"Orlovi" na sceni: Šalke besan na Muslina, Prijović rešeta

Od ovog ponedeljka svake sedmice ćemo za vas sumirati nastupe reprezentativaca Srbije na klupskoj sceni. Pratićemo igrače na koje je selektor Slavoljub Mislin računao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, te momke koji nisu bili u prvom planu, ali će konkurisati za mesto u Rusiji narednog leta.

Evropa
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

U centru pažnje bio je Matija Nastasić iako nije ni nastupio za Šalke. On u Gelzenkirhen vratio sa težom povredom stopala što je razbesnelo "kraljevsko plave".

Najproduktivniji u vikendu iza nas bio je Aleksandar Prijović koji je postigao dva gola u pobedi PAOK u Grčkoj, čime je na sjajan način krunisao herojski gol na "Rajku Mitiću" pre sedam dana.

Adem Ljajić je asistencijom u nadoknadi vremena sprečio poraz Torina, a sjajne partije imali su Luka Milivojević u Engleskoj i Sergej Milinković-Savić u Italiji.

GolmaniVladimir Stojković je bio vinovnik jednog spornog momenta u pobedi Partizana. On je očajno reagovao posle kornera, loše je procenio let lopte koju nije dobro uhvatio, protivnik ju je ubacio u mrežu, ali je gol poništen zbog faula nad čuvarom crno-bele mreže.

Njegov glavni konkurent za mesto startera Predrag Rajković nije primio gol u trećem od poslednja četiri meča. U novoj pobedi Makabija se posebno istakao sjajnom odbranom prilikom slobodnog udarca 15 minuta pre kraja susreta sa Bnej Jehudom.

DefanzivciMatija Nastasić nije igrao za Šalke u Berlinu (2:1) proteklog vikenda zbog povrede. Čelnici kluba iz Gelzenkirhena su besni na selektora Srbije jer nije poštedeo Nastasića tokom reprezentativnih obaveza iako su Nemci upozorili "Orlove" da ima problema sa stopalom koje ga boli. On je igrao protiv Austrije i pogoršao povredu.

"Znamo da je Matija želeo da igra jer su to bile važne utakmice za Srbiju koja ne ide uvek na SP. Ali ovo nije prvi put da nastupi povređen igrač", ljut je direktor Šalkea Kristijan Hajdel.

Nikola Maksimović je opet meč Napolija gledao sa klupe za rezervne igrače, dok se u međuvremenu spekuliše da je za njega izuzetno zainteresovan londonski Arsenal.

S druge strane, Aleksandar Kolarov je odigrao svih 90 minuta za Romu, pokušao je sa velike udaljenosti da iznenadi golmana Napolitanaca, ali je bio neprecizan. Imao je jednu dobru intervenciju u kaznenom.

Kapiten Branislav Ivanović se takođe nije radovao, njegov Zenit je neočekivano poražen kod kuće od Arsenala 1:0, a on je posle meča istakao nezadovoljstvo što je tim primio gol, bez konkretnijeg komentara svoje i igre ostalih defanzivaca.

Vezisti – Kristal Palas je osvojio prve bodove u sezoni, i to pobedom nad šampionom Čelsijem 2:1. Iako nije bio ni strelac ni asistent, jedan od najboljih igrača Palasa bio je Luka Milivojević. Engleski mediji su njegovu igru na seredini terena opisali kao "inspirativnu".

U derbiju Engleske Nemanja Matić je bio na svom nivou u dresu Junajteda, jednom je opasno zapretio Liverpulu, ali je Enfild odahnuo jer je lopta prozujala pored gola. Marko Grujić nije bio u 18 kod Jirgena Klopa.

Sudar su imala još dva premijerligaša čiji su članovi Srbi, ali je opet samo jedan bio na terenu. Dušan Tadić nije bio asistent niti strelac za Sautempton, u remiju sa Njukaslom (2:2), u kojem ni na klupi nije bio Mitrović.

Tadić je ipak bio zapažen u timu "Svetaca", tri puta je gađao gol "svraka", u 15. minutu su mnogi "videli" evrogol, ali je lopta proletela za malo iznad prečke. Krajem poluvremena mu je udarac u korner izblokirao jedan igrač Njukasla, a sredinom drugog poluvremena ga je golman rivala sprečio da zatrese mrežu iz sjajne situacije.

Mijat Gaćinović odigrao je solidno u pobedi Ajntrahta, bio je zadužen za kornere svog tima, ali nijedan nije bio produktivan. Nekoliko puta je direktno zapretio ka golu Hanovera, takođe neuspešno.

Adem Ljajić je opet bio produktivan za Torino, "bikovi" su osvojili samo bod u Krotoneu (2:2), a upravo je srpski reprezentativac asistirao za izjednačenje u nadoknadi vremena, iz kornera koji je sam izborio. Imao je i nekoliko šansi da se upiše u strelce, krajem I poluvremena je loptu poslao za malo pored gola, početkom II mu je golman zaustavio udarac iz slobodnog.

Momak koji trenutno nema mesta u Muslinovom timu Sergej Milinković-Savić je opet bio jedan od ključnih igrača Lacija, i to u pobedi nad šampionom Juventusom (2:1), usred Torina. Nije bio strelac niti asistent, ali je kontrolisao sredinu terena i povremeno pretio "Staroj dami". U 19. minutu se uhvatio za glavu nakon što mu je odličan šut sa poludistance izblokiran.

Zoran Tošić se oporavio od povrede i zaigrao za Partizan u Surdulici, šansu je dobio u poslednji 30 minuta, da bi minut pre kraja stavio tačku na meč pogotkom iz penala. To mu je bio prvi gol sa bele tačke u karijeri.

Napadači – Igrač vikenda bio je junak plasmana u Rusiju – Aleksandar Prijović. On je prvenac u dresu Srbije kruniosao sa dva gola za PAOK, u pobedi nad Lamijom 4:0 u grčkoj Superligi.

Andrija Pavlović nije bio mnogo upotrebljiv tokom 70 minuta u novom porazu Kopenhagena, dok najbolji strelac Srbije iz kvalifikacija Aleksandar Mitrović nema mesta ni među 18 u ekipi Njukasla.

Golmani:
Vladimir Stojković (Partizan) – 90, nije primio gol, bez odbrane, žuti
Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv) – 90, nije primio gol
Aleksnadar Jovanović (Orhus) – ponedeljak

Odbrana:
Matija Nastasić (Šalke) – povređen
Jagoš Vuković (Olimpijakos) – povređen
Duško Tošić (Bešiktaš) – 90, tim primio 2
Stefan Mitrović (Gent) – 90, tim nije primio gol
Nikola Maksimović (Napoli) – rezerva
Branislav Ivanović (Zenit) – 90, tim primio gol
Antonio Rukavina (Viljareal) – rezerva
Aleksandar Kolarov (Roma) – 90, tim primio gol, blokirao 1 šut
Ivan Obradović (Anderleht) – rezerva, ušao u 92.
Filip Mladenović (Standard) – van tima

Vezni red:
Nemanja Radoja (Selta) – ponedeljak
Nemanja Gudelj (Tjanđin Teda) – van tima
Luka Milivojević (Kristal Palas) – 90, šut, blok, žuti, 81,6% dodavanja
Ljubomir Fejsa (Benfika) – 90 u Kupu
Marko Grujić (Liverpul) – van tima
Nemanja Matić (M. Junajted) – 90, šut, 86% dodavanja
Sergej Milinković Savić (Lacio) – 90, 3 šuta, 82% dodavanja
Dušan Tadić (Sautempton) – 90, 3 šuta, 87,9% dodavanja
Filip Kostić (Hamburg) – rezerva, ušao u 55, 50% dodavanja
Zoran Tošić (Partizan) – rezerva, ušao u 61, gol iz penala
Mijat Gaćinović (Ajntraht) – 90, žuti, 2 šuta, 68,4% dodavanja
Aleksandar Katai (Alaves) – rezerva, ušao u 64.
Adem Ljajić (Torino) – 90, asistirao za remi
Andrija Živković (Benfika) – van tima

Napad:
Aleksandar Mitrović (Njukasl) – van tima
Andrija Pavlović (Kopenhagen) – igrao do 70.
Aleksandar Prijović (PAOK) – 90, 2 gola

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu