Mitrović za B92: Svaka utakmica u Premijer ligi je "rat"

Najbolji fudbaler Srbije u 2018. godini Aleksandar Mitrović pričao je za B92 o konkurenciji za "Zlatnu loptu", napadu na rekord Stjepana Bobeka, preporodu u Fulamu, teškoj jeseni na Krejven Kotidžu, transfer glasinama.

A. Kovačević Evropa
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Neće uspeti da se pohvali "Zlatnom loptom" u svlačionici Fulama

"Jedini sam iz kluba koji je dobio ovakvo priznanje. Trofej ostaje u Srbiji i ide za Smederevo u moj mali kućni muzej. Tamo idu svi moji trofeji".

Nakon sjajnih igara u Fulamu (19 golova na 36 utakmica) i 12 pogodaka na 13 nastupa za "Orlive" u ovoj godini bilo je jasno da će Aleksandar Mitrović poneti titulu najboljeg igrača Srbije u 2018.

"Jako lep osećaj. Uvek je lepo kad te cene u klubu u kojem igraš, ali nema ništa lepše nego kad te poštuju kod kuće. Tvoji ljudi, porodica, prijatelji cene trud koji ulažeš i za to budeš nagrađen. Zbog toga je ova nagrada još više posebna jer dolazi od naših ljudi, od svog naroda. Ljudi koji znaju koliko sam truda uložio da dođem do nekog nivoa i na kraju sam nagrađen za to. Lepa nagrada, mnogo sam ponosan", rekao je Mitrović za B92.

Pre njega "Zlatnu loptu" FSS osvajali su Nemanja Vidić, Dejan Stanković, Nikola Žigić, Miloš Krasić, Aleksandar Kolarov, Branislav Ivanović, Nemanja Matić, Dušan Tadić i Vladimir Stojković.

"Nikad nisam razmišljao o tome, kada vidiš imena igrača koji su osvajali ovaj trofej, vrlo je teško doći do toga. To su veliki igrači koji su imali ogromne karijere i osvojili mnogo trofeja. Velika je čast što i moje ime stoji pored njih. To ostaje za sva vremena. To je jedan plus da sam uradio nešto dobro u karijeri".

Ove godine je konkurencija bila žestoka, konkurencija Mitroviću su bili maestralni plejmejker Ajaksa Dušan Tadić i jedan od najtraženijih igrača u Evropi Sergej Milinković-Savić iz Lacija.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Najdraži gol za "Orlove"

"Svaki mi je podjednako drag, možda taj protiv Švajcarske ali, rezultat nije bio kakav treba, pa je ostao gorak ukus. Bilo je još lepih, bitnih golova, ali za sve je zaslužan tim. Dao sam 12 golova, ali imao sam igrače oko sebe koji su dobro asistirali, 'hranili' me loptama, posvetio bih ovu nagradu celoj reprezentaciji".

"Nisam ni znao da ću dobiti. I da je neko od njih izabran ne bi bio greške. Duća je pobedio pre godinu-dve, ovaj put sam ja, mislim da će Sergej jednog dana sigurno pobediti. To su sve dobri igrači i momci koji zaslužuju da osvoje ovu nagradu".

Mitrović je goleadom u 2018. stigao do 23 pogotka u dresu reprezentacije, pa iz ovog ugla ne deluje mnogo daleko rekorder Stjepan Bobek sa 38 golova.

"Ne razmišljam o tome. Naravno da bih voleo, ali ne opterećujem se s tim sada. To može da postane opsesija i onda i kad hoćeš, kada previše razmišljaš o nečemu, previše se fokusiraš na nešto, onda to može da ima kontraefekat. Igram svoju igru, dajem maksimum na svakoj utakmici, velika je čast kad god dobijem poziv. Svaki put ću da se odazovem kad ga dobijem. Najveća čast je igrati reprezentaciju, nositi taj dres, predstavljati svoju zemlju. Neka sam zdrav, da me zaobiđu povrede, a ako ekipa igra dobro golovi će doći".

Nakon nekoliko teških meseci u Njukaslu prošle polusezone je stigao na pozajmicu u Fulam, koji ga je letos otkupio nakon sjajnih igara i ključne uloge u borbi za povratak u Premijer ligu.

"Lepše je. Najbitnije je da igram, da sam na terenu, da uživam i to je to. Imam dobar odnos sa klubom, sa navijačima, sa saigračima. Lepo mi je u Londonu sa porodicom. U odnosu na Njukasl u Londonu je leto. Ima mnogo stvari da se radi. Zavisi gde si, u Engleskoj osim Londona svi drugi gradovi su manje-više slični, kišoviti, hladni. Imam sreću da sam bukvalno u centru Londona, uživam".

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Nije tip za odela

Mitrović je na dodelu "Zlatne lopte" stigao elegantno obučen u skupocenom crnom odelu, u čemu se retko viđa.

"Posle dosta vremena nosim odelo, ne mogu reći da mi je neprijatno u njemu, ali ne volim. Više volim trenerku. Nisu rigorozni klubovi, zavisi od trenera. Dok sam igrao u Njukaslu kad je bio Meklaren morali smo da nosimo svaku utakmicu odela. Sada ne", našalio se Mitrović.

Fulamu ne ide baš najbolje ove jeseni, zakucan je za dno tabele u Premijer ligi.

"Teška situacija, čekaju nas vrlo bitne utakmice. Nije lako kada se loše krene jer je svaka utakmica teška pa je teško iščupati se. Ali sa jednom, dve pobede menja se sve, pa se nadam da ćemo uskoro da vežemo nekoliko pobeda. Da se malo digne ekipa jer je opalo samopouzdanje i to se vidi na terenu".

Ni Mitrović nije na svom uobičajenom nivou u poslednjih mesec dana, nije bio strelac na poslednja četiri meča.

"Sigurno da sam nervozan. To ne zavisi samo od mene, zavisi od ekipe. Trenutno smo svi u lošem momentu. Potrebne su nam pobede da nam se vrati pobednički mentalitet".

Loši rezultati Fulama doveli su do smene trenera, umesto Slaviše Jokanovića koji je i doveo Mitrovića u London, stigao je Klaudio Ranijeri.

"Čuo sam se sa Jokanovićim pre nekoliko nedelja, dovoljno se pokazao da sada čeka opciju koja mu odgovara. Malo uživa. Ranijeri je trener starog kova, vidi se da ima mnogo iskusva, moramo još mnogo toga da učimo od njega. Ekipa polako upija ono što traži".

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Mitrović u Premijer ligi svakog vikenda vodi žestoke bitke sa nekim od najboljih defanzivaca sveta.

"Nema niko poseban, stalno se manjaju igrači uvek su tu neki novi. Nije ni bitno, jer svaka utakmica je teška, bez obzira da li igrač protiv Čelsija, Vest Hema ili Barnlija. Moraš da budeš sto odsto spreman fizički i psihički, da daš svoj maksimum ako misliš da dobiješ duel i pobediš. Svi su fizički maksimalno spremni, tehnički jako dobro potkovani i dobri i svi u svaku utakmicu i duel ulaze maksimalno, sve puca. Evo 17 utakmica od početka sezone, rat je svaka utakmica pa ne mogu nikoga da izdvojim".

Život u Londonu mu olakšava i prisustvo zemljaka, Luka Milivojević i njegova porodica su na svega 15-ak minuta udaljenosti od Mitrovićeve.

"Komšije smo, živimo blizu. Družimo se. I oni su to malo iznad nas. On im je srce i duša tima, gura i vuče Palas, što je bio i prošle sezone. Postao je najbirniji šraf u ekipi. Drago mi je zbog njega, znam koliko se trudi i ulaže napora".

Brojni golovi Mitrovića su privukli pažnju drugih klubova, spekuliše se o raznim imenima, a poslednji u nizu je Everton.

"Ne znam stvarno. Nakon prošle sezone i svega što je bilo šta se dešavalo i šta sam doživeo – nikad ne reci nikad. Trenutno sam u Fulamu, ali svašta može da se desi. Takvo je tržište. Zavisi od kluba, mnogo je situacija koje moraju da se poklope. Uvek prija kada se priča o tome, znači da dobro radiš", zaključio je Mitrović.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu