Elitni F4 – da li je Italija najbolja u Evropi?

Ove nedelje na programu je finalni turnir drugog izdanja UEFA Lige nacija.

Podeli

Na F4 u Milanu i Torinu za titulu će se boriti selekcij Belgije, Francuske, Španije i domaćina Italije.

U utorak se u prvom polufinalu sastaju Italija i Španija (San Siro), a u sredu u drugom Belgija i Francuska (Juventus stadion) – oba od 20.45.

Poraženi će igrati za treće mesto u nedelju od 15h, dok je finale istog dana u 20.45.

Očekuje nas elitni fudbalski F4 na kojem ćemo dobiti odgovor da li je Italija, ovogodišnji osvajač EURO, zaista najbolji tim Evrope.

Prvi meč će biti repriza letošnjeg polufinala EURO u kojem su Italijani savladali Špance posle penala.

"Azuri" su dobili meč u kojem su se mučili da pariraju Špancima u posedu lopte, ali italijanska javnost očekuje da će sada tim Roberta Mančinija biti taj koji će kontrolisati ritam.

"Nadamo se da ćemo odigrati dobro polufinale i, ako bude, finale. Ovo su četiri najbolje evropske reprezentacije, za nas je Liga nacija važna. Svi će dobiti šansu da igraju, ne samo oni koji su osvojili EP",
rekao je Mančini.

Grafika SofaScore

A najviše se očekuje od tandema Juventusa, Manuela Lokatelija i Federika Kijeze, koji su u sjajnoj formi ove sezone.

Italijani su motivisani željom da potvrde da titula na EP nije bila slučajnost i da se primaknu Nemačkoj u trci za najuspešniju evropsku selekciju.

Nemci imaju osam trofeja, a Italijani šest (četiri Mundijala, dva EURO).

S druge strane, španska javnost je prilično rezervisana u prognozama jer je zabrinuta zbog tima koji je izabrao Luis Enrike.

Ima dosta problema zbog povređenih igrača poput Alvara Morate, Đerarda Morena, Danija Olma, Đordija Albe, što je dovelo do nekoliko neočekivanih poziva, poput neiskusne 17-godišnje Barselonine nade Gavija, te veterana Serđija Robreda i Erika Garsije koji su van forme ove sezone.

"Nikad ne bih pozvao 17-godišnjeg igrača u reprezentaciju", kritikovao je Enrikeovu odluku bivši selektor Havijer Klemente.

A tu je i pitanje napadača, jer zbog izostanka Morate i Morena, Enrike na svom spisku nema klasičnog centarfora.

Najbliži toj poziciji su Feran Tores i Mikel Ojarsabal, dok poziv nisu dobili Raul de Tomas (dao gol Realu proteklog vikenda), Santi Mina, Luis Alberto niti Jago Aspas.

U drugom polufinalu očekuje nas duel dve vrlo slične komšijske selekcije prepune talenta.

Okršaj aktuelnog šampiona sveta Francuske i lidera na FIFA rang-listi najboljih selekcija planete Belgije.

Oba tima su bila impresivna u grupnoj fazi, Francuzi su osvojili "grupu smrti" ispred Portugala, Hrvatske i Švedske, dok su Belgijanci bili neumoljivi protiv Engleske, Danske i Islanda predvođeni Romeluom Lukakuom sa pet golova.

"Nisam odmah počo da postižem golove za reprezentaciju, bilo je potrebno neko vreme. Ali kada sam se skrasio, znao sam da ću imati prilika da dajem golove i da će mi ih saigrači omogućiti. A i svi ostali su počeli da postižu golove, ne samo ja: Eden, Kevin, Dies. Tada sam shvatio da imamo vrhunski napad", rekao je najbolji strelac u istoriji Belgije.

Francuzi se uzdaju u supertalentovani sastav i pre svega nadu da će konačno da "proradi" Kilijan Mbape, koji je poslednjih meseci potpuno dekoncentrisan zbog lošeg nastupa na EP, a potom nezadovoljstva u svom klubu PSŽ.

"Ulog je titula, a čeka nas polufinale protiv jednog od najboljih timova na svetu. Sa Italijom i Španijom na drugoj strani, imamo četiri tima koja se bore za ovu titulu. Uradili smo sve što je bilo potrebno da se kvalifikujemo kroz veoma tešku grupu. Želimo ovu titulu. Do sada smo se borili za dve – UEFA EURO i FIFA SP. Sada je tu i Liga nacija. To je naš cilj", rekao je selektor Francuske Didije Dešan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu