EURO U21: Srbija na ozbiljnom ispitu

Evropa
Podeli

Evropsko fudbalsko prvenstvo za mlade počinje u nedelju u Holandiji. Zbog promene termina ista generacija fudbalera iz Srbije boriće se treći put za tri godine za naslov najboljeg na kontinentu.

"To je velika prilika za ove momkle da se dokažu protiv najboljih selekciaj u Evropi. Nalazimo se među osam najboljih evropskih zemalja, i to je dobra prilika da vidimo gde smo mi", kaže selektor Mladih orlova Miroslav Đukić.

Posao na šampionatu u Holandiji neće biti lak, ali nova istorija mlade fudbalske reprezentacije nameće ozbiljne ambicije. 2004. naša selekcija je na put ispraćena poluanonimno, ali je pobeda nad Hrvatskom, koja je je na šampionat poslala pola A selekcije, u potpunosti privukla pažnju javnosti.

Pobeda u polufinalu nad Švedskom dovela je tim SCG do duela sa Italijanima. Selekcija predvođena Pirlom i Đilardinom pobedila je 3:0, ali su imena Pižonovih momaka - Jankovića, Baste, Stojkovića, Vukčevića i Ivanovića i ostalih – nepovratno urezana u svest javnosti.

Šokantno zvuči podatak da su Janković i Basta 15 dana pred put u Nemačku još igrali u Drugoj ligi, dok je Biševac iz istog ranga stigao u Železnik četiri meseca ranije.

Dve godine kasnije očekivanja javnosti bila su mnogo veća, ali je selekcija SCG igrala mnogo slabije. Posle poraza od Francuske igrači su već snuždeni krenuli ka svlačionicama, ali se tada dogodilo nešto sasvim neočekivano. Portugal je Nemcima dao gol u 90. minutu i uveo našu selekciju u polufinale.

Ako je sreća te večeri bila uz ekipu Dragana Okuke, u polufinalu ih je potpuno napustila. Igrali su mnogo bolje od Ukrajinaca, ali je meč završen bez golova, a kada su na red došli penali, promašila je najveća zvezda u timu Boško Janković. To iskustvo značajno je uticala na najboljeg strelca Maljorke.

"Ne želim da iko od nas, na čelu sa selektorom, sada priča o tome kako ćemo da osvojimo prvenstvo. Ostale ekipe su takođe veoma dobre, ako budu bolji od nas, pružićemo im ruku. Međutim, ovo nam je već treće prvenstvo Evrope, što je samo po sebi veliki uspeh", rekao je Boško Janković za B92. "Jedva čekam da to prvenstvo počne, jer mislim da imamo sjajnu generaciju. Opet, neću ništa da obećam, prošle godine sam obećavao, pa se ispostavilo da sam bio tragičar, nismo ušli u finale, jer sam promašio penal. Prihvatam svaku krivicu kada odigram loše".

Ovog leta igra se u Holandiji, Vukčević i Vučinić su sada članovi selekcije Crne Gore, a pred ekipom Miroslava Đukića je najteži posao do sada. U grupi sa njima biće izuzetno jake selekcije Engleske i Italije, kao i neugodna Češka. Bek nacionalnog tima Nemanja Rnić predstavlja najozbiljnije rivale našeg tima.

"Englezi igraju brz fudbal pre svega. Takav stil gaji i njihova A selekcija, kao i njihovi klubovi. Zato će od samog početka birti borbenop. Ne treba ustuknuti, ali ni zaletati se. Pametnom igrom možemo da dođemo do rezultata", rekao je Rnić za B92, a zatim prešao na Italijane. "Italijani kao Italijani, uporni, igraju dok sudija ne svira kraj. Sa njima je uvek teško".

Reprezentacija Srbije sva tri meča igraće u Nejmejhenu, a prvi rival našeg državnog tima biće fudbaleri Italije, 11. juna. Selektor Miroslav Đukić kaže da će to biti najteži meč na šampionatu.

"Smatram da će najteže biti protibv Italijana. S njima igramo prvu utakmicu. Oni su veliki takmičari, znaju da igraju na rezultat, ne isnteresuje ih lepota u igri. Zato sa njima moramo biti veoma oprezni".

Đukić je za B92 kratko analizirao i ostale rivale u grupi.

"Sa Englezima ćemo se više nadigravati. Oni su jedna veoma robusna i brza ekipa, i upravo je brzina njihov najveći kvalitet. Česi su disciplinovani, nemaju velike individualne kvalitete, ali timski igraju dobro".

Iste večeri Engleska igra sa Češkom u Arnhemu, a prvenstvo počinje dan ranije utakmicom Holandija – Izrael. Sve utakmice na šampionatu direktno će prenositi TV B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.