Kalčo kao Kalimero – to je nepravda!

Kada jedan tim uzima titulu sedam godina zaredom u jednoj od pet najjačih liga na svetu i još dovede jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala, onda ne čudi ako se svi ostali osećaju kao Kalimero iz čuvenog crtaća.

Italija
Podeli
Getty images
Getty images

Serija A, prvo kolo:
18.00 Kjevo – Juventus
20.30 Lacio – Napoli

Nedelja:
18.00 Torino – Roma
20.30 Bolonja – SPAL
20.30 Empoli – Kaljari
20.30 Parma – Udineze
20.30 Sasuolo – Inter

Ponedeljak:
20.30 Atalanta – Frozinone

Odloženo:
Milan – Đenoa
Sampdorija – Fiorentina

Nedelju dana nakon Premijer lige, počinje i nova sezona Serije A. Ceo fudbalski svet (a i šire) zna da je Kristijano Ronaldo pojačao već jak tim Juventusa. Ronaldo je otišao iz tima sa kojim je osvojio sve i ako mu je nestalo motiva – opravdano je.

Otišao je da izazov šeste titule u Ligi šampiona traži sa ekipom koju je pobedio u finalu prošle godine i polufinalu ove godine onim nadrealnim makazicama.

Čak i Juventus bez Ronalda u kom je Iguain “rešetao” bio je dovoljno moćan da do nokaut faze Lige šampiona (prošle godine) stigne sa tek četiri, pet primljenih golova.

Ronaldo neće doprineti u odbrani toliko koliko hoće u napadu i možda još bitnije u komercijalnom i fudbalskom smislu čitavoj ligi, a ne samo Juventusu.

Ako znamo I da je Luka Modrić kao jedan od nekoliko najboljih igrača na svetu doskora povezivan s Interom, onda oni koji pamte “dobri stari Kalčo” imaju čemu da se nadaju.

Međutim, pitanje je čemu pored ovakvog Juventusa kakav imamo danas mogu da se nadaju ostali timovi u ligi. Prethodnih godina su se za drugo mesto borili Roma i Napoli koji su samo “obigravali” oko “Stare dame” dok ona suvereno vlada Apeninima.

Getty images
Getty images

* Prvi zvanični meč Kristijana Ronalda u dresu Juventusa. Svakako istorijska utakmica u Veroni, gde dvojka uz tri gola (2&3+) nosi kvotu 1,73. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Kjevo - Juventus.

Hoće li to moći da promene ove godine? Odgovor je – vrlo teško. Ne zbog Portugalca, već ako se pogleda i ostatak papira, jasno je ko je favorit.

Juve je prošle sezone imao 30 pobeda, pet remija i samo tri poraza. Redom je “ubijao” svoje protivnike, a Danijele De Rosi je u jednom trenutku rekao "Juventus je ubio ligu".

I to nije prvi put. Pre nekoliko sezona, Juve je kupio Iguaina i Pjanića kako bi oslabio Napoli i Romu. Prošle sezone se zaista činilo da Napoli konačno može da uzme titulu, ali je “pukao” u samom finišu kada je to neoprostivo i izgubio je titulu.

Postoji još nekoliko razloga zbog kojih trka u Seriji A možda ni naredne sezone neće biti fer. Žoao Kanselo je došao, vratio se “odbegli sin” Leonardo Bonuči, ali i Emre Džan.

Pitanje koje ostaje da visi u vazduhu je – da li je realno da bilo ko u Juventusu raširi ruke pred Bonučijem, ako se zna kako je otišao u Milan i naročito zbog načina na koji je proslavio gol protiv Juventusa. Najveći žal navijača u crno-belom je verovatno odlazak Đanluiđija Bufona. Kolika je to legenda, svedoči i činjenica da Bufon nije hteo da odlazi iz tima ni posle skandala “Kalčopoli” kada je praktično bilo kom evropskom timu mogao da traži blanko ček i samo upiše cifru.

Bilo kako bilo, “Stara dama” teško da će da se odrekne svoje krune i ove sezone.

Getty images
Getty images

* Ronaldo u kafanskom izdanju VIDEO

Pre sedam godina Milan je osvojio titulu prvaka Italije, a kao večnost daleko se čine godine kada je na njih bio pretplaćen Inter.

“Neroazuri” su u ovom prelaznom roku pokušavali da “talasaju” i u Inter je unapred doveden između ostalih i Luka Modrić.

Najbolji igrač Mundijala je na kraju ipak ostao u Real Madridu, ali su i same priče o angažovanom Interu podgrejale ideju da liga i njeni timovi rade dobre stvari za konkurentnost sa Premijer ligom, LaLigom jer iz Španije gotovo po pravilu odakle dolaze pobednici Liga šampiona ili Lige Evrope.

Inter se jeste pred novu sezonu pojačao i možda će zato biti u prilici da se umeša u borbu za viši plasman od prošlogodišnjeg četvrtog mesta. Stefan de Vrij, Rađa Naingolan i Šime Vrsaljko su došli, Lautaro Martines nas je već ostavio “otvorenih usta” pre neki dan svojim golom, a tu su sada i Keita Balde i Mateo Politano. Inter bi stoga po prvi put posle više godina trebalo pratiti sa nešto većom pažnjom.

Još jedan od favorita je Napoli. Ekipa iz Napulja je pojačana samom činjenicom što je Marek Hamšik ostao u ekipi, pa “udarna igla” tima nije dirana.

Karlo Ančeloti možda nije ostavio iza sebe tako dobre rezultate u Bajernu – kada je odlazio, trpeo je kritike igrača da se na treninzima radi neozbiljno, ali ne treba zaboraviti Milana iz doba Ančelotija.

Samim tim, svesni kako Karlo “pliva” u italijanskom fudbalu, treba očekivati bolje rezultate sa Napolitancima.

Na putu do vrha Serije A će biti i Aleks Meret kome se predviđa borba za “broj 1” u dresu Italije sa Donarumom. Fabijan Ruis obećava da će se pokazati vrlo dobro, ali će Napoli morati da nađe način da nadomesti odlazak, prvo Mauricija Sarija sa klupe, a onda i Žoržinja koga je Sari sa sobom “povukao” u Čelsi.

Getty images
Getty images

* Derbi prvog kola Serije A igra se u Rimu - Lacio čeka Napoli. Domaćin i dalje sa Sergejom, gost s novim trenerom Karlom Anćelotijem. Kec je 2,90, dvojka 2,45, iks 3,35. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Lacio - Napoli.

U krugu favorita je i Roma koja je bila hit prošlosezonske Lige šampiona uz Liverpul. Istorijska pobeda od 3:0 nad Barselonom, ostavila je Lionela Mesija i drugove da se i tri meseca kasnije “češu po glavi” razmišljajući šta se tada desilo.

A šta se desilo u finalu pitali su se u Liverpulu kada je Loris Karijus na golu napravio one dve velike greške. Zato su otvorili “vreću” i za golmana Rome Alisona Bekera dali desetine miliona evra.

“Vučica” je i pored solidnih rezultata poslednjih godina okrenuta budućnosti pa su tako u timu Džastin Kaljvert, Patrik Šik i Čengiz Under.

Rizik je, nije sigurno hoće li Euzebio Di Frančesko uspeti da taj rizik izgura do kraja, jer se zna da samo uspeh “kupuje”, ali makar poimence ima vrlo zanimljiv sastav.

Rađa Naingolan je takođe otišao što će ostaviti prazninu na sredini terena, ali ako se na pravi način razviju narednih nekoliko godina Šik i Klajvert, onda će navijači Rome tek narednih godina zadovoljno trljati ruke.

A sličnom scenariju se nadaju i njihovi veliki rimski rivali iz Lacija. Nebesko-plavi su imali dobru sezonu, Sergej Milinković-Savić takođe, ali je tim pokazao i neke boljke koje su isplivale na površinu između ostalog na utakmicama protiv Salcburga i Intera. Igrači bi “nestajali” sa terena na po 15-ak minuta ii to ih je u italijanskom prvenstvu koštalo četvrtog mesta u finišu sezone.

Mesto je popunio Inter, a u Laciju se nadaju da će barem moći da popune džepove prodajom nekoliko talentovanih igrača. Je li Klaudio Lotito precenio Milinković-Savića ili ne, mišljenja su posle Svetskog prvenstva podeljena.

Getty images
Getty images

Mladi fudbaler je pokazao da ume da igra fudbal uz “varnicu” kreativnosti u svojoj igri, ali je 120 miliona evra koliko Lacio traži za njega u ovom trenutku još uvek kockanje.

Sergej je tako ostao u Rimu u kome će započeti sezonu i zajedno sa ostalim saigračima probati da ispravi ono što im je izmaklo proletos – ulazak u Ligu šampiona.

Istina, ostali su bez De Vrija, bez Felipea Andersona, ali je Frančesko Acerbi tu da “pokrpi rupe” pozadi, dok će Milan Badelj i Valon Beriša imati svoju porciju zadataka na sredini terena.

Čiro Imobile će biti ispred i pokušavati da iskoristi lopte koje mu između ostalih budu slali Riza Durmisi i Hoakin Korea. Lacio i dalje ima pristojnu ekipu, ali to mora da pokaže na terenu.

Jedan od timova koji je u skorije vreme sinonim za probleme je Milan. Od prodaje prošlog aprila kineskim vlasnicima ništa nije išlo na dobro.

Prelazni rok je prošlog leta protekao u trošenju i kupovini “brda” igrača, kupovini koja nije dala efekat jer klub jasno nije bio na zdravim nogama.

Tako je Jonghong Li morao da odustane od investiranja u fudbalu jer se ispostavilo da je i Milan kupio zaduživanjem kod Eliot menadžmenta što može da bude dobro za Milan.

Getty images
Getty images

Đenaro Gatuzo je mnoge iznenadio kao trener, rezultati “rosnoera” su bili vrlo dobri u drugom delu sezone, ali se malo ko u tom delu “prestonice mode” zadovoljava šestim mestom u Seriji A na kom je Milan bio u maju kad su svedeni računi.

Sada verovatno još i manje jer je doveden Matija Kaldara pozadi, a napred Gonsalo Iguain.

Iguain je uvideo da mu italijanska liga odgovara još od dolaska i poslednjih sezona se propisno nadavao golova.

Navijači Milana se nadaju da će taj trend da se nastavi i dalje, te da će se Milan vratiti tamo gde s pravom kao osvajač titula prvaka Evrope i pripada – u sam krem evropskog fudbala.

Za početak, na putu mu stoji Đenoa mada je meč odložen. Prve dve utakmice nove sezone Serije A su Kjevo – Juventus i već jedan derbi na startu Lacio – Napoli.

Zanimljivo je i da se u ligu vratio tim "Mlekadžija". Parma je posle finansijskih nedaća i bankrota uspela korak po korak da se popne na vrh lestvice i u ovoj sezoni će se grb sa purpurnim, belim i žutim bojama opet boriti za svoje mesto u eliti.

Tim koji je nekada imao Fabija Kanavara, Đanluiđija Bufona, Ernana Krespa, Huana Sebastijan Verona i mnoge druge zvezde sada se vraća u nekom novom izdanju pa će biti interesantno videti kako će to izdanje da izgleda.

U nedelju je po planu bilo da se igra još sedam mečeva od kojih su dva odložena, a na početku sezone se mnogi ljubitelji fudbala nadaju da bi trka za šampiona Italije mogla da bude makar zanimljiva kao ona od ovog proleća.

U suprotnom, svi će i dalje u leđa gledati moćnoj “Staroj dami” koja će, dodatno pojačana Ronaldom 'gaziti' sve u Italiji. Takav odnos snaga ostalima ne bi dao drugi izbor nego da popu Kalimera, t italijanskog crnog pileta iz crtaća, stalno viču – nepravda, nepravda!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu