Van Dajk – novi Rio Ferdinand i Sol Kembel?

Ima 26 godina, igrao je za Groningen, Seltik i Sautempton. Nastupio je 16 puta za reprezentaciju. Virdžil van Dajk je najskuplji defanzivac u istoriji fudbala.

Engleska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Davno je postalo besmisleno diskutovati o tome da li neki igrač vredi te pare koje je za njega određeni klub izdvojio. Stoga nema smisla ni diskutovati da li Van Dajk vredi skoro 80 miliona evra koliko je za njega platio Liverpul.

Ali opet, moramo da se upitamo šta može da pruži i šta se očekuje od igrača koji je plaćen više od, na primer, Zinedina Zidana? Od igrača koji je oko 25 miliona evra skuplji nego cela poslednja linija moćnog Bajerna iz Minhena?

"Mnogo novca su platili za mene, ali ne mogu ja tu ništa da promenim, niko ne može. To je tržište. Jedina stvar koju mogu da radim je da naporno treniram, radim dobre stvari i budem maksimalno spreman svakog dana", rekao je Van Dajk na predstavljanju na Enfildu.

"Svi u Liverpulu znaju kakav je igrač, koliko je živahan, kako čini saigrače boljim i donosi im samopouzdanje. Savršeno odgovara i meni. Mislim da može postati još bolji igrač, radujem se saradnji s njim", dodao je menadžer Liverpula Jirgen Klop.

Klop nije imao izbora

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Najskuplji defanzivci:
2001. Lilijan Tiram (Juventus) 41,5 miliona evra
2012. Tijago Silva (PSŽ) 42
2017. Leonardo Bonuči (Milan) 42
2015. Nikolas Otamendi (M. Siti) 44,6
2002. Rio Ferdinand (M. Junajted) 46
2014. David Luiz (PSŽ) 49,5
2017. Kajl Voker (M. Siti) 51
2016. Džon Stons (M. Siti) 55,6
2017. Bemžamin Mendi (M. Siti) 58,5
2017. Virdžil van Dajk (Liverpul) 84,4

Posle transfera Nejmara da Silve i Kilijana Mbapea u PSŽ, nemoguće je proceniti istinsku vrednost nekog fudbalera. To je izuzetno teško već godinama, otkako su sve granice srušene kada je u pitanju fudbalsko tržište.

Pitanje je samo da li je Van Dajk zaista vredan tog novca za Liverpul. Klub sa Enfilda je imao mogućnost i u prethodnim prelaznim rokovima da napravi neki sličan transfer, možda i "bombastičniji", ali Klop se nije zaletao.

Pokušao je letos da dovede Holanđanina za mnogo manje novca, ali su usput zaobišli Sautempton, pa su se nakon kritika sa Sent Merija povukli.

Međutim, četvrto mesto u PL na polovini sezone, 20 bodova iza lidera Mančester sitija, muke sa Dejanom Lovrenom i najslabija odbrana među prvih pet ekipa, primorale su Nemca da se vrati svojoj prvobitnoj ideji.

Pošto je letošnji plan propao, Klop je sada imao pravo samo da kaže "može" nakon što mu je u Sautemptonu saopštena nova cena za ovog štopera, 20-30 miliona veća nego letos.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Tim više što je Van Dajk bio i u planovima Pepa Gvardiole, pa bi se moglo reći da Liverpul sa 85 miliona evra nije doveo samo sebi pojačanje, nego i sprečio već silni Siti da bude još moćniji.

Osim toga, Liverpul je na dovođenje Lovrena, Matipa, Klavana, Gomesa, Agera, Škrtela, Sakoa, Turea, Kirjakosa, Koatesa i Pelegrina svojevremeno potrošio ukupno koliko i za Van Dajka. Da li je kvantitet doneo kvalitet? Nije. A Van Dajk je u odnosu na sve njih daleko kvalitetniji defanzivac, ali i generalno gledano fudbaler.

Zbog toga je bio interesantna Gvardioli, jer bi ga Španac rado menjao za Nikolasa Otamendija ili Vensana Kompanija, rado bi ga doveo i Žoze Murinjo u Mančester junajted, ali on ne voli da plaća mnogo za odbrambene igrače, a prošlog leta nije baš "pogodio" sa Viktorom Lindelefom.

Klop pokušava da upotrebi već oproban šampionski recept u Premijer ligi, jer su dolasci Rija Ferdinanda u Mančester junajted i Sola Kembela u Arsenal svojevremeno, predstavljali stubove dugogodišnjih dominacija ovih klubova u Engleskoj, ali i u Evropi.

Međutim, njih dvojica su u vreme tih transfera smatrani jednim od najboljih defanzivaca na svetu. Ferdinand je i važio za najboljeg štopera svoje ere, dok Van Dajk nije bio ni u najužoj konkurenciji za takva laskanja.

U njemu vide Rija Ferdinanda

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Najveći transferi u istoriji:
1. Nejmar (PSŽ) 222 miliona evra
2. Kilijan Mbape (PSŽ) 145
3. Osumane Dembele (Barselona) 105
4. Pol Pogba (M. Junajted) 105
5. Garet Bejl (Real Madrid) 101
6. Kristijano Ronaldo (Real Madrid) 94
7. Gonsalo Iguain (Juventus) 90
8. Nejmar (Barselona) 88,2
9. Romalu Lukaku (M. Junajted) 84,7
10. Luis Suares (Barselona= 81,72
11. Virdžil van Dajk (Liverpul) 78,8
12. Zinedin Zidan (Real Madrid) 77,5

Sav teret uspeha Liverpula u dosadašnjem delu ove sezone bio je na plećima napada. Filipe Kutinjo, Roberto Firmino i Mohamed Salah su ga dobro izneli, ali to nije dovoljno za klub koji želi titule.

Sa golmanom koji konstantno oscilira (Simon Minjole), nepouzdanim štoperima (Dejan Lovren, Joel Matip, Ragnar Klavan), te talentovanim, ali izuzetno mladim, neiskusnim, stoga i greškama sklonim bekovima (Trenet Aleksandar-Arnold, Džo Gomez, Endru Roberston, Alberto Moreno), Klopu je bio neophodan dominantan defanzivac koji može da to sve nadoknadi.

Van Dajk je u prvoj polovini prošle sezone dominantnim partijama u dresu Sautemptona skrenuo na sebe pažnju cele Evrope, iako je već bio na radaru mnogih još od vremena u Seltiku. Međutim, usledila je teška povreda skočnog zgloba, a onda i višemesečna pomenuta transfer saga. To ga je koštalo mesta u timu kod Maurisija Pelegrina tokom leta, a kada se vratio, nije bio ni bleda senka onog ranijeg štopera.

Protekla četiri meseca Van Dajk se istinski mučio da se vrati na taj nivo, zbog čega su skoro svi zaboravili da ga je Klop uopšte i želeo, a kamoli da je planirao da za njega plati najmanje 50 miliona evra. To je posebno naglašeno nakon očajne partije Holanđanina upravo u porazu od Liverpula 3:0 u novembru.

Sve to je sada iza njega, konačno može da se rasterećen posveti fudbalu. Mada... "Šuplja" odbrana i masovni "jedan na jedan" dueli sa protivničkim napadačima, 85 miliona evra težak teret na leđima, očekivanja Enfilda da zbog tog novca bude "Pele", sve to čeka Van Dajka od 1. januara. Nema šta, savršen test vrednosti.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Bitna stvar za Klopa je da ne dovodi neiskusnog igrača, posebno nekog kojem je stran premijerligaški fudbal. Van Dajk je već godinama na Ostrvu, u Sautemptonu se izgradio u duelima sa najboljim napadačima Premijer lige, a brzina, snaga, visina, šut, uz naravno defanzivne vrline, su sve ono što je potrebno Klopovom sistemu.

Neki stručnjaci ga porede sa legendom Mančester junajteda Rijom Ferdinandom. Slične su konstitucije, odlični tehničari, eksplozivni na zemlji, a snažni u vazduhu. Ta eksplozivnost zna ponekad da mu se obije o glavu, jer svestan da je sposoban da svojom brzinom nadoknadi propušteno, često zna da se potpuno "isključi" iz utakmice, posebno u trenucima kada njegov tim kontroliše situaciju.

Poput Ferdinandu, Van Dajku nisu problem dueli sa fizički jakim protivnicima, a dovoljno je hitar da isprati manje i brzonoge, te vrlo vešt sa loptom, posebno prilikom prekida i dubinskih pasova, pa može lako biti alternativna pogonska jedinica za napade Liverpula, što je često bio slučaj kod Junajteda sa Rijom.

Van Dajk je štoper koji će da podvikne saigračima ako je potrebno, lako uspostavlja autoritet, a istovremeno podiže atmosferu u svlačionici. U Liverpulu će morati da malo brže sazri nego što bi to bio slučaj da je ostao u Sautemptonu, dolazi u idealnu sredinu za njega, dok "redsi" dobijaju preko potreban tip igrača, pa bi ovaj spoj mogao da se okarakteriše kao "perfektan".

Ima priliku da izraste u jednog od najboljih štopera današnjice, talenat i potencijal za to poseduje, sada i uslove, pa je apsolutno sve na njemu. Da li sve to vredi 85 miliona evra, to je, kao što rekosmo, besmisleno pitanje. Niko ne vredi 85 miliona evra.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu