Srbija na skeneru B92.net: Imamo Ferdinanda u odbrani i tandem "snova" u napadu

Fudbaleri Srbije preskočili su prvu prepreku na putu ka Kataru, prepreku koja će sigurno biti putokaz ka onome kako bi reprezentacija trebalo da izgleda.

Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

* Selektor Irske besan: Oštećeni smo za penal

Selektor Dragan Stojković je rizikovao sa kombinovanim sastavom, kako bi sačuvao neke od najboljih igrača za derbi sa Portugalom i taj rizik mu se isplatio.

Nisu "orlovi" delovali ubedljivo, ali nije bilo ni realno očekivati neku besprekornu igru od tima koji je imao samo dva dana da se prilagodi novom treneru.

Bilo je dosta oscilacija, grešaka, problema, ali je izborena najbitnija stvar – pobeda.

Tri dva protiv nimalo naivne Irske je pokazalo koliko je Aleksandar Mitrović bitan "orlovima" na terenu, koliko igra tima zavisi od Dušana Tadića, da će Piksi morati dosta da "meša" dok ne pronađe dobitnu kombinaciju u sredini veze, te da će odbrana i dalje biti najveća slabost ovog tima.

Iznenadio nas je selektor sa Dmitrovićem između stativa, ali je u svakom slučaju reč o pouzdanom golmanu koji nije imao mnogo šansi u situacijama u kojima su Irci postigli golove.

Štaviše, upozoravao je saigrača iz odbrane da pazi na leđa kod drugog gola gostiju, ali nije ni to pomoglo.

* Mitrović magijom "porodio" preokret – Srbija se mučila i pobedila!

Nikola Milenković i Strahinja Pavlović su odigrali sjajno, pokazali da će skoro sigurno biti temelj odbrane u narednim godinama, a mladi štoper Monaka je najavio i jednu od ključnih uloga u timu.

Pavlović je kao svojevremeno Rio Ferdinand u eri Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu pored čvrstine u odbrani predstavljao i pokretača akcija svoj ekipe, pouzdano je iznosio lopte iz odbrambene trećin eterena, a jedna takva situacija prethodila je golu Srbije za preokret.

Najslabija tačka u sredu uveče na "Rajku Mitiću" bio je iskusni Stefan Mitrović, koji je u finišu poneo i kapitensku traku, pa je njegovo mesto u timu u ovom trenutku najupitnije.

Irska je pokazala i da Milan Gajić i Filip Mladenović, uz sve kvalitete koje poseduju, nisu na nivou potrebnom za mesto startera u reprezentaciji koja se bori za Svetsko prvenstvo.

Bar ne u mečevima u kojima je Srbiji potrebna veća prodornost i kreativnost u sredini. Mladenović je pritom i "kumovao" golu Iraca, a čim je umesto njega ušao Filip Kostić, leva strana je postala zabranjena teritorija za Irsku.

To je umnogome raasteretilo i Dušana Tadića i omogućilo mu mnogo više prostora za igru u sredini terena

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

* "Ovaj lob mi je najbolji gol u karijeri"

Bez adekvatne podrške gubio je previše vremena, snage i energije po bočnim delovima terena, zbog čega su izostala i direktna proigravanja ka centarforu u kazneni prostor.

A tamo je mladi Dušan Vlahović potvrdio koliki je potencijal i da je blistava budućnost nacionalnog tima. Imao je problema sa snažnim štoperima Irske, ali čim je selekcija ubrzala igru i čim se otvorio prostor za njegova utrčavanja, uradio je ono što je bio njegov posao.

Ipak, iskusniji Mitrović je za samo pet minuta po ulasku umesto bledog Filipa Đuričića pokazao da će i u ovom ciklusu ipak biti broj jedan kada su u pitanju golgeteri, posebno u duelima sa rivalima koji su sličnih karakteristika kao Irci.

Napadač Fulama nije dao gol od septembra za klub, ali je opet zablistao u dresu reprezentacije. Snagom je lako parirao Ircima, a mnogo brži i pokretljiviji od njih lako je kapitalizovao pravovremena dodavanja Tadića, sa kojim očigledno ima posebnu konekciju.

Imamo bukvalno "tandem snova", tandem koji bi trebalo da bude dovoljan za plasman na SP, i koji nikako ne smemo da propustimo da maksimalno iskoristimo.

Osim toga, videli smo i da Piksi uvek može da računa na tandem dvojice centarforova na terenu, u ovom slučaju Vlahovića i Mitrovića, koji nisu "gušili" i smetali jedan drugom.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

* Portugal se "provukao" pred put u Beograd

Za dva dana na redu je derbi sa Portugalom, glavnim konkurentom u borbi za plasman na Mundijal.

Portugalci su na premijeri kvalifikacija minimalnim rezultatom savladali Azerbejdžan, ali daleko od toga da je to njihovo pravo lice.

Selektor Fernando Santoš ima na raspolaganju bukvalno tri moćne postave, sve tri dostojne mesta na Svetskom prvenstvu.

Stoga je Piksi i svesno kombinovao protiv Iraca, pa nema sumnje da ćemo u subotu uveče (20.45) na "Mitiću" videti startnih 11 koje i Stojković vidi kao najbolji tim Srbije u ovom trenutku.

Da li će to biti dovoljno da se slomi prvak Evrope? Na to je nemoguće odgovoriti, pre svega što je Piksi tek počeo da grati tim po svojim načelima.

Ali nema sumnje da će "orlovi" kao i protiv Iraca dati sve od sebe da odigraju najbolje što mogu, i da neće posrnuti nakon jedne greške i lošeg rezultata, što smo videli i u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu