Klipersima ne trebaju Srbi – Kingsi i Nagetsi od njih žive

Ko bi rekao da će Los Anđeles Klipersi da dominiraju, ko bi rekao da će Sakramento da bude u konkurenciji za plej-of? Pre početka NBA lige verovatno niko, ali posle prve četvrtine sezone narativ se značajno promenio.

Luka Nikolić
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Svake godine u NBA vidimo brojne stvari koje niko nije očekivao. Takva dešavanja često su posledica povreda, uvek popularnog stava o tome kako je sve do plej-ofa nebitno...

Povrede igraju ključnu ulogu u svakom sportu, kao i iznenađenja, što pozitivna što negativna. Niko nije očekivao da Dalas uzme titulu 2011, kao ni da Kevin Durent pređe u Voriorse nakon što su ga posramili u doigravanju.

Mnogo toga neočekivanog desilo se od početka sezone 2018/19, a neki od ključnih faktora ove godine bili su srpski košarkaši, ili barem timovi u kojima oni nastupaju.

Pored samih košarkaša moraju se istaći i promene na trenerskim pozicijama, kojih je pred početak godine viđen veliki broj. A, bogami, te promene su bile više nego uspešne.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Los Anđeles Klipersi su već neko vreme pri vrhu Zapada. Da, oni Klipersi kojima mnogi od odlaska Krisa Pola preporučuju "tenkovanje", oni Klipersi koji su prvi zvezdu ekipe Blejka Grifina poslali u Detroit kako bi se otarasili njegovog "bezobraznog" ugovora.

Ti Klipersi, za koje nastupaju i srpski košarkaši Boban Marjanović i Miloš Teodosić, su jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone, ali nažalost pomenuti nisu odgovorni za taj uspeh.

Bobi je, ipak, doprineo dosta više nego Teo. Srpski centar ove godine beleži rekordnih 10,8 minuta po meču za kojih uspe zabeleži 7,9 poena i 4,8 skokova po meču, dok Teo igra dva minuta manje u proseku, ali doprinosi samo sa 2,6 poena i dve asistencije.

Nesvakidašnji uspeh franšize iz Los Anđelesa zasluga je "velike trojke" – Danilo Galinari, Lu Vilijams, Tobajas Heris.

Uz dužno poštovanje prema ostalima, koji svoj doprinos daju možda ne poenterski, ali putem ostalih kategorija, Galinari (19,2p, 6sk), Vilijams (17,8p) i Heris (21,6p, 8,4sk) igraju iznadprosečno i nose ove Kliperse do velikih visina, tačnije do vrha Zapada.

Odličan je i Montrezl Herel, koji se ističe po drugom najvećem PER-u (Player Efficiency Rating) u timu, odmah iza Marjanovića (25,9 naspram 32), a tu je i uvek neugodni Patrik Beverli, kojeg mnogi plejmejkeri sanjaju danima posle mečeva sa Klipersima.

Ipak, gledajući na stvari iz neke objektivne perspektive, Klipersi nisu dovoljno kvalitetni da sezonu i završne kao prvi tim zapadne konferencije.

Njihov rast je, u jednu ruku, i plod pada nekih od ekipa od kojih se očekivalo da dominiraju, kao što su Roketsi i Voriorsi, ali i lošeg početka sezone za timove od kojih su mnogi očekivali puno, a tu spadaju Juta (12-13 skor), Nju Orleans (13-13), San Antonio (11-14).

Klipersi igraju atraktivnu košarku, sa puno trčanja i ne preterano zahtevnom odbranom, ali je trud prisutan kod svih košarkaša. Ipak, u svom tom haotičnom stilu i dalje nema mesta za Teodosića, kojem je možda u najboljem interesu da se vrati "kući".

U porazu od Memfisa Marjanović je još jedanput zasijao punim sjajem i postigao 19 poena, uz osam skokova. Odigrao je samo 13 minuta na tom meču, dok su Herel i Gortat, koji uz Srbina dele minute na centarskoj poziciji, zbirno odigrali 41 minut i postigli ukupno deset poena i šest skokova.

Bobi jedino da krene da šutira trojke, jer Dok Rivers očigledno zna nešto što ostali ne znaju...

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Denver je, takođe, u samom vrhu Zapada, a trenutno je i preuzeo prvu poziciju, ali njihov uspeh nije toliko veliko iznenađenje, s obzirom da se napredak i očekivao za "grumenje".

Nagetsima je prošle sezone "za dlaku" izmakao plej-of, pa su ove godine bili naoštreni da ga se dočepaju, a kako se može zaključiti – dobro im ide. Denver je fantastično krenuo, onda malo posustao, ali je uspeo da povrati formu sa početka.

Ono što bi trebalo istaći je da Denverova forma raste i pada sa jednim čovekom, a ostaviću vama da zaključite ko je u pitanju.

Denveru i dalje nedostaje nekadašnji plej Bostona Ajzea Tomas, koji se uskoro vraća iz povrede, mada to im mnogo ne smeta da igraju timsku i atraktivnu košarku, ćemu je Ajzea samo da dodatno doprinese.

Majk Maloun, uvek kritikovani trener Denvera, uspeo je da ofanzivno orijentisanim igračima Nagetsa donese kakvu-takvu konstantnost u odbrani, što je verovatno i ključ dobrih igri tima iz Kolorada.

Nagetse u pohodu na doigravanje predvodi srpski centar Nikola Jokić – i to radi sa stilom.

Svojim 18. tripl-dablom u karijeri je srušio Toronto Reptorse, statistički trenutno najbolju ekipu lige, i pokazao da je samo pitanje vremena kada će ovakve partije krenuti da beleži češće, kada će izrasti u potpunog vođu.

Nikola i dalje ne igra previše – na parketu provodi nešto manje od 30 minuta po utakmici, a za to vreme uspeva da bude najbolji igrač Denvera sa 16,7 poena, 9,7 skokova i 7,5 asistencija po meču.

Jokićeva sezona bila je prepuna dešavanja. Od brutalnog starta, preko utakmica gde nije hteo da šutira, pa sve do incidenta sa "no homo" kada su ga beskičmeni Amerikanci kaznili zbog bezazlene šale.

Momak iz Sombora sazreva, što igrači što ljudski, vreme je na njegovoj strani, a Denver je pokazao da mu je apsolutno posvećen. Lep je ovo timski napredak, ali polako.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ako su Klipersi ekipa koja igra iznad očekivanja bez veće pomoći srpskih košarkaša u timu, onda je po tom pitanju Sakramento suprotnost.

Kingse su mnogi kritikovali kada je legendani Vlade Divac došao na mesto generalnog menadžera, neki trejdovi stvarno jesu bili kritični, ali izgleda da nekada veoma uspešna franšiza vidi bolje dane ranije nego što su to očekivali.

Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica jedni su od ključnih igrača za uspeh Kingsa, koji posle 23 odigrana meča imaju pozitivan skor i nadomak su doigravanja, a to je malo ko, ako iko, očekivao.

Bjelica je bio nezaustavljiv početkom sezone jer je trener Dejv Jejger konačno nekada najboljeg igrača Evrope uposlio na najbolji mogući način – sa više lopte u rukama, bez beskonačno dugog "ćoškarenja" i ispaljivanja trojke za trojkom.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Beli u Kingsima ima 24 minuta po meču, više nego što je ikada imao u Minesoti, a za to vreme Divcu i Jejgeru se oduži sa 10,9 poena, 5,7 skokova i dve asistencije. Bjelici igra bez odbrane i sa dosta poseda odgovara, ali nekadašni plejmejker Crvene zvezde ponajviše uživa u novoj ulozi, kakvu do sada nije imao u NBA ligi.

Njegov reprezentativni kolega Bogdan Bogdanović u svojoj drugoj sezoni igra još bolje nego u prvoj – 15,4 poena i 3,3 asistencije po meču, sve to sa klupe.

Bogdan je prvi deo sezone propustio i odigrao tek 12 mečeva do sada, ali je u svakom pokazao pomak i napredak, te nedavno odigrao jednu od najboljih partija u mladoj NBA karijeri, upisavši 26 poena.

Kingsi igraju atraktivno, popularni "run and gun", i tom su i više nego dosledni. Odbrana ne postoji, pogotovo ne za igrače poput Badija Hilda, Dierona Foksa...

Bogdan, koji je u Evropi bio poznat po svojoj raznovrsnosti u napadu, kao i odličnoj odbrani i čuvanju protivničkih najboljih bekova, se u svom ovom „haosu“ odlično snašao. Adaptirao se ligi, prilagodio sistemu, i njemu najbolje tek predstoji, a to pokazuje i njegova forma, kao i uspeh cele ekipe.

Sakramento ima dobru potporu za budućnost. Foks u drugoj sezoni već izrasta u odličnog igrača (17,3p, 7,5as), Begli polako hvata ritam u ruki sezoni (13p, 6,8sk), dok Hild takođe pokazuje da Kazins nije otišao bukvalno za džabe (18,4p).

Navijači ovog tima imaju čemu da se nadaju, a da li baš plej-ofu ove sezone? Nećemo da preterujemo.

"Srpski" timovi nisu jedini koji su napravil i "bum" u novoj sezoni najjače košarkaške lige na svetu. Odlične partije pružaju revitalizovani Detroit, Milvoki, Dalas...

Ali, otom-potom.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu