Šta Somborac može da uradi "kralju"?

Nikola Jokić i Denver Nagetsi ponovo će imati priliku da poruše predviđanja analitičara.

Luka Nikolić
Podeli
Mandatory Credit: Quinn Harris-USA TODAY Sports
Mandatory Credit: Quinn Harris-USA TODAY Sports

Iako su ih otpisivali i u prethodne dve serije, protiv Klipersa i Jute, stvaraoci javnog mnjenja u SAD kao da ništa nisu naučili.

U finalu Zapada snage će odmeriti Denver Nagetsi i Los Anđeles Lejkersi, a favorit će, jelte, biti ekipa iz "Grada anđela".

To neće biti ništa novo za našeg Nikolu Jokića koji se protiv medijske neprivrženosti bori od kada je kročio na američko tlo.

Denver nikada nije imao medijski naklon – ni u eri Jokića, ni ranije – a sada će to posebno doći do izražaja, posebno jer su "uništili" već vićeno LA finale između Lejkersa i Klipersa.

To, pak, neće biti problem nikome u timu iz Kolorada kod kojeg se ni u jednom trenutku nije osetila želja za slavom. Ni kod jednog igrača, a pogotovo ne kod najboljeg.

"Lejkersi su jasan favorit, jer su to Lejkersi i kod njih je najbolji igrač generacije Lebron Džejms. Ali, nešto se 'kuva'. Nešto se 'kuva'...", rekao je Redži Miler, proslavljeni košarkaš, trenutno NBA analitičar.

* Nagetsi imaju plan za Lejkerse: Tražili smo od NBA da odmah gubimo 3-1

Denver je pokazao neverovatnu upornost i, kao što svi već znaju, prvi put u istoriji košarke dvaput zaredom nadoknadio zaostatak od 3-1 u seriji.

Ne samo da je to uradio, već je protiv Klipersa u poslednja tri meča nadoknađivao zaostatke od 16, 19 i 12 poena.

Šta se desi sa ekipom koja to uradi? Da li ih previše emotivno i fizički iscrpi, ili im potpuno napuni motore i izdigne ih na neki viši, nikada ranije viđeni nivo?

Pre početka ovog plej-ofa ekipe koje su gubile sa 3-1 u plej-ofu imale su učinak od 11 pobeda i 240 poraza kroz istoriju NBA lige. Denver je imao oko 4,4 odsto šansi da prođe Jutu i Kliperse.

"Nešto se definitivno 'kuva'. Shvatite to ovako: Mislim da Denver ima podjednako dobre šanse kao bilo ko drugi protiv Lejkersa, nakon što su uradili to što su uradili", objašnjava još jedan bivši košarkaš Kris Veber, sada Milerov kolega.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Šta kažu statistka i istorija?

Lejkersi i Nagetsi se u plej-ofu sastaju sedmi put u istoriji, prvi put od 2012. godine kada su Lejkersi izbacili Nagetse u prvoj rundi.

U šest od sedam mečeva "jezerdžije" su izlazile kao pobednici, a jednom baš u finalu Zapada – kada su Lejkersi slavili pobedu u šest mečeva 2009. godine, nakon čega su osvojili i bek-tu-bek titulu.

Tokom sezone ekipe su odigrale četiri meča od kojih je Denver pobedio samo jednom. Jedan je rešen i trojkom u poslednjoj sekundi Kajla Kuzme.

Ukoliko Nagetsi dođu do velikog finala, to će biti prvi put još od prelaska u NBA ligu sezone 1976/66. Ovo im je četvrti plasman u finale konferencije u svoje 44 sezone.

Lejkersi, sa druge strane, imaju rekordnih 31 finala Zapada, a poslednje se desilo 2010. godine. Oni ujedno jure 17. NBA titulu čime bi se izjednačili sa Boston Seltiksima.

Ovo će biti Lebronova 250. plej-of utakmica u karijeri i po tome će treći u istoriji iza samo Derika Fišera (259) i Tima Dankana (251). "Kralj" traži plasman u deseto NBA finale i četvrti prsten. Samo tri igrača je igralo u deset ili više finala: Karim Abdul Džabar (10), Sem Džouns (11) i Bil Rasel (12).

Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images
Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images

Ko se pita?

Svima je jasno da će oči biti uprte u Nikolu Jokića sa jedne, odnosno Lebrona Džejmsa sa druge strane, kao i samo za nijansu manje u Džamala Mareja i Entonija Dejvisa.

Na 14 utakmica plej-ofa krilni centar reprezentacije Srbije ima prosek od 25,4 poena (51,5%), 10,8 skokova i šest asistencija po meču, uz jednu blokadu i 3,5 izgubljenih lopti.

U četiri meča protiv Lejkersa ove sezone Nikola Jokić nije imao uobičajeno zapažene partije, pa su mu standardni proseci pali na 16,3 poena (48,9%) i po 5,8 uhvaćenih lopti i uspešnih dodavanja.

Jokiću veliki problem stvara Entoni Dejvis koji, iako manje-više isključivo igra na poziciji "četiri", u svakoj odbrani može odlično da ga isprati i van linije 7,24 i unutar nje.

Kanadski plejmejker u redovima "grumenja" doprinosio je sa 27 poena (50,2%), pet skokova i 6,4 asistencije.

Marejeva forma diktira tempo Nagetsa u ovogodišnjem doigravanju, pa su njegove najbolje partije dolazile kada je Denver pobeđivao.

U osam pobeda postizao je 32,4 poena (55%), dok je u šest neuspeha imao 20 uz 42,1 odsto šuta iz igre.

U jednom porazu, onom od Jute, je postigao čak 50 poena u velikom obračunu sa Donovanom Mičelom, ali u preostalih pet nije dobacio ni do učinka od 20 poena.

Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images
Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images

* Jokić ima rešenje za Lejkerse VIDEO

Lebron Džejms u deset mečeva svoje ekipe (četiri manje nego što su odigrali Nagetsi) ima prosek od 26,6 poena (55%), 10,3 skoka, 8,8 asistencija, jedne blokade i 1,6 ukradenih lopti, uz 4,6 izgubljenih.

Džejms je, kako to kod njega obično biva, podigao nivo igre u doigravanju i za sada u gotovo svakom meču izgledao nezaustavljivo.

Uspeo je i da se koliko-toliko štedi, pa je od četiri igrača koja analiziramo do sada igrao najmanje minuta po meču – 34,2.

Entoni Dejvis je u svojih deset partija imao 27,6 poena (58,6%), 10,9 skokova, 4,1 asistenciju, 1,5 blokada i jednu ukradenu loptu, uz samo 2,6 izgubljenih.

Dejvis ima priliku da dominira protiv Denvera i pitanje koje se najčešće postavlja u analizama ove serije je 'Ko će čuvati Dejvisa?'.

Ipak, statistika kaže da "Obrva" nije igrao ništa bolje od svojih (istini za volju izuzetnih) proseka u četiri meča protiv Nagetsa ove sezone.

Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Ko se čeka?

Pol Milsap i njegov ugovor vredan 30 miliona dolara ove sezone i dalje nisu opravdali očekivanja, štaviše.

Iako je imao iskusni krilni centar nekoliko dobrih partija u kojima je svojim iskustvom i svojom čvrstimo pre svega defanzivno donosio veliki učinak, navijači i analitičari nisu zadovoljni.

U sedmom meču je, na primer, Milsap imao svega tri skoka i šest poena, ali mu je +/- indeks iznosio +19 za 32 minuta na parketu.

U petom meču, prvom odlučujućem, postigao je 17 poena od čega je čak 14 došlo tokom treće četvrtine kada su Nagetsi najviše "skresali" rezultatski minus.

"Ovo ću vam reći: Ako se pojavi Pol Milsap iz petog i sedmog meča serije protiv Klipersa, sve opklade padaju u vodu. To je zato što je on bio fantastičan na oba kraja terena u tim utakmicama. Ako bude pokazao barem iole sličnu igru toj konstantno tokom ove serije, Nagetsi postaju drugačiji tim", mišljenje je Milera, na koje se nadovezuje Veber.

"Mislim da se on ponovo pronašao", rekao je bivši as Sakramento Kingsa o Milsapu koji tokom doigravanja prosečno beleži 8,4 poena i 4,1 skok po meču, "Volim to što je konstantan, volim što timu donosi konstantnost. Njemu možete da verujete".

Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Buđenje Ronda je ono što može da napravi razliku poprilično "tankoj" klupi Lejkersa.

Iskusni plejmejker je propustio prvih osam mečeva u "mehuru" i prvu rundu plej-ofa zbog povrede palca, ali se vratio u polufinalu Zapada i momentalno ostavio dobar utisak.

Rondo je neko ko ima hrpu iskustva i ko zna kako se dobijaju teške utakmice, a Lejkersima je to prekopotrebno, posebno kod rezervista koji se nisu pokazali tokom sezone.

Priliku da se ponovo pokažu imaće i centri "jezerdžija" Džavejl Mekgi i Dvajt Hauard, koji nisu igrali protiv Hjuston Roketsa i njihovog ubitačnog "smol-bola".

Od obojice se očekuje da imaju dosta veće uloge protiv Nagetsa, pre svega kako bi zaustavili Nikolu Jokića, ali i umanjili učinak Mejsona Plamlija koji je jedan od bolji rezervnih "petica" lige.

Mekgi i/ili Hauard će kao primarni zadatak imati da uspore Jokića ukoliko im Frenk Vogel ukaže poverenje i taj posao ne prepusti Entoniju Dejvisu, koji će svakako i sa nekim u paru imati težak zadatak protiv Srbina.

Vredi istaći da je Hauard trostruki defanzivni igrač sezone, iako je daleko od stare forme, a Mekgi jedan od najboljih blokera lige.

Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Raspored serije
Utakmica 1

Subota (19. septembar) 3.00
Utakmica
2
Ponedeljak (21. septembar) 1.30 (TV B92)
Utakmica 3
Sreda (23. septembar) 3.00
Utakmica 4
Petak (25. septembar) 3.00
Utakmica 5*
Subota (27. septembar) 3.00
*
ako bude potrebe

Denver ima ono što Klipersi nisu imali ni izbliza, a Lejkersima takođe nedostaje – timski duh.

"Grumenje" je pokazalo da nikada ne odustaje, ali i da kada je sve "crno" ne pokazuje znake slabosti i da kod njih jako teško dolazi do unitrašnjeg konflikta.

Čak i posle izjave Majkla Portera Džuniora u kojoj je izrazio nezadovoljstvo što tokom jednog meča nije dobio dovoljno lopti nije se videlo da je to napravilo problem među izabranicima Majkala Melouna.

Denver je svoju ekipu izgradio iz temelja i Denver nema nijednu "superzvezdu", ma kolika "superzvezda" u stvari bio Nikola Jokić.

Lejkerse predstavljaju Lebron Džejms i Entoni Dejvis, Kliperse su predstavljali Kavaj Lenard i Pol Džordž, a Denver predstavljaju 12 igrača i "kapetan" Meloun.

I tu leži ključ.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu