Pitanje od 100 miliona – gde će Hari Kejn?

Informacija da će Hari Kejn posle 17 godina napustiti Totenhem uzdrmala je izazvala je potrese u engleskiom fudbalu.

Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Couldridge
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Couldridge

Kejn je ove sezone na 47 utakmica u svim takmičenjima postigao 32 gola uz 16 asistencija, od čega 22 pogodaka i 13 proigravanja na 33 nastupa u Premijer ligi

Jedan od najboljih golgetera današnjice traži novi tim, a s obzirom na njegov kvalitet jasno je da će preći u redove nekog od najjačih klubova.

Ključan faktor u Kejnovoj odluci gde će nastaviti karijeru su pre svega titule, jer ni 220 golova za Spurse nije bilo dovoljno ni za jedan jedini trofej.

Naravno, pita se i Totenhem koji želi da naplati odlazak svog najboljeg igrača, a sve manje od 100 miliona bilo bi ravno čudu.

To smanjuje i broj potencijalnih kupaca, a engleska jasnost je za sad to svela na tri imena – Mančester siti, Mančester junajted i Čelsi.

Najmanje šansi tu verovatno ima Čelsi, jer teško da će Spursi pojačati svog gradskog rivala, a osim toga, "plavci" su prošle sezone krenuli u podmlađivanje ekipe i nosilac igre u napadu bi trebalo da ostane Timo Verner.

Prošlog leta Siti je ponudio Totenhemu 100 miliona evra, ali ih je odbio vlasnik kluba Danijel Levi. Kejn je želeo da ide, ali mu je Levi tražio još jednu godinu i dobio ju je.

"Građani" su odlučili da čekaju, pa su protekle sezone većinu utakmica igrali bez klasičnog napadača jer je Serhio Kun Aguero bio ili povređen ili van forme, a na leto Argentinac zvanično napušta "Etihad".

Nema sumnje da će Siti opet pokušati da dovede Kejna, a insajderi su u istom danu kada je Kejn najavio odlazak iz Totenhema preneli da su u Sitiju spremni da izdvoje 100 miliona evra za jedan veliki letnji transfer.

Međutim, ne treba iz ove priče isključiti njihovog gradskog rivala Junajted.

Ole Gunar Solskjer je strpljivo slagao i složio ekipu koja je ove sezone stigla do drugog mesta u Premijer ligi i finala Lige Evrope.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Znači da je "zrela" za napad na titulu, a za to je Solskjeru potreban još samo jedan "rasan" golgeter poput Kejna.

Junajted je proteklih godina pokazao da je spreman da ulaže veliki novac u bitna pojačanja, pa je povratak Pola Pogbe plaćen 105 miliona evra, a pojačanje odbrane u vidu aktuelnog kapitena Harija Megvajera ih je koštalo rekordnih 87 miliona.

Pritom, vlasnici Glejzeri su trenutno pod velikim pritiskom navijača koji žele njihov odlazak zbog skandala sa "Superligom", pa će sigurno dati sve od sebe da ih "kupe".

A idealan način za to je svakako dolazak gol-mašine iz istočnog Londona, iako su nedavno produžili ugovor sa Edinsonom Kavanijem.

Pritom, verovatno bi i za Kejna bilo bolje da obuče dres Junajteda nego Sitija, pre svega jer bi u redovima "crvenih đavola" imao više slobode, veći uticaj i veću šansu da on bude lider tima i najzaslužniji za eventualne titule.

Na "Old Trafordu" bi svakako mogao da stvori neko svoje nasleđe, koje nije uspeo da kruniše trofejima na "Vajt Hart Lejnu".

S druge strane, kod "građana" bio bio samo još jedan šraf u superskupoj mašini Pepa Gvardiole čije bi titule fudbalska javnost konstantno osporavala.

Međutim, ovo su samo spekulacije, jer još uvek nije sigurno koliko su svi ovi klubovi spremni da u neizvesnoj finansijskoj eri koronavirusa poroše 120 miliona evra na igrača koji se bliži 30. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu