Premijer liga 2007/2008: Klubovi iz zlatne sredine

Tri meseca pauze su prošla, fudbaleri su imali vremena da se spreme, a uprave da izvrše neophodne korekcije u sastavima. Sada su svi spremni za početak šesnaeste sezone Premijer lige.

Engleska
Podeli

U prvom nastavku najave Premijer lige mogli ste da čitate o pet glavnih favorita na početku sezone 2007/2008.

Drugi deo bio je posvećen grupi klubova koji će se boriti za mesto u Evropi, uz nadu da će potisnuti nekog od favorita.

Treći nastavak je posvećen ekipama sa sredine tabele, dovoljno kvalitetnim da o ispadanju ne razmišljaju, dovoljno slabijim od ranije nabrojanih rivala, da će im Evropa biti daleko.

Sredina nade

Na sredini lige nalazi se grupa od pet klubova sa različitim pričama. Dva "bordo-plava" kluba žele da vrate staru slavu, predvođena veoma kvalitetnim menadžerima. Alan Kurbišli je uspeo da u samom finišu izbavi tim iz nevolje, u koju su ga gurnuli drugi. Dobra ulaganja u januaru i ovog leta predstavljaju osnovu evropskih ambicija Vest Hema. Aston Vila je u drugoj godini nove ere, a Martin O'Nil se očigledno više uzda u pojačanja iz januara, nego u čekovnu knjižicu američkog vlasnika kluba.

Bolton je proživeo osam sjajnih godina pod Semom Alardajsom, najbolji niz sezona još od dvadesetih, uz četiri uzastiopna plasmana u prvih osam. "Veliki Sem" je ostavio ekipu "Malom Semu" Liju, pred kojim je veoma težak zadatak: budžet je mali, sastav pun igrača sa velikim ambicijama, a vremena za greške verovatno nema.

Portsmut nema takve probleme – oni su 2006. izveli "veliko bekstvo", nastavili prolećnu formu i na startu nove sezone i čak tokom septembra vodili u Premijer ligi. Na kraju je i Kup UEFA ostao nedostižan, ali je Hari Rednap ponovo ozbiljno pojačao ekipu, koja je dovoljno kvalitetna za mesto u prvih deset. Da li su spremni i za sledeći korak – znaćemo tek na proleće.

Poslednji ligaški gol pred svojim navijačima Mančester Siti je dao prvog januara. Po odlasku Stjuarta Pirsa "Građani" su dugo jurili Svena Jerana Eriksona, kojeg je u Istlendsu čekalo neprijatno iznenađenje – samo 16 seniora. Šveđanin je odmah uzeo novac (novog tajlandskog vlasnika) u ruke i uložio ga u osmoricu fudbalera. I sa njima mnoge opcije su otvorene za Siti.

Aston Vila

Tim Druga godina O’Nilove vladavine trebalo bi da predstavlja doba konstantnog uspona. Sastav tima je preko leta značajno skraćen, pa svako ko je ostao može da se nada velikoj šansi. Ključnu snagu trofejnije ekipe iz Birmingema čini grupa mladića zaduženih za ofanzivu – Gabi Agbonlaor, Luk Mur, Ešli Jang. Ispred njih igra snažan centarfor (Džon Keru sada ima podršku u Marlonu Hervudu), a iza njih Rio-Koker, Petrov i Berger imaju i snagu i znanje. Najveće promene dogodile su se u odbrani, koja je na papiru izuzetno snažna, ali bi svaka povreda mogla da bude fatalna.

Leto 2007 Samjuel, Dilejni i Hjuz nisu imali ključne uloge u timu, a za Ridžvela bi O’Nil mogao da nađe zamenu, ali je čudno to što je Severni Irac ostavio odbranu bez zaštite. Najdžel Rio-Koker je morao da napusti Vest Hem posle velikih sukoba, čime je pokrenuo čitavu lavinu transfera sličnih igrača (Parker-Barton). U novom klubu (mada iste boje) on će imati priliku da potvrdi kvalitet nagovešten u sezoni 2005/06. Iz istog kluba na Vila park je stigao Marlon Hervud, kao podrška u napadu. Ključni transferi ipak su obavljeni još u januaru (Keru, Jang), pa se O’Nil nije isticao u ovom prelaznom roku. Dolazak Skota Karsona bio je neophodan, jer je Serensen sklon povredama, a i ugovor mu ističe sledećeg leta.

Ključni igrači Igra Vile u napadu vrteće se (i bukvalno) oko Džona Kerua. Ogromni Norvežanin poseduje snagu i skok igru, a izuzetno dobro barata loptom. Premijer liga je uvek bila savršeno mesto za njega, ali je Keru igrao širom Evrope, pre nego što je konačno stigao u Englesku. Sada će uz pomoć juniora iz neposredne pozadine pokušati da postigne dovoljno golova za ambicije kluba. Stilijan Petrov je bio godinama najbolji igrač Seltika, a zajedno sa menadžerom preselio se u Midlends. Prva sezona bila je vreme prilagođavanja, a sada je vreme da potvrdi kvalitet u obe faze igre. Kapiten Garet Beri igrao je tokom karijere na više pozicija, na svakoj je bio odličan. Prošle sezone vukao je klub u prvoj polovini sezone, dok se letnja pojačanja nisu prilagodila, a zimska stigla u klub. Još jedna takva sezona ubedila i Meklarena da ga pozove na EP.

Potencijalni problemi Keru je mnogo kvalitetniji od Hervuda, pa bi eventualni problemi za Norvežanina bili fatalni za Vilu. Još je teža situacija u odbrani, gde Laursen, Melberg, Kejhil i Bauma predstavljaju jednu od boljih linija u ligi, ali svaki izostanak bilo koga od njih ostavlja rupu. Ukoliko O’Nil ne potroši novac do kraja avgusta, ili ponovo lansira novu super-generaciju.

Vredni pažnje Gabrijel Agbonlaor je prošle sezopne već bio jedan od najboljih mladih igrača u ligi, a sada bi mogao zaista da eksplodira. Nezaustavljiv na krilu, odličan pred golom, on bi trebalo da bude najveća opasnost po protivničke odbrane, dok Keru odvlači pažnju na drugu stranu. Ešli Jang je za veliki novac stigao u januaru, ali se nije proslavio tokom proleća. Zato su očekivanja sada još veća. Ako se prilagodi, opasnost će stizati sa oba boka.

Ocena B92 Bez dodatnih ulaganja 12. mesto zvuči dobro za Vilu.

Vest Hem

Tim Kada je Alan Kurbišli u decembru preuzeo Vest Hem zatekao je demoralisanu i podeljenu ekipu, potpuno nejednake snage u različitim sektorima tima. Kurbs je delovao brzo na tržištu, uspeo da izvuče klub iz problema, obezbedio opstanak i onda se ponovo bacio na transfere. Nova ekipa deluje dobro raspoređeno, od jednog do drugog gola. Pred njima je samo period adaptacije, a zatim uspon do gornjeg dela tabele, gde realno pripadaju po sastavu. Ključna reč za ovu sezonu je – zdravlje.

Leto 2007 Sređeno stanje u napadu odlaskom trojice i dolaskom Belamija, pa su sada u timu tri prvoklasna napadača (Teves i Maskerano su u klub i tako došli samo zbog lakše tranzicije u engleski fudbal). Sa sredine terena otišli su ključni borac i plejmejker, ali su zamene (Fober, Ljungberg, Parker, Dajer) više nego adekvatne. Odbrana bi već trebalo da bude dovoljno jaka (iako su otišli bekovi Končeski i Mirs), dok je Ričard Rajt novi rezervni golman, umesto Roja Kerola.

Ključni igrači Ako treba u dve reči sažeti razliku između dve Vest Hemove sezone – devetog mesta 2006. i sedamnaestog 2007. godine, te reči su: Din Ešton. Momak kojeg je fudbalu naučio veliki Dario Gradi u prvoj polusezoni na Apton Parku (stigao u januaru 2006) dao je 6 golova na 16 utakmica, uveo klub u finale FA kupa i u potpunosti kontrolisao napade svog tima. Lom članka na startu sledeće sezone osudio je Vest Hem na devet meseci drame. Sada je opet tu, spreman i željan igre. Skot Parker se posle izleta na severoistok vratio u London i ponovo će igrati za Kurbišlija. U dresu Čarltona zaradio je poziv u reprezentaciju i transfer od 10 miliona, a romantični klub sa istoka Londona deluje kao prava sredina za njega. Metju Apson je odlaskom iz Arsenala pre četiri godine napravio mali korak unazad, kojim je otpočeo skok unapred. Da nije bilo neugodne povrede, koja ga je od terena odvojila godinu dana, odavno bi bio na spisku reprezentativaca. Kreg Belami je, kao i uvek, najveća nepoznanica. Fantastična sezona u Blekburnu samo je potvrdila koliko on može, ali u Liverpulu nije dobio dovoljno prostora Sada se ponovo vraća sa željom za osvetom, pitanje je samo da li će je kanalisati na pravi način. Konačno, Lukas Nil je za samo šest meseci u klubu došao do kapitenske trake. Od njega bi trebalo da zavisi funkcionisanje odbrane, a njegov uticaj na terenu je ogroman.

Potencijalni problemi Višemesečne pauze zbog povreda u poslednje dve sezone imali su svi pomenuti ključni igrači osim Nila. To će i ove sezone biti najveći strah navijača bordo-plavih. Drugi problem leži u odbrani – Ešton, Belami i Zamora će davati golove bez sumnje, ali da li će Ferdinand, Gabidon, Devenport, Kolins i Spektor zbirno dati jednog odličnog igrača, spremnog da sa Apsonom pokrije put ka Robertu Grinu? Takođe, pitanje je kako će Ljungberg i Belami reagovati na spuštanje u realno slabiji klub.

Vredni pažnje Odlazak Šeringema, Tevesa i Hervuda sveo je ozbiljan napadački kadar na tri imena. Broj četiri će biti Karlton Kol, nekadašnja velika nada Čelsija. Ovo je sezona u kojoj bi on mogao da se probije, a da li će uspeti, zavisi samo od njega, jer će prilika biti. Mark Noubl je ključni igrač mlade engleske reprezentacije, a po odlasku Rio-Kokera otvara mu se stalno mesto u sredini terena i u klubu. Još jedan od produkata najbolje akademije u zemlji, Noubl je očigledan izbor za budućeg kapitena. Anton Ferdinand je igrač na koga engleska javnost čeka već dve sezone. Mlađi brat iz Pekama je proglašava talentovanijim od Rija, ali još nije pokazao ni deo te vrednosti.

Ocena B92 Posle klimavog starta – deseta pozicija.

Portsmut

Tim Revolucija Aleksandra Gajdamaka i Harija Rednapa na Fraton Parku ne smiruje se ni u ovoj sezoni. Portsmut je godinu pre Vest Hema izveo „Veliko bekstvo“, a to je učinio zahvaljujući ogromnim ulaganjima novog ruskog vlasnika. Sada najbolja publika u ligi ima tim kojim se može ponositi. Novac se ne štedi, a ako neko ne uspe da se pokaže, brzo odlazi iz kluba. Portsmut ove sezone jednostavno nema slabo mesto – tim je dubok na svakoj poziciji i sposoban da transformiše stil i postavku u odnosu na rivala i situaciju. Iskusno jezgro sada je pojačano novim igračima afričkog porekla, koji donose snagu i ambiciju.

Leto 2007 Popunjena je odbrana (Distan, Krejni, Hrejdarson) i sredina (Muntari, Mvuamba), renoviran je napad (Utaka i Njudžent umesto Kola, Todorova i Lua Lue). Realno, Kongoanac je jedini od sedam prodatih igrača koji je doprinosio ekipi, a ogromna većina novajlija odmah se bori za mesto u prvom timu. Treći veliki prelazni rok (januar 2006, leto 2006) Pompija trebalo bi da zacementira ekipu u gornjem delu tabele. Ako zatreba, Gajdamak će finansirati i novu seriju pojačanja, kako bi novi stadion u luci dočekao kao ozbiljan evropski klub.

Ključni igrači Dobar golman mnogo znači, a Dejvid Džejms je više nego dobar golman. Baš kao Tim Hauard, Džejms je imao problema u velikom klubu, jer je povremeno pravio velike greške. U ekipi srednje veličine do izražaja dolaze oni dani u kojima ga niko ne može savladati, a takvi su znatno češći. Do ovog leta kapiten tima bio je Leskovčanin Dejan Stefanović, a traku sada nosi Sol Kembel. Bivši član rivalâ iz severnog Londona prevazišao je na južnoj obali mentalnu krizu koja ga je umalo odvojila od fudbala. Sada je spreman i za povratak u reprezentaciju, a čvrsta odbrana Portsmuta u potpunosti je oslonjena na njega. Prošle sezone najbolji igrač kluba bio je Mati Tejlor. Momak je sa levog beka prešao na levo krilo i postigao sedam golova u sezoni, uključujući i najlepši gol Premijer lige (protiv Evertona u decembru) volejom sa 42 metra. Jedan od najobrazovanijih fudbalera u ligi, Tejlor je jedan od samo dva igrača koja su u Portsmutu bila i u Čempionšipu (do leta 2003. godine), a sa 26 godina prostora za napredak još uvek ima.

Potencijalni problemi Zapanjujuće malo problema predstoji ekipi Portsmuta u ovoj sezoni. Jednostavno, oni nisu pod pritiskom obaveznog ulaska u Evropu, a toliko su kvalitetniji od bar šest klubova da ni prilazak borni za opstanak ne deluje realno. Portsmut je klub u izgradnji i jedina nevolja mogla bi da bude povlačenje bogatog vlasnika. Sada, kada je ušao u skup (ali i izuzetno finansijski atraktivan) projekat izgradnje novog stadiona, čak ni to ne deluje realno.

Vredni pažnje Razliku između šesnaestog Portsmuta 2005. i devetog Portsmuta 2007. nije činio napad (43-45 u datim golovima), nego odbrana (57-42 u primljenim golovima). Sada je vreme da eksplodira napad, a zbog toga je doveden Dejvid Njudžent. Velika zvezda druge lige uvela je Preston u jedan plej of i na bod od reprize tog uspeha. Shvativši da u tom klubu neće skoro stići u Premijer ligu, momak iz Liverpula preselio se na Fraton Park, gde se svi nadaju velikom broju golova. Bendžani Mvaruvari je u klubu već godinu i po dana, ali je bio u senci Lua Lue i Kanua. Momak iz Zimbabvea može da igra na više pozicija i to će mu biti velika prednost u ovoj sezoni. Ima kapacitet za ključnog igrača kluba, ali je ključno pitanje: može li da igra dobro u kontinuitetu?

Ocena B92 Deveto mesto, ništa manje i ništa više nego prošle sezone.

Bolton Vonderers

Tim Ako je Portsmut dobro obezbeđen, pred Boltonom je teška sezona. Promena menadžera kojem ide dobro uvek je problem, a Big Sem nije samo bio dobar menadžer – on je uspostavio sistem Boltona kakav smo poznavali. Semi Li zato ima pred sobom težak posao: najpre mora da u izuzetno velikoj ponudi (oko 30 ozbiljnih igrača) odabere one ne koje može da računa, zatim da se pozabavi taktikom (sa Alardajsovog neobičnog 4-3-3 prelazi na standardni 4-4-2) i konačno da ispuni očekivanja koja se nameću posle dobrih godina. Bolton ima fizičku snagu, ima i kvalitet, ali bi Alardajsov odlazak mogao da poremeti psihu i samopouzdanje, što bi bilo fatalno.

Leto 2007 Kada je Alardajs u maju otišao, ostavio je kvalitetnu ekipu, koja se četiri puta u nizu plasirala u prvih osam (osmi, šesti, osmi, pa sedmi). Iz tog tima otišli su Tal Ben Haim (Čelsi) i korisni Danac Henrik Pedersen (Hal). Umesto njih je stiglo čak deset igrača, od kojih se izdvajaju švedsko krilo Kristijan Vilhelmson, tandem iz Aston Vile MekKen-Samjuel i supertalentovani švajcarski reprezentativac (Albanac iz Tetova) Bljerim Džemajlji. Najveću promenu predstavlja nova taktika koju je doneo Semi Li.

Ključni igrači Nikolas Anelka je napadač svetske klase, i čim se pojave problemi, sigurno će pohitati da napusti Bolton. Parižanin je po broju klubova na putu da dosegne Boba Vijerija, i teško je poverovati da će se zadržati na obodu Mančestera. Ipak, dok igra u klubu, napad Boltona je veoma jak. Kevin Nolan je već godinama kapiten ekipe, iako ima samo 25 godina. Prethodnih sezona umeo je da postigne i dvocifren broj golova, ali mu je uloga prošle godine postala nešto defanzivnija. U timu sastavljenom od igrača iz različitih delova sveta Nolan je lokalni momak, iako je rođen i odrastao u Liverpulu. Jusi Jeskelejnen je već nekoliko sezna jedan od najboljih golmana u ligi. Uprkos povremenim kiks-mečevima, Finac je jedan od ključeva dobrih plasmana ekipe pod Alardajsom.

Potencijalni problemi Posle velikog broja dolazaka ekipi prete brojni odlasci, a najveći problem bi bio ukoliko odu sva tri ključna igrača kluba. Veliko je pitanje kako će se dugogodišnji članovi uspešne ekipe prilagoditi novoj taktici, a niko ne zna da li Semi Li ima kvalitet da samostalno vodi ekipu (mnogi kvalitetni asistenti nisu uspeli). Alardajs je iz kluba otišao kada je shvatio da dodatnog novca i većih ambicija na Ribok stadionu nikad neće biti. Kada to shvate Anelka, Diuf, Vaz Te i Nolan, i oni će otići iz kluba.

Vredni pažnje Rikardo Vaz Te je neobičan slučaj: Portugalac koji je sa 17 godina stigao u Lankašir i tu pokušao da se probije. U prošloj sezoni on je pokazao zašto je u njega klub ulagao, a u ovoj će, ako ga ne prodaju, imati prostora da krene ka vrhu lige. Izuzetno visok i jak, Vaz Te ima sjajan šut, snažan je u duelu i može da igra na nekoliko ofanzivnih pozicija. Bljerim Džemajlji je jedan od najvećih talenata u novom talasu multikulturalne švajcarske reprzeentacije koja se sprema za EP 2008. godine. Momak iz Tetova bio je ključni vezni igrač švajcarskog šampiona Ciriha, ali je pokidao ukrštene ligamente desnog kolena u aprilu i na teren se neće vratiti do početka novembra. Kada se vrati, trudiće se da nadoknadi propušteno.

Ocena B92 Trinaesto mesto, uz mračne oblake nad stadionom.

Mančester Siti

Tim Mančester Siti je ekipa koja nesumnjivo ima talenta. Problem je u neuigranosti, zbog velikih promena tokom leta. Najpre je, posle duge borbe, obezbeđen dolazak Svena Jerana Eriskona (koliko je to koštalo zna samo Taksin Šinavatra). Zatim je, dok su ostali klubovi bili na pola priprema, Šveđanin je krenuo u veliku kupovinu i iz osnova promenio ekipu. Siti ima igrače koji umeju da igraju atraktivno, ali je još bitnije da budu znatno ubojitiji nego prošle sezone (bez gola kod kuće u poslednja četiri i po meseca sezone).

Leto 2007 Otišao Stjuart Pirs, pošto je ekipa nenadano skliznula u borbu za opstanak. Došao Sven Erikson i zatekao 16 seniora. Posle kratke drame uzeo je kreditnu karticu koju mu je poklonio bivši premijer Tajlanda i krenuo da kupuje. Osam igrača kasnije ekipa ima sasvim drugačiju fizionomiju nego u vreme „Psiha“. Pojačani u svakoj liniji osim na golu, a posebno se ističu pojačanja u napadu – Valeri Emilov Božinov i Rolando Bjanki.

Ključni igrači Jedini pravi All Star igrač tima u prošloj sezoni bio je Mika Ričards. Da se Murinjo nešto pita u Čelsiju, ovog leta on bi stigao na Stamford Bridž, umesto tala Ben Haima. Ričards igra u srcu odbrane, po boku ili na sredini terena, i na svakoj poziciji se oseća dobro. Snaga, tehnika, brzina, izdržljivost predstavljaju njegove ključne osobine. Martin Petrov je najbitnije pojačanje Sitija za ovo leto. Bugarin je blista u Bundesligi, ali je imao problema u Madridu, pa će u Mančesteru pokušati da dokaže da je igrač svetsek klase. Posebno bitan biće pri izvođenju prekida.Njegov reprezentativni saigrač Valeri Božinov konačno je napustio Italiju. Božinov je kao tinejdžer sa Malte došao u Leče, blistao u mlađim kategorijama (poredili su ga sa Runijem), ali nije ispunio očekivanja u Fjorentini i Juventusu. Premijer liga bi trebalo da mu više odgovara.

Potencijalni problemi Kada dovedete osam igrača 20 dana pred sezonu, jasno je da će uigravanj ebiti veliki problem. Siti je prošle godine preteško davao golove, a dovođenje napadača iz Italije u Englesku nije baš prečesto dobro rešenje. Ako Erikson do kraja avgusta ne dovede još jednog golmana, moraće da se osloni na povredama sklonog zemljaka Isaksona, koji ni na startu sezone nije spreman. Ipak, svi ti problemi padaju u duboku senku ultimativne traume: vlasniku kluba preti hapšenje. Ako se to dogodi, sudbina Sitija bila bi rajnje neizvesna.

Vredni pažnje Siti će u sezoni pred nama biti veoma mlad, ali jak na desnoj strani odbrane. Bliže sredini igraće Nedum Onuoha, mladi reprezentativac, kojeg mnogi upoređuju sa Ričardsom. Na boku biće Vedran Ćorluka, najbolji izdanak hrvatske fudbalske škole iz svoje generacije, standardni reprezentativac naših suseda sa samo 21 godinom. Na sredini igra Stiven Ajrlend, reprezentativa Republike Irske i pre 21. rođendana. Pored njega za poziciju u srcu terena boriće se supertalentovani (i mesec dana mlađi) Želson Fernandeš, Švajcarac rođen na Zelenortskim ostrvima. Njih četvorica, Ričards i božinov rođeni su 1986. i kasnije, ali su već ozbiljni prvotimci. Ako im se pridruži i Kasper Šmajhel, rođen iste godine, Sitijeva iskusna osovina imaće pored sebe pravo obdanište.

Ocena B92 Jedanaesto mesto, početak konsolidacije. Eriksonov cilj je i tako plasman u Evropu sledeće sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.