Premijer liga 2007/08: Sem, Sparki, Mojs - evropske ambicije

Tri meseca pauze su prošla, fudbaleri su imali vremena da se spreme, a uprave da izvrše neophodne korekcije u sastavima. Sada su svi spremni za početak šesnaeste sezone Premijer lige.

Engleska
Podeli

U prvom delu naše najave bavili smo se ekipama koje će se boriti za titulu i plasman u Ligu šampiona – Mančester Junajtedom, Čelsijem, Liverpulom, Arsenalom i Totenhemom.

U drugom od pet nastavaka najave Premijer lige, koju ćete na svaka dva dana dobijati do kraja nedelje, bavimo se trojkom koja ima jasne evropske ambicije i nadu da se umeša u borbu za Ligu šampiona.

Sledeći paket posvećen je ekipama sa sredine tabele.

Borba za Evropu

Od kada se početkom 90-ih vratio u ligu i uz pomoć novca Fredija Šeparda brzo ušao u borbu za vrh, Njukasl je najtanji bio na poziciji menadžera. Za 15 godina samo je period pod ser Bobijem Robsonom bio vreme kada su resursi kluba korišćeni u punoj meri.

Ovog leta na Sent Džejmsiz Park je stigao Sem Alardajs, koji je u Boltonu odbranio doktorat na temu – kako sa malo novca izgraditi ozbiljan klub. Sada je dobio ono na šta na Riboku nikad nije mogao da računa – novac.

Tako će se "Svrake" pridružiti paru klubova, koji su uz Alardajsov Bolton predstavljali simbol stabilnosti u Premijer ligi prethodnih godina. Everton i Blekburn osvojili su svoje poslednje trofeje 1995, nadmašivši Mančester Junajted ("Karamele" u FA kupu, Roversi u ligi).

Usledile su teške godine, Blekburn je čak i ispao, ali su poslednje sezone potvrdile da dobar rad uprave i dobar menadžer čine dovoljne faktore za Kup UEFA, čak i ako novca nema previše.

Njukasl

Tim Pre četiri sezone Njukasl je delovao kao novi Lids, tim prepun talenata koji samo što ne eksplodiraju. Ako se u Jorkširu ta eksplozija donekle i dogodila, na obali Tajna nikad nije – umesto rezultata stigle su povrede i sukobi, potencijalno najjači vezni red lige bukvalno se nikad nije sakupio, a ekipa je dva puta završila ispod 10. mesta. Pod vođstvom novog menadžera i sa totalno promenjenom ekipom ovo može biti istinski početak nove ere za još jedan klub.

Leto 2007 Velike promene počele su odlaskom Glena Roudera, kojeg je 15. maja zamenio Sem Alardajs. "Big Sam" nije više želeo da se suočava sa manjkom sredstava u Boltonu, pa je prešao na mesto gde umeju da prave i troše novac. Rezovi su počeli odmah – beskorisni Sibjerski i štetni Brambl prosleđeni su Viganu, otišao je i Mur, a za njim i neprilagođeni Skot Parker. Taj gubitak nadoknađen je dovođenjem Džoija Bartona iz Man Sitija, a zatim su sve linije sistematski popunjene – odbrana je jača za Kasapu, Enrikea i Rozenala, napad za sjajnog Marka Viduku, kome će iza leđa igrati osvetnik Alan Smit, rešen da konačno ispuni predviđanja sa početka karijere. Uloga Žeremija još uvek nije izvesna, ali je Kamerunac u Midlzbrou pokazao da može da živi na severoistoku, a u Čelsiju da je broj pozicija na kojima može da igra zaista velik.

Ključni igrači Šej Given je već više od decenije čovek čije odbrane garantuju Njukaslu bar desetak bodova po sezoni, pa ni ovaj šampionat ne treba da donese promenu. Još od doba Filipa Albera na Tajnsajdu maštaju za krupnim igračem ispred golmana, a sada su ga dobili u Davidu Rozenalu. "Svrake" su visokom ponudom oterali Dortmund iz trke za igrača PSŽ-a i to bi moglo da im se isplati. Dejmijen Daf i Majkl Oven bili su velika pojačanja za klub pre godinu dana, ali su ih povrede omele da doprinesu Njukaslu. Mark Viduka je prošle sezone bio četvrti strelac lige, a ako takav učinak ponovi i 50 kilometara severnije, sve je moguće. Obafemi Martins je prošle sezone nosio mesecima klub gotovo sâm. Nova takva sezona

Potencijalni problemi U Rozenala su upereni mnogi pogledi, ali šta ako on nije rešenje za odbranu? Setite se fame oko Bramblovog dolaska iz Ipsviča, a zatim probajte da prebrojite njegove kikseve koji su poklanjali golove protivnicima. Odbrana Njukasla je posle svake povrede izgledala potpuno razbijeno u duelima sa ozbiljnim protivnicima. Ništa bolja nije situacija ni napred, gde su Oven i Daf retko bili u prilici da pomognu saigračima. Konačno, postavlja se pitanje da li će Alardajs moći da se uklopi u sredinu sa sasvim drugačijim osobinama i spiskom potreba u odnosu na Bolton.

Vredni pažnje Džejms Milner je od Runija preuzeo naslov najmlađeg strelca Premijer lige i dugo ga držao. Milner je još u Lidsu najavio ogroman potencijal, a njegovi golovi sa distance najava su većeg doprinosa u sezonama koje su pred nama. Kanađanin Dejvid Edgar sa devet godina je trenirao sa Mančester Junajtedom, a prvog dana ove godine, sa 19 i po, dao je tom klubu gol (i to kakav) na drugom seniorskom meču. Iako igra u odbrani Edgar (sin bivšeg člana "Svraka" Edija) je već navikao navijače na spektakularne pogotke, što je samo bonus na dobru igru pred svojim golom.

Ocena B92 Po sastavu tima Njukasl bez dileme zaslužuje šesto mesto u ligi, ili "prvo među ostalima" (sada, kada se Totenhem priključio vodećoj grupi). Možda novi svetlo plavi dresovi za gostovanja nose obećanje uspona kluba, kao kontrast dosadašnjim zemljanim bordo-plavim.

Blekburn

Tim Ako u Premijer ligi postoji mesto gde ćete sigurno dobiti batine, zove se Ivud Park. Način na koji igra Blekburn Marka Hjuza bazira se više na neuništivoj volji, nego na fizičkim predispozicijama igrača. U takvoj postavci igre najteže se snalaze rivali oslonjeni na tehniku (Arsenal, Mančester Junajted), a rezultati su sasvim solidni još od povratka u Premijer ligu 2001. godine.

Leto 2007 Iako je Blekburn dobro funkcionisao u napadu i imao dosta opcija na tom delu terena, Hjuz je i ovog leta doveo dva napadača. Vreme za Masea Rihtersa verovatno će biti ograničeno, ali bi Roke Santa krus mogao da bude stalni partner Benija MekKartija. Paragvajac je bio velika nada Bajerna, ali su ga povrede omele, a megakupovina ovog leta oterala ga je sa Alianc Arene.

Ključni igrači Bred Fridel je već sedam sezona na Ivud Parku i u svakoj je bio najmanje jedan od pet najboljih golmana tog takmičenja. Ume da potpuno demorališe rivale neverovatnim intervencijama. Rajan Nelsen je najbolji novozelandski fudbaler još od Vintona Rufera. Hjuz ga ceni ne samo zbog odličnih igara u odbrani, već i zbog velikog uticaja koji ima na saigrače, pa mu je dodelio i kapitensku traku. Morten Gamst Pedersen je mozak ekipe iz Lankašira. Momak iz Trumsea (delimično laponskog porekla) ima dribling, pâs i udarac, a posebno je impresivan bio u sezoni 2005/2006. Benedikt MekKarti je neočekivano dugo čekao na debi u Premijer ligi, ali kada je stigao, učinio je to sa stilom. Bio je treći strelac sezone i potvrdio koliko je opasan pred golom.

Potencijalni problemi Beni je opasan pred golom, ali je za navijače Blekburna opasan u svakom trenutku – Južnoafrikanac nije krio da mu ambicije znatno prevazilaze klub sa sredine tabele, pa bi odlazak sa Ivuda mogao da se dogodi već u toku ove sezone. Isto važi i za hjuza, koji se na početku menadžerske karijere istakao i na klupi velške reprezentacije i na klupi Roversa, pa bi uskoro mogao da očekuje poziv iz nekog većeg kluba.

Vredni pažnje Dejvid Bentli nije uspeo da se izbori za mesto u timu Arsenala, ali je za dve godine u timu Blekburna njegov napredak uočljiv. Počeo je kao napadač, sa 17 godina je debitovao u Vengerovoj ekipi, a posle emotivne krize i promene pozicije i kluba na putu je da kao krilo sa 23 godine stigne i do reprezentacije. Mat Derbišajr je Bentlijev drug iz mlade reprezentacije Engleske, a našoj javnosti poznat je po rasističkim izjavama o srpskom narodu iz Holandije ovog leta. Ipak, nekultura ne može da umanji njegov fudbalski talenat, a matova prva seniorska sezona potvrdila je da ga ima sasvim dovoljno. Pitanje je samo koliko će prilika dobiti u širokoj konkurenciji napadača na Ivudu.

Ocena B92 Osmo mesto je umereni napredak za Roverse.

Everton

Tim Zaboravite Murinja, Fergusona i Vengera. Najbolji menadžer Premijer lige je Dejvid Mojs. Dva puta u pet sezona na Gudisonu njemu je pripalo i zvanično priznanje, oba puta više nego zasluženo. Gotovo bez novca on je uspeo da sastavi izuzetno čvrst tim, sposoban da se odupre svakom. Everton igra na mali broj golova, zahvaljujući statistički najboljem ligaškom golmanu, a veći deo tima čine iskusni radnici, koji ostavljaju slobodu nekolicini kreativnih igrača.

Leto 2007 Everton je ovog puta sasvim solidno pazario – sjajni levi bek Lejton Bejns, atraktivni vezni igrač Stiven Pienar, i raznovrsni Fil Džagjelka, koji je u Šefild Junajtedu solidno igrao na svim pozicijama od golmana (!) do ofanzivnog veznog. Osim Bejnsa, čiji je dolazak popunjavanje mesta igračem vrhunske klase (uz to i navijačem kluba od detinjstva) , preostali potezi su dopunjavanje ekipe na način na koji je to tokom leta radio Murinjo. Everton je do ovog leta važio za tim sa malim brojem igrača, a popuna nagoveštava ozbiljne evropske ambicije kluba. Posao bi trebalo da bude zaokružen otkupom Fernandešovog ugovora i kupovinom kvalitetnog napdača (moguće Jakubua) novcem zarađenim od prodaje Džejmsa Bitija.

Ključni igrači Pre svih ovde spada Endi Džonson. Mali i brzi napadač napustio je nevoljno Kristala Palas svestan da bi ostanak u Čempionšipu biuo kraj reprezentativnim ambicijama. Prošlu sezonu počeo je maestralno i do kraja 2006. bio je statistički igrač sezone. Povratak takve forme izbacila bi Everton u sâm vrh. Mikel Arteta je prošle sezone konačno uspeo da potvrdi talenat, koji ga je doveo u PSŽ, Sosijedad i Rendžers. Arteta zaista zna fudbal, a dodavanje znalaca kakvi su Fernandeš i Pienar olakšaće mu posao. Tim Kejhil je dve sezone bio stub ekipe, ali je prošle sezone imao problema sa povredom. Jedan od najopasnijih veznih igrača u ligi. Tim Hauard je u Mančester Junajtedu prebrzo došao do prvog tima, ali se ispostavilo da ume da pravi velike greške. Klub koji juri više trofeja svake sezone ne može to da priušti, ali su njegove karakteristike savršene za Everton: Hauardovim greškama klub izgubi 7-8 bodova, ali zato njegove briljantne odbrane klubu sa sredine tabele donesu dvadesetak bodova po sezoni.

Potencijalni problemi Kratka klupa osvetila se u prethodnim sezonama, jer Everton je morao da bira između uspeha u ligi i dobrog nastupa u kup-takmičenjima. Iako letošnje transfer-aktivnosti donekle otklanjaju probleme te vrste, jasno je da Everton raspolaže manjim brojem prvoklasnih igrača u odnosu na rivale iz gornje polovine lige.

Vredni pažnje Lejton Bejns je fudbal učio u školi Liverpula, a priliku da igra dobio je u Viganu. Za dve sezone u Premijer ligi pokazao je koliko dobro igra, bilo u defanzivnoj, ili ofanzivnoj fazi. Zapravo, na kraju je iznenađenje bilo to što nije prešao u veći klub od "Karamela". Džejms Von i Viktor Aničebe predstavljaju budućnost Evertona. Dva sjajna napadača rođena 1988. godine već su se potpuno uklopila u igru tima i pred njima su blistave karijere.

Ocena B92 Pozicija broj sedam očekuje Mojsove momke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.