On je "Kratki" – ženskaroš i političar koji je nadmašio Pelea

Sa 22 je najavio da će postići 1.000 golova, spavao je sa tri žene dnevno, na sred meča na Nou Kampu odleteo je na karneval u Rio, dao het-trik Realu, kroz noge Šmajhelu, a bio je i robijaš i političar.

Podeli
Foto: Getty images/Allsport UK/ALLSPORT
Foto: Getty images/Allsport UK/ALLSPORT

Pravi fudbalski romantici će vam uvek tvrditi da ne postoje prirodniji fudbaleri od Brazilaca. Ovo je priča o jednom od njih zbog kojih su ove tvrdnje verovatno i opravdane.

Posle Pelea se uvek tražio njegov istinski naslednik, najjači kandidati za to su svakako Garinča, Ronaldo, Ronaldinjo pa i Rivaldo, dok ćemo tek videti da li će Nejmar uspeti da uđe u tu konkurenciju.

Iako nije voleo da treniram, on predstavlja nešto najbliže što je jedan igrač uspeo da se primakne "Kralju". Štaviše, čovek pod nadimkom "Kratki" uspeo je i da ga donekle nadmaši.

Danas je pomalo i zaboravljen od mnogih, spada među najpotcenjenije golgetere u istoriji ove igre. Jedan od najreprezentativnijih predstavnika škole fudbala sa Kopakabane bio je Romario de Souza Farija.

Poznat pre svega samo kao Romario, obeležio je fudbalsku eru s kraja 80-ih i početka 90-ih godina prošlog veka.

Siguran sam da ne postoji Brazilac koji nije obeležio detinjstvo svakog dečaka koji je odrastao maštajući da bude fudbaler. Romario je Brazilac zbog koga sam ja zauvek zavoleo ovu igru.

Čovek koji je zbog fizičke konstitucije (visok je 167 cm) dobio nadimak "Kratki" (O Baixinho), postigao je u karijeri više od 1.000 golova.

Ali računajući i nezvanične utakmice. Romario je ušao u "Klub 1.000" u kojem je i pomenuti Pele (1.281), a tu je stigao u maju 2007. godine u pobedi svog Vasko de Game nad Sport Resifeom 3:1.

Kao i Pele, Romario je svoj 1.000. gol postigao iz penala. Međutim, gledajući zvanične statistike, nijedan nema 1.000 golova, a Romario je čak nadmašio Pelea.

"O Rei" je dao 767 golova na zvaničnim utakmicama, a "O Baixinho" 772. Ispred njih je samo Čeh Jozef Bikan sa 805 zvaničnih pogodaka.

"Ti trči, tebe plaćaju za to. Mene plaćaju da postižem golove"

Foto: Reuters/Paul Vreeker
Foto: Reuters/Paul Vreeker

"Kratki" je ostao upamćen kao "paklen" finišer, jedan od najboljih u istoriji, a iako je najveći broj svojih golova dao u domovini, svoju ubojitost je potvrdio i u Evropi.

Internacionalnu karijeru počeo je u Holandiji, 1988. došao je u PSV Ajndhoven i na 167 utakmice postigao 165 golova.

U tom trenutku mu ega, logično, nije nedostajalo. Ostaće zauvek upamćena fotografija kako mu Gerald Vanenburg čisti kopačku posle fantastičnog gola.

"PSV zavisi od mene, svi znaju da tim nije u stanju da igra bez Romarija", rekao je u to vreme Brazilac.

A golovi su ga preporučili legendarnom Holanđaninu Johanu Krojfu koji je 1993. napravio "Tim snova" u Barseloni.

Zaigrao je u ekipi sa legendama poput Hrista Stoičkova, Mikaela Laudrupa i Ronalda Kumana i u prvoj sezoni postigao 30 golova na 33 utakmice.

Mnogi od vas se sećaju kako je Ronaldinjo dominirao protiv Real Madrida, ali je Romario mnogo pre njega bio Brazilac koga su posebno zapamtili navijači "kraljevskog" kluba.

Nezaboravan je njegov het-trik u impresivnoj pobedi Barselone nad Realom 5:0 na Nou Kampu. Posebno je spektakularan bio njegov prvi gol kada je jednim potezom prevario defanzivca, a potom prvim sledećim matirao golmana Reala.

Za pamćenje je i njegov gol protiv Mančester junajted (4:0) pred 114.000 gledalaca kada je loptu proturio kroz noge Peteru Šmajhelu.

Fantastičnu formu 1994. godine zaokružio je titulom najboljeg igrača i trofejom prvaka sveta na Svetskom prvenstvu u SAD, pa je bilo logično i da ga FIFA proglasi za najboljeg igrača godine.

Tokom Mundijala u SAD se noću iskradao iz hotela, što niko nije ni primetio, ali je ipak bio najbolji igrač turnira.

Međutim, kada je igra u pitanju, niko nije mogao da mu parira. Bio je bez sumnje možda i najbolji golgeter svoga doba.

Čak je i legendarni Krojf rekao da je "genije u kaznenom", te najbolji igrač koga je trenirao.

A Romario se nikad nije preterano trudio da bude timski igrač, niti je to krio.

"Tokom utakmice krilni igrač Reala je pobegao, a Romario ga nije ispratio. Rekao sam mu: 'Romi, potrči malo, dođavola', a on mi je odgovorio, 'Ti trči, plaćaju te za to. Mene plaćaju da postižem golove, ne da trčim'", pričao je bivši Romariov saigrač iz Barselone Kike Estebarans.

Međutim, nije uspevao da kontroliše svoj temperament, pa je krajem godine uništio svoju reputaciju udaranjem Dijega Simeonea iz Sevilje, zbog čega je dobio suspenziju na pet mečeva, a potom se sukobio i sa Krojfom pa je zbrzo napustio Nou Kamp, već 1995.

To mu ipak nije upropastilo karijeru jer se preporodio povratkom u Brazil gde je zaigrao za Flamengo za koji je dao 68 golova u dve sezone.

Golovima je opet "kupio" kartu za Evropu, opet Španiju, ali ovaj put Valensiju.

Međutim, nastavio je da se svađa sa trenerima pa je prve sezone odigrao samo pet utakmica kod Luisa Aragonesa, a druge tek sedam kod Klaudija Ranijerija uz ukupno šest golova.

Nikad prežaljeni "Ro-Ro" tandem

Foto: Reuters/Scanfoto Scanfoto
Foto: Reuters/Scanfoto Scanfoto

Bližilo se Svetsko prvenstvo u Francuskoj i morao je da opet počne da postiže golove, pa se drugi put vratio u domivinu, opet u Flamengo.

Ponovo ga je Flamengo preporodio i odigrao je tri možda i najbolje sezone u karijeri. Na 130 utakmica postigao je 116 golova, ali nije bio deo "Selesaa" na Mundijalu 1998.

Zbog povrede mišića Romario nije stigao do Francuske, gde je ceo svet želeo da na glavnoj sceni vidi tandem snova "Ro-Ro".

Prva asocijacija kada je u pitanju Romario je svakako Bebeto, s kojim je na Mundijalu 1994. činio spektakularan i nezaustavljiv napadački tandem.

Međutim, ceo sve je želeo da na glavnoj sceni u brazilskoj navali vidi dva momka čija imena počinju sa dva ista slova. Samo tokom 1997. je tandem Romario-Ronaldo postigao čak 34 gola, od čega je 19 dao "Kratki".

"Romario je verovatno najubojitiji igrač s kojim sam igrao. Bio je sjajan golgeter, finišer, vešt, istrajan. Mislim da sam sve to naučio od njega", rekao je Ronaldo.

Nažalost, tandem Ro-Ro je bio kratkog daha, a šta je bio sposoban da učini videli smo prvo na Kopa Amerika 1997. kada su dali ukupno osam golova Boliviji, a onda na Kupu konfederacija 1998. obojica postigla po het-trik protiv Australije 6:0.

U međuvremenu se vratio u Vasko i nastavio da trese mreže (122 gola na 135 utakmica), bio je najbolji strelac Brazila 2000. i 2001, ali je propustio i sledeće SP.

Šansu da u Japanu i Južnoj Koreji gledamo trio Ro-Ro-Ro (Romario, Ronaldo, Ronaldinjo) je ovaj put upropastio "Kratki".

On je slagao selektora Luisa Felipea Skolarija da mora na operaciju oka kako ne bi nastupio na Kopa Amerika 2001, a umesto na "bolovanje" otišao je na prijateljske utakmice Vaska i u Meksiko.

Nakon što je to dospelo u javnost, pokajao se i tri puta zaplakao pred TV kamerama, ali to nije ganulo Skolarija, nije ga vratio u tim, a Brazil je bez Romarija peti put postao prvak sveta.

Iako već u 36. godini, njegovoj karijeri se još nije nazirao kraj. Štaviše, 2005. opet pokazuje svoju vrhunsku klasu postigavši 30 golova u sezoni, u 39. godini.

"Romario je jedan od najboljih fudbalera svih vremena. On je umetnik u kaznenom prostoru",
rekao je Roberto Bađo, a njegove golgeterske veštine impresionirale su i fantastičnog defanzivca Paola Maldinija, "Bio je neverovatan u šesnaestercu".

Photo by Michael Kunkel/Bongarts/Getty Images
Photo by Michael Kunkel/Bongarts/Getty Images

Na početku 90-ih Romario je predstavljao novu "rasu" golgetera, centarfora koji je učestvovao u igri i van kaznenog pre nego što bi utrčao da završi akciju.

"Romario i Žorž Vea su izmislili poziciju centralnog napadača. Oni su bili prvi koji su istrčavali iz kaznenog u sredinu terena da prime loptu, prebace je na krilo, te privuku i prevare štopera u trku svojim ubrzanjem i driblingom",
opisao je Tjeri Anri.

Igrao je sve do 2009, stigao je do SAD i Australije, da bi karijeru okončao sa 679 golova na 886 klupskih utakmica i još 55 na 70 nastupa za Brazil.

Četvrti je najbolji strelac u istoriji "Selesaa" iza Pelea, Ronalda i Nejmara. Osvojio je ukupno 16 klupskih trofeja, ali ne i Ligu šampiona, jer je Barselona doživela debakl u finalu 1994. od Milana (0:4) u Atini.

Sa Brazilom je osvojio pet titula, uključujući pomenuto Svetsko prvenstvo 1994. Da se nije povredio, pitanje je da li bi Francuska slavila sa 3:0 u finalu 1998. u Parizu.

"Najbolji igrač koga sam gledao? Dvoumim se između Romarija i Marka van Bastena",
rekao je jedan od najboljih svih vremena Dijego Armando Maradona.

Party animal

Foto: Getty images/Allsport UK/ALLSPORT
Foto: Getty images/Allsport UK/ALLSPORT

Romario se potpuno uklapao u stereotip o "problematičnim Brazilcima" jer je jednaku pažnju privlačio i na i van terena.

Romario je pre svega ostao poznat kao ženskaroš. Iza sebe ima tri braka i šestoro dece sa četiri žene (uključujući sina Romarinja koji je takođe fudbaler), a trenutno se zabavlja sa 31 godinu mlađom devojkom.

"Definišem sebe kao ženskaroša, na vrhuncu svog promiskuiteta morao sam da spavam sa tri žene dnevno",
rekao je svojevremeno Romario.

Ali to nije bio problem za njegove trenere, već to što je uz fudbal jednako uživao, gleda iznenađenja – u zabavama.

Karneval u Rio de Žaneiru je poput religijskog hodočašća za ljude rođene u ovom gradu. Romario nije bio izuzetak.

"Jednom me je pitao da li može da propustio dva dana treninga da bi otišao u Rio na karneval. Rekao sam mu da ako postigne dva gola u sledećoj utakmici, da ću mu dati dva dana odmora više u odnosu na ostale igrače", otkrio je Krojf jednu anegdotu u vezi sa Romariovim stilom života.

Photo by Ruediger Fessel/Bongarts/Getty Images
Photo by Ruediger Fessel/Bongarts/Getty Images

A kako se završila? Sredinom drugog poluvremena sledeće utakmice Romario je postigao drugi gol na meču i odmah je zatražio izmenu.

Dok je izlazio sa terena samo je dobacio Krojfu da ga avion čeka i da odlazi za dva sata.

Katalonci su mučili muku sa Romariovim noćnim izlascima. Barselona je čak unajmila privatnog detektiva kako bi ga u tome sprečila.

"Ako ne izađem uveče, neću postizati golove", rekao mu je navodno "Kratki".

Ostaje upamćena njegova izjava i o životu u Holandiji, nakon koje se postavlja pitanje kako je izdržao pet godina u Ajndhovenu.

"U Holandiji, kada želiš da popiješ piće sa prijateljem, moraš da ga pozoveš tri dana ranije i zakažeš", rekao je Romario.

Od zatvora do parlamenta

Foto: Reuters/Ricardo Moraes
Foto: Reuters/Ricardo Moraes

U finišu igračke karijere pokušao je da postane trener, ali je na vreme shvatio da nije za to.

Bližila se penzija, a i od toga je napravio "šou". Mesec i po nakon najavljenog povlačenja demantovao da se penzionisao.

Međutim, mesec dana kasnije je objavio DVD sa svojim golovima, njih 900 zabeleženih, a tu je i zvanično potvrdio povlačenje.

"Više ne igram. Prestao sam. Isteklo je moje vreme. Bilo je mnogo zabavno", rekao je Romario na DVD-ju koji je objavljen 15. aprila 2008.

Ipak, vratio se sledeće godine kako bi ostvario očevu želju i zaigrao za Ameriku iz Rio de Žaneira. Ušao je kao rezerva u 68. minutu u meču u kojem je Amerika pobedom 2:0 osvojila drugu diviziju Karioka šampionata.

Što se tiče reprezentacije, poslednji meč za Brazil odigrao je u aprilu 1995. Poneo je kapitensku traku i postigao gol u pobedi nad Gvatemalom 3:0, u prijateljskom meču.

Po odlasku u penziju stigao je do zatvora. Proveo je noć iza rešetaka jer nije platio alitentaciju za svoje dvoje dece.

Nekoliko meseci kasnije osuđen je na tri godine zatvora zbog utaje poreza. Izvukao se prodajom luksuznog apartmana za 4,3 miliona dolara, da bi samo godinu dana kasnije postao "uzoran građanin".

Photo by Igo Estrela/Getty Images
Photo by Igo Estrela/Getty Images

Romario je postao – političar. Izabran je u Senat brazilskog parlamenta ispred države Rio de Žaneiro.

Svoju političku ideologiju je promovisao i tokom kandidature Brazila za domaćina Svetskog prvenstva 2014.

Iako je po fudbalskom penzionisanju promovisao Brazil kao domaćina Mundijala, kao političar je vodio suprotnu kampanju naglašavajući poras korupcije i pranja novca zbog ovog takmičenja.

Javno se usprotivio i počitici FIFA, odnosno njenih čelnika kao što su Rikardo Tešeira, Džerom Valke i Sep Blater.

Kasnije je bio jedan od najglasnijih zagovornika da je Engleskoj "ukradeno" domaćinstvo SP 2018. i prodato Rusiji.

Romario je 2014. drugi put izabran u Senat, sa rekordnim brojem glasova za nekog predstavnika države Rio de Žaneiro.

"Kratki" je 2017. promenio političku partiju, a kao predsednik Podemosa u Rio de Žaneiru se kandidovao za guvernera ove države, međutim, bio je tek četvrti sa 8,6 odsto glasova.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu