Mogu li evropske šampionke da postanu i svetske?

Sve je spremno za početak Svetskog prvenstva za odbojkašice u Japanu i za spektakl u trajanju od mesec dana, a dobro pripremljena je reprezentacija Srbije – kvalitet je svakako tu, uigran sastav koji se godinama manje-više nije promenio i naše odbojkašice su jedne od favorita za osvajanje titule, ali daleko od toga da će biti lako.

Luka Nikolić
Podeli
Foto: FiVB
Foto: FiVB

Sastav Srbije:

Bianka Buša, Bojana Živković, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Jovana Stevanović, Milena Rašić, Silvija Popović, Tijana Bošković, Bojana Milenković.

Selektor: Zoran Terzić.

Selektor Zoran Terzić je već 16 godina na čelu odbojkaške reprezentacije Srbije i u svom manadtu je osvojio dosta vrednih medalja, a na svetskim prvenstvima ima jednu – bronzanu upravo iz Japana, 2006. godine.

Svetsko prvenstvo u Japanu zvanično počinje 29. septembra i trajaće sve do 20. oktobra, kada je na programu veliko finale. Turnir će se igrati u nekoliko japanskih gradova, a u pitanju su Jokohama, Saporo, Kobe, Hamamacu, Nagoja i Osaka.

Za vreme Terzića Srbija je dva puta bila evropski šampion, poslendji put na prošlogodišnjem prvenstvu u Azerbejdžanu i Gruziji, Evropsku ligu osvajala je tri puta, ali šampionsko postolje nikada nije okupirano crveno-plavo-belim bojama na verovatno najbitnijim takmičenjima, Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu.

Na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru titula je zamalo izmakla. Tada je, u veoma napetom i emotivno iscrpljujućem finalu koje se igralo u kasne sate po srednjeevropskom vremenu, nažalost slavila Kina, a Terzićevim izabranicama je ostao gorak ukus u ustima i želja da konačno podignu jedan od najvećih trofeja.

Prava i jedna od najvećih prilika za to je upravo sada.

Photo by Zhong Zhi/Getty Images
Photo by Zhong Zhi/Getty Images

Grupa D:

1. Srbija
2. Brazil
3. Dominikanska Republka
4. Portoriko
5. Kazahstan
6. Kenija

Srbija se nalazi u Grupi D Svetskog prvenstva i svoje mečeve prve faze igraće u japanskom gradu Hamamatsuu, dok će se kasnije preseliti u Nagoju ili Osaku.

U prvom kolu Srbija će u subotu, 29. septembra od 9.10 igrati protiv Dominikanske Republike, a dan kasnije u drugom kolu od 12.20 protiv Kenije. U trećem kolu, u ponedeljak, 1. oktobra Srbija igra protiv Brazila od 12.20 časova, a posle slobodnog dana, Srbija će u četvrtom kolu, u sredu od 9.10 časova igrati protiv Kazahstana.

U poslednjem, petom kolu, u četvrtak, 4. oktobra, Srbija će igrati protiv Portorika od 6.40, dok će plasman u drugu fazu izboriće po četiri selekcije iz sve četiri grupe.

Srbija je ogromni favorit za prolazak u narednu fazu i to se uopšte ne dovodi u pitanje. Protiv Dominikanske Republike i Kenije u prva dva kola bi iznenađenje bilo ako ekipa Zorana Terzića ispusti jedan set, dok ih onda očekuje susret sa uvek neugodnim Brazilkama.

Photo by Alexandre Schneider/Getty Images
Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Raspored grupne faze:

29.9 Srbija – Portoriko 09.10
30.9. Srbija – Kenija 12.20
01.10 Srbija – Brazil 12.20
03.10 Srbija – Kazahstan 09.10
04.10 Srbija – Portoriko 06.40

Ženski "Selesao" je u poslednja tri meča bio bolji od reprezentativki Srbije, dok su naše ipak slavile u dva vezana duela pre toga. Ipak, Brazil je često pokazivao nadmoć u mečevima sa "plavom četom", te je od 2011-2016 imao sedam trijumfa u nizu.

Mečevi protiv Kazahstana i Portorika trebalo bi da budu novi rutinski poslovi za Srbiju, i opet bi iznenađenje bilo ako bude prepušten set, tako da će u principu samo taj meč sa Brazilom biti kompetetivan u grupnoj fazi, ukoliko ne dođe do nekih nepredvidivih okolnosti.

Ukupno 16 ekipa će proći u II fazu Svetskog prvenstva, a one će biti podeljene u dve grupe od po osam timova, gde će se igrati po sistemu svako sa svakim. Na kraju druge faze proći će po tri najbolje ekipe iz obe grupe i formiraće se Fajnal siks, kao i na muškom SP. I da, bodovi će se prenositi iz prve u drugu fazu.

Fajnal siks je nadamo se već dobro poznat. Dve grupe po tri ekipe, svako sa svakim, a prolaze dve najbolje. Prvoplasirani iz jedne igra sa drugoplasiranim iz druge, i obrnuto, te se stvara polufinale, ukojem će, nadamo se, učestvovati aktuelne evropske šampionke iz Srbije.

Bodovanje je kao i kod muškaraca – tri boda za pobedu od 3-0 ili 3-1, dva boda za trijumf od 3-2, a za poraz istim rezultatom jedan. Pri kalkulisanju pozicija na tabeli, prvo se gledaju pobede, zatim bodovi, pa set količnik i na kraju poen količnik.

Photo by Alexandre Schneider/Getty Images
Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Oči javnosti će biti uprte najviše u Tijanu Bošković, levorukog "bombardera" srpskog tima i najbolje igračice ove selekcije. Tijana već duže vreme igra u Turskoj ligi i važi za jednu od najboljih u njoj, a tek joj je 21 godina. Nije bilo davno kada se ova mlada devojka rođena u Trebinju pojavila u selekciji Zorana Terzića, a na Olimpijskim igrama 2016. je zasijala punim sjajem i najavila svetlu budućnost.

Tu je i visoka Milena Rašić, kapiten selekcije, kao i iskusni libero Silvija Popović, ali i najstarija članica Srbije na prvenstvu legendarna Maja Ognjenović.

Za poene najviše će se čekati pomenuta Boškovićeva, ali tu je i sjajna Brankica Mihajlović, koja neke poene zna da izvuče iz jako teških pozicija. Tokom Lige nacija Srbija je bila oslabljena za njeno igranje u velikom broju mečeva, ali sada je tu i trebalo bi da je spremna da pomogne.

Ne treba zaboraviti ni veoma bitne "šrafove" u timu kao što su Stefana, Bojana i Jovana, a da su spremne da dobiju po neki minut pokazale su i veoma mlade, ali perspektivne Maja Aleksić i Bojana Milenković.

Sve u svemu, reprezentativke Srbije su kvalitetne svetske odbojkašice, kojih se neki i plaše, ali ih pre svega svi poštuju.

Medalja je cilj i jeste realna – pre 12 godina osvojena je bronzana u istoj zemlji, a sada nije nemoguće da se ode korak dalje, možda i dva...

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu