Domaćinska Turska, enigma Letonija – šta čeka Srbiju na EP?

Ostalo je nešto više od 30 dana do početka Evrobasketa 2017. godine, košarkaši Srbije nedavno su počeli pripreme, kao i njihovi rivali.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Srbija će na EP igrati u Grupi D u Istanbulu gde će joj protivnici osim domaćina Turske biti još Rusija, Letonija, Belgija i Velika Britanija.

Glavni konkurenti u borbi za plasman u osminu finala i što bolju poziciju u grupi biće naravno dobro poznati Turci i Rusi, potencijalno iznenađenje turnira lako bi mogli biti Letonci, dok iz drugog plana svoju šansu vrebaju Belgijanci i Britanci.

Svaki tim ima bar jednog zvučnog aduta u svom sastavu, neki se oslanjaju najviše na svoje NBA zvezde, drugi vide šansu u talentu, a treći u domaćem terenu. U svakom slučaju, Srbiju u Istanbulu ne čeka nimalo lako posao.

Velika Britanija – veteran Gordon i klinci sa koledža

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Srbija je dva puta igrala sa Britanijom u ovom veku, 2009. smo slavili 77:59 na Evrobasketu, a dve godine kasnije 97:95 u prijateljskoj utakmici.

Reprezentacija Velike Britanije je jedan od dva autsajdera u Grupi D, ali ovaj tim ne sme nikako da se potceni. Predvodi ga bivša NBA zvezda Ben Gordon, sjajni šuter koji je svojevremeno bio lider Čikago Bulsa i Detroit Pistonsa, najbolji šesti igrač 2005. godine.

Uz čoveka koji je znao da beleži prosečno više od 20 poena u NBA, selektor Džo Pranti je okupio nekoliko talentovanih igrača sa američkih koledža. Tu su između ostalih Luk Nelson sa Kalifornija-Irvina i Kavel Bigbi-Vilijams sa Oregona, koji je učestvovao na NCAA Fajnal-foru.

Osim njih Britanci imaju igrače i u evropskim ligama, poput Džulsa Denga Akodoa koji igra u Španiji, Karla Vetla koji nastupa u Rumuniji, te Hertenera Levena koji igra u Nemačkoj.

Britanci su do Evrobasketa stigli preko kvalifikacija, bili su drugi u grupi iza Mađarske, a ispred Makedonije i Luksemburga sa po tri pobede i poraza, pa su prošli kao jedan od četiri najbolja drugoplasirana tima.

Bili su četvrti u kvalifikacijama po ukupnom i prosečnom broju poena (82,5), treći u šutu za tri poena (8,8 trojki po utakmici), solidni u skoku (38,5). Najefkasniji igrač bio je Endru Lorens sa 14,3 poena, a najbolje su ga pratili Den Klark sa 13,7 i Gejb Olaseni sa 12,3 poena uz 7,3 skokova po susretu.

Prvi asistent je bio Tedi Okerafor sa četiri proigravanja po meču, dok je Gordon delio 3,3. Svi navedeni igrači su na preliminarnom spisku od 24 imena za Evrobasket.

"Sve je teže birati tim iz godine u godinu. To je dokaz da su igrači konstantno posvećeni programu, ali i rezultat talenta koji godinama raste u britanskoj košarci. Imamo ogromnu konkurenciju za 12 mesta", rekao je selektor Pranti.

Belgija – pitajte Litvance

Foto: StarSport
Foto: StarSport

* Srbija i Belgija su imali dva duela 2013, oba su pripala "Orlovima", bilo je 79:52 u prijateljskoj utakmici, a 76:69 na Evrobasketu.

Belgijanci će se iz drugog plana nadati plasmanu u drugu rundu takmičenja, poput Britanaca na papiru su za sada "otpisani".

Međutim, "Crveni đavoli" imaju adute koji lako mogu da iznenade favorizovane rivale na četvrtom uzastopnom nastupu na EP, serije koja je počela posle 18-godišnjeg posta..

Prva zvezda ekipe je sjajni bek/krilo Olimpijakosa Met Lodžeski, uz podršku iskusnih Sema van Rosoma i Aksela Ervela. Poput Britanca Prantija, i selektor Belgije Edi Kastels ima dobru, staru mešavinu iskustva i mladosti u preliminarnom sastavu od 24 igrača.

Od momaka koji su izneli teret kvalifikacija tu su između ostalih kombo-bek Bilbaa Džonatan Tabu, potom krilo Ostendea Žan Salumu i centar Oldenburga Maksim de Zeuv. Ne treba zaboraviti ni Manua Lekoma i Ismaela Bakoa.

Belgijanci su još početkom leta počeli pripreme za Istanbul, selektor Kastels je mladim igračima dao specijalan program priprema sa seniorskim timom, kako bi se na vreme rešili potencijalne treme, pa očekuje dosta od klinaca poput Retina Obasoana, Vensana Kestelota i Hansa Vanvajna.

"Đavoli" su u kvalifikacijama osvojili grupu ispred Islanda, Kipra i Švajcarske sa pet pobeda u šest mečeva. Prosečno su beležili 76,5 poena, bez posebno impresivnih statističkih brojki.

Individualno se posebno istakao Tabu sa prosekom od 13,5 poena, 4,3 skokova i 2 asistencije po meču, Salumu sa 11,2 poena, te Kevin Tumba sa 7,2 skokova i De Zeuv sa tri asistencije po susretu.

"Možda nemamo visoku reputaciju, ali bi trebalo bi da znaju o Belgiji. Ako ne znaju, neka pitaju Litvaniju (poražena od Belgije na EP 2015). Čekaju nas Himalaji, znamo to. Ali ljudi su osvajali Himalaje. Ponosni smo što igramo sa timovima kakvi su Srbija, Turska, Rusija i ostali. Napravili smo sebi problem i volimo taj problem. Imamo neverovatne talente", rekao je Kastels.

Letonija – na krilima NBA tandema

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Četiri puta su se sastajali Srbija i Letonija od 2011, sva četiri puta pobedili su naši košarkaši. Poslednji duel bio je na Evrobasketu 2013, kada su "Orlovi" trijumfovali 80:71.

Selekcija Letonije je jedna od potencijalnih "nagaznih mina" na potencijalnom Evrobasketu. Tim koji nema preterano povoljan rejting, ali ima pregršt talenta.

Prethodnih godina Letonci su znali da iznenade, vrlo neobičnim stilom igre čiji je korn baziran na čuvenoj sovjetskoj školi, a na prošlom EP su bili osmi, što je najbolji rezultat selekcije od 2001.

Selektor Ainars Bagackis ima verovatno najtalentovaniju klasu igrača od 2010. godine kada je prvi put seo na kormilo tima, a predvođenu NBA zvezdom u usponu Kristapsom Portingisom i dokazanim specijalistom za trojke Davisom Bertansom koji se vraća u nacionalni tim posle petogodišnje pauze.

Tu je i njegov brat Dairis, te izuzetno korisni kvarter Janisa – Beržins, Blums, Tima i novi plej Olimpijakosa Strelnieks. Ovu ekipu zaokružuje centar Martinš Mejers, koji je odličnim igrama u VTB ligi u dresu Rige (13,7p, 5,6sk) izborio transfer u UNIKS.

* Letonija pobedila bez Porzingisa i Bertansa.

Iako će da se oseti izostanak Kasparsa Beržinsa, Rolandsa Freimanisa, Ingusa Jakoviča i Anžejsa Pasečniksa, ovaj tim može daleko da dogura ukoliko mu se kocike slože i bude jedno od najprijatnijih iznenađenja Evrobasketa.

Naravno, kičmu tima činiće centar Njujork Niksa Portingis koji je prošle sezone imao prosek od oko 18 poena, sedam skokova i dve blokade po meču, a pratiće ga svakako Davis Bertans čijih 4,5 poena po meču u NBA vrlo lako mogu da postanu 15+ u dresu reprezentacije.

"Svake godine pravimo korak više, napredujemo kako kvalitetom igre tako pozicijom u evropskoj košarci generalno. Osmo mesto iz 2015. nije vrhunac ovog tima, ali nema svrhe pričati o budućnosti, koncentirsani smo samo na sadašnjost. Jezgro tima je zajedno osma godina, ojačano uvođenjem mladih igrača od kojih očekujemo solidan doprinos", rekao je Bagackis.

Rusija – da li je najplaćeniji igrač Evrope dovoljan?

Foto: StarSport
Foto: StarSport

* Od poslednjih osam duela sa Rusijom u prethodnih 20 godina, Srbija je dobila sedam. Poslednje susrete su imali 2015, "Orlovi" su bili dominantni oba puta, 75:56 i 95:61 u prijateljskim okršajima.

Od bronze u Litvaniji nekada moćni Rusi su postali skoro pa treća klasa u evropskoj košarci. Tek 21. pozicija u Sloveniji pa 17. u Francuskoj su glasan znak da nešto nije u redu.

Međutim, oko mesec dana pred početak novog Evrobasketa nema signala da su Rusi primili tu poruku. Do Turske su stigli kroz kvalifikacije. Mada su bili maksimalni u grupi (4-0), to ništa ne govori, jer su im rivali bili nejaka Švedska i BiH koja se u tom trenutku raspadala zbog unutrašnjih sukoba.

Sa prosekom od 77,7 poena nisu bili ni među deset najefikasnijih ekipa, istakli su se samo u šutu za tri poena, pogađali su prosečno čak deset trojki po susretu.

Ekipu je u kvalifikacijama predvodio Timofej Mozgov sa 12,3 poena i 5,8 skokova po susretu, a podrška su mu bili Andrej Voroncevič sa 12 poena i 5,8 uhvaćenih lopti i Dimitri Kulagin sa 11,3 poena i tri asistencije po meču.

Solidno je igrao i Dmitrij Kvostov, 27-godišnji plej Lokomotive Kubanj sa prosekom od 10,3 poena uz 4,5 asistencija i 2,8 skokova.

Rusi u Tursku idu sa timom za koji konkuriše 11 veterana, a udarna snaga su, logično, igrači CSKA – Kulagin, Vitali Fridzon, Semjon Antonov, Nikita Kurbanov i Voroncevič.

Ipak, ključni pojedinac ekipe Sergeja Bazareviča trebalo bi da bude najplaćeniji igrač Evrope, bek Himkija Aleksej Šved koji je prošle sezone prosečno beležio 22,1 poena uz 5,2 asistencija, 4 skoka i 1,2 ukradene lopte u Evrokupu.

Nema sumnje da sva ova imena lako mogu da uliju strahopoštovanje svakom rivalu, ali Rusi mogu da se nadaju nekom uspehu samo ako budu radili sve potpuno drugačije od onoga što čine prethodnih godina. Tačnije, od 2007. Kada su šokirali Španiju u finalu u Madridu.

“Mislim da možemo da osvojimo Evrobasket. Sve zavisi kako će se igrači uklopiti. Ako svi budu zdravi i budemo igrali na svom nivou, najbolje što možemo, možemo osvojiti”, pun je samopouzdanja Mozgov.

Nekoliko dana pred okupljanje tima nastup na EP je otkazao 19. pik sa NBA drafta 2013. Sergej Karašev, koji ima problema sa ramenom. To je trenutno najveći otkaz uz Mira Bilana (Hrvatska) na samom startu priprema za EP. Biće to veliki udarac za Ruse s obzirom da je ovaj momak sposoban da ubaci 35 poena evroligašu (Himki).

Selektor Barazervič je još pre nekoliko meseci izabrao udarnih 11 igrača koji će skoro izvesno biti na EP (otpak Karašev), a s njima će tokom leta raditi još sedmorica momaka koji će se verovatno boriti za preostala dva mesta u avionu za Istanbul.

Turska – jaki smo samo kod kuće

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Duel u Istanbulu biće 13. međusobni okršaj Srbije i Turske. "Orlovi" vode 9-3. Poslednji put sreli smo se na EP 2015, Srbija je bila ubedljiva sa 91:72.

Glavni rival Srbiji u borbi za što bolju poziciju u grupi u Istanbulu biće, logično, domaća selekcija. Bez obzira na brojne talentovane igrače koje ima u svom sastavu, glavni adut Turske će kao i uvek biti domaći teren.

Bilo da je predvode NBA zvezde ili evroligaši i na klupi sede najbolji stručnjaci, Turci već decenijama po pravilu solidne rezultate beleže isključivo kada su domaćini takmičenja.

Tako su samo četiri puta igrali na Mundobasketu, jednom bili domaćini i tada stigli do finala (zahvaljujući "onoj" liniji protiv Srbije), a na preostalim SP šesti, osmi i deveti.

Na Olimpijskim igrama nisu učestvovali od 1952, dok su od 23 nastupa na EP samo na jednom osvojili medalju, srebrnu, pogađate kao domaćini 2001. (SR Jugoslavija pobedila u finalu).

Na prethodna tri Evrobasketa Turci nisu bili ni među najboljih deset, a od pomenute 2001. najbolji plasman im je osma pozicija 2009. u Poljskoj. Ukupno na EP na 165 utakmica imaju 66 pobeda i 99 poraza.

Ipak, sada su opet domaćini i među glavnim kandidatima za medalje. Ako izostavimo domaći teren i sve što to donosi s njim po strani, glavni aduti će biti igrači iz domaćih timova, jer od trojice NBA veterana u sastavu će biti samo jedan – Ersan Iljasova.

Iskusni centar Omer Ašik se povukao na startu priprema zbog zdravstvenih problema, zbog kojih je odigrao samo 14 minuta u 2017. godini. S druge strane, njegov saigrač iz reketa Enes Kanter je "persona non grata" u Truskoj kao jedan od "državnih neprijatelja" predsednika Redžepa Erdoana.

Tu je još nekoliko zanimljivih imena poput naturalizovanog Amerikanca Bobija Diksona (Ali Muhamed), Semiha Erdena, Furkana Aldemira, novog NBA igrača Džedija Osmana, iskusnog Sinana Gulera, Meliha Mahmutolua, Kenana Sipahija, Erkana Vejselolua, te mladih centara Furkana Korkzmaza i Omera Jurtsevena.

Raspored Srbije na EP:

1. septembar Srbija – Letonija (16:00) 2. septembar Rusija – Srbija (16:00) 4. septembar Srbija – Turska (20:00) 5. septembar V. Britanija – Srbija (16:00) 7. septembar Srbija – Belgija (16:15)

Dosta je tu talenta, međutim, rezultati ovog tima umnogome će da zavise od selektora, a tim je pre nekoliko meseci preuzeo Ufuk Saridža koji je prošle sezone beležio sjajne rezultate sa Bešiktašem i nadmašio čak i neke evroligaše u Superligi.

Što se tiče nosilaca igre, Iljasova iza sebe konačno ima jednu sezonu bez problema sa povredama, ali nije imao kontinuitet sa ekipama jer je krenuo iz Oklahoma Sitija, pa preko Filadelfija 76ersa gde je bio na visokom nivou stigao do Atlanta Hokas. Izostanak Ašika i Kantera bi mogli da nadoknade pomenuti klinci koji su bili na visokom nivou prošle sezone.

Važan fakor za Saridžu je što će u sastavu imati petoricu igrača iz redova prvaka Evrope Fenerbahčea, što će znatno da olakša uigravanje, dok se i ostali igrači odlično poznaju jer su gotovo isključivo iz turskih klubova (Efes, Banvit, Bešikta, Galatasaraj, Isntabul, Darušafaka, Jesilgiresun).

“Imamo mnogo talentovan tim i najbolje najvijače na svetu, tako da posedujemo sve sastojke za sjajan turnir. Nadam se da će svi biti u najboljoj formi i spremni za ovo važno takmičenje. Navijači će nas gurati snažno od prvog dana, uradićemo sve da ih učinimo ponosnim. Imamo iskusnog trenera koji nas dobro poznaje i zna kako treba voditi tim na ovom nivou”, rekao je Iljasova.

Evrobasket počinje 31. avgusta, u grupnu fazu (9. septembar) plasiraće se po četiri najbolja tima iz svake od četiri grupe. Finale je 17. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu