104, 103, 102....odbrojavanje i dalje traje

Startna petorka Rakočević, Pavlović, Stojaković, Krstić, Miličić, sa Vujanićem, Jarićem, Radmanovićem i Milojevićem kao prvim zamenama sigurno bi čitavoj naciji ulivala nadu da na Evropskom šampionatu u Španiji možemo stići do jedne medalje, možda čak i one najsjanije. Ovako u situaciji kada su brojni igrači povređeni, veliki broj onih najkvalitetnijih se već oprostio od nacionalnog dresa, a motivacija kod određenih nije na najvišem nivou, atmosfera oko prve srpske košarkaške reprezentacije praktično da i ne postoji.

Ilija Kovačić
Podeli

Osam dana od prethodnog teksta, za koji je stiglo mnogo pozitivnih komentara(iskreno zahvaljujem), gotovo da se ništa nije promenilo, po pitanju reprezentacije. Konstituisan je veoma jak Stručni savet, koji tek treba do kraja ove nedelje da raspravlja o poverenju aktuelnom selektoru Draganu Šakoti, a s vremena na vreme u novinama možemo pročitati da ovaj ili onaj srpski košarkaš ovog leta neće igrati za reprezentaciju zbog povrede.

U novom stručnom savetu nalazi se sedam eminentnih srpskih košarkaških radnika. Pored najiskusnijeg Ranka Žeravice, tu su i nekadašnji njegovi igrači Zoran Slavnić, Dražen Dalipagić i Ratko Radovanović, kao i aktuelni treneri Božidar Maljković, Svetislav Pešić i Duško Vujošević. Mislim da niko ne može da ospori ovakav sastav, pogotovo ako znate sledeći podatak – sedmorica košarkaških radnika osvojilo je ukupno šest klupskih titula prvaka Evrope, četiri Kupa Koraća, devet zlatnih medalja na Evropskim šampionatima, pet zlata na Svetskim prvenstvima i četiri olimpijska zlata. Takođe ovakav Stručni savet u potpunosti može smiriti navijačke strasti jer su Žeravica, Slavnić, Dalipagić i Vujošević u svojoj karijeri radili i u Crvenoj zvezdi i u Partizanu, Pešić je bio u crno-belima, a Maljković u crveno-belima. Jedino je Radovanović čitav svoj period proveo van "večitih rivala".

Dragan Šakota ili neko drugi imaće izuzetno težak zadatak (veliki deo tog zadatka je već odavno trebalo da bude obavljen) u kontaktiranju igrača, sastavljanju zdrave sredine, pozitivne atmosfere i na kraju pravljenja dobrog rezultata u Španiji.

Sastavljanje reprezentacije je najteži mogući posao u zemlji sa preko pet miliona selektora. Uvek se s pravom postavlja pitanje – da li u reprezentaciji treba da igra 12 najboljih igrača u tom trenutku (12 „Džordana“)  ili da se selekcijom izaberu igrači koji bi najbolje mogli da odrade određeni zadatak (da 12. igrač u timu bude zadovoljan svojom ulogom, koju može odraditi maksimalno dobro). Mnogo sam bliži ovoj drugoj teoriji, jer uvek treba naći mesta za mlade košarkaše i uključiti ih u veliki sistem.

Kada pričamo o sastavljanja reprezentacije Srbije za Evropski šampionat u Španiji, krećemo od tima koji je poslednji napravio veliki uspeh, a to je reprezentacija iz 2002. godine. Iz te šampionske generacije od dresa sa nacionalnim grbom već su se oprostili(zvanično ili nezvanično) Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Milan Gurović, Dejan Koturović i Predrag Drobnjak. Predrag Stojaković se gotovo čitave sezone oporavljao od operacije leđa, Žarko Čabarkapa nije odigrao nijedan zvanični meč, Vladimir Radmanović je imao "snoubord" avanturu zbog koje je van parketa bio više od mesec dana, Marko Jarić je bio konstantan u Minesoti – doduše na poziciji niskog krila, Miloš Vujanić se konačno oporavio od vrlo teške povrede i imao izuzetno zapaženu sezonu u redovima zvaničnog evropskog prvaka – Panatinaikosa, a gotovo briljantnu sezonu igra kapiten naše reprezentacije Igor Rakočević, koji u dresu Taukeramike igra možda u životnoj formi.

Moramo uzeti u obzir činjenicu da naši najbolji košarkaši ove sezone nisu imali preterano sreće sa povredama, pa tako naš selektor na narednom Evropskom šampionatu neće moći da računa pored pomenutog Predraga Stojakovića ni na Nenada Krstića, Dejana Milojevića i Vuleta Avdalovića, plejmejkera Pamese, koji je bio standardan reprezentativac na poslednja četiri takmičenja.

Ko su realni kandidati za dres Srbije na Evropskom šampionatu u Španiji:

Plejmejkeri:

MILOŠ VUJANIĆ – 27 godina, plejmejker Panatinaikosa. Nalazi se u najboljim košarkaškim godinama, kada može najviše da pruži. Posle duge pauze, konačno je uspeo da se vrati u formu i da u redovima novog šampiona Evrope pruža partije po kojima ga je upamtila čitava Evropa. Vujanić je u kratkom periodu dva puta doživeo tešku povredu ligamenata kolena, dok je nosio dresove Klimamija i Barselone, a bio je jedan od najboljih igrača finalne utakmice Evrolige.  

BOJAN POPOVIĆ – 24 godine, organizator igre moskovskog Dinama. Sa tom ekipom prošle godine osvojio ULEB kup, da bi u ovoj bio starter na svim utakmica u Evroligi. Dinamo je stigao do četvrtfinala, gde je izgubio posle dve utakmice. U ruskom šampionatu vodio veliku borbu u plej-ofu sa gradskim rivalom CSKA. Popović je u Evroligi u proseku igrao 25 minuta i za to vreme je postizao 11 poena uz 2 asistencije, da bi po utakmici uspevao da iznudi preko pet ličnih grešaka protivnika.

MARKO JARIĆ – 29 godina, igrač Minesote Timbervulvs. Veći deo sezone bio je starter na poziciji niskog krila. Imao je veoma dobru minutažu, koju je koristio na najbolji mogući način. Prošle godine nije bio deo reprezentacije. Bio je jedan od igrača koji su trpeli najveću kritiku zbog loše atmosfere u ekipi na Evropskom šampionatu 2005. godine u Beogradu. Veoma kvalitetan košarkaš i startni plej reprezentacije na Evropskom prvenstvu 2001. godine u Turskoj i na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Indijanapolisu.

MILOŠ TEODOSIĆ – 20 godina, plejmejker FMP Železnika. Član fantastične generacije 1987. godišta koja je zajedno od pionirskih dana osvajala sva evropska prvenstva. Mnogi su ga upamtili još ranije po kvalitetnim igrama u Borcu iz Čačka, međutim ove sezone je prosto eksplodirao – pogotovo posle odlaska Rašića u Efes Pilsen, kada je gotovo kompletan teret organizacije pao na njegova leđa.

MARKO MARINOVIĆ – 24 godine, plejmejker španske Đirone. Igrao na Svetskom prvenstvu prošle godine u Japanu. Svojim kvalitetnim igrama u FMP Železniku uspeo je da stigne do finansijski fantastičnog ugovora sa španskim prvoligašem. Bio je u konkurenciji za najveće otkrovenje ACB lige. Najbolji je strelac Đirone i jedan od najzaslužnijih za osvajanje FIBA Evrolige.

Igrači na spoljnim pozicijama:

IGOR RAKOČEVIĆ, 29 godina, bek španske Taukeramike. Najbolji strelac Evrolige, član druge petorke najkvalitetnijeg klupskog takmičenja. Jedan od najboljih igrača ekipe pune zvezda. Pogotovo raduju njegove briljantne partije na početku španskog plej-ofa u duelima sa Unikahom. Igor Rakočević ima nastupe na šest velikih takmičenja za nacionalni tim, a ima zlatne medalje sa EP 2001. i SP 2002.

ALEKSANDAR PAVLOVIĆ, 24 godine, bek Klivlend Kavalirsa. Dosta se pričalo o ovom košarkašu, tačnije očekivala se njegova konačna odluka da li će igrati za Srbiju ili Crnu Goru. Tek nedavno je potvrdio da će se priključiti reprezentaciji Srbije čim završi sve pojedinosti oko novog ugovora. U ovom trenutku svakako najbolji naš igrač u NBA. Njegov tim stigao je do finala Istočne konferencije, a njegov saigrač je "novi Majkl Džordan" – LeBron Džejms. Pavlović je igrao za seniorsku reprezentaciju SCG na Olimpijskim igrama u Atini.

UROŠ TRIPKOVIĆ, 21 godina, bek Partizana. Pravi izdanač čačanske škole košarke. Rođeni strelac, što su na svojoj koži najbolje osetile brojne najkvalitetnije evropske ekipe ove sezone. Standardni član startne petorke Partizana. Trojku postiže vezanih očiju.

MILENKO TEPIĆ, 20 godina, bek Partizana. Još jedan član generacije 87. Izraziti strelac, koji je dolaskom u Partizan nadogradio svoju igru i ulogom plejmejkera. Iako ima 20 godina, na terenu odaje utisak iskusnog košarkaša koji u svakom trenutku zna šta je potrebno njegovom timu da pobedi utakmicu.

BRANKO CVETKOVIĆ, 23 godine, bek FMP Železnika. Dve sezone predstavlja jednog od nosioca igre u timu Vlade Vukoičića. Veliki radnik, zahvaljujući čemu je umalo stigao do dresa sa nacionalnim grbom prošle godine. Samo ga je povreda omela da ne otputuje u Japan. Ove godine nadgradio je svoju igru u napadu, dok je u odbrani jedan od najboljih u našoj ligi.

NEMANJA ALEKSANDROV, 20 godina, krilo Crvene zvezde. Jedan od najtalentovanijih košarkaša na svetu. Zbog povrede je pauzirao gotovo dve godine. U prvoj sezoni posle oporavka, na momente je pokazivao zbog čega su čelni ljudi NBA klubova, a ne samo skauti dolazili da gledaju utakmice u našoj zemlji. Još jedan iz fantastične generacije "87".

Igrači pod košem:

DARKO MILIČIĆ, 22 godine, centar Orlando Medžika. Lider mladog talasa. Poseduje veliku harizmu, a posle uživanja u svim blagodetima koje nudi "Novi svet", konačno je sazreo i počeo da se nadograđuje i kao igrač i kao ličnost. Veoma snažan igrač – praktično plejmejker u telu teškog centra. Neki put i previše veruje u svoj šut sa distance, ali mu je definitivno najjača strana igra pod košem.

OGNJEN AŠKRABIĆ, 28 godina, krilni centar rimske Lotomatike. Posle nekoliko izuzetno uspešnih sezona u Rusiji, ove sezone stigao je u rimsku Lotomatiku i odigrao veoma zapaženo u Evroligi. Potvrdio je da može da se nosi sa najkvalitetnijim igračima na poziciji krilnog centra. Nepredvidiv za protivnike, sjajan šut sa distance, ali i veoma pokretljiv pod košem.

KOSTA PEROVIĆ, 22 godine, centar Partizana. Pravi biser naše košarke. Ove godine u potpunosti sazreo, posle pet uzastopnih godina igara u Evroligi protiv najkvalitetnijih centara Starog kontinenta. U seniorskoj reprezentaciji debitovao 2003. godine, a ove treba da bude jedan od nosilaca igre, iako ima samo 22 godine.

ZORAN ERCEG, 22 godine, centar FMP Železnika. Prošle godine sjajno igrao u Borcu i FMP Železniku, ove godine je nosilac igre ekipe iz predgrađa Beograda. Snažan, brz, prodoran košarkaš, sa veoma preciznim šutem sa distance.

TADIJA DRAGIĆEVIĆ, 21 godina, krilni centar Crvene zvezde. Ovo je njegova sezona, prva puna u prvom timu Crvene zvezde. Izdanak Zvezdine juniorske škole i u Superligi jedan od najboljih strelaca. Igre protiv kvalitetnih protivnika u ULEB kupu su mu mnogo pomogle da nadgradi svoj talenat.

Teško je napraviti pravi izbor, ali još jednom ponavljam da je komunikacija sa igračima najbitnija kod izbora reprezentativaca. Na ovom spisku je 18 imena, a sigurno je da ima još minimum 10 igrača koji su svojim nastupima, ali i velikim talentom zaslužili poziv selektora.

U svakom slučaju vreme leti, a mi još mnoge stvari ne znamo. 104, 103, 102....odbrojavanje do prve utakmice na prvenstvu Evrope protiv Rusije u Granadi još uvek traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu