Zima u Humskoj – fokus na leto

U subotu se nastavlja Linglong Superliga Srbije, nastavak večne borbe Partizana i Crvene zvezde, ali ovaj put u drugom obliku.

AK
Podeli
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Debi Dejana Stankovića na O2 TV
Subota, 15. februar
14.30 Čukarički – Zvezda

Pročitajte još:
* Superliga siromašnih
* "Misterova" Zvezda

Crno-beli zaostaju 11 bodova za crveno-belima, a ni u Humskoj se čak ni iz formalnosti ne pominje potencijalna borba za titulu.

Partizan će pre svega do trofeja pokušati da stigne preko Kupa, ali je glavni fokus već sada predstojeće leto.

Sve ono što smo videli i čuli tokom zime je ukazivalo na samo jednu stvar – Partizan želi da proleće iskoristi da uigra tim za narednu sezonu.

Glavni pokazatelj takvih planova je pre svega prelazni rok, jer su crno-beli jedan od retkih timova u celom regionu koji je tokom zimske pauze zadržao kompletnu ekipu iz jesenjeg dela prvenstva.

Savo Milošević je radio samo na finesama pojačavši konkurenciju u odbrani i napadu dovođenjem Uroša Vitasa i Bojana Matića.

Milošević odavno ima upostavljenu hijerarhiju u ekipi gde se zna ko su nosioci igre i ta konstrukcija nije ni najmanje poremećena.

Zimski prelazni rok

Dolasci: Bojan Matić (Vojvodina/120.000 evra), Uroš Vitas (slobodan igrač)
Odlasci: Zlatan Šehović, Filip Kljajić, Strahinja Jovanović (slobodni transferi)

Crno-beli su odoleli brojnim ponudama i zadržali kičmu tima koju između ostalih čine Bibras Natho, Sejduba Suma, Takuma Asano i Umar Sadik.

Pošto nisu stigle adekvatne ponude za igrače koji su imali dozvolu da odu, poput Nemanje Miletića i Aleksandra Šćekića, nije bilo potrebe ni da se dovode zamene.

Glavna pojačanja Partizan bi trebalo da dobije iz svojih redova, pre svega u vidu Lazara Markovića koji se jesenas mučio sa povredama, te kroz još veći napredak mladih nada poput Filipa Stevanovića.

Ključno pojačanje bi trebalo da bude Vitas jer je njegov dolazak rasteretio crno-bele u potrazi za štoperom koji će biti prioritet na leto kada se Strahinja Pavlović zvanično preseli u Monako.

Partizan je jesanas pokazao ogroman potencijal, višestranost, a ključno obeležje bila je timska hemija.

Na žalost navijača, sve to nisu ispratili rezultati jer je bilo previše oscilacija, pre svega u Superligi što je i doveli do velikog deficita na tabeli.

To je svakako bio prioritet Miloševića tokom zimskih priprema da već uspostavljen sistem nadogradi, usavrši i učvrsti.

Golmani: 41 Aleksa Popović, 85 Nemanja Stevanović, 88 Vladimir Stojković

Odbrana: 2 Periša Pešukić, 3 Strahinja Pavlović, 5 Igor Vujačić, 23 Bojan Ostojić, 31 Rajko Brežančić, 72 Slobodan Urošević, 73 Nemanja Miletić

Vezni red
: 6 Bibras Natho, 7 Zoran Tošić, 10 Lazar Pavlović, 16 Saša Zdjelar, 18 Đorđe Ivanović, 19 Aleksandar Šćekić, 20 Sejduba Suma, 27 Nikola Lakčević, 33 Slobodan Stanojlović, 50 Lazar Marković, 80 Filip Stevanović, 99 Milan Smiljanić

Napad
: 9 Umar Sadik, 11 Takuma Asano, 91 Bojan Matić, 97 Aleksandar Lutovac

Partizan je na pripremnim mečevima radio na uigranostim, snazi, brzini, agresivnosti, pa na proleće možemo očekivati mnogo stabilnije crno-bele.

Rezultati na pripremama nisu bili u prvom planu za Miloševića, pa samo dve pobede na šest mečeva ne treba da bude u fokusu.

Crno-beli su izabrali da im rivali budu takmičarski nastrojeni timovi kako bi se što bolje "zategli" za izazove u Superligi.

Rumunski Vitorul je vodio 1:0 kada je Milošević povukao ekipu sa terena nezadovoljan suđenjem, poljska Krakovija je odolela sa 1:1, nakon čega je stigla prva pobeda nad slovačkim Ružomberokom 2:1.

Ptom je usledila sjajna partija protiv ruske Lokomotive i pobeda na penale nakon 1:1 u 90 minuta.

"Odigrali smo dobro protiv ekipe koja je igrala Ligu šampiona, jedne od najboljih u Rusiji. Fizički smo malo ispred njih i kada je u pitanju taj fizički aspekt mogli smo više da dominiramo. Imali smo i više šansi i možemo biti zadovoljni
", rekao je Milošević o meču sa Lokomotivom.

Crno-beli su podbacili samo protiv Rostova, gde je odbrana opet pokazala da će biti najslabija tačka (1:3).

Linglong Superliga, 21. kolo

Subota:
13.00 Inđija – TSC
14.30 Čukarički – Zvezda
16.00 Mladost – Voždovac
16.00 Napredak – Javor
18.00 Mačva – Rad
18.00 Vojvodina – Proleter

Nedelja:
16.00 Partizan – Radnik

Generalna proba je pokazala da bi "grobari" mogli i morali češće i brojnije da dolaze u Humsku u narednim mesecima.

Miloševićeva udarna postava je nadigrala ruskog velikana Spartak u prvih 45 minuta nakon kojih je vodila 2:1.

U drugom poluvremenu su na teren izašli rezervisti što su Moskovljani iskoristili i uz pomoć katastrofalih sudija preokrenuli na konačnih 3:2.

"Dešavanja na meču sa Spartakom bila su slična onima iz Turske. Objasnio sam tad: Ako su profesionalni akteri na terenu, moraju svi biti profesionalni. Ne smete dozvoliti da na igralištu budu amateri, onda imate problem. I juče smo imali amatere, zato se dešavaju onakve stvari. Ne želim da zalazim u detalje ili motive, ali ovaj grb će morati svi da poštuju
", rekao je Milošević posle Spartaka.

Partizan prolećni deo sezone počinje na svom terenu u nedelju protiv Radnika (16h), potom gostuje Bačkoj Topoli, pa čeka Proleter.

Prvog dana marta na programu je "večiti" derbi Crvena zvezda – Partizan.

A. Kovačević

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu