Projekat Cedevita – karta za Evroligu ili "banda plaćenika"?

Prvi put u istoriji ABA lige polovinu "rostera" jednog tima će činiti igrači koji nisu sa prostora bivše Jugoslavije. Da li je Cedevita pronašla šampionsku "formulu"?

A. Kovačević
Podeli

Posle višegodišnje dominacije Partizana i Crvene zvezde, koju je prošle sezone okončala podgorička Budućnost, naredne bi beogradski "večiti" mogli da imaju još jednog moćnog konkurenta.

Cedevita je već godinama jedan od najboljih regionalnih klubova i konstantni kandidat za titulu, ali nije uspevala da taj status i opravda. Nakon što je Budućnost okončao dominaciju Zvezde i izborila plasman u Evroligu, to kao da je probudilo Zagrepčane.

Usledila je neočekivana reakcija, doveden je jedan od najcenjenijih trenera mlade garde u Evropi koji je vodio Huventud, Bilbao, Baskoniju i Barselonu – Sito Alonso.

To je bio jasan znak, Cedevita želi titulu u ABA i mesto u Evroligi. Međutim, retko ko je očekivao ono što se dogodilo nakon dolaska Španca.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Cedevita je dovela čak 11 košarkaša, od toga devetoricu stranaca. Od 1. avgusta Alonso na raspolaganju ima čak 21 igrača, jer Cedevita ima dva tima za različita takmičenja, jedan za ABA ligu i Evrokup, a drugi za hrvatsko prvenstvo za koji će pre svega zadužen biti Slaven Rimac.

U odnosu na prošlosezonski tim Cedevite tu su samo petorica momaka: Toni Katić, Ivan Ramljak, Flip Krušlin, Andrija Stipanović i Karlo Žganec.

Njima su se pridružili Džaston Kobs, Džoš Meget, Vitor Benite, Džems Bel, Eldžin Kul, Pablo Agilar, Avgusto Lima i jedini "insajder" Domagoj Bošnjak. Stigli su još Toni Vitali i Tajler Videman, ali su oni planirani da igraju u domaćem prvenstvu.

"Dvostruku" registraciju imaju Katić, koji bi mogao da pomogne u Premijer ligi, te Bošnjak koji bi mogao da dobije šansu u ABA/EK. Da se koncentrišemo na prvi tim koji će se boriti za Evroligu, a za koji je klub izdvojio 2,5 miliona dolara.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

"U javnosti je pogrešna slika da smo puni novca. Možemo reći da u hrvatskim okvirima prednjačimo, ali u regionalnoj ligi već ima klubova koji su nam se približili i prešli nas, a s Crvenom zvezdom i Budućnosti u tom smislu definitivno ne možemo držati korak. Dobro, budžet daje veće mogućnosti, ali nije jedini bitan ako se stvore zajedništvo i hemija, ako trener i igrači uspeju saživeti i ginuti jedni za druge", kaže direktor Cedevite Matej Mamić.

Džastin Kobs – projektovan je za startnog plejmejkera. Ima 27 godina, rođen je u Los Anđelesu, studirao na Minesoti i Kaliforniji, ali nije draftovan 2014. Igrao za Rigu, Frankfurt, Istanbul, Bajern, Gravelin i Le Man, koji je prošle sezone predvodio do titule u Francuskoj sa prosekom odd 13,9 poena uz 5 asistencija u regularnom delu i 14,5 poena i 6,2 proigravanja u plej-ofu.

Džoš Meget – ako Kobs podbaci Alonso će uvek moći da računa na još jednog Amerikanca. Meget je treći put u Evropi (Holandija, Grčka), a u karijeri ima 18 NBA utakmica u dresu Atlanta Hoksa (2,6p, 3,2as, 1,1sk). Međutim, više se isticao u NBDL gde je stigao do Ol-stara 2017, a nastupao je za L.A D-Fenderse i Eri Bejhokse. Prošle sezone imao je prosek od 15,1 poena uz 10,2 asistencije i 3,3 skokova.

Vitor Benite – Brazilac je doveden zbog koševa. Prethodne četiri sezone igrao je u Mursiji gde je prosečno beležio 10,3 poena, a 11,4 prošle sezone. Cedevita mu je tek drugi evropski klub, dok je u domovini osvojio tri titule.

Džejms Bel – od njega će se verovatno očekivati i najviše, s obzirom da stiže iz Darušafake s kojom je osvojio Evrokup prošle sezone. Irao je još u Izraelu, Francuskoj i Italiji. Ima 26 godina, a prosečno je beležio 8,7 poena uz 3,5 skokova po meču u EK, a 9,2 poena, 3,3 skokova i 1,1 asistencija u Superligi Turske.

Eldžin Kuk – trebalo bi da bude startni krilni centar. Ima 25 godina, studirao je na Oregonu, nije uspeo da se izbori za mesto u Sakramento Kingsima i Golden Stejt Voriorsima, pa je igrao u NBDL. Sin bivšeg NBA igrača Alvina Robertsona je u Zagreb stigao iz nemačkog Ludvigzburga za koji je prosečno beležio 12,9 poena uz 3,7 skokova po meču u Bundesligi, a 11,3 poena, 4 skoka i 1,2 asistencija u FIBA LŠ.

Pablo Agilar – deli će sa Kukom minutažu na "četvorci", a njegov glavni adut je iskustvo. Stigao je iz Gran Kanarije, a igrao je još za Saragosu, Valensiju i Granadu, dok je ponikao u Real Madridu. Bio je član šampionske generacije Španije sa Evrobasketa 2015, ali nikad nije dostigao nivo koji se očekivao. Prošle sezone prosečno je beležio 6,6 poena uz 4,2 skokova u Endesa ligi.

Avgusto Lima – još jedan nekadašnji igrač Real Madrida doveden je zbog dominacije u reketu, a nema sumnje da će biti ogromno pojačanje uz Andriju Stipanovića. Prethodnih sezona Real ga je slao na pozajmice u Žalgiris, Bešiktaš i Mursiju, a oprobao se i u Kini. Momak iz Rio de Žaneira prosečno je beležio 6,4 poena uz 5,7 skokova u Endesi prošle sezone. Iako je rođen kao levoruk, roditelji su ga terali da piše i šutira desnom rukom, pa je dvostruka opasnost pod košem.

Prethodnih sezona u ABA, ali i u Evropi (recimo Makabi) videli smo da masovno dovođenje stranaca ne garantuje uvek rezultat i uspeh, posebno kada su u pitanju klubovi koji nemaju tradiciju i istoriju, a Cedevita nema ništa od toga.

Zagrepčani jednostavno nisu zainteresovani za košarku kada već Cibona nije ono što je bila, pa su tako tribine na utakmicama Cedevite redovno prazne, čak i u Evropi.

"Ne znam, ne mogu shvatiti navijače u Zagrebu, sve ove godine pokušavamo da ih privučemo. Ali ako im se ne sviđa Cedevita, zašto im se ne sviđaju FK Dinamo ili RK Zagreb? Svugde su brojke posete poražavajuće. Mi smo mlad klub, nove generacije će doći, koje su počele živeti uz Cedevitu, koje je gledaju kao najjači klub u Hrvatskoj, dok se starija publika i dalje ne može pomiriti da Cibona nije više ono što je bila. Ne plašim se da će nam posećenost biti još manja jer imamo osam stranaca, ljudi će doći ako se igra atraktivna košarka. Mislim da će drugi tim, koji vodi Rimac, biti izuzetno gledan, u njoj je mnogo talenata, domaćih igrača koji će napraviti dobre karijere, a i Rimac je mamac kao zagrebački trener", smatra Mamić.

Foto: ABA/Cedevita/Narub Susic
Foto: ABA/Cedevita/Narub Susic

Igrače je lako dovesti, klub je obezbedio i proverenog trenera da uklopi deset momaka koji se prvi put vide, ali rezultat ne čine samo igrači, već i atmosfera i infrastruktura, dobro znamo kakve su rezultate u Evropi beležili Partizan i Zvezda kada su imali veliku podršku države i navijača, a to je trenutno najveći problem Cedevite.

"Ponekad se crvenimo pred klubovima iz Nemačke ili Francuske, koji nas pitaju je li to dvorana za trening i gde ćemo stvarno igrati. Grad Zagreb morao bi paziti na to kako se prezentuju klubovi. Ne moramo voleti Cedevitu ili navijati za nju, ali treba nam osigurati najbolje uslove. Navijači i poseta jesu problem, zato je bilo i ideja da igramo u Varaždinu ili negde drugo. Nije ni nama svejedno kako predstavljamo klub, trudimo se, radimo, marketinški ulažemo, a poslednje ne odgovara svom tom trudu", kaže direktor Cedevite.

Cedevita će na kladionicama biti favorit broj 1 za titulu, ali ono što je najvažnije, transfer angažman Zagrepčana će sigurno uticati i na glavne rivale, Partizan, Zvezdu i Budućnost da se takođe pojačaju, jer Evroliga je ultimativni cilj, pa nas bez sumnje očekuje najzanimvljija i pre svega najkvalitetnija ABA sezona u poslednjih nekoliko godina, ali o tome ćemo imati posebnu priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu