Partizan u ABA – kasno Čanak u Humsku stiže

Jedan od glavnih ciljeva KK Partizan pred početak tekuće sezone bio je plasman u plej-of ABA lige. On nije ispunjen. Šta to znači za velikana iz Humske?

Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Najtrofejniji tim regionalnog takmičenja je drugi put u svojoj istoriji ostao bez završnice ABA lige, u još jednoj sezoni prepunoj oscilacija i nemira.

Nepotpun roster, preopterećenost nastupom u evropskom takmičenju kojem nije dorastao, prevelika očekivanja od najmlađih igrača, uslovila su to da Partizan već sredinom decembra bude skoro pa otpisan u borbi za prve četiri pozicije.

Partizan je zbog toga tokom 2018. konstantno jurio rezultate, svaki meč je bilo "finale", na kraju nije preokrenuo situaciju, ali bi ovaj neuspeh mogao da ima pozitivne "posledice" u budućnosti.

Greška u koracima

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Porazi u Skoplju i Baru u prva dva kola je trebalo da budu najbolja moguća poruka klubu i tadašnjem treneru Miroslavu Nikoliću da tim nije dorastao pomenutom izazovu, ali su usledile četiri pobede u nizu (FMP, Zadar, Igokea i Cibona) i ta poruka nije nije ni primljena.

Neuspesi u Evrokupu, koji je od prvog dana letnjih priprema označen kao "egzibiciono" takmičenje, zasenili su važnost "malih" utakmica u ABA ligi, ona je bila u drugom planu tokom jeseni, dok su igrači gubili samopouzdanje u Evropi i to se obilo crno-belima o glavu.

Svaki udarac iz Evrope se prenosio na ABA, Partizan nije mogao da pruži svoj maksimum, odbrana nije postojala, u napadu se nije znao red, a adekvatnog odgovora struke nije bilo.

Prelomna tačka dogodila se krajem godine, u periodu od mesec dana, od sredine novembra do sredine decembra, Partizan je doživeo poraze u ključnim utakmicama u borbi za plej-of.

Ako su neuspesi protiv Crvene zvezde, Budućnosti i Cedevite bili očekivani, trijumfi Olimpije i Mornara u Pioniru, te poraz u Železniku se nisu smeli dogoditi. Crno-beli su podbacili u svakom segmentu.

Partizan jeste posle ovih utakmica imao još desetak prilika da preokrene situaciju, ali se ispostavilo da su upravo ta tri meča odredila celu sezonu crno-belih u regionalnom takmičenju.

Transfer koji je trebalo da obezbedi budućnost

Foto: StarSport
Foto: StarSport

U tom periodu Partizan nije bio tim, trener Nikolić je iz dana u dan menjao ploču te u jednom trenutku pričao o razvoju mladih igrača, a u drugom o važnosti rezultata u Evropi, dok u Pioniru nije uspevao da napravi bazu oko koje će se sve vrteti.

Nije postojao pravi lider na terenu, Najdžej Vilijams-Gos je odmah pokazao da je najtalentovaniji pojedinac u ekipi, ali nije mu ukazano poverenje koje je morao ranije da dobije.

Patrik Miler je pokazivao kvalitet, ali je potcenjen i niko nije znao da ga iskoristi i usmeri, pa je sav teret prebačen na pleća Vanje Marinkovića koji je još nekoliko sezona ranije "oštećen" nepotrebnim teretom kapitenske trake i budućnosti kluba.

U međuvremenu, isto je urađeno mladom centru Marku Pecarskom, koji je doveden kao zalog za budućnost ali je odmah gurnut u vatru i već je "izgoreo" dok se klub setio da dovede iskusnog centra pored koga može da se izgradi, a onda i njega "spržio".

Kapiten Novica Veličković je pokazivao najviše strasti, ali je nedostajalo nešto. Kasnije se pokazalo da je to možda odgovarajući trener.

Na sve to došao je slučaj "Rade Zagorac" i stav trenera Nikolića u vezi s tim koji je pokazao sve slabosti vođstva srpskog velikana.

Transfer koji je trebalo da bude Partizanov džekpot, NBA doza potencijala, možda čak i korak ka evroligaškom nivou, preokrenuo se u pucanj u sopstveno koleno.

Nedeljama se pričalo samo o dolasku momka koji je do pre samo nekoliko nedelja bio u NBA rosteru, njegovom značaju u reketu i eksploziji naredne sezone, sve je bilo gotovor, a onda je sve upropastila jedna pres konferencija.

Usledilo je razočaranje navijača, tim je već bio u depresiji, pa je konačno smenjen trener. Stigao je Nenad Čanak, doneo je mir, sistematizaciju i red, ali su stigli prekasno.

Raspored u završnici lige nije išao na ruke crno-belima koji su se previše rano za renome takvog kluba oprostili od borbe za najviši plasman.

Novi početak usred sezone

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Svaka medalja ima dve strane pa i ova. Možda je propuštanje plej-ofa upravo ono što je bilo neophodno ovom timu i klubu.

Prelomna tačka u preokretu situacije u Humskoj će svakako da bude Kup Radivoja Koraća na kom su crno-beli pokazali da imaju kvalitet da se bore za titulu u Superligi Srbije.

Pobeda nad Crvenom zvezdom nakon dva poraza je svakako najvažnija injekcija ove sezone koja ne sme biti uzalud potrošena. Kapiten Veličković je dobio toliko željenu strast u igri od svojih saigrača, strast koja će biti najveći adut ekipe u Superligi.

Na sve to nadovezao se spektakularan preokret protiv Budućnosti koji je opet podgrejao nade o dugo čekanoj tituli. Kraj sezone je daleko, ali bi pauza između ABA i Superlige moglo da predstavljaju važniji period za klub nego naredno leto.

Čanak je doneo timu sve što mu je bilo potrebno od prošlog leta, igrači koji su došli su popunili praznine, a oni koji su tu već bili su podigli nivo svoje igre. Partizan je postao tim.

Kako do Evrokupa?

Peto mesto u ABA ligi ne garantuje Partizanu mesto u Evrokupu sledeće sezone, ali tačan broj predstavnika u ovom takmičenju biće poznat tek narednih meseci jer bi prolaz ka njemu mogao čak da se ostvaruje i preko nacionalnih prvenstava ukoliko sličan dogovor postave Evrolige i FIBA, koji još uvek ne mogu da pronađu zajednički jezik u vezi sa rasporedom klupskih takmičenja i reprezentativnih termina.

Prema aktuelnim propozicijama, šampion ABA ide u Evroligu, a naredna tri tima na tabeli u Evrokup. Međutim, poslednjih meseci se spekuliše o "najmanje" tri tima, a pre nekoliko nedelja iz Humske su najavili i da će od čelnika takmičenja tražiti "posebnu pozivnicu".

Kapiten Veličković je prodisao i eksplodirao, a sjajno ga prate Vilijams-Gos i ostali. Mečevi sa 100+ primljenih poena su retkost, odbrana je bitan segment igre, šut je podignut na viši nivo, a konačno je tu i doprinos iz reketa.

Pred Partizanom je mesec dana "odmora", tokom kojih će Čanak imati više nego dovoljno vremena da poveže i one konce koje do sada nije stigao, te da na pozitivnim momentima izgradi tim koji se najavljivao još jesenas.

Od rezultata koje Partizan ostvari zavisiće i put kojim će klub krenuti od naredne sezone. Predsednik Ostoja Mijailović je bio jasan, cilj je titula, a onda napad na plasman u Evroligu.

U međuvremenu, čelnici morao da reše dugovanja prema bivšem igraču Nemanji Gordiću i treneru Dušku Vujoševiću (zajedno oko 160.000 evra), koji su doneli klubu blokadu transfera, pa crno-beli za sad ne mogu da traže pojačanje za Superligu.

BAT ne utiče samo na kraj ove sezone već lako može da diriguje planove za leto i narednu jesen. Stoga, koliko je bitno da se igrači pokažu na parketu, toliko i čelnici u svojim foteljama.

U svakom slučaju, pred igračima Partizana je oko mesec dana pauze, Superliga počinje 18. aprila, može se slobodno reći i nova sezona za crno-bele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu