Luka "Kralj Evrope" Dončić – jedan je put, ali ne vodi kod Divca

Nažalost, Evropa ne može da ga zadrži. Luka Dončić je prerastao "Stari kontinent" i ispred njega je samo jedan put.

SAD
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

* Kažu da je bolji od Dražena...

Iza ovog slovenačkog košarkaša je nadrealnih devet meseci, i periodu od septembra do maja osvojio je Evrobasket i izabran u idealni tim EP, potom je progašen za najboljeg mladog igrača Evrolige, pa MVP-ja sezone EL, da bi sezonu začinio titulom klupskog prvaka kontinenta i još jednom MVP priznajem – F4 u Beogradu.

A tek mu je 19 godina.

Međutim, iako je tek postao punoletan, on je već osvojio sve što može u Evropi i jedini naredni korak koji može da napravi je NBA liga.

A o tome se spekuliše već mesecima – da li će Dončić nakon drafta koji je na programu u junu odlučiti da napusti Madrid i preleti Atlantik.

"Najverovatnije idem u NBA. Ovo je najlepši način da odem iz Reala. Neverovatno je podići trofej u Beogradu, nemam reči", konačno je posle osvajanja EL odgovorio Dončić na pitanje od "milion dolara".

Sad kada je to rešeno postavlja se novo pitanje svih pitanja – a gde će igrač koga porede sa Draženom Petrovićem početi NBA karijeru?

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Dončić je odavno projektovan među prva tri "pika", a trijumf u Beogradu bi lako mogao da ga vine na mesto broj 1. Međutim, pitanje je šta je potrebno Finiks Sansima koji će upravo birati prvi, a dosta je "pro et kontra" argumenata.

Glavni, a za Sanse možda i jedini je novi trener Igor Kokoškov pod čijom komandom je Dončić eksplodirao na Evrobasketu jesenas. Ali, mesecima američki analitičari najavljuju da će se tim iz Arizone odlučiti za centra Deandrea Ejtona.

Ukoliko se to ispuni, to bi lako moglo da znači da Dončić neće biti ni među prva tri pika uopšte.

Nekoliko sati pre finala F4 EL u Beogradu američki mediji su preneli vest da drugi tim koji bira Sakramento Kingsi nisu zainteresovani za Dončića, kao ni Atlanta Hoksi koji će birati sa treće pozicije.

Oba tima navodno "ciljaju" američke igrače iz reketa, pa bi na osnovu ovih projekcija Dončić u NBA mogao preko Memfis Grizlisa (četvrti pik) ili najkasnije kao peti izbor od strane Dalas Meveriksa.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Naravno, ne zavisi sve od NBA timova, pita se i Dončić i njegovi predstavnici, a evropski ljubitelji košarke smo što ne urlaju – nemoj u Sakramento kod Divca!

Sakramento Kingsi su na lošem glasu ne samo u SAD već i u Evropi. Godinama tim iz Kalifornije povlači loše odluke pod vođstvom ekscentričnog vlasnika Viveka Ranadivea, a reputaciju nije uspeo da popravi ni Vlade Divac kao generalni menadžer.

Zbog svega toga, Dončićevi zastupnici smatraju da bi za njega odlazak u Kingse bio izuzetno loš potez, pa su navodno čak spremni da produže saradnju sa Real Madridom samo da bi sprečili Sakramento da ga izabere u junu.

Što se tiče Hoksa, njima će verovatno očajnički biti potreban plejmejker s obzirom na javno istaknutu nameru Denisa Šrudera da napusti tim kako bi bio deo konkurentne ekipe u borbi za plej-of i titulu.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Kao jedna od opcija pominje se i "Meka" za neameričke košarkaše – San Antonio Sparsi. Greg Popovič nema garanciju da će sledeće sezone moći da računa na svog ključno igrača Kavaja Lenarda, a Dončić predstavlja možda idealnu zamenu za "Kandžu".

S obzirom da su Sansi istakli spremnost da trejduju svoje pravo na prvog pika za nekog superstara, američki analitičari su sabrali dva i dva i zaključili da bi Lenard mogao lako u Finiks, a onda bi Pop birao prvi u junu.

Sličnu trampu bi mogli navodno da naprave i Boston Seltiksi, da pošalju Sakramentu otkrovenje plej-ofa Terija Rozira za pravo na drugog pika, a nema sumnje da bi Dončić sa zadovoljstvom obukao legendarni zeleni dres.

Međutim, Luka Dončić je izuzetan talenat kakav se javlja jednom u možda 50 godina. Bila bi ludost propustiti priliku dovesti ga u svoj tim, pa je teško poveravati da, čak iako Sansi ostanu verni svojoj proceni kod Ejtona, su Kingsi i Hoksi spremni to da učine.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu