Impresionirao je Lipija, zapamtio ga je Jarni, a nije mogao sa Terzićem

Partizan je "konačno" smenio Miroslava Đukića, a naslediće ga još jedna legenda kluba – Zoran "Bata" Mirković.

A. Kovačević
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Mirković na poziciju trenera crno-belih iz Humske stiže sa mesta pomoćnika selektora Crne Gore Ljubiše Tumbakovića, najtrofejnijeg trenera u istoriji Partizana.

Klupa Partizana neće biti Mirkovićev trenserski debi, jer je već radio samostalno u srpskom niželigašu Sinđeliću, ali svega šest meseci.

Mirković ima mnogo bogatiju igračku karijeru, koju je počeo u Radničkom iz Svilajnca, pa preko Rada stigao do Partizana 1993. Za crno-beli je odigrao 82 utakmice i te tri godine opisao kao "najlepši period karijere".

Tokom tog perioda se potpuno afirmisao kao igrač i stigao do dresa reprezentacije, te postao junak navijača Partizana zbog svog karaktera beskompromisnog borca, a posebno je "ginuo na terenu" u "večitim" derbijima sa Crvenom zvezdom.

Mnogi pamte njegove okršaje sa Ilijom Ivićem i Antom Drobnjakom.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Osim toga, Mirković nije poput mnogih igrača napustio Partizan kada su Srbiju uvedene međunarodne sankcije, već je ostao veran klubu do isteka ugovora. Tačnije, poslednju sezonu je igrao kao amater, bez ugovora.

Godine 1996. preselio u Atalantu, gde je privukao pažnju legendarnog Marčela Lipija koji ga 1998. dovodi u Juventus. Kod njega je bio standardni prvotimac, ali kada je na proleće 1999. Lipija zamenio Karlo Ančeloti, Bata je izgubio tu poziciju.

Karijeru je nastavio u turskom Fenerbahčeu, s kojim je igrao u Ligi šampiona, pre nego što se vratio u Humsku 2003. i odigrao još 46 utakmica nakon kojih je 2006. okončao igračku karijeru zbog povrede leđa.

Sa Partizanom tri puta bio šampion države, uz jedan Kup, dok je sa Fenerom osvojio Superligu Turske. Sa Juventusom nije podigao nijedan trofej.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Mirković je skupio i 59 nastupa za reprezentaciju, a u legendu je ušao u kvalifikacijama za EURO 2000. kada je usred zagreba uhvatio beka Hrvatske Roberta Jarnog za međunožje, nakon što ga je rival vređao dok je ležao na zemlji.

Po okončanju igračke karijere postao je sportski direktor reprezentacije, ali je napustio tu funkciju posle osam meseci zbog loše komunikacije sa tadašnjim predsednikom FSS, a sada direktorom najvećeg rivala Zvezde Zvezdanom Terzićem.

"Mirković je moja grška jer ga nisam poznavao dovoljno dobro pre nego što sam ga doveo u FSS. On je divna osoba, ali nije mogao da bude deo sistema, a to je čak i rekao u nekoliko navrata meni i generalnom sekretaru Zoranu Lakoviću", rekao je tada Terzić.

Čim preuzme Partizan očekuje ga veliki izazov – danski Nordsjeland. Redovni učesnik evropskih kupova će biti ozbiljna prepreka za crno-bele na putu ka Ligi Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu