Veliki test za Krstajića – Podgorica i Bukurešt su prekretnica

Fudbalere Srbije ove nedelje očekuju dva možda i ključna meča u borbi za prvo mesto u Grupi 4 Lige C Lige nacija.

Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

"Orlovi" se u ponedeljak popodne okupljaju u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi u znatno drugačijem sastavu u odnosu na prethodna okupljanja.

Pred selektorom Mladenom Krstajićem su dva velika izazova jer u mečeve sa Crnom Gorom i Rumunijom ulazi bez nekoliko ključnih igrača.

U danima uoči okupljanja sa spiska su otpali prvo zamenik kapitena Nemanja Matić, a onda i sam kapiten Aleksandar Kolarov. To sa sobom povlači brojne promene u već nestabilnoj koncepciji Krstajićeve igre.

U četvrtak će u Podgorici već 12. meč u nizu selektor morati da izvede izmenjen tim, a već osmi put defanzivnu liniju u novom sastavu, a upravo je to u prethodnim mečevima bila najslabija tačka njegovog tima.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Umesto Kolarova selektor je pozvao defanzivca Partizana Nemanju Miletića, pa je skoro pa izvesno da bi kapitena u startnoj postavi na poziciji levog beka trebalo da zameni igrač Crvene zvezde Milan Rodić.

U srcu odbrane se očekuju talentovani Milenković i Veljković, a desno najverovatnije iskusni Rukavina, mada ne bi bilo iznenađenje da selektor i tu rotira.

Što se tiče Matićevog mesta, tu će Krstajić imati znatno veću glavobolju, ne zbog nedostatka altarnativa na zadnjem veznom, već zbog uloge i nivoa koji će zamena morati da nadoknadi.

A u kombinaciji za centralni deo veznog reda su Saša Lukić, Sergej Milinković-Savić, Nenad Krstičić, Branko Jovičić.

Lukić je protiv Rumunije pokazao da bi u narednim godinama mogao biti standardni prvotimac pa i njega očekujemo u prvih 11 u Podgorici, a uz njega najverovatnije i Milinković-Savića uprkos očajnoj formi veziste Lacija koji je pod velikim pritiskom italijanskih medija u poslednje vreme.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Što se ostatka tima tiče, ne bi trebalo da bude previše iznenađenja, Dušan Tadić je u impresivnoj formi u Ajaksu, Adem Ljajić polako ulazi u ritam u Bešiktašu, Mijat Gaćinović ima sve više prostora za igru u Ajntrahtu, a alternativa je i Nemanja Radonjić.

U najisturenijem delu tima je sve jasno, Mitrović bi trebalo da predvodi napad, a Prijović da kao i do sada bude džoker sa klupe.

Iako su do kraja prve faze Lige nacija ostale još četiri utakmice, naredne dve će skoro izvesno da budu ključne u borbi za prvu poziciju.

Srbija i Crna Gora dele to mesto uoči međusobnog susreta u Podgorici, sa dva boda ispred Rumunije koja ne bi trebalo da kiksne u Litvaniji.

Ukoliko "Orlovi" ostvare dobar rezultat u četvrtak, pre svega ako pobede, već u nedelju bi u Bukureštu mogli da se učvrste na vrhu tabele.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

U tom slučaju plasman u viši rang bi bio na dohvat ruke jer na u poslednja dva meča Srbija je domaćin, Litvaniji i Crnoj Gori.

U centru pažnje je svakako Podgorica, ne samo zbog prvog međusobnog duela bivših zemljaka koji sa sobom nosi ogroman emotivni pečat, već i zbog situacije u timu Crne Gore.

Selektor "Sokolova" Ljubiša Tumbaković ima još većih glavobolja od Krstajića, jer osim već nedeljama poređenih ključnih igrača Stevan Jovetića i Stefana Savića, ne može da računa na još nekoliko.

Marko Vešović takođe skoro izvesno neća moći da nastupi, a protekle nedelje se povredio vezista Levantea Nikola Vukčević. Na sve to rovit je krilni fudbaler Partizana Marko Janković koji nije igrao u petak za crno-bele.

Međutim, Crnogorci su pre mesec dana pokazali da i u ovakvoj situaciji mogu biti nezgodan rival, pa su u desetkovanom sastavu i uprkos isključenju jednog fudbalera tokom meča odoleli na gostovanju u Rumuniji.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

S druge strane, Rumuni su sigurno puni optimizma nakon remija u Beogradu pa ovu nedelju takođe vide kao ključnu u borbi za prvo mesto.

Prvo gostuju nejakoj Litvaniji gde bi im dobra igra i rezultat mogli dodatno podići samopouzdanje pred dolazak Srbije u Bukurešt, a onda bi taj meč bi u zavisnosti od podgoričkog mogao da bude presudan za sve selekcije.

Krstajića u svakom slučaju očekuju dva možda i najveća testa, s obzirom na sastav tima i atmosferu oko reprezentacije, dva testa u koji mogu da značajno usmere njegovu selektorsku karijeru.

"Orlovi" se okupljaju u ponedeljak popodne, prvi trening je na programu u 18 časova u Staroj Pazovi.

Srbija gostuje Crnoj Gori u četvrtak u Podgorici (Gradski stadion) od 20.45 časova, a Rumuniji u nedelju u Bukureštu (Nacionalna arena) od 15h.

Krstajićevih 11 startnih postava u 11 mečeva

Kina – Srbija 0:2
Stojković – Rukavina, Ivanović, D. Tošić, Obradović – S. Milinković-Savić, Gudelj – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović

J. Koreja – Srbija 1:1
Stojković – Rukavina, Ivanović, Vuković, Obradović – Maksimović, Grujić – Živković, S. Milinković-Savić, Ljajić – Prijović

Srbija – Maroko 1:2
Dmitrović – Basta, N. Maksimović, D. Tošić, Kolarov – Živković, Matić, Ljajić – Tadić, Mitrović, Kostić

Nigerija – Srbija 0:2
Stojković – Rukavina, Ivanović, Nastasić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović

Srbija – Čile 0:1
Stojković – Rukavina, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Grujić, Milivojević – Živković, Ljajić, Radonjić – Mitrović

Srbija – Bolivija 5:1
Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Matić, S. Milinković-Savić – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović

Kostarika – Srbija 0:1
Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić, S. Milinković-Savić, Ljajić – Mitrović

Srbija – Švajcarska 1:2
Stojković – Ivanović, Milenković, D. Tošić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić, S. Milinković-Savić, Kostić – Mitrović

Srbija – Brazil 0:2
Stojković – Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov – Matić, S. Milinković-Savić – Tadić, Ljajić, Kostić – Mitrović.

Litvanija – Srbija 0:1
Dmitrović – Rukavina, Milenković, Veljković, Rodić – Maksimović, Matić – Živković, Tadić, Kostić – Mitrović

Srbija – Rumunija 2:2
Dmitrović – Rukavina, Spajić, Veljković, Kolarov – Maksimović, Lukić – Tadić, S. Milinković-Savić, Ljajić – Mitrović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu