Noćna mora na "Teatru snova", Tadić ruši "kralja"

Još pre žreba u ponedeljak u Nionu bilo je jasno da nas očekuje jedna od najboljih nokaut faza u novije vreme u Ligi šampiona, a sastavi parova osmine finala su to samo potvrdili.

Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kuglice su nam donele četiri vrhunska dvomeča, a u narednih nekoliko meseci neki će imati noćne more, dok će drugi snevati lagane snove dok misle na Ligu šampiona.

U centru pažnje svakako će biti duel Mančester junajteda i PSŽ, iako se mnogo žešća borba za prolaz očekuje u preostala tri "supermeča", poput okršaja Juventusa i Atletiko Madrida.

S druge strane, dosta sreće su na žrebu imali Mančester siti, Barselona i Real, koji ne bi trebalo da previše brinu, ali ako nas je od svog osnivanja Liga šampiona nečemu naučila, onda je to da niko nikad nije sigurni pobednik dok to ne ostvari na terenu.

Mančester junajted – Pari Sen Žermen

12. februar 2019.
21.00 Junajted – PSŽ

Sudar nekadašnje i nove sile svetskog fudbala, dvomeč koji bi trebalo da bude najatraktivniji, a opet lako može da se pretvori u lakši trening sa PSŽ.

Neutralni ljubitelji fudbala će se svakako nadati da će naslednik Žozea Murinja u naredna dva meseca konačno dovesti u red "Crvene đavole", a glavni faktor za to je rešavanje problema u odbrani.

S obzirom na stanje na tabeli u Premijer ligi (11 bodova od mesta koje vodi u Ligu šampiona), te debakl na Enfildu proteklog vikenda, realno je očekivati ulaganje u tim u januarskom prelaznom roku, ali opet, da smena Murinja bi to mogla da odloži do leta kada će klub imenovati novog stalnog menadžera.

S aktuelnom odbranom koja je primila 10 golova u poslednjih pet utakmica, Junajtedu protiv PSŽ može lako da se dogodi da prođe gore o Crvene zvezde protiv "Svetaca".

Trenutno sama pomisao na duel Bajia, Džonsa, Smolinga i ostalih defanzivaca Junajteda sa Nejmarom, Mbapeom i Kavanijem izaziva verovatno mučninu navijačima velikana sa Old Traforda, a osmeh na licu pristalicama Parižana.

6. mart 2019.
21.00 PSŽ – Junajted

U svakom slučaju, ispred Junajteda su dva paklena meseca tokom kojih dok pokušava da pronađe dobitnu formulu mora da pobeđuje ako želi i sledeće sezone u elitu, a zna da ga posle svog tog napora čeka kaznena ekspedicija.

S druge strane, uprkos imenu rivala PSŽ je sigurno zadovoljan žrebom, ali nema sumnje da će "Sveci" s dosta strepnje pratiti januarski prelazni rok i osluškivati vesti sa Old Traforda.

Ali, Parižani će bar u ovaj dvomeč ući rasterećeni s obzirom da već imaju dvocifrenu prednost u odnosu na najbližeg konkurenta u borbi za titulu u Francuskoj.

"Imamo kvalitet da pobedimo na Old Trafordu. Imam poverenja u moj tim, ali to je veliki test, veliki izazov. Da se ne bavim ovim poslom, sigurno bih gledao tu utakmicu. Osmina finala je uvek teška. Ne mislim da smo favoriti. Moramo da poštujemo klubove koji imaju iskustvo igranja važnih utakmica u Ligi šampiona, kakav je Mančester junajted. Oni su osvojili Ligu šampiona nekoliko puta", rekao je trener PSŽ Tomas Tuhel.

Liverpul – Bajern Minhen

Foto: Getty images
Foto: Getty images

19. februar 2019.
21.00 Liverpul – Bajern

Nažalost, u duelu ova dva sjajna tima može proći samo jedan. Duel koji se bez problema može opisati "finalom pre finala" će bar omogućiti ljubiteljima ove igre 180 totalnog fudbala.

Liverpul je u ovom trenutku blagi favorit s obzirom da je neporažen u Premijer ligi, u nedelju je pregazio Mančester junajted, a u grupnoj fazi je protiv Napolija i PSŽ pokazao da ima kvalitet za novi napad na finale.

Jirgen Klop ima savršeno uigran tim koji je još jači nego prošle sezone, ali problem je što će u prvom meču biti značajno oslabljen u odbrani zbog suspenzije Virdžija van Dajka.

S druge strane, upravo je Klop jak adut "redsa" u ovom dvomeču s obzirom na to koliko poznaje nemački fudbal, pre svega Bajern i da dobro zna kako se obuzdava bavarska mašinerija.

13. mart 2019.
21.00 Bajern – Liverpul

Istovremeno, najslabija tačka Bavaraca je upravo trener Niko Kovač, koji još uvek pokušava da uspostavi svoj autoritet u Minhenu, mada je trenutno situacija izuzetno povoljna za njega.

Hrvat je preživeo višenedeljnu golgotu i čerečenja javnosti i medija zbog lošeg starta sezone, dobio je poverenje čelnika kluba, s njim je polako oslabio i otpor igrača u svlačionici koji je bio očigledan u prvim mesecima sezone.

Bajern polako dobija obrise moćnog kolektiva kakav je bio i proteklih sezona, pa je u seriji od tri pobede u Bundesligi u kojima je postigao devet golova.

Izuzetno bitan biće prvi duel na Enfildu gde Liverpul retko gubi, jer ako Bajern izvuče pozitivan rezultat, a u pitanju je tim na koji teško utiče atmosfera kojom "Kop" često sam "slaba" goste, nije nemoguće videti i eliminaciju vicešampiona.

Atletiko Madrid – Juventus

Foto: Getty images
Foto: Getty images

20. februar 2019.
21.00 Atletiko – Juventus

Sad ili nikad – moglo bi se reći za Juventus ove sezone u Ligi šampiona. Sistem perfektno funkcioniše, tim je uigran i maksimalno "zategnut" u svim linijama, tu su i iskustvo i mladost i talenat, nekoliko lidera na terenu i kao šlag na tortu letos je stigao čovek kojem je srednje ime "šampion" – Kristijano Ronaldo.

Juventus je u prethodnih nekoliko meseci pokazao da je jedan od glavnih kandidata za titulu LŠ, na koju čeka od 1996, a rival u osmini finala je savršena prilika da to i potvrdi.

Naravno da niko ne želi da "naleti" na Atletiko Madrid već u februaru, ali ako želiš da budeš najbolji moraš da pobediš sve, a ako nije u stanju da bez većih problema dobije "jorgandžije", onda "Staroj dami" ništa ne znači ni plasman u četvrtfinale jer će prvi sledeći jači rival će joj odoleti.

Može se reći da Juventini imaju savršen tim koji zna da pobeđuje i kada igra loše, već sada je skoro pa obezbedio novu titulu u Italiji, pa nema sumnje da će duel sa Madriđanima dočekati u punoj snazi.

12. mart 2019.
21.00 Juventus – Atletiko

S druge strane, Atletiko je ove sezone pokazao da ima slabosti, ali su i "jorgandžije" u tekuću sezonu ušle pre svega fokusirane na napad na titulu LŠ.

Tim koji u svojim redovima ima igrače poput Saula Njigesa, Antoana Grizmana i Dijega Kostu, uz sjajno pojačanje u vidu Tomasa Lemara, ima sve osnove da se tome i nada.

Osim toga, u Atletiku imaju i dodatnu motivaciju da izbore finale koje će se igrati na njihovom terenu "Vandi Metropolitano", pa nas bez ikakve sumnje očekuje beskompromisna borba dva tima sa žestokim odbranama, kreativnom sredinom i moćnim napadima.

"Nije prvi put da ćemo igrati protiv njih, a već smo ih pobedjivali. Naš motiv je to što će finale biti odgrano na našem stadionu", veruje predsednik Atletika Enrike Sereso.

Odlučiće nijanse, a da li će to biti Atletikova disciplina, Juventusov odbrambeni zid ili trenutak inspiracije Grizmana i Ronalda, videćemo posle 180 napetih minuta.

Totenhem – Borusija Dortmund

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

13. februar 2019.
21.00 Totenhem – Borusija

Možda ova dva tima ne spadaju u uži krug favorita za plasman u finale i borbu za titulu, ali kvalitet, forma, snaga i motivisanost obe ekipe garantuju jedan od atraktivnijih dvomeča.

Totenhem je nakon očajnog starta i nula bodova u prva dva kola pokazao svoju snagu velikim preokretom u finišu grupne faze kada je odolevši na Kamp Nou prizvao sreću i prošao dalje.

Spursi su cele sezone u senci Mančester sitija i Liverpula u Engleskoj, pa čak i očajnog Junajteda te preporođenog velikog rivala Arsenala, pa ih mnogi neopravdano potcenjuju.

A u pitanju je tim koji je verovatno najuigraniji u celom takmičenju s obzirom da je identičan kao prošle sezone, a u njemu su jedan od najboljih golmana (Loris), defanzivaca (Aldervireld), vezista (Eriksen) i napadača (Kejn) u Evropi i svetu.

5. mart 2019.
21.00 Borusija – Totenhem

A ekipa sa takvom okosnicom koja ima impresivnu podršku u vidu imena kao što su Fertongen, Rouz, Lamela, Mura, Ali i Son ima više nego svako pravo da se nada ultimativnom cilju.

Skoro niko ovaj tim ne vidi u borbi za trofeja, a Totenhem uoči novogodišnjeg "ludila" u Premijeršipu zaostaje samo šest bodova za liderom.

S druge strane je otkrovenje sezone i tim koji u svakom meču garantuje maksimalnu zabavu za navijače, tim koji beži devet bodova već godinama neprikosnovenom Bajernu, tim koji je četiri puta zatresao mrežu Atletiko Madridu na jednom meču, a to niko nije uspeo u eri Dijega Simeonea.

Borusija Dortmund je melem za oči, sazvežđe supertalentovanih mladića poput Hakimija, Diala, Akanđija, Pulišića, Vajgla i spektakularnog Sanča, a predvođenim sjajnim Markom Rojsom uz podršku izuzetno iskusnih Topraka, Vitsela i Gecea.

Dvomeč za koji je skoro nemoguće predvideti ko će proći dalje, dvomeč za koji jedva čekamo da počne.

Ajaks – Real Madrid

Foto: Getty images
Foto: Getty images

13. februar 2019.
21.00 Ajaks – Real

Real ne blista ove sezone i s obzirom na trenutno stanje teško će odbraniti tron, ali ga je u neku ruku sreća pogledala na ovom žrebu.

Uz divljenje Ajaksu na prikazanom u LŠ ove sezone, te maksimalno poštovanje zbog imena i tradicije, teško je očekivati da će baš "kopljanici" uspeti da sruše "kralja".

Real jeste doživeo debakl od CSKA na Santjago Bernabeuu u poslednjem kolu grupne faze, ali su Madriđani već obezbedili prvo mesto i fokusirali se na poratak u borbu za titulu u LaLigi.

Santjago Solari polako izvodi Real na pobednički put, serijom od tri pobede ga je približio na pet bodova od lidera Barselone, pa je skoro pa izgubljena sezona opet dobila na značaju.

Osim toga, ispred nas je januarski prelazni rok, a kako bi se pobrinuli da se više ne dogodi CSKA, i pre svega izbegne nova "petarda" od Barse, čelnici Reala će tih 30 dana skoro sigurno iskoristiti da dovedu nekoliko adekvatnih pojačanja.

5. mart 2019.
21.00 Real – Ajaks

U tom slučaju bismo u februaru mogli da imamo potpuno drugu priču na Bernabeuu, naravno ukoliko Real "ubode" prava pojačanja i oni se na vreme uklope u Solarijevu viziju igre.

Naravno, Ajaks u ovom dvomeču nema šta da izgubi, sam plasman u osminu finala u povratničkoj sezoni u LŠ je ogroman uspeh, poesbno zbog činjenice da je izboren u teškoj grupi sa Bajernom, Benfikom i AEK-om, dok u međuvremenu vodi žestok "rat" sa PSV u Erediviziji.

A tim koji je sposoban da postigne osam golova na jednom meču, ili tri puta zatrese mrežu velikog Bajerna, niko ne sme da potceni.

Ljubitelji fudbala u Srbiji posebno s nestrpljenjem očekuju ovaj dvomeč kako bi videli Dušana Tadića na delu protiv najvećeg tima na svetu.

Spektakularni reprezentativac naše zemlje će imati idealnu šansu da dokaže svoj kvalitet i možda upravo na Bernabeuu ili Amsterdam areni protiv "kraljevskog" kluba trasira sebi put u redove nekog od najvećih evropskih klubova.

Olimpik Lion – Barselona

Foto: Getty images
Foto: Getty images

19. februar 2019.
21.00 Lion – Barselona

Lion je ove sezone pobedio moćni Mančester siti u Engleskoj i remizirao sa šampionom Premijer lige na svom terenu, ali šanse da nešto slično ponovi u osmini finala su ravne senzaciji.

Olimpik ima zanimljiv tim sposoban da odigra na visokom nivou, ali previše oscilira tokom sezone i u svako poštovanje ali nema kvalitet koji može da parira titanu sa Kamp Noua.

Osim toga, Barselona će u februaru svakako biti izutetno motivisana debaklom iz prošle sezone protiv Rome, kada su Katalonci potcenili Rimljane i nakon 4:1 na svom terenu uspeli da ispadnu već u četvrtfinalu LŠ.

13. mart 2019.
21.00 Barselona – Lion

Ovaj put čak i da potcene rivala, teško da će ispustiti šansu da preskoče prvu prepreku u 2019. u elitnom takmičenju.

Barselona dobro napreduje u LaLigi, lider je prvenstva sa skoro dvostruko više postignutih golova od Reala, a manji broj mečeva tokom nedelje nakon okončanja grupne faze će svakako samo da podignu svežinu i snagu ovog tima na dodatni nivo.

Mesi je proteklog vikenda "razmontirao" Levante i pokazao šta očekuje svakog rivala Barselone u nastavku sezone.

Šalke – Mančester siti

Foto: Getty images
Foto: Getty images

20. februar 2019.
21.00 Šalke – Siti

Dok vodi žestoku bitku sa Liverpulom u Premijer ligi, a iz drugog plana vreba Totenhem, Mančester siti nije mogao poželeti bolji žreb.

"Građani" su dobili verovatno najslabijeg učesnika nokaut faze, jer uz dužno poštovanje Šalkeu, ali "kraljevsko plavi" se muče da vežu dve pobede i u Bundesligi.

Štaviše, domaće prvenstvo će biti ogroman teg oko vrata Šalkeu jer na polovini sezone je na samo tri boda od zone ispadanja, osam od mesta koje vodi u Evropu, a čak 13 od povratka u elitno takmičenje.

12. mart 2019.
21.00 Siti – Šalke

Sastav gupe je umnogome uticao na plasman tima iz Gelzenkirhena u nokaut fazu, koja je sama po sebi neočekivan domet za ovaj tima.

Stoga će sve osim dve lagane pobede "Građana" biti iznenađenje. Štaviše, Pep Gvardiola bi u ovom dvomeču lako mogao da izvede i kombinovan sastav kako bi odmarao ključne igrače za duele sa mnogo jačim rivalima u Premijer ligi.

"Nemački klubovi su veoma snažni, forsiraju igru između dva kaznena prostora, u tome su najbolji. Ako budemo se trkali s njima tu izgubićemo. Moramo kontrolisati loptu i igru, ritam meča
", rekao je Gvardiola.

Roma – Porto

Foto: Getty images
Foto: Getty images

12. februar 2019.
21.00 Roma – Porto

Ako zanemarimo manjag kvaliteta Šalkea i Olimpika u odnosu na Siti i Barselonu, ovo je možda i najmanje atraktivan par osmine finala, ali dvomeč koji bi mogao da bude vrlo uzbudljiv.

Roma je svakako favorit, ipak je to tim koji je prošle sezone izbacio Barselonu sa 3:0 na Olimpiku, ali "vučica" nije ekipa kojoj je kontinuitet jača strana.

Rimski tim ove sezone igra sa dosta oscilacija, primio je čak 22 gola na 16 utakmica u Seriji A, tek je šesti sa čak 22 boda iza lidera Juventusa i to dovoljno govori o dometima ove ekipe.

U međuvremenu joj je odličan žreb omogućio lak put kroz grupu do osmine finala LŠ, toliko da je mogla da priušti poraze u poslednja dva kola, a da pritom ne brine o proleću u eliti.

Iako je izbegla duele sa moćnim timovima poput Mančester sitija, Bajerna, PSŽ ili Barselone, Roma ne može da kaže da je imala i ogromnu sreću na žrebu jer čak i prethodno navedeni supertimovi vole kada izbegnu duel sa Portom.

6. mart 2019.
21.00 Porto – Roma

Klub sa Dragaa je jedna od ikona takmičenja, ne samo zbog čuvene titule iz 2004. već zbog konzistentnosti i sjajnih nastupa bez obzira na sastav tima.

Tako je i ove sezone u kojoj Porto nema u svom "rosteru" neku superzvezdu, ali beleži imprsivne rezultate pa je s lakoćom prošao grupu sa Šalkeom, Galatasarajem i Lokomotivom.

Portugalci su ponovili svoj najbolji skor iz 1996. kada su takođe osvojili 16 bodova u grupi, zabeležili su pet pobede i nisu osetili gorčinu poraza.

U međuvremenu kontrolišu i borbu za titulu u Portugalu, pa će svakako biti više nego spremni da prirede iznenađenje, ako bi se to tako moglo nazvati, protiv Rome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu