Lov na moćni Siti, ima li LaLige bez Mesija, da li je Bajern nedodirljiv?

Posle skoro tri meseca vraća se najbolji klupski fudbal.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Piše A. Kovačević

Sezona u Evropi je odavno počela, igra se već nekoliko nedelja i u Srbiji, ali tek prestojećeg vikenda na scenu stupaju najjače lige.

Tu pre svega mislimo na englesku Premijer ligu koja bi na osnovu dešavanja tokom leta trebalo da bude interesantnija nego ikad.

U novu eru ulazi španska LaLiga, bez Lionela Mesija u Barseloni, pa nema sumnje da će borba za titulu biti još neizvesnija nego prošle godine.

A kreću i Nemci, gde se u avgustu po pravilu postavlja samo jedno pitanje – može li neko da ugrozi Bajern?

Premijer liga

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I kolo:
21.00 Brentford – Arsenal

Subota:
13.30 M. Junajted – Lids
16.00 Barnli – Brajton
16.00 Čelsi – Kristal Palas
16.00 Everton – Sautempton
16.00 Lester – Vulverhempton
16.00 Votford – Aston Vila
18.30 Norič – Liverpul

Nedelja:
15.00 Njukasl – Vest Hem
17.30 Totenhem – M. Siti

Šampion Mančester siti će opet biti favorit broj 1 za osvajanje titule, mada će se tim Pepa Gvardiola sigurno više fokusirati na to da konačno osvoji Ligu šampiona.

Gvardiola nije želeo da prepusti ništa slučaju pa je uprkos tome što ima jedan od najjačih timova na svetu, potrošio za Veliku Britaniju rekordnih 117 miliona evra kako bi doveo Džeka Griliša, dok se navijači i dalje nadaju da će stići i Hari Kejn.

Da li su njihove nade realne, videćemo možda već u nedelju kada na premijeri sezone Siti gostuje Totenhemu. Teško je očekivati da Kejn počne meč, s obzirom da je tek ove nedelje krenuo sa treninzima, ali će svakako da ukaže šta možemo da očekujemo do kraja avgusta na "pijaci".

Ipak, ni konkurencija nije bila besposlena, a u prvi plan je izbio londonski Čelsi. Sa Tomasom Tuhelom su "plavci" od prosečnog tima stigli do titule šampiona Evrope, a sada će krenuti i po trofej PL.

Pročitajte još VAR će malo manje nervirati Engleze

Premijer ligu večeras (21.00) otvaraju novi član elite i Brentford i Arsenal, koji želi da konačno napravi dobar start. Kvota na Tobdžije je 1,92, na Brentford 4,10, a na 3+ 1,95.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Brentford - Arsenal.

Ključni potez koji su napravili na Stamford Bridžu ovog leta na tom planu je povratak centarfora Romelua Lukakua.

Tuhel je još prošle sezone "zategao" maksimalno odbranu (11 od poslednjih 19 utakmica bez primljenog gola), ali mu je nedostajo pouzdan golgeter, što je dobio u vidu Belgijanca.

Pročitajte još "Lukaku nam je potreban, takvog igrača nemamo"

Broj 3 pred početak sezone je Sitijev gradski rival Junajted, za koji još ništa nije definitivno kako će izgledati predstojeće jeseni. Glavna briga za navijače je da li će ostati Pol Pogba, ali su "Crveni đavoli" takođe istakli ambiciju za napad na titulu.

Ole Gunar Solskjer je doveo dva sjajna pojačanja, iskusnog štopera Rafaela Varana iz Reala i impresivnog krilnog napadača Džejdona Sanča iz Borusije Dortmund.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liverpul otvara sezonu u kojoj želi da se vrati na tron Premijer lige subotnjim (17.30) gostovanjem u Noriču, gradu koji živi za fudbal. Kvota na tim Jirgena Klopa je 1,35, a na povratnika u elitu čak 8,00, dok je kombinazzija 2&3+ 1,72.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Norič - Liverpul.

Najveća enigma trenutno je svakako Liverpul, tim koji je prethodnih sezona bio najdominantniji u Engleskoj, prošle je platio ceh brojnim povredama i padu formu nosioca igre.

Virdžil van Dajk se vraća posle povrede kolena, ali je pitanje da li će biti jednako dominantan na terenu nakon što je pokidao prednji ukršteni ligament.

S druge strane, pitanje je koliko još "goriva" ima u napadačkom triju Salah-Mane-Firmino koji je i prošle sezone pokazao da polako prolazi njihov vrhunac.

Navijači "crvenih" sigurno nisu preterano optimistični s obzirom da im Jirgen Klop ovog leta nije doveo nijedan "bomabstičan" poklon, stigao je samo štoper Lajpciga Ibrahima Konate, dok je otišao bitan šraf iz veznog reda Žoržinjo Vajnaldum.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Prvo kolo Premijer lige donosi nam u nedelju od 17.30 derbi Totenhem - Mančester Siti, a koliki su Građani favoriti za novu titulu pokazuje to što je kvota na dvojku u Londonu 1,70. Kec je 5,20, iks 3,70, a GG3+ 2,25.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Totenhem - Mančester Siti.

Što se tiče ostalih, iz drugog plana će da deluju Arsenal, Totenhem, Lester i Everton...

Iako je platio 60 miliona evra za Bena Vajta, Arsenal opet niko ne shvata preterano ozbiljno u borbi za plasman u Ligu šampiona, dok će Totenhemova sezona da zavisi od toga da li će ga i dalje predvoditi Hari Kejn, a po svemu sudeći on je bliži izlaznim vratima.

Lester siti je imao interesantan prelazni rok, značajno je pojačao odbranu, pa bi mogao iz drugog plana da da pomrsi konce velikanima.

"Karamele" deluju kao tim koji ima kapacitet da nadmaši očekivanja, ali je pitanje kako će se Rafa Benites snaći u ekipi koju je sklapao Karlo Ančeloti. Dok Vest Hem, Aston Vila, Lids i Vulverhempton teško da mogu do mesta koje vode u Evropu.

Ostali timovi – Njukasl, Sautempton, Kristal Palas, Barnli, Brajton i novajlije Norič, Brentford i Votford će od prvog kola pre svega brinuti o opstanku.

LaLiga

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I kolo:
21.00 Valensija – Hetafe

Subota:

17.00 Osasuna – Espanjol
19.30 Kadis – Levante
19.30 Majorka – Real Betis
22.00 Alaves – Real Madrid

Nedelja:

17.30 Selta – Atletiko
20.00 Barselona – Real Sosijedad
22.15 Sevilja – Rajo Valjekano

Ponedeljak:

20.00 Viljareal – Granada
22.00 Elće – Atletik Bilbao

Vrelo leto nije ni blizu završetka u Španiji, iako je vrhunac dostignut ove nedelje.

Posle višemesečnih spekulacija LaLigu je napustio čovek koji je umnogome od ovog takmičenja stvorio možda i najbolje na svetu u poslednjih 20 godina.

Lionel Mesi više nije lider Barselone, pa španski klupski fudbal ulazi u novu eru u kojoj više ništa neće biti isto.

Međutim, odlazak Mesija ne znači i da Barselona više neće biti konkurentna u borbi za titulu.

Naprotiv, Ronald Kuman je ovog leta dobio nekoliko sjajnih pojačanja, a prelazni rok je daleko od kraja.

Serhio Aguero i Memfis Depaj su sigurno dovoljno kvalitetni igrači da nadoknade izostanak Mesija u LaLigi, a dolazak Emersona i Erika Garsije će svakako dodatno unaprediti ovu ekipu.

Real Madrid nije mnogo „divljao" u prelaznom roku, doveo je Alabu, i želi da razvija mlade igrače za koje smatra da su stasali za velika dela. Koliko je to tačno dobićemo naznaku u subotu (22.00) kada Kraljevi gostuju Alavesu - kvota na dvojku je 1,47.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Alaves - Real Madrid.

Jer ni prošle sezone Barselona nije bila ono na šta smo navikli. Mesi je davao golove, ali je veći deo prvenstva bio "odsutan".

Odlazak Mesija mnogi vide kao idealnu šansu da konačno svoj pun potencijal pokažu igrači na koje su potrošene stotine miliona evra prethodnih godina, a nisu uradili ništa.

Tu se pre svih misli na Francuza Antona Grizmana, koji je u Atletiko Madridu bio ono što je Mesi u Barsi, a na Kamp Nouu će možda imati i veliku podršku u vidu Filipea Kutinja.

Naravno da je nemoguće nadoknaditi odlazak igrača kakav je Mesi, ali bi u ovoj situaciji Barsa možda mogla da izvuče i pozitivne strane.

Ogromna enigma ovog leta je Real Madrid. Zinedin Zidan je otišao posle sezone bez trofeja, a stiglo je dobro poznato lice Karlo Ančeloti.

Međutim, Italijanu neće biti lako da podigne "kraljevski klub" na tron, jer je poput Barselone takođe ostao bez verovatno najbitnijeg igrača ekipe u poslednjih petnaestak godina.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Atletiko u odbranu titule u Španiji kreće u nedelju (17.30) na nezgodnom gostovanju Selti. Kvota na šampiona Primere je 2,00, dok je iks 3,40, a dvojka 3,90.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Selta - Atletiko Madrid.

Odbranu više neće predvoditi Serhio Ramos, a da problem za Madriđane bude veći, više nema ni njegovog dugogodišnjeg partnera iz štoperskog tandema Rafaela Varana.

Real je doveo samo beka Davida Alabu, ali nema sumnje da po običaju Florentino Peres sprema neku "bombu" za poslednji trenutak.

Međutim, u klub se sa pozajmica vratilo nekoliko igrača koji vrlo lako mogu da budu nositelji napretka, a to su Garet Bejl, Martin Edegor, Dani Sebaljos i Luka Jović.

Imaju nekoliko nedelja roka da pokažu Ančelotiju da od njih može da ima koristi, ili će ih iskoristiti za skupljanje novca na nove transfere.

Ipak, glavni zadatak za Ančelotija ovog leta je da "probudi" Edena Azara, na šta na Santjago Bernabeuu čekaju već dve godine.

Ili će se sezona Reala opet svoditi na to koliko može da uradi Karim Benzema sam u napadu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nova era Barselone, era bez Lea Mesija, počinje u nedelju (20.00) kada na Nou Kampu gostuje Real Sosijedad. Kvota na keca je 1,80, dvojka je 4,60, a kombinazzija 1&3+ 2,40.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Barselona - Sosijedad.

Iako je treći na redu u ovoj priči, Aletiko Madrid je ipak prvi favorit za šampiona Španije ove sezone.

"Jorgandžije" imaju priliku da prvi put posle 71 godine odbrane titulu. Prošle sezone su iskoristili posrtanje konkurencije, mada su tek u poslednja dva gola obezbedili krunu.

Ključni faktor bio je impresivni Luis Suares i njegov 21 gol, a vrlo lako bi i ove sezone sve moglo da zavisi od iskusnog napadača.

Dijego Simeone je pojačao vezni red dovođenjem Rodriga de Pola, koji je sposoban i da pogodi i da kreira gol, ali će snaga Atletika pre svega zavisiti od forme igrača koji su podbacili prošle sezone.

Tu se pre svega misli na mladog Portugalca Žoaa Feliksa koji je nakon prvobitnog bljeska posle rekordnog trensfera postepeno nestao sa glavne scene.

A neizvesna je i sudbina Saula Njigesa za koga se dosta spekuliše da će karijeru nastaviti u Premijer ligi.

U međuvremenu, navijači se nadaju povratku Grizmana, pa ukoliko se ovi rebusi ne reše u korist Atletika, opet će sav uspeh da se svodi na učinak 35-godišnjeg Urugvajca.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Iz drugog plana će i ove sezone da deluje ekipa Sevilje. Sjajni rezultati u aprilu su doveli Andalužane u borbi za titulu, ali je ekipa Žulena Lopetegija ipak posustala u poslednjih pet kola.

Lopetegi tokom leta nije previše menjao ekipu, najzvučniji događaji su bili odlazak Brajana Gila i dolazak Erika Lamele, a pojačao je i konkurenciju između stativa dovođenjem našeg Marka Dmitrovića.

Sevilja je prošle sezone uz Atletiko bila jedan od najkonstnatnijih timova u Španiji, pa se i sada očekuje plasman među prva četiri.

Konkurentnost u borbi za titulu će da zavisi od nivoa igre najiskusnijih igrača Hesusa Navasa i Ivana Rakitića, dok će biti interesantno videti koliko Papu Gomes može da podigne ekipu u svojoj prvoj kompletnoj sezoni.

Što se tiče ostalih timova, Real Sosijedad, Viljareal, Atletik Bilbao, Selta i Real Betis će verovatno da se bore za mesto u Evropi, dok će ostalima (Alaves, Kadis, Elće, Espanjol, Hetafe, Granada, Levante, Majorka i Osasuna) fokus biti na opstak.

U ovoj grupi će verovatno biti i mnogima jedan od omiljenih španskih klubova Valensija, koja tokom leta nije značajno ulagala u igrački kadar, a otišli su igrači poput Kevina Gameira i Elijakvima Mangale.

Bundesliga

Foto: Profimedia/Matthias Balk/dpa
Foto: Profimedia/Matthias Balk/dpa

I kolo:
20.30 Menhengladbah – Bajern

Subota:

15.30 Union – Bajer
15.30 Arminija – Frajburg
15.30 Augzburg – Hofenhajm
15.30 Štutgert – Grojter Firt
15.30 Volfsburg – Bohum
18.30 Dortmund – Ajntraht

Nedelja:

15.30 Majnc – Lajpcig
17.30 Keln – Herta

Niko nikad u istoriji nemačkog fudbala nije osvojio deset uzastopnih titula. To bi lako moglo da se dogodi ove sezone.

Bajern Minhen godinama nema dostojnu konkurenciju u Bundesligi, a teško je očekivati da ga i sada neko može skinuti sa trona.

Ipak, Bavarci u novu sezonu ulaze sa novim trenerom, a kada na takvu poziciju dođe 34-godišnjak, uvek se ostavi prostora za neočekivanu reakciju.

Međutim, Julijan Nagelsman se dokazao prethodnih sezona na klupama Hofenhajma i Lajpciga, a njegov stil igre sa agresivnim presingom i brzim napadima bi trebalo da se savršeno uklopi u Bajernu jer je sličan stil gajio i Hans Flik.

Osim toga, Nagelsman je nasledio izuzetno talentovan tim predvođen jednim od najboljih golgetera u istoriji Robertom Levandovskim, koji je dao 41 gol prošle sezone.

A tu su i specijalista za asistencije Tomas Miler, hitra krila Serž Gnabri, Kingsli Koman i Lresoj Sane, uz moćne veziste Džošuu Kimiha i Leona Gorecku, pa je jasno da raspolaže sa impresivnim oružjem.

Bajern je veliki favorit da opet uzme Bundesligu, a imaće priliku da to i pokaže u prvom kolu jer večeras (20.30) gostuje jednom od najozbiljnih izazivača Menhengledbahu. Kvota na dvojku je 1,70, na keca čak 4,70, a na GG3+ 1,70.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Menhengladbah - Bajern.

Ono na čemu će Nagelsman pre svega morati da radi je odbrana koja je prošle sezone primila čak 44 gola, što je najlošiji učinak tima još od sezone 1995/1996.

Dolazak štopera Dajota Upamekana bi trebalo da pomogne u unapređenju tog segmenta igre, ali je daleko od potpunog rešenja zbog povreda Alfonsa Dejvisa i Lukasa Hernandeza, te oscilacija Niklasa Zilea i Benžamena Pavara.

Svaku slabost i svaki kiks Bajerna će strpljivo čekati u Lajpcigu, koji je prethodne dve sezone bio prvi pratilac Bavaraca.

Ipak, i u Red Bulovom timu će morati prvo da se naviknu na korenite promene jer ih je napustio Nagelsman, a zamenio ga je Amerikanac Džesi Marš.

Ali, za razliku od njegovog prethodnika, on dolazi na dobro poznat teren, jer je pre nekoliko sezona bio pomoćnik Ralfa Ragnika čiji je trenerski stil umnogome i prisvojio.

Lajpcig je tokom leta ostao bez impresivnog štoperskog tandema Upamekano-Konate, ali Marš i dalje raspolaže sa izuzetno talentovanim timom.

Foto: Profimedia/Uwe Anspach/dpa
Foto: Profimedia/Uwe Anspach/dpa

* "Svi žele da nas sruše, ali teško da će uspeti"

Za ekipu sa Marselom Sabicerom, Tajlerom Adamsom, Dominikom Soboslaijem, Danijem Olmom, Emilom Forsbergom, Kristoferom Nkunkuom i Andreom Silvom je samo nebo granica.

Posebno se dosta očekuje od dolaska Portugalca Silve, strelca 28 golova u BL prošle sezone za Ajntraht, jer Lajpcigu je prethodne godine nakon odlaska Tima Vernera najviše nedostajao konzistentan golgeter.

Treći tim koji se "računa" kao kandidat za titulu je Borusija Dortmund, mada su njihove šanse da ugroze Bajern minimalne.

Nije da Borusija nema talenta u ekipi, dolazak 22-godišnjeg Donjela Malena iz PSV će biti ogroman dodatak timu, ali teško je nadoknaditi odlazak igrača kakav je Džejdon Sančo.

Ali kao i njihovi konkurenti, "milioneri" napredak pre svega očekuju u vidu promene trenera, jer je Marko Rose stigao na "Vestfalen".

Rose je bio impresivan sa Borusijom Menhengladbah prethodne dve sezone, sa kojom je pretprošle izborio i mesto u Ligi šampiona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Borusija sa stadiona "izbacuje" nevakcinisane

A za razliku od Menhengladbaha, u Dortmundu na raspolaganju ima sjajan miks vrhunskih veterana (Humels, Rojs, Azar, Gereiro, Menije) i mladih nada (Belingem, Rejna) uz jednog od najboljih napadača sveta Erlinga Halanda.

Stoga ne bi trebalo prerano otpisati "milionere" iz borbe za titulu.

Ali prvo moraju da pronađu način kako konačno da pobede Bajern, što nisu uspeli od 2018. godine.

Ostali timovi teško da mogu i da sanjaju borbu za titulu, ali u Bundesligi je uvek do poslednjeg minuta zabavna borba za plasman u Ligu šampiona.

Volfsburg, Bajer, Menhengladbah, Ajntraht, Hofenhajm će svakako tražiti put do elite, a ne treba zaboraviti ni Union Berlin koji će prvi put u klupskoj istoriji igrati u Evropi.

Ostali će se uz novajlije Grojter Firt i Bohum pre svega boriti za opstanak. A treba se navići i na to da ove sezone u ligi nema Šalkea i Verdera.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu