Real kod Tadića u zao čas, duel "ranjenika" na Vembliju

Drugog dana prve runde osmine finala Lige šampiona na programu su dueli Ajaks – Real Madrid i Totenhem – Borusija Dortmund.

A. Kovačević Evropa
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Može li Ajaks Dušana Tadića da napravi problem Realu, koji je značajno podigao formu? Kvota na keca u Amsterdamu je čak 3,80, dok je kvota na šampiona Evrope 1,95. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Ajaks - Real Madrid.

Osmina finala LŠ, prvi meč:
Ajaks – Real Madrid
Amsterdam Arena
sreda, 21h

U decembru je amsterdamski gigant izgledao kao tim koji bi bez većih problema mogao da sruši madridskog diva, ali se u međuvremenu situacija preokrenula.

Real Madrid je daleko od šampionskog nivoa koji je održavao u prethodne tri sezone, ali je sada favorit za plasman u četvrtfinale.

"Kraljevski" klub igra sa dosta oscilacija ove sezone, ali u dvomeč sa Ajaksom ulazi u idealnom trenutku.

Iako je Real ušao u paklen ritam naizmeničnih derbi utakmica, ekipa Santjaga Solarija je u odličnoj formi.

Kvota da će Real Madrid četvrti put zaredom biti šampion Evrope je 12. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Lige šampiona.

Nakon 1:1 sa Barselonom na Kamp Nou, Real je proteklog vikenda razbio gradskog rivala Atletiko 3:1 i vratio se u borbu za titulu u LaLigi.

Nakon sporog starta posle smene trenera, Solari polako podiže formu svojih ključnih igrača, a uporedo s tim raste i kvalitet Realove igre.

Najbolji fudbaler sveta Luka Modrić je sve bliži tom nivou igre, Karim Benzema se raspucao, a po gol rivala je sve opasniji i Garet Bejl.

Odbrana je sve sigurnija na čelu sa kapitenom Serhiom Ramosem i Rafaelom Varanom, a važnu injekciju kvaliteta napada donosi tinejdžer Vinisijus Žunior koji je dao četiri i namestio devet golova ove sezone.

Njega očekuje duel sa jednim od najtalentovanijih i najtraženijih defanzivaca u Evropi, velikom željom Barselone Matijsom de Lihtom. Holanđanin mu je "preoteo" titulu "Zlatni dečak" za najboljeg mladog igrača sveta.

"Spreman je kao 24-godišnjak", rekao je za 19-godišnjeg štopera Edvin van der Sar, a svetlu budućnost mu predviđa i Ronald Kuman, "Biće jedan od najboljih štopera sveta u narednih nekoliko godina".

S druge strane, Ajaks predstavlja najprijatnije iznenađenje grupne faze takmičenja, "kopljanici" su briljirali jesenas, ali u poslednje vreme su izgubili tu oštrinu.

Tim koji je tokom ove sezone prosečno beležio 3,5 gola po utakmici u Erediviziji, bio neporažen u grupi sa Bajernom iz Minhena, prvaka Evrope dočekuje nakon serije loših rezultata u holandskom prvenstvu.

Bivši prvak Evrope je prvo ispustio prednost od 3:1 protiv Herenvena (4:4), nakon čega je usledila blamaža u velikom derbiju sa Fejenordom (2:6), da bi ih proteklog vikenda dotukao neočekivan poraz u Herklesu.

"Real je protivnik koji zahteva mnogo, ali se radujemo tome. Uvereni smo da smo sposobni. Fizički smo spremni, a sa pravim timskim duhom možemo daleko da doguramo. Real ima vrlo iskusnu ekipu, igrače poput Ramosa, Krosa, Modrića i Benzeme. Sjajnu mešavinu. Ovo će biti veliki izazov za nas i šansa da ostvarimo nešto veliko. Mi možemo biti snažni u ovoj fazi, posebno u Amsterdamu", rekao je trener Ajaksa Erik ten Hag.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Utorak:
M. Junajted – PSŽ 0:2 (0:0)
Roma – Porto 2:1 (0:0)

Glavni uzrok je loših rezultata je naravno pad forme nosilaca igre, srpski reprezentativac Dušan Tadić je udarna igla "kopljanika" sa 22 gola i 13 asistencija u svim takmičenjima (5-2 LŠ), ali je u poslednj tri prvenstvena kola doprineo tek jednim pogotkom.

"Nije dobar trenutak za nas, ali ovo je fudbal. Nekad moraš da izgubiš. Teško je to prihvatiti. Ali ovo je nova utakmica, bitno je da se pokažemo kada je najteže"
, rekao je Tadić.

Srpski reprezentativac je sa pet golova (dve asistencije) na deobi trećeg mesta liste strelaca, ima tri gola manje od lidera Roberta Levandovskog iz Bajerna.

"Titula najboljeg strelca? To mi nikad nije bilo važno. Nikad nisam jurio individualne nagrade jer mislim da je tim najvažniji. Uvek ću uraditi sve što je potrebno da pobedi tim, ostale stvari dolaze same po sebi"
.

Još manje zapažen je vunderkind Frenki de Jong na koga je očekivano uticao pritisak javnosti u vezi sa transferom iz snova. Priče o Parizu, Barseloni, Londonu, Madridu i Mančesteru su iscrpele 21-godišnjeg vezistu.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Dortmund nije krenuo u London u najjačem sastavu, ima dosta problema s povredama, pa je kvota na Totenhem 2,10, dok pobeda lidera Bundeslige plaća 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Totenhem - Dortmund.

Osmina finala LŠ, prvi meč:
Totenhem – Borusija Dortmund
Vembli, London
sreda, 21h

S obzirom na igre ove sezone, rezultate i imena igrača, dvomeč Totenhema i Borusije bi mogao da bude jedan od najatraktivnijih u ovoj fazi takmičenja.

Obe ekipe gaje brz, tečan i ofanzivan fudbal, pa je skoro zagarantovana zabava i goleada na Vembliju i Vestfalenu.

"Spursi" su puni samopouzdanja uoči prvog meča jer u njega ulaze posle serije od tri pobede na svom terenu (Votford, Njukasl, Lester).

Uoči poslednjih desetak kola Premijer lige i dalje su u igri u borbi za titulu, iz drugog plana vrebaju šansu dok su Mančester siti i Liverpul fokusirani jedni na druge.

"Pre neki dan sam video da smo od decembra mi najbolji tim Premijer lige, a to dosta govori o kvalitetu ovog tima. Momci daju sve od sebe, ponosan sam što sam ispred ove grupe igrače",
rekao je menadžer Totenhema Maurisio Poćetino.

Stoga se može reći da im Borusija stiže u nezgodnom trenutku kada se "lomi" sezona u Engleskoj, a "Pevce" muče povrede nekolicine bitnih igrača.

"Stvarno verujem da možemo da dobijemo svaku utakmicu koju igramo, ali znamo koliko je teško ovog takmičenje. Igrao protiv lidera šampionata Nemačke. Uz svo poštovanje prema tom timu, verujemo da možemo da pobedimo svakog protivnika",
rekao je Poćetino.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

19. februar:
21.00 Lion – Barselona
21.00 Liverpul – Bajern

Međutim, ni gosti iz Nemačke ne mogu da se pohvale sjajnom situacijom sa povredama, pa bi duel s Vembliju lako mogao da se nazove derbi "ranjenika".

Na teren najpoznatnijeg stadiona u Evropi sigurno neće istrčati Ali, Dejvis, Jansen i iz Totenhema, a Akanđi, Rojsm, Vajgl, Pišček i Alkaser iz Borusije.

Teško je očekivati još trojicu standardnih prvotimaca Totenhema Kejna, Lamelu, dok se Dajer vratio treninzima, a s druge strane za Borusiju je neizvestan nastup talentovanog pojačanja iz Argentine Balerdija.

U centru pažnje je svakako situacija sa Kejnom, kapiten i najbolji strelac "pevaca" bi možda i mogao da se nađe u timu, mada nije trenirao u utorak, a i pitanje je koliko bi bio od koristi s obzirom da je već nedeljama van takmičarskog ritma.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

20. februar:
21.00 Šalke – M. Siti
21.00 Atletiko – Juventus

Što se tiče Borusije, "milionere" ne muče samo povrede nego i forma. I dalje su lideri Bundeslige, ali su sa dva uzastopna remija sa Ajntrahtom (1:1) i Hofenhajmom (3:3) dozvolili Bajernu da istopi razliku na pet bodova.

Pritom, Borusija je eliminisana i iz Kupa, a proteklog vikenda su doživeli jak udarac za samopouzdanje jer su ispustili vođstvo od 3:0 protiv Hofenhajma, u poslednjih 12 minuta meča!

U izostanku Rojsa sve oči biće uprte u mladog Engleza Džejdona Sanča, koji nije na nivo jesenjih igara, ali je proteklog vikenda dao gol uz asistenciju pa je najavio povratak u vrhunsku formu.

"Imali smo nekoliko fantastičnih noći na Vembliju u Ligi šampiona i želimo još jednu. Potrebno je da nas svi podrže. To bi mogla biti dodatna snaga. Ja sam dostupan treneru za svaku poziciju gde sam potreban. Naravno da se razlikuju, ali bio bek ili štoper trudiću se da igram na najvišem nivou", rekao je defanzivac Totenhema Jan Fertongen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu