Ovi momci mogu da vrate poverenje u fudbalsku reprezentaciju

Posle dosta turbulencija, narušene atmosfere i razočaravajućih nastupa, fudbaleri Srbije odigrali su u Podgorici meč koji može da usmeri budućnost nacionalnog tima.

Evropa
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

"Orlovi" su uprkos izostancima nekolicine ključnih igrača i svom pritisku i tenziji koji ovakav tip utakmice donosi sa sobom, odigrali taktički i tehnički vrlo dobro i maksimalno disciplinovano.

Ovaj meč je bio svojevrsni maturski isput za zlatnu generaciju "orlića" iz 2015, koji su oni položili sa maksimalnom ocenom.

Selektor Krstajić je u Podgorici izveo čak 12. različit sastav otkako je na ovoj funkciji i prvi put se može reći da je izbor svih igrača bio pun pogodak.

Bez ikakve namere da od muve pravimo slona i kao po običaju na osnovu jednog dobrog meča dižemo "Orlove" u nebesa, pobeda nad Crnom Gorom je u aktuelnom trenutku znatno više od tri boda.

Pre svega, stavila je Srbiju u "pol" poziciju za osvajanje grupe što donosi napredak u viši rang i ogroman korak ka Evropskom prvenstvu 2020, prvom za nacionalni tim u ovom veku.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Osim toga, Srbija je u Podgorici dobila osnovu na kojoj može da se izgradi vrlo kvalitetna reprezentacija za naredna dva, a možda i tri ciklusa, te na kraju dobila je tim koji može opet da vrati poverenje navijača koje je suviše često razočarala.

Golman Dmitrović je pokazao da može da bude dugogodišnje rešenje, Rodić da sada Krstajić ima odličnu alternativu umesto kapitena Kolarova, a Milinković da opet imamo štopera od koga će da strepe svi protivnički napadači.

Mladi vezista Lukić je još jedan momak koji će u narednim godinama biti kičma tima, i koji bi uz Matića, maestralnog Tadića, te Milinković-Savića koji je najavio povratak prošlosezonskog Sergeja mogao da čini jedan od najinatraktivnijih veznih redova u svetu.

Na kraju, posle dosta godina čekanja i definitivno je jasno da Srbija konačno ima i mašinu u napadu, jer sa Mitrovićem je jasno da u svakom meču možemo da računamo na bar jedan gol, bez obzira da li će ga postići on ili neko drugi, a dugo to nije bio slučaj u srpskom timu.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Naravno, kako Crna Gora ne bi bio još samo jedan meč u nizu koji je bio lažna nada, neophodno je da "Orlovi" već u nedelju zabeleže novu pobedu i stave tačku na Ligu nacija i neuspeh na Svetskom prvenstvu.

Pobeda u Podgorici je pokazala da ovaj tim Srbije ima onu atmosferu koja je toliko isticana uoči Mundijala ali koju je retko ko osećao, atmosferu koja skup pojedinaca čini timom, celinom i koja i u lošim danima može da donese dobar rezultat.

U Milenkoviću smo konačno dobili stabilnost u odbrani, Tadićev kapitenski debi, koji je ostavio traga na njegovoj igri, verovatno zapečatio kao vođu ove generacije, a u Gaćinoviću, Maksimoviću i Živkoviću smo dobili u krajnju ruku sjajne rezerviste koji mogu da budu presudan faktor i omoguće selektoru da rotira često tim bez bojazni da će da izgubi na ritmu, tempu i elanu.

Za dva dana na programu je verovatno "finale" borbe za prvo mesto u grupi s obzirom na strenutno stanje. Ako Krstajićevi momci u Bukureštu odigraju na nivou iz Podgorice, potvrdiće da su tim za velika dela.

Samo se nadamo da su učili na greškama prethodnih generacija koje su dozvoljavale da ih "ponese slava" pa su surovo spuštane na zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu