Kad će Jokić postati multimilioner, gde će igrati Teo, Beli?

Srpski košarkaši imali su generalno gledano solidnu NBA sezonu, očekuje se sa sva petorica budu deo najjače lige na svetu i naredne, ali će za skoro sve predstojeće leto biti vrlo napeto.

SAD
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Samo će Bogdan Bogdanović moći na miru da se odmara, tačnije oporavlja (operisao meniskus kolena) u narednim mesecima jer ulazi u drugu od tri godine ugovora sa Sakramento Kingsima vrednog 27 miliona dolara.

On je za proteklu sezonu dobio 9,47 miliona, u sledećoj će zaraditi tačno 9, a u poslednjoj 8,52. Slobodan agent će postati 2020. i tada će u zavisnosti od svojih igara biti u mogućnosti da traži 10-16 miliona po sezoni.

Za razliku od njega, Nikolu Jokića, Miloša Teodosića, Bobana Marjanovića i Nemanju Bjelicu očekuju verovatno naporni pregovori i nimalo lake odluke.

Nikola Jokić – u igri je skoro 150 miliona $

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Jokić je opet bio najbolji igrač Denver Nagetsa koji su u poslednjoj utakmici ostali bez mesta u plej-ofu. Prosečno je beležio 18,5 poena uz 10,7 skokova i 6,1 asistencija što ga je dovelo na nivo "franšiznog" igrača.

Prosek od 23,8 poena uz 12,2 skokova i 8,2 asistencija u poslednjih pet utakmica sezone, ključnih u borbi za plej-of, od kojih su Nagetsi dobili četiri, "zakucali" su Srbinu poziciju momka od 150.000.000 dolara.

Ako je bilo ko i sumnjao da vredi toliko, pokazao je sa 35 poena i deset skokova u meču odluke sa Minesota Timbervulvsima, ali nije mogao baš sve sam.

S toga je pred Nagetsima predstojećeg leta velika odluka kada je u pitanju Jokić, a i sami su svesni da je za njih najbolje da mu što pre produže ugovor kako bi imali dovoljno vremena da izgrade oko njega ostatak tima za narednu sezonu/e.

"Nikola će još dugo biti ovde. Brzo je postao momak koga svi volimo, a i on voli Denver. Što pre dobije dugogodišnji ugovor, to bolje. Šta god je potrebno da ga ovde zadrži najduže moguće vreme, to je najbolje i za nas i za tim", rekao je generalni menadžer Nagetsa Tim Koneli.

Pred Denverom su dva izbora – prvi je i najlogičniji, da odustanu od poslednje godine ruki ugovora vrednog tek 1,6 miliona dolara i učine ga ograničenim slobodnim agentom.

To bi omogućilo Nagetsima da izjednače bilo koju ponudu koju Jokić dobije od drugih timova, ali će istovremeno imati šansu i da mu ponude maksimalnih 148 miliona dolara za petogodišnji potpis.

Drugi je klasična kocka – zahteva ogromno poverenje obe strane. Ta opcija bi posebno bila opterećenje po Jokića jer bi konstantno bio pod pritiskom da izbegne povredu kako bi dobio veliku platu, što bi svakako moglo značajno da utiče na njegovu igru na obe strane terena.

Na kraju još jedne sezone koju bi igrao za "siću" bi morao da izabere opet Denver ako želi maksimalnu isplatu, jer bi Nagetsi mogli da mu ponude najviše, uz godinu više u ugovoru od ostalih timova, iako su mu ovom opciju praktično "izbili" 23 miliona dolara iz džepa.

Nagetsi bi rizikovali da Jokića privuku glamurozna obećanja nekih mnogo atraktivnijih franšiza, a opet obe strane bi morale da gledaju i na ostatak rostera i da li tim mora da doda još nekog dobro plaćenog igrača kako bi bio konkurenta.

Međutim, ne zavisi u ovoj priči sve od ove dve strane, tu su još Vil Barton, koji takođe čeka veliki ugovor, potom Kenet Farid koji umnogome desetkuje budžet Nagetsa, a nisu uspeli da ga trejduju zimus.

Dodatna nepoznanica u ovoj jednačini je trener, jasno je da Majk Meloun ne uspeva da izvuče maksimum iz svoje ekipe, pre svega što je on defanzivno orijentisan trener u ofanzivno orijentisanoj ekipi.

Mediji pažljivo prate ovu priču u Koloradu dok pojedini bojažljivo spekulišu da bi mogla da usledi smena, a pominje se Dejvid Fizdejl iz Memfis Grizlisa kao idealno rešenje.

Miloš Teodosić – moguća selidba na Istok

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Teodosić ulazi u drugo godinu svog dvogodišnjeg ugovora sa Los Anđeles Klipersima i situacija nije nimalo jasna.

Srbin je u svojoj ruki sezone po mnogima i nadmašio očekivanja sa prosekom od 9,5 poena uz 4,6 asistencija i 2,8 skokova po meču.

Statistički gledano, Klipersi su sa Teodosićem na parketu plej-of tim, međutim – povrede. Ono što je često sputavalo Tea tokom cele karijere diriguje mu i NBA budućnost.

On bi za sledeću sezonu trebalo da dobije 6,3 miliona dolara, ima rok do 24. juna da odluči da li želi slobodu, a Klipersi mogu da je otkupe za 2,1 miliona.

Teodosić je pokazao da može da bude lider tima, dok je njegov ogroman doprinos sa klupe tek neupitan. Ali, pred Klipersima je leto ogromnih odluka koje će da usmeri budućnost ekipe.

Trejdom Blejka Grifina u februaru Klipersi su pokazali da kreću u drugom pravcu, ali i tu su ispred njih brojna raskršća.

Ekipa poseduje dovoljna talenta za plasman u plej-of, potrebna su samo blaga podešavanja za narednu sezonu, ali Klipersi ne poseduju previše mladih snaga pa bi zadržavanje na trenutnom kosturu značilo tek još jednu konkurentnu sezonu.

S druge strane, okretanje ka potpunoj rekonstrukciji i podmlađivanju je drugi mač sa dve oštrice, jer taj proces zna da potraje godinama, a Klipersi nemaju toliki kredit kod navijača da im oni ponude toliko strpljenja, a već su često na udaru kritika jer mesta pored terena na utakmicama Klipersa koštaju više nekog kod mnogo slavnijih komšija Lejkersa.

Upravo bi Teodosić mogao da bude sastavni deo te ključne odluke jer se spekuliše da Klipersi planiraju da krenu u budućnost sa Džonom Volom.

Kako bi doveli Ol-star plejmejkera Vašington Vizardsa spremni su da u trejd uključe upravo Teodosića, Danila Galinarija i buduće izbore na draftu.

Ta opcija je više nego realna s obzirom das u Vizardsi tokom ove sezone uvideli da im rezultati ne zavise preterano od njega, štaviše, bili su u sjajnoj seriji dok je pauzirao od povrede, a dodatno je pokazalo da dobijaju mnogo više od Bredlija Bila kada nema Vola.

Na sve to, Klipersi čekaju odluke nekolicine igrača o tome da li će izaći iz ugovora (Deandre Džordan, Ostin Rivers, Vesli Džonson) što će značiti razliku od oko 50 miliona dolara za plate, Ejveri Bredli postaje slobodan agent i žele da da zadrže, a trejdom Grifina su dobili dodatnog pika na draftu.

Boban Marjanović – pušta korenje?

Foto: Getty images
Foto: Getty images

"Neće osvojiti MVP priznanje, ali je već osvojio srca navijača", objasnio je novinar Leonard Saldana kratku epizodu Bobana Marjanovića u Los Anđeles Klipersima.

Marjanović je u februaru stigao u Kliperse u trejdu sa Tobajasom Herisom za Blejka Grifina. Nije se preterano naigrao, ali je sa po 12 poena 10+9 skokova u poslednje dve utakmice pokazao da zna da igra.

Osim toga, prijateljstvo sa Herisom se pokazalo kao važan faktor dobre atmosfere u timu od kojeg su svi očekivalo da se "raspedne" odlaskom Grifina.

Štaviše, Heris je statistički potpuno nadoknadio njegov odlazak, a javnost vidi Marjanovića kao važnog činioca njegovog raspoloženja, s obzirom da su često bili hit na internetu svojim igrarijama. Imaju i svoj "brend" – Bobi i Tobi šou.

Osim toga, Marjanovićevo prijateljstvo, višegodišnje poznanstvo ali pre svega kulturološka pozadina sa Teodosićem takođe unosi mir i dobre vibracije u svlačionicu.

Srpski centar ulazi u poslednju godinu ugovora vrednu sedam miliona dolara, a mnogo više od Teodosića njegova budućnost u Klipersima zavisi od planova tima.

Njegovih oko 7 poena i 4 skokova po meču trenutno ne vrede taj novac, ali pošto Deandre Džordan može da postane slobodan agent, a to će svakako biti Montrezl Harel, Marjanović bi lako mogao da bude jedini centar u rosteru.

Nema sumnje da će Klipersi na draftu iskoristiti jedan od svojih pokiva na centra, ali i u tom slučaju Srbin će imati bitnu ulogu kao podrška sa klupe i alternativno rešenje u slučaju povreda, a ne manjka mu ni iskustvo koje će svakako biti neophodno mladom pojačanju.

Marjanović ne može da igra svaku utakmicu u sezoni, njegov nastup često zavisi i od karakteristika protivnika, ali kada je na parketu često pravi razliku i toga su u Klipersima svesni.

Američki analitičari su skoro pa sigurni da će Marjanović odraditi i poslednju godinu ugovora u Klipersima, a ko zna, može lako biti i sastavni deo ovog tima i u godinama koje dolaze.

Nemanja Bjelica – odluke, odluke, odluke

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Iako iza sebe ima najbolju sezonu u NBA karijeri sa prosekom od 6,8 poena, 4 skokova i 1,3 asistencija, budućnost Nemanje Bjelice u Minesota Timbervulvsima je neizvesna.

Bjelica je tokom većeg dela sezone pokazivao da je bitan faktor u rotaciji Vulvsa, da bi mogao da bude njihov "šesti igrač", štaviše, bio je jedan od ključnih tokom perioda odsustva Džimija Batlera, ali čim se vratio, trener Tom Tibodo je bukvalno zaboravio na Srbina.

S obzirom da postaje slobodan agent, izvesno je da će Bjelica potražiti drugu sredinu, iako on sam ističe da bi voleo da ostane.

"Nadam se da ostajem ovde, videćemo. Nismo imali sreće protiv Hjustona u prvoj rundi, ali imamo sjajnu grupu ljudi ovde. Ovo je prvi naš plej-of posle 14 godina što je važno za nas. Sviđa mi se ovde", rekao je Bjelica nakon eliminacije Vulvsa u plej-ofu.

On izlazi iz trogodišnjeg ugovora vrednog 11,7 miliona dolara, a Vulvsi imaju mogućnost da izjednače bilo koju ponudu koju dobije na leto.

"Skauti dva tima, koji će sledećeg leta imati prostora u seleri kepu, raspitivali su se o Nemanji. Njegovoj prošlosti, stavu, talentu", kaže Džeri Zgoda, specijalizovani košarkaški novinar koji prati isključivo Minesotu.

Zgoda ističe da je Bjelica jedini igrač Timbervulvsa koji sa istim uspehom može da igra na obe strane terena, uz ocenu da bi morao da bude jedan od prioriteta uprave kluba ovog leta, ističući da u ligi nema previše igrača koji poseduju toliku svestranost u igri.

Problem je što Bjelica nema kontinuitet dobrih igara, dosta oscilira, pa je njegova vrednost na tržištu labava.

Na kraju će, ipak, verovatno sve da zavisi od Batlera, jer bi Minesota mnogo rizikovala ako mu sada ne ponudi maksimalan ugovor, već ga pusti da uđe u poslednju godinu aktuelnog i na leto sam bira destinaciju.

Problem je što maksimalan ugovor nakon ruki epizode čeka i Karl-Entoni Tauns, a ukoliko Vulvsi potpišu obojicu, a već su dali skoro 150 miliona Endruu Viginsu, na raspolaganju za ostatak tima će ostati "sića".

Najrealnija opcija u slučaju Bjelice je da Vulvsi sačekaju da vide šta drugi mogu da ponude Srbinu, pa da na osnovu toga procene da li im se isplati da pariraju toj ponudi ili da se odreknu našeg reprezentativca.

Treba naglasiti i da je Bjelica deo "veteranske" linije Vulvsa, jer Batler i Džef Tig imaju po 29 godina, Taž Gibson 32, a Džamal Kroford 37, a tu je i ljubimac trenera Tibodoa Derik Rouz, koji postaje neograničen slobodan agent.

Pred Vulvsima su masovne odluke, jedna će uticati na drugu, a u sredini cele priče naći će se i Bjelica. Kako sada stoje stvari, realniji je odlazak nego ostanak.

Neka nova imena – knjiga spala na dva slova

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Teško je očekivati još nekog Srbina u NBA naredne sezone, jedini dostojani kandidati su bek Unikahe Nemanja Nedović i centar Olimpijakosa Nikola Milutinov.

Nedović nikad nije krio želju da se opet oproba u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a sjajni nastupi u Evroligi ove sezone su svakako preporuka.

Naravno, glavno pitanje za Nedovića je da li želi da se odrekne uloge lidera evroligaškog tima zarad verovatno limitirane minutaže u NBA, a tu je i bankovni račun jer teško da će neki NBA tim ponuditi Srbinu novac ekvivalentan onom koji može dobiti u EL naredne sezone, a spekuliše se o milionima evra.

U svakom slučaju, njegova otkupna klauzula za povratak u NBA je 700.000 evra (prema tvrdnji španskih medija), a upola manje za evroligaše.

S druge strane, Milutinov je značajno napredovao u Olimpijakosu i predstojećeg leta će na osnovu ugovora takođe moći u NBA preko obeštećenja.

Bivši centar Partizana je pokazao da poseduje atribute dostojne NBA, a pravo na njega polažu San Antonio Sparsi koji su na prekretnici i koji bi mogli na leto da se okrenu alternativnim i mlađim rešenjima nakon jedne od najslabijih sezona u poslednjih nekoliko godina.

Takođe, Milutinov je nedavno potpisao ugovor sa menadžerskom agencijom koka zastupa brojne NBA igrače među kojima su Stef Kari, Janis Adetokumbo i Denis Šruder, pa ne bi bilo iznenađenje vodeti još kednog srpskog centra u NBA od naredne sezone.

Osim njih, mogućnost da se vrate u NBA imaju još samo Miroslav Raduljica i Ognjen Kuzmić, za šta su šanse minimalne, dok će na predstojećem draftu Srbiju predstavljati samo bek Partizana Vanja Marinković, ali je teško očekivati njega s druge strane Atlantskog okeana od naredne jeseni.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu