F4: Šaras ili Željko, Dončić ili "Armija", ko će u finale?

Dvadeset igrača u četiri petorke na parketu i jedna lopta u igri. Zanimljiva i dobra košarka počinje tamo gde sva predviđanja padaju u vodu. Počinje Fajnal for Evrolige, a mi ipak pokušavamo da predvidimo ko će se u nedelju boriti za trofej.

M.Ljubisavljević
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Mada su nam u četvrtak Megini i Zvezdini klinci pružili uvertiru svojim utakmicama F8 Evrolige, ni 500 ljudi u hali "Aleksandar Nikolić" na tim mečevima pokazuje, svidelo nam se to ili ne, da je tek seniorska konkurencija ono što se čeka.

A u seniorskoj konkurenciji nas u Beogradu od petka do nedelje očekuje potpuni spektakl. Čini se da se poslednjih godina kao na traci na Fajnal foru vrte dve ili tri ekipe uz jednog “padobranca” i Beograd u tom smislu nije napravio razliku.

Imamo spoj bogatstva sa CSKA, sistema i discipline kod Fenerbahčea, individualnog talenta kod Reala i “onog nečega” kod Žalgirisa.

Svi su koristeći taj svoj, Amerikanci bi rekli “modžo”, stigli do završnice gde su potpuno zasluženo i gde će u po jednoj utakmici polufinala imati šansu da na ravne časti uzmu ono što misle da im pripada.

Ali čije su ipak 'časti ravnije', odnosno ko ima više šanse? Iako statistike u igri na jedan meč ne vrede baš mnogo, ipak ih se valja prisetiti ponekad, istovremeno slušajući na pristup i mišljenja igrača.

Fenerbahče – Žalgiris. Šampion i "padobranac"

StarSport
StarSport

Sjajan posao uradio je Šarunas Jasikevičijus u Žalgirisu ove sezone, ali Fenerbahče je ipak branilac titule, pa i favorit sa kvotom 1.45 na keca. Pogledajte sve MOZZART kvote.

Iskustvo. Svi, ili gotovo svi kažu da ga imaju. Zanimljivo je da su, počev od igrača Fenerbahčea Nikole Kalinića u sredu na aerodromu, do Luiđija Datomea na konferenciji u četvrtak podne, pa preko Serhija Rodrigesa i Kajla Hajnsa iz CSKA, do Džejsija Kerola iz Reala na treningu u četvrttak uveče svi rekli da su iskusniji nego lani, te da im je to glavni adut.

Jedino je Žalgiris onaj “padobranac” kog smo spomenuli. Kada mantru o iskustvu kažu iz Fenerbahčea, treba im verovati i nekoliko je razloga za to.

Prvo, Fenerbahče je odigrao bolju sezonu nego pre uprkos igračkim promenama. Žuto-crni iz Istanbula su imali 21 pobedu i devet poraza i ne može se naći postava koja je sa protivnicima beležila negativne plus-minus odnose što je pokazatelj neverovatnog balansa koji je u ekipi stvorio Željko Obradović uprkos odlasku dvojice ključnih igrača Ekpea Judoa i Bogdana Bogdanovića.

Nikola Kalinić je i dalje tu, njegov doprinos u prošlogodišnjem finalu je takođe nemerljiv i sad se nada da može da ponovi F4 iz Istanbula. Na osnovu partija koje je skorije pružao, čini se da može.

I biće mu potrebno svo umeće i koncentracija jer će naspram sebe u rotacijama iz pika verovatno imati Kevina Pangosa, koji je uz Pauliusa Jankunasa jedan od dvojice vodećih igrača Žalgirisa ove sezone.

Čvrstom odbranom i dobrim skokom, pa onda i saradnjom spomenute dvojice u napadu, Žalgiris je dogurao do petog najboljeg napada lige ove sezone.

Od štucavog početka do idealnog kraja

StarSport
StarSport

Sudeći po kvotama, CSKA je prvi favorit da podigne pehar na F4 u Beogradu. A kvota da će da savlada Real iznosi 1.70. Pogledajte i druge kvote MOZZART kladionica.

Sezone koju su, kao i Fenerbahče počeli štucavo sa podeljenim brojem pobeda i poraza. Ako se setimo, jedna od tih utakmica je bila baš protiv srpskog predstavnika Crvene zvezde, utakmice koja je dobijena na jednu loptu i jedan promašaj Tejlora Ročestija.

Ništa u tom trenutku nije nagoveštavalo da bi Žalgiris mogao rezultatski, kad se svede crta na kraju regularne sezone, da se razlikuje od drugih ekipa “donjeg doma”. Ili naizgled ništa izuzev trenera i spomenutog Pangosa.

On je pokrenuo seriju Žalgirisa za preokret i u oktobru protiv Zvezde na startu Evrolige i više puta tokom ove sezone.

Druga utakmica sa crveno-belima je donela potpuno drugačiji scenario i jedan od pokazatelja gde Fenerbahče ima prednost u ovom polufinalu.

Zvezda je početkom godine dobila 77:65 iako je u jednom trenutku imala mršavih petnaestak odsto šuta za dva. Izvukao ju je trojkama Dejan Davidovac koji je iz nekog šešira izvukao možda i partiju karijere do tog trenutka i izvukla su je slobodna bacanja.

Pošto se Žalgiris oslanja na čvrstu odbranu, logično je očekivati da ni sada neće odstupati od toga, s tim što sa Fenerbahčeom nema mnogo kockanja i 'glupih' faulova, jer ti momci slobodna bacanja retko promašuju.

Tim Željka Obradovića je ubojit i kada nije na liniji penala o čemu svedoči podatak da su drugi napad lige.

StarSport
StarSport

Nadomešten je napadački potencijal Bogdanovića uz konstantno dobre procente. Fener je tokom regularnog dela sezone imao 54% šuta za dva, 43% za tri poena i 78% sa penala.

Izuzev trojki koje šutiraju jedan postotak slabije, šut za dva je skočio na 57%, a slobodna bacanja na čak 82%.

Ono što je popustilo u odnosu na prošlu sezonu je odbrana i to se gotovo izvesno može pripisati odlasku Juda, koji je najviše zaslugama u odbrani i zaslužio da prošle godine bude među najzapaženijima.

Fener sada prima oko 76 poena po utakmici što nije dramatičan pad jer su i dalje peti u ligi u tom segmentu.

Tuska ekipa neguje nešto sporije napade, gde se takođe vidi ruka Obradovića. U takvim napadima vrlo često profitiraju na obruču, što može da im bude druga prednost u odnosu na Žalgiris.

Jan Veseli je dobro sarađivao sa Kostasom Slukasom tokom sezone, a ukoliko Slukas i ne spusti loptu skočnom Čehu, uvek može da je izvuče za Datomea ili nekog od saigrača koji pogađaju trojke.

Bred Vonamejker može na sličan način da iskreira, a u poslednjim utakmicama profitira i Marko Gudurić koji je posebno “eksplodirao” u seriji sa Baskonijom kad je Špancima ubacio 22 poena u odlučujućoj utakmici za odlazak na F4.

On bi mogao da bude 'iks faktor' pošto se oko Vonamejkera, Veselog i Slukasa vrti igra Fenerbahčea.

Paulius Jankunas je na drugoj strani kao 34-godišnjak dočekao svoj prvi F4 i to u timu u kom je proveo gotovo čitav život.

Jankunasu je trebao Šaras da dočeka F4

Starsportphoto
Starsportphoto

Žalgiris skoro dve decenije nije igrao u završnici, a kada su do nje i došli 1999. iznenadili su i pobedili, pa se nadaju da to mogu i ovog puta.

Ukoliko žele pobedu, moraju da se nadaju i apsolutno briljantnim partijama dvojice nosećih igrača Kevina Pangosa i spomenutog Jankunasa.

Žalgiris prosečno ubacuje koju decimalu ispod 82 poena uz šut za dva na 54.3%, 42.4 za tri i 77.8 sa linije slobodnih bacanja.

Da su videli da mogu da pobede Fenerbahče, videli su jer su to uradili već u prvm evroligaškim utakmicama i to u Istanbulu. Ali da li sada gledamo mnogo drugačiji Fenerbahče u odnosu na onaj koji je imao 9-6 u prvom delu regularne sezone – i to je tačno.

Zbog toga se pobeda Žalgirisa u Turskoj ne može uzeti kao merodavna, premda se isto ne može reći ni za trijumf Fenerbahčea u Kaunasu.

Žalgiris je kao verovatno najbolju petorku ove sezone isprofilisao Pangosa, Milaknisa, Ulanovasa, Jankunasa i Vajta.

Međutim, kako Pangos vuče konce, možda je recept za početak zaustaviti njega. Ukoliko veže nekoliko promašaja na startu, a Fener zatvori Jankunasa, te Milaknisa i Vajta kao opcije koje Pangos voli da pronalazi, onda bi Jasikevičus mogao vrlo brzo da se nađe u problemu i dvocifrenom zaostatku do poluvremena.

Setimo se Makabija i Olimpijakosa

StarSport
StarSport

Na osnovu priče sa igračima jedne i druge ekipe, ne bih smeo da se kladim da će Željko Obradović dozvoliti da se takva prednost nakon poluvremena ispusti, sve i da protiv sebe na terenu ima nekog Lebrona Džejmsa ili zdravog Kajrija Irvinga.

Jedan od iks faktora bi za Žalgiris možda mogao da bude Brendon Dejvis koji je dugim rukama sposoban da popunjava rupe u odbrani i doprinosi skoku u napadu gde je Žalgiris i inače dobar.

Veće šanse za prolaz u ovom okršaju ima Fenerbahče, po mojoj proceni između sedam i deset poena prednosti (88:81). Ako bih išao dalje i glumio proroka, rekao bih da Fener može da napravi između 15 do 18 poena i da za nijansu popusti gas do kraja kako bi se došlo do ovih sedam. Međutim, košarka je zanimljiva baš zato što predviđanja neretko ne vrede ni groš.

Zato ne treba otpisati ni Žalgiris, jer je samo u poslednjih šest, sedam godina bilo više primera da su Evroligu osvajali timovi koji su unapred bili proglašavani za autsajdere (setimo se samo Ivkovićevog Olimpijakosa ili Makabija iz Tel Aviva u finalu sa Realom).

Real – CSKA: Da li je jedan Dončić dovoljan?

Starsportphoto
Starsportphoto

Upravo Real je jedan od redovnih učesnika završnog turnira koji je ove sezone mučio muku s povredama. Jedan veliki gubitak i jednako veliki dobitak obeležili su sezonu “kraljevskog kluba”.

Povredio se Serhio Ljulj tek što je izašao iz sezone u kojoj je bio MVP Evrolige, dok je bljesnuo Slovenac Luka Dončić.

Na pitanje da li je Real ove sezone izgubio Ljulja ili dobio Dončića, Realov “mitraljez” Džejsi Kerol je na treningu u četvrtak rekao – zamislite da su tek obojica bila sa nama tokom sezone.

Teško je naravno pričati o onome što se nije desilo, ali je jednako teško da bi na ravne časti delili minute i da bi Dončić postao zvezda kakva je u međuvremenu postao.

Real sada ima obojicu na raspolaganju, ali naspram sebe ima, novcem i kvalitetom izgrađen recept. I jednog nekadašnjeg igrača koji zna kako Pablo Laso 'razmišlja'. Serhio Rodriges već ima iskustvo važnih utakmica i njegov doprinos je baš došao kada se desilo da stalni kandidat za nagradu “Alfonso Ford” Nando De Kolo ispadne iz stroja zbog povrede.

Da li Dimitris Itudis faktor ili prirodni “Ćaćov” osećaj, verovatno ima i jednog i drugog, tek CSKA je i sa Francuzom i bez njega ofanzivna mašina koja zatrpava koševe rivala sa skoro 90 poena u proseku.

Pošto je Real na oko 86 u većem broju napada, treba očekivati bržu košarku nego u drugom polufinalu i tu se se ekipe 'našle'.

CSKA i Fajnal forovi

Starsportphoto
Starsportphoto

CSKA je jači za Hajnsa i De Koloa koji su priključeni timu, a upravo je Hajns rekao – ako budemo igrali kao što smo igrali tokom cele sezone, bićemo dobro.

Problem za “Armejce” je što tokom sezone nikad nemaju problema da odigraju dobro, ali onda dođe Fajnal for i… onda se stegnu ruke.

Da su Moskvljani pre 2016. osvojili titulu prvaka Evrope možda bismo i u NBA ranije gledali Miloša Teodosića, ovako, mentaliteta koji je bio potreban za titulu CSKA dugo nije imao.

Što se tiče tima, tim za titulu definitivno imaju. De Kolo, Rodriges, Klajburn, Hajns i Higins je neverovatna.

Što ostali ne pogode, Hajns lagano može da pokupi jer svi znamo kakvim oprugama raspolaže u nogama. Osim toga, ako spoljna linije i bude probijena, sa tim istim oprugama se brzo upoznaju i protivnici kad im lopta završi na tabli.

Iako ofanzivno vidljiviji, CSKA nema mnogo rupa ni u odbrani. To je na svojoj koži ove sezone osetila i Zvezda koja je 'sve karte bacila na napad', pa opet pregažena u Areni sa 26 razlike prošlog novembra.

Daleko bolje izdanje u Moskvi i mogući signal za Lasa jer su u Moskvi “Armejci” imali problema sa Zvezdinim četvorkama Bjelicom i Jankovićem.

Hladan kao špricer

Starsportphoto
Starsportphoto

Real na unutrašnjim pozicijama ima kvalitetna rešenja u vidu Rendolfa i pouzdanog Rejesa koji će uraditi “prljav” posao, ali se izvući i pogoditi trojku ako treba. Pikovi sa visokim igračima ne prijaju momcima poput Otela Hantera i otvaraju prostor za druge kombinacije.

Na drugoj strani, takvi napadi ne odgovaraju mnogo ni igračima kao što je Tavares. Oružja ima na pretek i biće svakako zanimljivo videti gde će se međusobno napadati dva sastava.

I jedni i drugi imaju nesumnjivo strašne ekipe i kada se takav par sudari, onda se može desiti da odluči talenat, kog Madriđani imaju u Luki Dončiću.

Da nije beskrajan, nakratko su pokazali atinski “Zeleni” iz Panatinaikosa, ali ih to nije spaslo eliminacije.

Dončić igra sa neverovatnom lakoćom, što je mogao da vidi svako ko je stajao pored terena dok je ovaj mrtav hladan pogodio trojku za pobedu protiv beogradskih crveno-belih.

Sličan recept i pristup igri mu je doneo 16.1 poen po meču ove sezone, a sposobnost da šutne, doda ili izdribla i prođe do koša ga čine višestrukom pretnjom.

Još sada kad se vratio Ljulj, Real ima dva igrača koja potencijalno mogu da rešavaju i 'lome' protivnika.

'Ako' Kajl, 'ako'...

Starsportphoto
Starsportphoto

U ovom meču će možda zavisiti od toga kako se stvari odvijaju do pola treće četvrtine. Ukoliko ekipa CSKA bude imala značajniju prednost teško je da će Real moći da se vrati i prođe u polufinale.

Međutim, ako “kraljevići” budu održavali korak sa CSKA i uđu u neizvesnu završnicu… ne bih baš stavljao kuću na Moskovljane.

Postoji i treća varijanta, da Real povede. Trojke na startu bi bile lutrija za madridski klub, jer CSKA statistički tu ima prednost, pa se može očekivati da njeni šuteri promašuju jednu ili dve četvrtine, ali ako krenu da pogađaju u trećoj…

Prednost u ovom meču ima CSKA i sa nešto više poena nego u prvom meču polufinala između Fenera i Žalgirisa, ali ne više od 94 za CSKA i ne manje od 85 za Real.

“Beograd je poseban grad, zadivljujuće košarkaške kulture. Uzbuđen sam što je Fajnal-for tu, što ćemo igrati pred ovdašnjim navijačima, verujem da će atmosfera biti sjajna. Pričao sam sa Teodosićem, rekao mi je da će biti ovde i siguran sam da je i on uzbuđen. Mnogo ljudi povezanih sa srpskom košarkom oseća isto. Velika je prilika da vratimo titulu u Moskvu. Ako budemo igrali kako smo igrali tokom cele sezone mislim da ćemo biti ok”, rekao je Hajns po dolasku u srpsku presetonicu.

Možda se i smatraju favoritima, ali im svima, ne samo timu CSKA, u glavama pred večerašnje mečeve stoji jedno veliko “AKO”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu