Kreće Bajernliga – da li je Joveljić novi Jović?

Utakmicom Bajern – Herta u petak uveče (20.30) počinje nova sezona u nemačkoj Bundesligi u kojoj će bavarski tim pokušati da osvoji osmu uzastopnu titulu, a jubilarnu 30. u istoriji.

A. Kovačević
Podeli
Photo by Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images
Photo by Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images

Prošle sezone Borusija Dortmund je do samog finiša bila u igri za titulu, ali je Bajern ipak odbranio tron.

Da li ove sezone može neko da svrgne minhenski tim, ko će u Ligu šampiona, ko će morati da napusti elitni rang?

* Kreće Bundesliga - novu sezonu otvaraju Bajern i Herta (20.30). Bavarci su napravili dosta promena ovog leta, pre svega zbog odlaska Robena i Riberija, a kvota na keca uz dva do tri gola ukupno (1&2-3) je 2,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Herta.

Favorit broj 1 je svakako Bajern. Niko Kovač je "preživeo" prethodnu turbulentnu sezonu na klupi, a u novu ulazi sa osetnim promenama u sastavu.

Više nema Arjena Robena i Franka Riberija, otišli su Hames Rodriges i Mats Humels, ali su stigla talentovana pojačanja u odbrani.

Luka Hernandez i Benžamen Pavar su plaćeni skoro 100.000.000, a tu je i iskusno krilo Ivan Perišić, koji bi trebalo da nadoknadi odlazak pomenutih legendi u napadu.

Naravno, alfa i omega ove ekipe će i dalje da bude beskompromisni golgeter Robert Levandovski, uz podršku Tomasa Milera, a u odnosu na prethodnu sezonu očekuje se i bolji Manuel Nojer.

Bundsliga, 1. kolo:
20.30 Bajern – Herta

Subota:
15.30 Dortmund – Augzburg
15.30 Leverkuzen – Paderborn
15.30 Volfsburg – Keln
15.30 Verder – Fortuna
15.30 Frajburg – Majnc
18.30 Menhengladbah – Šalke

Nedelja:

15.30 Ajntraht – Hofenhajm
18.00 Union Berlin – Lajpcig

Opet će Borusija biti glavni izazivač Bajernu, a ogromna ulaganja u tim pokazuju da će biti još konkurentniji nego prethodne sezone.

Lusijen Favr je potrošio 130 miliona evra, stigli su između ostalih Torgan Azar, Julijan Brant i Niko Šulc, ali je najzvučnije ime povratnik štoper Humels.

Važnu bitku Borusija je za sada dobila i u "odbrani" Džejdona Sanča od halapljivih Engleza.

Tu je i već godinama konstantni Lajpcig pod vođstvom Julijana Negelsmana, od koga se očekuje da konačno razbije daj "dupol".

I u Red Bulu su ulagali u ekipu, potrošeno je više od 50 miliona evra, stigao je Kristofer Nkunku iz PSŽ, ali je najveću "pobedu" Lajpcig ostvario zadržavši nosioce igre Jusufa Poulsena i Tima Vernera.

Kao i skoro svake sezone enigma su Šalke i Bajer Leverkuzen koji često podbace kada se očekuje mnogo, a iznenade kada ih javnost otpiše.

"Farmeceuti" su ostali bez Branta, ali su iz PSŽ doveli Musu Dijabija i Kerema Demirbaja iz Hofenhajma.

U borbi za Evropu očekuju se još Verder Bremen, Borusija Menhengladbah, Herta i Ajntraht koji je ostao bez svog najboljeg strelca Luke Jovića, ali je stigao novi talentovani Bijeljinac Dejan Joveljić.

Ne treba potceniti ni Hofenhajm koji je doveo interesantno pojačanje iz Kopenhagena Roberta Skova, a enigma će biti i Volfsburg.

Što se tiče borbe za opstanak, mnogi stručnjaci su već otpisali Panderborn i Augzburg, a teška godina čeka još Fortunu Diseldorf, povratnika Keln, te novog bundesligaša Union Berlin.

Ulazak Uniona u elitu znači da ćemo prvi put od aprila 1977. godine videti berlinski derbi u Bundesligi.

Ove sezone u eliti nećemo gledati Štutgart i Hanover, dva tima sa ogromnom tradicijom i velikom bazom navijača, dok čak sedam ekipa u sezonu ulazi sa novim trenerima.

Kao i svake godine, očekujemo atomski fudbal, bar na prošlosezonskom nivou kada su bundesligaši u proseku postizali 3,18 golova po utakmici. Skoro 1.000 za celu sezonu.

Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Najveći transfer proteklog leta napravio je očekivano Bajern, koji je platio 80 miliona evra za beka Atletiko Madrida Luku Hernandeza.

Međutim, prelazni rok traje još dve nedelje, a celo leto se spekuliše o transferu Leroja Sanea iz Mančestera u Minhen, koji bi lako mogao da bude rekordan za nemačke uslove.

Perišić se vratio u BL posle četiri godine u Italiji, Humels opet predvodi "žuti zid", Leverkuzen se "kladio" u Turčina, dok u Frankfurtu vole srpske napadače.

Dosta toga se promenilo, ali je jedna stvar konstantna – Klaudio Pisaro. Peruanac će ove sezone napuniti 41. godinu, a već je najavio da će mu biti poslednja.

Srbi u Bundesligi

Photo by Joosep Martinson/Getty Images
Photo by Joosep Martinson/Getty Images

Dejan Joveljić (Ajntraht) – pred njim je najteža moguća obaveza, da nadoknadi odlazak strelca 27 golva iz prošle sezone Luku Jovića. Već se lepo predstavio navijačima, golom na debiju u Ligi Evrope.

Mijat Gaćinović
(Ajntraht) – prošle sezone je bio deo rotacionog sistema, ali na startu ove je jedan od nosilaca igre. Već ima po gol i asistenciju u borbi za Ligu Evrope, biće važan adut i u Bundesligi.

Filip Kostić
(Ajntraht) – od sada već iskusnog Kragujevčanina se očekuje da bude jedan od oslonaca ekipe iz Frankfurta. Odlično je otvorio sezonu sa tri gola i dve asistencije u četiri meča.

Marko Grujić
(Herta) – opet ga je Liverpul pozajmio Herti, što odgovara svim stranama. Srpski vezista je prošle sezone pokazao da poseduje kvalitet za Bundesligu, novu je otvorio asistencijom u Kupu. Najvažnije je da ga zaobiđu povrede, ostalo će sam da završi.

Matija Nastasić
(Šalke) – već je starosedelac u Gelzenkirhenu, ukoliko ga zaobiđu povrede sigurno će biti stub Šalkeove odbrane. Očekujemo ga opet i u reprezentaciji.

Miloš Veljković
(Verder) – Verder je prošle sezone nadmašio očekivanja, pa ove ima još veće ambicije. Videćemo koliko će se u tome osloniti na Veljkovića, koji je tokom prošle sezone izgubio pa vratio status prvotimca.

Neven Subotić (Union Berlin) – povratnik u Bundesligu od koga u Berlinu očekuju da im pre svega svojim iskustvom pomogne da opstanu u debitantskoj sezoni u elitnom rangu. Iako ima 30 godina, u Francuskoj je pokazao da je i dalje pouzdan u odbrani, što je najvažnije za Union.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu