Euro 2012: Šta je zapravo doneo žreb?

Žreb za Evropsko prvenstvo, koje se sledećeg leta igra u Poljskoj i Ukrajini, ukazao je na sve mane sistema koji koristi UEFA. Već na prvi pogled ka prve dve grupe svakome ko prati fudbal jasna je totalna disproporcija u kvalitetu. Neverovatan je podatak da je po rankingu FIFA (rezultati u poslednje 4 godine) najslabiji tim grupe B (Danska) ispred najjačeg u grupi A (Rusije), a tu nelogičnostima nije kraj.

Evropa
Podeli

Ipak, teško je ne biti zadovoljan spiskom ekipa koje igraju na prvenstvu Evrope: tu su svi šampioni koje je naš kontinent dao (9 evropskih i Engleska, koja je bila prvak sveta, ali ne i Evrope); i po FIFA listi tu je 10 najboljih ekipa, a od 14 najboljih nedostaju samo Švajcarci (12. u Evropi, 17. na svetu); jedini pravi autsajderi su Ukrajina i Poljska (55. i 66. na listi), ali i jedni i drugi igraju na svom terenu i imaju značajnu fudbalsku tradiciju; od 12 ekipa koje najčešće učestvuju nedostaje samo Srbija, a ruku na srce svi znamo da je naš izostanak zaslužen.

Kada dođe jun proći će rasprave o smislu posla koji obavlja UEFA i kojim je malo ko zadovoljan, a kad se osmog juna u 6 popodne zakotrlja lopta na varšavskom Nacionalnom stadionu, svima će nam pogledi biti prikovani za zeleno polje.

Pre toga, upoznaćemo se sa učesnicima četrnaestog šampionata kontinenta, obraćajući pažnju na sve aspekte predstojećeg takmičenja.

Za početak, proći ćemo kroz osnovnu analizu učesnika po grupama, istoriju njihovih međusobnih susreta i najveće domete na prvenstvima Evrope.

Uz svaku grupu upisan je zbir dosadašnjih nastupa na EP svih ekipa (E), broj naslova prvaka (N) i prosečna pozicija na FIFA ranglisti (R).

Uz svaku ekipu upisan je broj nastupa na EP, najveći uspeh i godina kada je ostvaren (Rusija je pravni naslednik SSSR i ZND, Češka pravni naslednik ČSSR i ČSFR).

Skraćenice: T – titula, F – finale, P – polufinale, Č – četvrtfinale, O – grupa (sa osam učesnika), Š – grupa (sa šesnaest učesnika), D – debi.

Grupa A: Kada vas sreća pogleda na žrebu (E 20, N 3, R 31.25)

Poljska – 1, Š (2008)
Grčka – 3, T (2004)
Rusija – 9, T (1960)
Češka – 7, T (1976)

Poljska je kao domaćin prvenstva imala priličnu sreću sa žrebom, iako su svi njihovi rivali bili šampioni Evrope. Česi i Rusi su naslednici reprezentacija koje su bile prvaci 1976. (ČSSR) i 1960. godine (SSSR), dok su Grci osvojili prvenstvo pre sedam godina, ali nijedna od selekcija nije ni blizu starog sjaja.

Zapravo, po FIFA rankingu samo u ovoj grupi nema nikog iz prvih 10. Samo su Grci imali slabijeg rivala u svom šeširu (Švedsku), dok su Poljaci, Rusi i Česi bili najslabiji timovi u svojim delovima žreba. Poljska (66) po rezultatima u prethodne četiri godine ne bi ušla na EP ni da je duplo veći broj učesnika, s obzirom na to da postoje 32 bolje selekcije u Evropi.

Ruska selekcija ima odličan skor sa rivalima iz grupe – pobedila je Grke na prethodna dva prvenstva (uključujući i ono na kojem su Grci osvojili titulu), kao i Čehe 1960, a sa njima su igrali 3:3 pre 15 godina. Česi su dobili Grke 1980, a Heleni im se osvetili u polufinalu 2004. godine. Poljska je na prvenstvima Evrope debotivala pre tri godine.

Grupa B: Neko od favorita neće ni do četvrtfinala (E 29, N 5, R 5.75)

Holandija – 7, T (1988)
Danska – 7, T (1992)
Nemačka – 10, T (1972, 1980, 1996)
Portugal – 5, F (2004)

Bez ikakve dileme grupa B će narednog leta nositi naziv „grupa smrti“, a njeni članovi dominiraju u svakom pogledu, i ka sadašnjosti i ka istoriji. U njoj će se naći tri bivša prvaka Evrope, dve od tri najsuperiornije ekipe tokom kvalifikacija, a po FIFA ranikingu sve četiri selekcije su u prvih 11 na svetu u ovom trenutku (svi u prvih osam u Evropi). Na večnoj listi šampionata Evrope svi su u prvih 10, s tim što su Nemci i Holanđani na prva dva mesta po broju pobeda, bodova i datih golova.

Istorija je prepuna njihovih međusobnih duela: Holanđani i Nemci igraće peti put u istoriji EP, po čemu su rekorderi. Međutim, iako zajedno imaju čak 11 nastupa u polufinalima i 7 u finalima (7-4 i 6-1 za Nemačku), samo su se 1988. sastali u toj fazi, kada su na gostujućem tlu slavili Holanđani.

Danci su na putu ka tituli 1992. u polufinalu izbacili Holandiju, a u finalu Nemačku, ali su izgubili od Holandije u grupi 2000. Sa Portugalom su bili u kvalifikacionoj grupi, a prethodno ih sreli 1996, meč završen bez golova. Nemci su izbacili Portugalce na prošlom EP, a Portugalci Holandiju na onom pre toga. Portugal i Nemačka igrali su bez golova u grupi 1984.

Grupa C: Komšije i osvajači poslednja tri trofeja (E 19, N 3, R 9.75)

Španija – 8, T (1964, 2008)
Italija – 7, T (1968)
Irska – 1, O (1988)
Hrvatska – 3, Č (1996, 2008)

Odmah po izvlačenju ova grupa je prozvana katoličkom, s obzirom na snažnu religioznost u sve četiri države. Dve tradicionalne sile svetskog fudbala, koje ukupno imaju tri kontinentalna trofeja, prošle su izuzetno uspešno kroz kvalifikacije, Italijani u novom usponu, a Španci koji su totalni vladari svetskog fudbala i branioci oba najvažnija trofeja. Osim Iraca, sve selekcije su među 10 najboljih na svetu po listi FIFA, a Španci su na njenom čelu gotovo sve vreme od leta 2008.

Na šampionatima Evrope ekipe iz ovih zemalja se nisu prečesto sastajale: Španija je pobedila Italiju na penale u četvrtfinalu prošlog prvenstva, pre toga su bili bolji u grupi 1988, a osam godina ranije igrali su bez golova u grupi. Hrvati su igrali na tri prvenstva Evrope, ali nijednom nisu naišli na Italijane ili Špance, baš kao ni Republika Irska na jedinom nastupu do sada (1988).

Grupa D: Sva su čuda moguća (E 18, N 2, R 23.25)

Ukrajina – 0, D
Švedska – 4, P (1992)
Francuska – 7, T (1984, 2000)
Engleska – 7, P (1968, 1996)

Ako je verovati listi FIFA, a ona je bazirana na egzaktnim podacima (rezultati u poslednje četiri sezone, detaljno objašnjenje u jednom od narednih tekstova), ova grupa je po snazi jača samo od zaista preslabe grupe A. Među 10 najboljih na kontinentu samo je Engleska, Francuzi i Šveđani su u sledećih 5, a Ukrajina duboko na 29. mestu među selekcijama iz Evrope.

Ukrajinci uz to nemaju ni iskustva sa velikih takmičenja, jer jedini nikad nisu igrali EURO (debitovali na SP 2006). Njihovi rivali, naprotiv, imaju bogato iskustvo, ali su samo Francuzi bili šampioni i uopšte stizali u finala (zanimljivo je da Švedska i Engleska imaju više uspeha na SP).

Uprkos čestim istovremenim nastupima, ove selekcije su međusobno igrale samo na dva šampionata: 1992. sva tri tima bila su u istoj grupi. Francuzi su remizirali sa oba rivala, Šveđani pobedili Engleze, pa su samo oni otišli dalje uz Dansku. Dvanaest godina kasnije Francuzi su , takođe u grupi, u nadoknadi vremena stigli od 0:1 do 2:1, a oba tima prošla su dalje, da bi ispala u četvrtfinalu (baš kao i Švedska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu