Denverovo čudo koje se ne zove Nikola

Denver Nagetsi svoju franšizu grade oko Nikole Jokića, odmah iza njega je Džamal Marej, ali iz senke vreba još jedno ime.

Luka Nikolić
Podeli
Photo by Stacy Revere/Getty Images
Photo by Stacy Revere/Getty Images

NBA na TV B92
Utorak, 20.30
Sakramento – Dalas
Subota, 21.30
Denver – Juta

U pitanju je Majkl Porter Džunior, jedan od onih igrača oko kojih se stvori ogroman "hajp" tokom srednje škole, pa onda opadne na koledžu i krene silaznom putanjom i po dolasku u NBA ligu.

Kao i kod dosta igrača sa sličnom putanjom, Porteru su problem napravile povrede.

Momak iz Mizurija je dominirao u srednjoj školi i impresionirao je sve NBA skaute. ESPN-ova lista ga je čak i 2017. godine svrstala među nekoliko najboljih igrača na radaru.

Na draft je izašao 2018. godine, ali istom prethodilo nekoliko godina konstantnih problema sa leđima zbog kojih je na koledžu, igrajući za svoj Mizuri, nastupio na samo tri meča.

Da stvar bude gora, tokom prve i jedine koledž sezone Porter je posetio fizioterapeuta, kojeg nije hteo da imenuje, koji mu je situaciju pogoršao.

"Na Mizuriju sam išao kod nekoliko kiropraktičara i sećam se da mi je jedan nešto namestio, pa mi se bol premestio sa leđa na kukove, a ša sam se pitao: 'Šta se dešava?'. Kiropraktičar mi je rekao 'da se novi mišići podešavaju'. Tako sam se osećao naredna tri dana i onda sam video da mi se noga smanjuje... Opet sam se zapitao: 'Šta se dešava?'", prisetio se Porter prilikom jednog intervjua.

"Pokušao sam da skačem sa leve noge na treningu i nisam mogao uobičajeno visoko. Tada sam znao da nešto stvarno nije u redu, a to se desilo dan pred našu prvu utakmicu protiv Ajove. To je bila najstrašnija stvar ikada".

* "Sombor shuffle" oduševljava Amerikance – Jokić u plej-of ritmu VIDEO

Sve je za Portera bilo savršeno kada je bio zvezda, budući prvi pik, ali je vremenom podrške bilo sve manje, baš kao i njegove želje, volje i nade.

Porter je istakao da se tokom oporavka od povrede leđa - zbog koje je propustio i celu prvu sezonu u NBA ligi - značajno promenio.

"Bio sam kur**viti momak. Definitivno sam mislio da sam ja 'taj lik'. Definitivno nisam koristio poziciju najbolje igrača lige na kojeg su se mnogi ugledali kako je trebalo. Shvatio sam da moram neke stvari da naučim kako bih mogao da budem 'taj lik'. To je stvar koju je Bog hteo da me nauči", rekao je Porter.

Iako se o Porteru pričalo kao jednom od najboljih igrača na draftu 2018, pa jedno vreme čak i nekom ko bi mogao da bude biran ispred Diandrea Ejtona i Luke Dončića, stvari su se promenile za 180 stepeni.

Finiks je izabrao Ejtona, Sakramento Marvina Beglija, Dalas Dončića... A Porterovog imena nije bilo i, što je bilo još bitnije za njega u tom trenutku - nije imao pojma kada će biti izabran.

"Sedeo sam u stolici i gledao draft veče u bolu. To je bilo pre moje druge operacije. Bolelo me je i bilo mi je teško, baš teško. Zagrlio sam mamu i briznuo u pljač. Bilo je teško".

Ekipa koja je mogla da preuzme rizik bila je Denver. Sezone 2018/19 Nagetsi su bili plej-of tim, očekivali su visoku poziciju na Zapadu, ali je bilo jasno da je titula i dalje jako daleko.

EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

Posle pomenute druge opracije leđa znalo se da će Porter propustiti veliki deo svoje prve sezone, ali se, potajno, očekivalo da se pojavi na nekoj utakmici.

Celu sezonu je presedeo na klupi, ali je za to vreme bio sa timom - učeći, radeći, slušajući... Štaviše, pojedini mediji pričali su i o kraju karijere.

Naznake onoga čemu su se Nagetsi nadali kada su sa visokim 14. pikom rizikovali 2018. godine pokazale su se 3. januara ove godine kada je protiv Indijana Pejsersa pogodio 11 od 12 šuteva i upisao 25 poena.

Tada se tačno moglo, barem na trenutak, videti šta sve Porter ima u svom arsenalu – visinu od 208 centimetara, odličnu kontrolu lopte za svoju visinu, ubojit šut i sposobnost da ga sam sebi iskreira.

Taj meč bio je "okidač" za Portera da nastavi da pruža podjednako dobre partije u narednih par meseci, ali minutaža je i dalje bila umerena, na maksimalno 30 minuta po utakmici.

Denver je imao kontrolu nad sezonom iako Nikoli Jokiću ništa nije išlo za rukom početkom sezone. Visoko mesto na Zapadu bilo je njihovo, a ako je trener Majk Meloun poznat po nečemu, to je njegovo strpljenje.

Porter je pred suspenziju sezone zbog koronavirusa imao 7,5 poena i četiri skoka po utakmici.

"On odrasta pred svima nama. U njemu se vidi rađanje jedne mlade zvezde", bile su reči Melouna.

Nagrada za trud, rad i strpljenje isplatila se Melounu, Porteru i celom Koloradu 3. avugsta, kada je u drugom meču "restarta" sezone ekipa Nagetsa izašla na duel Oklahomi.

Meč je, kao i većinu prethodih, obeležio Nikola Jokić sa još jednim tripl-dablom sa više od 30 poena, ali se, ovog puta, nije najviše pričalo o njemu.

Majkl Porter Džunior je odigrao 44 minuta, za 14 više nego što je ikada u karijeri, i imao 37 poena (12/16), 12 skokova, te po jednu asistenciju, ukradenu i blokadu.

Pročitajte još Majstor Nikola Jokić – tripl-dabl u dramatičnoj pobedi posle produžetka!

Tom meču prethodilo je ne najbolje izdanje protiv Majamija, u kojem je šutirao 4/11 i imao tri izgubljene lopte za 25 minuta.

"Majkl Meloun je rekao da je dobio tri poruke od Portera između utakmice sa Majamijem i ove. Ruki je bio razočaran svojim izdanjem u Denverovom prvom meču i rekao je da će biti bolji", naveo je novianr Herison Vind.

Ono što obećava u Porterovoj igri je to da, iako je postigao čak 37 poena, postoji jasna slika prema kojoj se može zaključiti da ovo nije "greška u matriksu", već manifestacija budućnosti.

"Samo sam rekao treneru da znam da mogu dosta više od toga. Nisam bio energetičan, nisam se dovoljno trudio tokom prošlog meča... S obzirom da su Džamal (Marej), Geri (Heris) i Vil (Barton) povređeni, znao sam da moram da napravim iskorak i preuzmem veću ulogu"
, rekao je Porter posle meča karijere.

"Volim da igram sa Jokićem. Mislim da on uči da igra sa mnom. Kada 'sečem' odbranu kao danas mislim da mu dajem dosta veliku metu. Mislim da se to njemu sviđa".

Ukoliko ga povrede i hornični problem sa leđima zaobiđu, pred Porterom je svetla budućnost.

Iako Denver ima najboljeg centra planete u Nikoli Jokiću i perspektivnog, već sada kvalitetnog plejmejkera u Džamalu Mareju, deluje da za šampionski prsten to, trenutno, nije dovoljno.

Majkl Porter Džunior ima 22 godine i na ruki je ugovoru i naredne sezone, kada će moći da ode iz Denvera ukoliko ga "grumenje" pusti (ograničeno slobodan agent).

Porter može da bude deo Denvera još mnogo godina i da donese prevagu u kvalitetu koja im je trenutno potrebna kako bi istinski napali NBA "prsten".

Ono što je jasno da, iako je odigrao 44 minuta i zabeležio 37 poena, Meloun neće žuriti sa integrisanjem Portera u standardnu rotaciju igrača sa puno vremena provedenog na terenu.

Ići će, kao i do sada, bez žurbe. Korak po korak.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu