivne posledice i polet posle premijerne titule.

Ono što je Viktoru nedostajalo, a što je posedovao u Moskvi, jeste kontinuitet dobre igre. On je oduvek imao problema sa vidnim oscilacijama tokom meča, a ove godine simptomatičan primer jeste meč sa Mihailom Južnim na Rolan Garosu, koji je Viktor izgubio u četiri seta. Smenjivali su se periodi vrhunske i neshvatljivo loše igre, a kada su kola jednom krenula nizbrdo, Troicki nije imao snage da ih zaustavi.

Viktorovo glavno oružje jeste servis, trudi se da igra što agresivnije, a ove sezone unapredio je kretanje i čini se da sada uspeva duže da ostane u poenu nego što je ranije bio slučaj. To automatski smanjuje potrebu za napadima iz nerezonskih situacija i čini Troickog kompletnijim igračem. To bi trebalo da dođe do izražaja u eventualnim okršajima sa Simonom i Monfisom.

Ipak, da bi se profilisao kao teniser iz šireg vrha, Troickom je neophodno da prođe bar do osmine finala nekog od Grend slem turnira, što mu do sada nije pošlo za rukom.

Od Žila Simona je izgubio sva četiri dosadašnja meča, nije uspevao da izdrži Simonov ritam i vanserijsku odbranu, dok sa Monfisom i Lodrom nije igrao.

Viktor Troicki – Žil Simon 0-4

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2007 Bastad 1/16fnala Simon 6:2, 6:3
2007 Sopot 1/16finala Simon 6:0, 7:6
2009 Bangkok finale Simon 7:5, 6:3
2009 Šangaj 1/16finala Simon 6:3, 6:4


*Sa Monfisom i Lodrom Troicki se nije sastajao

Janko Tipsarević izneo je najveći teret u polufinalnom okršaju sa Češkom – prvo je pobedio Tomaša Berdiha, a zatim je u odlučujužem meču savladao Radeka Štepaneka sa 3-0 u setovima. Njegovo veliko srce, sposobnost da odigra najbolje kada je najpotrebnije i nadimak ‘ubica divova’ jesu razlozi zbog kojih bi Tipsarević trebalo da dobije prednost u odnosu na Troickog.

Sa druge strane, Janko je trenutno lošije rangiran, 49. je na ATP listi, a u finišu sezone beležio je slabe rezultate. Od US opena je dobio dva meča u nizu samo u Sankt Peterburgu (Kunjicina i Rasela), a u trećoj rundi ispao je od Mihaila Kukuškina. Ove sezone igrao je jedno finale (Hertogenboš), ali Tipsareviću još nedostaje trofej na najvišem nivou.

Napadačkom igrom i ravnim udarcima ugrozio je i pobeđivao brojne favorite tokom karijere, a to je dva puta učinio i sa Gaelom Monfisom. U eventualnom duelu sa prvim reketom Francuske mnogo toga zavisilo bi od Jankovog riterna. Uz to, stepen koncentracije i staloženosti morao bi da bude veoma visok jer Monfis vraća i ‘nemoguće’ loptice.

Simon ga je u jedinom meču pre dve godine dobio tesno, u dva taj brejka, ali čini se da bi Janko sada bio u prednosti. Lodra često menja tempo i ima neobičan stil igre, što bi moglo da spreči Tipsarevića da uđe u ritam sa osnovne linije, a to je presudno za igru srpskog tenisera.

Janko Tipsarević – Gael Monfis 2-2

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2009 Monte Karlo drugo kolo Tipsarević 6:3, 6:1
2009 Mec 1/4finale Monfis 6:1, 4:2, pred.
2009 Beč 1/4finale Tipsarević 6:4, 6:7, 6:3
2010 US open treće kolo Monfis 7:6, 6:7, 6:2, 6:4


Janko Tipsarević – Žil Simon 0-1

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2008 Roterdam 1/8finala Simon 7:6, 7:6


Janko Tipsarević – Mikael Lodra 3-0

Godina Turnir Faza Pobednik Rezultat
2006 Beograd polufinale Tipsarević 6:4, 2:1, pred.
2006 Mons 1/16finala Tipsarević 7:6, 6:4
2007 Kazablanka 1/16finala Tipsarević 6:2, 7:6

Francuska (prva tabla): Žo-Vilfrid Conga doputovaće u Beograd, ali zbog povrede neće moći da nastupi. Njegovo mesto prve opcije selektora Gija Foržea zauzeće Gael Monfis, momak koji je završnicu sezone odigrao odlično.

Gael ima 24 godine, u karijeri je osvojio tri titule, a ove sezone bio je najbolji u Monpeljeu. Trenutno je 12. teniser na ATP listi, a najbolji rang imao je prošle godine kada je bio deveti. Monfisovo glavno oružje jesu izvrsne fizičke predispozicije – visok je 193cm, ima duge ruke, jedan je od najbržih tenisera na Turu i ima kondicije za dva meča uzastopno.

U ranoj fazi karijeri igrao je napadački, ali njegovi igrački i psihološki atributi podesniji su za defanzivni stil igre. Protivnike izluđuje vraćanjem loptice u polje do iznemoglosti, voli da kliza po terenu, baš kao i Đoković, a za napad uglavnom opredeljuje forhendom, i to iz izgrađene pozicije. Naravno, ima i drukčijih primera, kada Monfis ne povlači baš racionalne poteze i preterano žuri, za šta je ’zaslužan’ njegov burni temperament. Ipak, što je iskusniji, postaje sve smireniji, to je očigledno.

Srpske tenisere u duelu sa Monfisom očekuje mnogo trčanja i mnogo dugih poena, pa će biti potrebno da se naoružaju strpljenjem. Kao što je već istaknuto, posebno značajan biće i ritern jer Gael u poslednje vreme servira izuzetno, što se moglo videti u Monpeljeu i naročito u pobedi nad Federerom u Parizu. Pri početnom udarcu više se oslanja na snagu, a prilikom drugog nema mnogo varijacija i tu najčešće leži šansa rivala.

Francuska (druga tabla): Iako je Lodra bolje plasiran i beleži bolje rezultate u poslednje vreme, sve je verovatnije da će se Forže u singlu, osim Monfisa, opredeliti za Žila Simona.

On ima 26 godina, zauzima 42. mesto na ATP listi, ali je početkom 2009. godine bio šesti teniser na planeti. U karijeri je osvojio sedam trofeja, a poslednji ove godine u Mecu. Smatra bekhend svojim najboljim udarcem.

Simon takođe preferira odbrambeni stil igre, mada stoji mnogo bliže osnovnoj liniji nego Monfis. Brz je, psihološki stabilan, a ono što ga izdvaja od drugih jeste natprosečna taktička obučenost i činjenica da mu mozak neprestano radi tokom meča, pa menja plan igre u skladu sa situacijom na terenu.

Bekhend mu jeste najbolji udarac, a jedno vreme bio je karakterističan po skraćenoj bekhend dijagonali, kada bi lopticu udarao u penjanju i ostavljao malo vremena suparniku da uzvrati. Forhend mu je za nijansu manje pouzdan, ali njime češće prelazi u napad i ume da vrati loptice iz punog trka. Odlično anticipira poteze protivnika i ima nezgodan ritern. Svestran je teniser i u najboljim danima je znao i na mreži da završava poene.

Simon je imao mnogo poteškoća sa povredom kolena krajem prošle i u ovoj godini, pa je izgubio na agilnosti i samopouzdanju, koje je vitalno za njegov način igre. Zbog toga više ne deluje toliko ubedljivo, previše greši i generalno igra znatno lošije, što je i logično jer je povreda ostavila traga. Servis mu, mada postoje i drugačija mišljenja, nikada nije bio među najboljim odlikama, a objektivni nedostatak snage početnog udarca i visine (180cm) pokušava da nadoknadi preciznošću i raznovrsnošću.

Nije realno očekivati da Simon zaigra na nivou sa vrhunca karijere, ali on je iskusan teniser, zna kako da se ponaša pod pritiskom i nikako ga ne bi trebalo potceniti.

Mikael Lodra sigurno će biti deo francuskog dubla, a postoji šansa da izbori mesto i u singlu. Kao što je spomenuto, 30-godišnjak je odigrao vanserijski u Parizu i zaustavljen je tek u polufinalu od budućeg pobednika Robina Soderlinga. To je specijalisti za dubl donelo 23. mesto na ATP listi, što mu je ujedno i najbolji singl-plasman u karijeri.

Do sada je osvojio pet titula, a dve ove godine – u Istbornu i Marselju. U dublu ima neuporedivo bolji učinak – uzeo je 18 trofeja, uključujući tri na Grend slem turnirima.

Lodra je prema načinu igre sušta suprotnost dvojici kolega iz reprezentacije jer često igra servis-volej i veoma je agresivan, posebno forhendom. Levoruk je, što ga čini dodatno neugodnim. Lodra voli da menja ritam igre, a niski odskok na podlozi u Areni trebalo bi da mu odgovara jer često korist slajs.

Servis je najbolji deo Lodrine igre, jak je i nepredvidiv, a posebno komplikovan za ritern jeste slajs-servis sa leve, prednost strane, koji ’beži’ iz terena i ide na bekhend desnorukih suparnika. Poseduje istančan osećaj za volej i brze reflekse, a u poslednje vreme uspeva ravnopravno da se nadigrava sa bazne linije sa većinom rivala, mada mu to inače nije jača strana.

Dubl: Lodra i Nenad Zimonjić, koji će naredne sezone igrati zajedno, sigurni su delovi dubl-kombinacije Francuske i Srbije. Ko će im se pridružiti, zavisiće od trenutne procene selektora i savetnika. Beneto je otpisan zbog povrede, a postoje indicije da će Forže umesto ’viđenog’ Klemona, upariti Lodru sa Gaskeom. Sa druge strane, Obradović će se verovatno opredeliti za Tipsarevića, što je odlično funkcionisalo u Splitu. Ishod ovog meča zavisiće mnogo i od rezultata prvog dana, pa je nezahvalno sada davati prognoze. Nesporno je da su Zimonjić i Lodra krem svetskog tenisa kada je reč o dublu i više je pitanje koji će od partnera pružiti adekvatniju podršku saigraču.

Dodatni faktori: Generalno gledano, betonska podloga ne favorizuje nijednu od dve ekipe, kao što verovatno ne bi ni bilo koja druga. Možda bi samo šljaka za nijansu više odgovarala srpskom sastavu.

Dejvis kup reprezentacija Srbije još nije izgubila u Beogradskoj areni, a uzavrela atmosfera koju stvara srpska publika biće još izraženija zbog važnosti meča. Svi teniseri Srbije uživaju da igraju u takvoj atmosferi i ističu kako im podrška sa tribina daje dodatnu energiju. To naročito dobija na značaju u periodima slabije igre i psihološkog posustajanja. Bilo je problema u vezi sa prodajom karata, pa neki stalni posetioci neće biti u prilici da gledaju meč uživo, ali nadamo se da zbog toga ‘trikolorima’ neće biti nimalo lakše. Francuzi jesu iskusni i prošli su mnogo toga u karijeri, ali neće im biti svejedno kada protiv sebe budu imali 15-ak hiljada bučnih srpskih navijača.

Kada je reč o tradiciji, ona je na strani ‘trikolora’. Francuzi se bore da deseti put osvoje ‘salataru’, a poslednji put pehar su uzeli 2001. godine savladavši u finalu Australiju u Melburnu sa 3:2. To je predstavljalo veliko iznenađenje jer je Nikolas Eskude dobio tada prvog tenisera sveta Lejtona Hjuita.

Put do finala:

Srbija
prvo kolo: Srbija – SAD 3:2

Troicki – Izner 7:6, 6:7, 7:5, 6:4
Đoković – Kveri 6:2, 7:6, 2:6, 6:3
B.Brajan/Izner – Zimonjić/Tipsarević 7:6, 5:7, 7:6, 6:3
Đoković – Izner 7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4
Kveri – Troicki 7:5, 6:2

četvrtfinale: Hrvatska – Srbija 1:4
Đoković – Ljubičić 7:6, 6:4, 6:1
Čilić – Troicki 6:4, 7:5, 6:2
Zimonjić/Tipsarević – Čilić/Dodig 6:3, 6:2, 6:4
Đoković – Čilić 6:3, 6:3, 6:2
Tipsarević – Veić 6:2, 7:6

polufinale: Srbija – Češka 3:2
Štepanek – Troicki 4:6, 6:2, 6:4, 6:4
Tipsarević – Berdih 7:5, 6:2, 2:6, 7:6
Berdih/Štepanek – Zimonjić/Đoković 3:6, 6:1, 6:4, 6:1
Đoković – Berdih 4:6, 6:3, 6:2, 6:4
Tipsarević – Štepanek 6:0, 7:6, 6:4

Francuska

prvo kolo: Francuska – Nemačka 4:1
Monfis – Kolšrajber 6:1, 6:4, 7:6
Conga – Beker 6:3, 6:2, 6:7, 6:3
Beneto/Lodra – Kas/Kolšrajber 6:1, 6:4, 1:6, 7:5
Grojl – Conga – 4:6, 6:2, 1:0, predaja
Beneto – Beker 6:2, 7:5

četvrtfinale: Francuska – Španija 5:0
Monfis – Ferer 7:6, 6:2, 4:6, 7:5, 6:4
Lodra – Verdasko 6:7, 6:4, 6:3, 7:6
Beneto/Lodra – Lopes/Verdasko 6:1, 6:2, 6:7, 7:6
Simon – Almagro 7:6, 7:6
Beneto – Lopes 7:6, 6:4

polufinale: Francuska – Argentina 5:0
Lodra – Monako 7:5, 4:6, 7:5, 6:3
Monfis – Nalbandijan 6:4, 2:6, 6:4, 6:3
Klemon/Lodra – Švank/Sebaljos 6:4, 7:5, 6:3
Simon – Švank 7:6, 6:7, 6:3
Klemon – Sebaljos 7:5, 6:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu