Nekada "krađa veka", Džordan i lokaut – a sada nešto potpuno drugačije

Velikim naporom NBA lige to takmičenje će se nastaviti, ali bitna pitanja su tek krenula da se postavljaju.

LN
Podeli
Vlade Divac je bio akter jednog od najnepoštenijih plej-of mečeva svih vremena (Jed Jacobsohn/Getty Images)
Vlade Divac je bio akter jednog od najnepoštenijih plej-of mečeva svih vremena (Jed Jacobsohn/Getty Images)

NBA liga se nastavlja u noći između četvrtka i petka po srednjeevropskom vremenu, kada će se odigrati prvi zvanični mečevi još od sredine marta.

"Dizni svet" u Orlandu već je ugostio 22 najbolje ekipe ove sezone, ali tek treba da "izađe" na pravi test.

Brojne pohvale su do sada stigle na adresu komesara Adama Silvera i svih uključenih u logistiku nastavka sezone koja obećava da će proći neometano.

Testiranja na kovid-19 se vrše maltene svakodnevno, igrači i osoblje se nalaze u "balonu" iz kojeg maltene nema izlaska, izuzev specijalnih slučajeva, a deluje kao da je velika većina učesnika situaciju shvatila ozbiljno.

Pored pitanja održivosti ovog "balona" u narednih mesec dana postavlja se i ono vezano za "zvezdicu" pored titule koju osvoji najbolja ekipa "Diznilenda".

Da li će ovogodišnja titula biti priznata kao i sve prethodne ili će, pak, šampionu biti upućene dodatne zasluge zbog trijumfa u nesvakidašnjim i nimalo prijatnim okolnostima?

Ovo, ipak, nije prvi put da se pomenuto pitanje postavlja u najjačoj košarkaškoj ligi planete.

Olajdžuvon i O'Nil u duelu (Allsport/Getty Images)
Olajdžuvon i O'Nil u duelu (Allsport/Getty Images)

Sezone 1993/94 i 1994/95 Hjuston Roketsi su osvojili dve uzastopne šampionske titule i time na kratko prekinuli dominaciju Bulsa.

Čikago je prethodno osvojio tri uzastopne titule, da bi zatim isto uradili u periodu od 1996. do 1998. godine.

Hjuston je tada predvodio legendarni Hakim Oladžuvon, koji je u direktnim duelima sa Patrikom Juingom i Niksima, odnosno Šakilom O'Nilom i Medžikom, doneo titulu svom gradu.

I dok niko ne osporava to da je Hjuston bio najbolji tokom pomenutih sezona i zasluženo osvojio titulu, u američkim medijima se i dan-danas provlači ta čuvena "zvezdica" (asterisk).

Razlog je taj što je "Njegovo leteće visočanstvo" propustilo celu sezonu 1993/94, kao i dobar deo naredne - i to sve dok je bio u cvatu svoje dominacije.

Pojedini stručnjaci veruju da je Čikago mogao da nastavi sa brojanjem prstenova da Džordan nije odlučio da "iskulira", a za razliku od ovogodišnje "zezdice", tadašnju nije izazvala nezapamćena pandemija, već jedan čovek.

Sparsi u poseti tadašnjem predsedniku SAD Bilu Klintonu (Doug Pensinger/Allsport)
Sparsi u poseti tadašnjem predsedniku SAD Bilu Klintonu (Doug Pensinger/Allsport)

Donekle spoljašnji faktor uticao je na drugu "zvezdicu", odnosno na titulu San Antonio Sparsa 1999. godine.

Tadašnji, prvi ozbiljniji lokaut trajao je preko šest meseci i naterao je čelnike NBA da sezonu skrate na svega 50 utakmica regularnog dela sezone, odnosno da početak pomere na februar.

Takođe, veliki broj zvezda je na početak sezone došao nespremno, vidno van forme, što, doduše, teško da može da se "svali" na Sparse.

Ono što pojedini stručnjaci zameraju jednoj od najuspešnijih franšiza u skorijoj istoriji je to što su odigrali svega 67 utakmica tokom cele sezone, uključujući i plej-of.

NBA liga u normalnim uslovima broji 82 utakmice regularnog dela sezone, dok je maksimalno moguće u plej-ofu odigrati još 28, odnosno ukupno 110.

Sparsi su u finalu 1999. godine lako izašli na kraj sa Njujork Niksima i osvojili titulu koja se danas, više od 20 godina kasnije, računa kao i svaka druga.

Posle titule San Antonija selimo se više od deceniju kasnije, u sezonu 2011/12 i novi uticaj lokauta.

Veliko slavlje Majamija 2012. (Ronald Martinez/Getty Images)
Veliko slavlje Majamija 2012. (Ronald Martinez/Getty Images)

Tadašnji lokaut, kojeg se javnost sigurno bolje seća, trajao je nešto manje od prethodnog, ali je sezona svakako odložena za decembar (kao što će biti i sezona 2020/21) i odigrano je 66 mečeva regularnog dela.

Sa tih 16 mečeva više nego sezone 98/99 jasno je da ukoliko značaj "zvezdice" nije bio presudan tada, sigurno je da nije bio ni sada.

Tu sezonu obeležila je i teška povreda Derika Rouza, najboljeg igrača najbolje ekipe Istoka tokom regularnog dela, koja je onemogućila Bulsima da prođu prvu rundu plej-ofa.

Na Majamiju je tada bio veliki pritisak, pošto su oformili zastrašujuću "veliku trojku" sa Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom, a prve sezone zajedno neočekivano izgubili od Dalas Maveriksa.

Majami je, ipak, uspeo da se popne na tron, a onda i da naredne sezone, uz pune 82 utakmice regularnog dela sezone, ponovi isti uspeh.

Ostaje utisak da su ekipi Erika Spolstre više zamerali na sastavljanju suviše dominantnog tima, nego na tome što nisu odigrali sve utakmice.

Pored tri navedene situacije, NBA ligu je u prethodnih nekoliko decenija obeležilo još nekoliko, uslovno rečeno, normalnijih "zvezdica", koje su nastale "prirodnim" putem, na terenu.

Još jedna "zvezdica" stavlja se kod još jednog finala Lebrona Džejmsa u kojem, ovog puta, nije trijumfovao.

Lebron je morao sve sam, ali na kraju to nije bilo dovoljno (Jason Miller/Getty Images)
Lebron je morao sve sam, ali na kraju to nije bilo dovoljno (Jason Miller/Getty Images)

U pitanju je veliko finale NBA lige 2015. godine između Golden Stejt Voriorsa, tada dinastije u nastajanju, i Klivlend Kavalirsa koje je predvodio "Kralj".

Problem kod titule Voriorsa, međutim, nije nastao u finalu, već u samom početku plej-ofa.

Svaka ekipa protiv koje je u doigravanju te sezone igrao Golden Stejt imala je veliki problem sa jednom ili više povreda, a sve je počelo od prve runde i duela sa Nju Orleans Pelikansima.

Druga zvezda te ekipe Džru Holidej je zbog povrede propustila nekoliko utakmica, slično je bilo i protiv Memfisa kojem su u nekoliko mečeva nedostajali Majk Konli i Toni Alen, dok je Hjuston u finalu sve vreme bio bez najboljeg defanzivca ekipe Patrika Beverlija.

Ipak, najveći problem je postojao u ekipi Klivlenda, koja je već neko vreme pred finale bila bez Kevina Lava, iskusnog i ubojitog krilnog centra.

Da stvari postanu gore, u produžetku prvog meča velikog finala povredio se i Kajri Irving, koji je zbog toga propustio ostatak serije koju su Voriorsi dobili sa sa 4-2.

Lebron je u toj seriji prosečno beležio 35,8 poena (40% iz igre), 13,3 skoka, 8,8 asistencija i 1,3 ukradene lopte, ali to nije bilo dovoljno.

Ono što se može izvući kao zajednički zaključak za sve od prethodnih tiutla sa znakom pitanja je da javnost vrlo brzo zaboravi šta se u stvari desilo i da se, pre svega, titule računaju kao i sve druge.

Sudija Tim Donahi u razgovoru sa Kobijem Brajantom (Lisa Blumenfeld/Getty Images)
Sudija Tim Donahi u razgovoru sa Kobijem Brajantom (Lisa Blumenfeld/Getty Images)

U finalu Zapada su se 2002. godine sastali Sakramento Kingsi i Los Anđeles Lejkersi, a ljubitelji košarke su pred sobom imali pravi spektakl.

Kingsi su bili najdominantnija ekipa te sezone i u plej-of su ušli puni samopouzdanja, a dobru igru preneli su u seriju sa Lejkersima i poveli sa 3-2 pred gostovanje u Los Anđelesu.

Sve je ličilo na to da će Kingsi odneti pobedu od 4-2 i plasirati se u veliko finale, ali je to veče nastala legenda o sada osramoćenom sudiji Timu Donahiju.

Neosporivo je da je Sakramento u tom duelu pokraden, odnosno da su sudije, iz nekog razloga, "pogurale" Lejkerse do pobede i izjednačenja, koje im je dalo momentum da u Sakramentu dođu do komačnog "brejka" za 4-3.

Na pomenutoj utakmici Lejkersi su šutnuli čak 40 slobodnih bacanja naspram Sakramentovih 25, uključujući 27 samo u poslednjoj četvrtini.

Kingsi su takođe oštećeni u nekoliko situacija kada su im dosuđivani "fantomski" faulovi, ali je tadašnji komesar Dejvid Stern negirao mogućnost postojanja neregularnih radnji.

Da su Kingsi prošli u veliko finale verovatno bi kao i Lejkersi "počistili" Netse, što bi učinilo da Vlade Divac i Peđa Stojaković postanu "šampioni sveta".

O tekućoj sezoni i njenoj završnici pričali su brojni NBA igrači i treneri koji su maltene jednoglasno izjavili da "zvezdice" nema i neće biti.

"Čuo sam da dosta ljudi priča o tome šta će biti, da li će biti 'zvezdice' pored naredn etitule. Ja mislim da će na kraju svega ovu titulu biti teže osvojiti nego što je ikada bilo jer su okolnosti stvarno, stvarno nepogodne. Onaj ko je bude želeo više će izaći na teren i uzeti je", rekao je aktuelni MVP lige Janis Adetokumbo, prva zvezda najbolje ekipe regularnog dela sezone Milvoki Baksa.

"Mislim da bi ovo mogla da bude najvrednija NBA titula ikada zbog toga kroz šta će morati da prođu svi timovi kako bi postali šampion", rekao je trener Majamija, višestruki šampion lige Erik Spolstra.

"Naša ekipa je prošla kroz sve i svašta ove godine. Sve smo prebrodili i postajali jači. Ne znam što se tiče ostalih timova, ali što se tiče nas - ako uspemo i ovo da prebrodimo i osvojimo glavnu nagradu, mislim da to ne zaslužuje 'zvezdicu' sa većom težinom nego uobičajeno. Ako ćete da stavite 'zvezdicu' na titulu, mislim da joj to ne umanjuje značaj", rekao je trener Los Anđeles Lejkersa, prvog favorita za osvajanje prstena, Frenk Vogel.

"Ako ćete da dođete u 'balon' i budete izolovani od prijatelja i porodice, da nemate prednost domaćeg terena, sve to posle prekida sezone u trajanju od četiri meseca, a onda ovde provedete 90 dana i postanete šampion - ja onda mislim da će ovo biti najteže osvojena titula svih vremena. Biće to neverovatan uspeh u ovakvim okolnostima i nezapamćenim trenucima, uz sve što se dešava oko nas...", rekao je Majk Meloun, trener Denver Nagetsa koje će do šampionskog prstena pokušati da odvede centar reprezentacije Srbije Nikola Jokić.

Trener i igrači maltene svih ekipa su, kao što smo već pomenuli, saglasni da ova titula nema ništa manji značaj od svake prethodne.

Štaviše, prema mišljenju mnogih, ova titula ne samo da će biti podjednako značajna, već možda i još više, i neće moći da se poredi ni sa jednom od prethodno pomenutih koje su "pod znakom pitanja".

Možda najveći pritisak je i na Los Anđeles Lejkersima, koji su neposredno pred suspenziju sezone ostali bez najvećeg košarkaša u svojoj istoriji i velike inspiracije, Kobija Brajanta.

Novonastala situacija uticala je i na neke ekipe koje su "manje bitne" u priči o titlui, ali i Juta Džez, koja je potencijalno planirala da napadne iz senke.

Sezona je suspendovana čim se pojavio prvi slučaj koronavirusa, kod njihovog centra Rudija Gobera, koji se nedugo zatim i posvađao sa Donovanom Mičelom koji je mislio da mu je virus preneo Francuz.

Iako su uslovi u "Dizni svetu" manje-više savršeni, provesti 90 dana u izolaciji nikako neće biti uobičajeno za NBA zvezde koje će morati da se adaptiraju na nikada ranije viđene uslove.

Kada se sve sabere i oduzme jedini mogući zaključak je da "zvezdica" pored imena ekipe koja osvoji ovogodišnju titulu može da bude samo sa pozitivnim značenjem.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu