Spremni za Saletov spisak

Srpski juniori odbranili su titulu šampiona Evrope, a trijumf u Letoniji nam je pokazao koji momci bi uskoro mogli da se nađu na spisku selektora A tima Aleksandra Đorđevića.

Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Prvi na toj listi svakako je krilni centar Partizana Marko Pecarski, koji je impresionirao ljubitelje košarke u finalu.

Pecarski je predvodio "Orliće" do pobede nad Letonijom 99:90 sa 34 poena i 13 skokova, pogodivši 11 od 16 šuteva iz igre.

Sin nekadašnjeg asa Partizana Miroslava Pecarskog, rođen u februaru 2000. godine, opravdao je status jednog od najvećih talenata srpske košarke.

Dominirao je u Letoniji od prvog meča i redom ubacivao 18 poena Litvaniji, 23 Velikoj Britaniji, 28 Crnoj Gori, 23 Ukrajini, 20 Nemačkoj i 27 Francuskoj u polufinalu.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

U međuvremenu, samo protiv Crne Gore i Ukrajine nije zabeležio dabl-dabl, a u tim utakmicama su mu nedostajali samo po skok.

Na kraju, U18 Eurobasket je završio s prosekom od 24,7 poena uz 11 skokova i 2,3 asistencije po utakmici uz impresivan šut iz igre od 57,1 odsto.

Nema sumnje da mu je protekla sezona u prvom timu Partizana u ABA ligi i Evrokupu predstavljala ogroman vetar u leđa, ali se od ovog momka tek očekuju prave partije u crno-belom dresu.

Prošle sezone je doveden kao igrač oko koga će se graditi tim, što je bilo malo preambiciozno od ekipe iz Humske s obzirom na njegove godine i pritisak koji dres Partizana nosi.

Međutim, u predstojećoj sezoni Pecarski će biti oslobođen tog bremena, a pored sebe će imati iskusnije igrače uz koje će moći da se postepeno razvija i uči.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Ništa manji doprinos novoj tituli za srpsku košarku nije dao krilni centar Gozage Filip Petrušev.

I ovaj 18-godišnjak je bio impresivan u finalu sa 29 poena (10/17 za dva) uz osam uhvaćenih lopti i tri asistencije, ali i tokom celog EP sa prosekom od 21 poena uz 8,7 uhvaćenih lopti i 3,1 razigravanje po meču.

Njega domaća publika nije imala priliku da gleda na klupskoj sceni, jer je kao 16-godišnjak otišao u SAD, prvo u srednju školu u Konektikatu, a potom na Floridi.

Prošle jeseni je pristupio prestižnom univerzitetu Gonzaga, koji je poslednjih godina redovni učesnik završnice NCAA plej-ofa, a koji je NBA ligi ponudio igrače poput Džona Stoktona, Ronija Turijafa, Džeremija Parga, Adana Morisona, Ostina Deja, Kelija Olinjika, Domantasa Sabonisa, a tu su studirala i dvojica bivših igrača Partizana Blerjk Step i Najdžel Vilijams-Gos.

Naravno i ostali momci iz ove ekipe predstavljaju budućnost srpske košarke, poput beka Crvene zvezde Zorana Paunovića koji je u Letoniji prosečno beležio 16,7 poena uz 4,1 skokova i 3,4 asistencija.

Tu je i bek Pinar Karšjake Uroš Trifunović sa prosekom od 10 poena, 4,4 asistencija i 2,3 uhvaćenih lopti po meču, dok je krilo Igokee Dalibor Ilić ubacivao 9,3 poena uz 6 skokova i 2,9 proigravanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu